Sverige - Skov_Farnebofjarden_nationalpark_01

Rejser til Sverige

Stockholm, skærgård og grønne skove

Oplev Sverige med Stjernegaard

Eventyr på den anden side af sundet

Vi skal bare en tur over Øresundsbroen for at rejse til Sverige eller hoppe på det første fly til Stockholm. Så tæt på og alligevel så fjernt! Selv om Sverige er lige for øjnene af os, er det langt fra alle, der virkelig har oplevet Sverige, og vi tør godt love, at der er meget mere til nabolandet end velduftende nåleskove, skisport, ødegårde og IKEA.

Landet, der grænser op til Norge i vest, Finland i nord og i syd forbindes til Danmark via Øresundsbroen, er Nordens største og Europas femtestørste land med et areal mere end 10 gange Danmarks størrelse. Sverige er især kendt for landidyl og ødegårde, der er som taget ud af Astrid Lindgrens eventyr, såvel som de store søer, friluftslivet og Stockholm.

Ring eller skriv til os
Jessica Roda Tolentino
Tlf. 4526 0000

Åbent hverdage kl. 10-17

jess_hvid
Sverige - Roed_hytte_med flag_01

Værd at vide om Sverige

Den store skandinav

Sverige har et areal på 450,295 km2 hvilket gør landet til Nordens største og Europas femtestørste. Næsten halvdelen er dækket med skove og plantager.

Højre/venstrekørsel

Indtil 1967 kørte de svenske biler – i modsætning til de øvrige lande på Europas fastland – i venstre side. Det kostede den svenske nation ca. 1 milliard kroner at gøre det om.

20.000 samere

Helt mod nord, på grænsen til Norge og Finland lever ca. 20.000 samere, Europas eneste urbefolkning.

Udestående med Nordkorea

Tilbage i 1974 bestilte diktator Kim Il-Sung 1.000 Volvoer fra Sverige. Han betalte aldrig, og den svenske stat sender fortsat regninger på 2,7 milliarder svenske kroner til Nordkorea.

Skovdrift er en guldgrube

Svenskerne er ikke sentimentale omkring deres skove. De ser derimod skovdrift som en god forretning. Faktisk så god, at 11 procent af den samlede eksport kommer fra skovene.

Kønsløst

Siden 2015 har ’han’ og ’hun’ fået selskab af intetkønspronomenet ’hen’, men ordet blev faktisk brugt så tidligt som 1966.

Storbyen Stockholm

Når du rejser til Sverige, er det oplagt at lægge vejen forbi Stockholm, der ikke bare er Sveriges største by men også Nordens største by med ca. 2,5 millioner indbyggere. Byen er særligt kendt for sin velbevarede middelalderby af smalle gader og smukke huse i gyldne nuancer, såvel som de mange slotte og det gigantiske rådhus, der blandt andet lægger sale til den årlige banket i forbindelse med uddelingen af Nobelprisen.

Der lurer dog også noget under overfladen i den billedskønne skærgårdsby. Stockholms metro, også kendt som verdens længste galleri, er et 110 kilometer langt metrosystem, hvor 90 procent af undergrundsstationerne er prydet med kunst af en eller anden art. Særligt stationerne ved bl.a. Stadshuset, T-Centralen og Kungsträdgården er værd at se nærmere på.

En fælles historie

Det er ikke så underligt, at vi føler os nært beslægtede med Sverige og svenskerne, for historisk set har vi en del fælles referencer på både godt og ondt. Vikingerne udgør en del af vores fælles historie, og særligt omkring Uppsala er der stadig fine levn og historier at udforske. Helt tilbage til 800 tallet var Skåne, Halland og Blekinge hovedsaligt danske områder, og i 1397 indgik Danmark, Norge og Sverige et rigsfællesskab, Kalmarunionen, ledet af Margrethe I. Kalmarunionen ophørte, da Gustav Vasa kom til magten i 1523, og med undtagelse af Skåne, Halland, Blekinge og Gotland blev Sverige dermed selvstændigt.

Sverige - Stockholm_by_01

Hvornår er det bedst at rejse til Sverige?

Mens det nordligste Sverige ligger nord for Polarcirklen, ligger det meste af landet i den tempererede klimazone og har fastlandsklima, hvilket betyder, at der kan være store forskelle på sommer og vinter. Således kan du stå på ski om vinteren og nyde de lune temperaturer og midnatssolen i sommerperioden.

Det bedste tidspunkt at rejse til Sverige er i perioden fra maj til september, hvor nedbørsmængderne er lave og temperaturen behagelig. I den nordlige del af landet vil du i øvrigt kunne opleve midnatssol i denne periode, mens resten af landet byder på lyse nætter. 

Stockholm

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Temperatur
Nedbør i mm.
Dagtemperatur
-1° C
0° C
3° C
9° C
15° C
18° C
21° C
20° C
16° C
19° C
5° C
1° C
Nedbør i mm.
39 mm
27 mm
26 mm
30 mm
30 mm
45 mm
72 mm
66 mm
55 mm
50 mm
53 mm
46 mm

Læs mere og bliv inspireret

Få succes med parferien

Skal parferie være romantisk? Er Maldiverne det ultimative rejsemål for to? Skal man gøre alting sammen?

Guide: Her er verdens smukkeste natur

Tag med til alle verdenshjørner og tag for dig af buffeten af øjenguf i alle afskygninger. Fra geotermiske vidundere til rustik klippekeramik.

Quick-guide til sund fornuft på rejsen

Tag dine forholdsregler og pas på dig selv på rejsen. Vi guider til mindre smitterisiko og mere sikkerhed.
like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (1.478 anmeldelser)