nordirland_antrim_giants causeway_04

Rejser til Nordirland

Forrevne klippesider og politisk historie

Oplev Nordirland med Stjernegaard

Dramatiske landskaber - geografisk som politisk

Nordirland udgør den nordøstlige del af øen Irland men hører i modsætning til Republikken Irland under Storbritannien. Hovedstaden Belfast putter sig mellem fjord, flod og landets største sø, Lough Neagh, i den østlige del af landet, der vender mod Skotland og England på den anden side af Nordkanalen.

Man siger, at Nordirland har form som en gryde. Lavlandet og søen Lough Neagh ved Belfast er blidt og indbydende, Sperrinbjergene og de spredte bjergformationer langs grænsen til Irland er betagende og rå. Landets højeste punkt er granitmassivet Mourne (848 meter) mod syd.

De dramatiske kyststrækninger mod øst og nord består af forrevne klipper og store turistattraktioner som Giant's Causeway. Her springer tusindvis af sekskantede basaltsøjer i øjnene - et mildest talt eventyrligt fænomen. Tågebankerne er stamgæster ved kysten, hvor dalstrøg skærer gennem højdedragene og former det mytiske landskab, der præger nordirerne.

I de store byer Belfast og Derry ser vi sporene af den barske konflikt kendt som 'The Troubles'. Et epicenter af spændende politik, religion og historie. De markante fredsmure, de berømte gavlmalerier og fængslet The Crum er daglige mindelser om den konfliktfyldte tid, men heldigvis byder rejsen til Nordirland også på hyggelige spisesteder og autentiske pubber eksempelvis langs The Golden Mile i Belfast.

Nordirland er i sandhed et enestående rejsemål, og du kan opleve det hele på vores getaway til Nordirland med direkte fly og dansk rejseleder.

Ring eller skriv til os
Louise Holm Nielsen
Tlf. 4526 0000

Mandag - torsdag 10 - 17,
Fredag 10 - 16.30

LHN
nordirland_london derry_10_spejlvendt_effekt

Fakta om Nordirland

Religion: Tro spiller en hovedrolle i Nordirland. Det var en af drivkræfterne i den interne konflikt om selvstændighed, og den dag i dag er 9 ud af 10 folkeskoler opdelt efter religion. 45 % er protestanter, 40 % er katolikker.

Langfredagsaftalen: Den 10. april 1998 underskrev den irske og britiske regering fredsaftalen, hvilket officielt endte den blodige konflikt mellem unionister og nationalister i landet.

Flag: I modsætning til Skotland, England og Wales har Nordirland kun ét officielt flag: Union Jack (Storbritanniens). Der flages også med ’Ulster Banner’ (The Red Hand) f.eks. ved sportsarrangementer, men flaget har ingen anerkendelse eller officiel status.

Storbritannien: Nordirland er en del af det forenede kongerige i selskab med England, Skotland og Wales. Republikken Irland er en selvstændig stat på øen Irland, hvor Nordirland også ligger.

Det siger vores gæster ...

The Troubles

En af Nordeuropas mest voldsomme konflikter udspillede sig mellem protestanter og katolikker fra 1968 til 1998 i Nordirland. Den interne splittelse går dog væsentligt længere tilbage og går grundlæggende ud på: Hører Nordirland til Irland eller Storbritannien? Efter englænderne besatte Irland i 1100-tallet for at gøre irene kristne, blev religion en indgroet del af konflikten.

I 1968 udviklede den historiske konflikt sig til borgerkrigen, kendt som ’The Troubles’. I grove træk ville protestanterne, unionisterne, bevare tilhørsforholdet til Storbritannien, mens katolikkerne, nationalisterne, ønskede at blive en del af Republikken Irland. Der var nærmest daglige bombeattentater, som særligt oprørsgruppen IRA (Irish Republican Army) blev berygtet for, voldelige sammenstød og demonstrationer. De britiske soldater blev sat ind i landet, og demonstrationerne blev ofte blodige.

Der udbrød uroligheder til en borgermarch i Londonderry i 1972, hvor 10.000 protestanter marcherede. Da demonstrationen nåede de katolske kvarterer, skød og dræbte politiet 13 katolikker. Den forfærdelige episode er sidenhen døbt ’Bloody Sunday’.

Endelig blev fredsaftalen, kendt som Langfredagsaftalen eller Belfastaftalen, underskrevet den 10. april 1998 af både den irske og britiske regering. Borgerne i både Irland og Nordirland stemte fredsaftalen igennem, og endelig kom konflikten til sit endelige.

I dag lever nordirerne i fred med hinanden, men den voldsomme splittelse er stadig aktuel. I byerne minder de smukke men barske gavlmalerier og de tidligere ’fredsmure’ om volden, og Storbritanniens nylige udmeldelse af EU har til dels åbnet et ellers lukket kapital om grænsen mellem Republikken Irland og Nordirland.

Rejsen til Nordirland er for den politiskinteresserede, der gerne vil opleve en unik side af den britiske historie og få en klarere og mere nuanceret forståelse for den spændende historie.

nordirland_london derry_08

Klimaet i Nordirland – Hvornår er det bedst at rejse?

Vejret i Nordirland er først og fremmest uforudsigeligt. Tunge regnbyger forsvinder ved et trylleslag, solen bryder frem og pludselig kommer tågen. Her er et kystklima i tæt kontakt med Atlanterhavet med kølige vintre og lune somre. Vejret ligner til dels det danske, og vi pakker både solbriller og regnjakke.

Vi rejser til Nordirland i foråret og sensommeren, hvor landskabet enten springer ud eller er på sit højeste. Her kan vi forvente temperaturer omkring 15-20 grader, byger og lange aftener. Se flere vejrtabeller for Nordirland her.

Belfast

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Temperatur
Nedbør i mm.
Dagtemperatur
8° C
8° C
10° C
12° C
15° C
18° C
20° C
20° C
17° C
13° C
10° C
8° C
Nedbør i mm.
90 mm
65 mm
78 mm
65 mm
63 mm
67 mm
66 mm
86 mm
77 mm
98 mm
96 mm
92 mm

Læs mere og bliv inspireret

Luk op for noget godt... dyk ned i Europas godtepose

Oplev Europa fra 15 anderledes vinkler, når vi dykker ned i herlighederne i Island, Nordirland, Italien, Jersey, Gotland, Portugal, Skotland, Montenegro, m.fl.

5 gode grunde til at rejse på rundrejse med dansk rejseleder

Hvorfor vælge en rundrejse? Vi giver dig 5 gode grunde til hvorfor en rejse med dansk rejseleder giver dig helt nye perspektiver.

Rejsetrends 2021: Her er vores bucket list

21 rejsedrømme vi håber på at indfri i 2021 - fra offline travel til fart over feltet. Fra Grønland til det indonesiske øhav!
like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (1.507 anmeldelser)