Skip to main content

Guide: Historisk skattejagt i mayaernes Mellemamerika

guetemala_tikal_pyramide_01 guatemala_tekstiler_01

Historiens vingesus

For omtrent 3.000 år siden fandt en række stammer i Mellemamerika sammen og skabte starten på det, vi i dag ser tilbage på som mayacivilisationen.

Religionen blomstrede, fællesskaber og alliancer opstod, og der blev endda plads til at udvikle både arkitektur og kunst i de mange bystater, der til tider husede op mod 100.000 mennesker.

Skriftsprog blev udviklet, templer og pyramider blev bygget, astronomien blev udforsket og alt i alt levede mayaerne en aldeles moderne tilværelse for deres tid. Civilisationen var på sit højeste fra 200-900 A.D, hvorefter bystaterne langsomt begyndte at gå i opløsning, bl.a. grundet klimaforandringer. Helt galt gik det dog først, da spanierne i 1697 erobrede den sidste bystat Nojpéten.

Mayakulturen lever stadig, om end Mayacivilisationen nåede sit endeligt for mere end 300 år siden, og særligt i Guatemala oplever du en uspoleret side af kulturen.

Men fortiden er ej heller glemt i Guatemala. Flere steder blandt trætoppene i regnskovene troner pyramiderne op, og selv om spanierne fik ram på en del, er der stadig et utal af spændende skatte at udforske.

guetemala_tikal_pyramide_02

Mayaernes New York

At kalde Tikal i Guatemalas frodige regnskov et historisk verdensvidunder er ikke en overdrivelse.

Nationalparken har siden 1979 været på UNESCOs verdensarvliste og med god grund. Da Mayacivilisationen var på sit højeste var Tikal beboet af op mod 100.000 mennesker, og i dag kan du stadig udforske ca. 3000 bygninger fordelt på 16 kvadratkilometer.

Her er paladser, store torve, 70 meter høje pyramider, boldbane og noget, der ligner et fængsel – og meget tyder på, der gemmer sig flere skjulte skatte under overfladen.

At besøge Tikal er først og fremmest en historisk oplevelse uden sidestykke, men det er på samme tid også en naturoplevelse. Fra toppen af pyramiderne har du udsigt til den grønne regnskov, så langt øjet rækker, og når ét bygningsværk er studeret, går turen videre – gennem regnskoven – til næste spektakulære tempel eller stele.

Omkring dig flyver papegøjerne, aberne gemmer sig i træerne og længere inde i junglen gemmer jaguarerne sig.

I Tikal har naturen generobret menneskets mesterværker, og det er intet mindre end ganske fantastisk.

Læs mere om vores rejser til Guatemala

guetemala_tikal_pyramide_04
guetemala_tikal_abe_01 guetemala_tikal_kalkun_01

At kalde Tikal i Guatemalas frodige regnskov et historisk verdensvidunder er ikke en overdrivelse.

Mayaernes Paris

I Copán i Honduras, et stenkast fra Guatemalas grænse, finder du endnu et levn fra Mayacivilisationen.

Mens Tikal er kendt som mayaernes New York, er Copán i Honduras kendt som mayaernes Paris, og det er der en god forklaring på. For mens bygningsværkerne og området er større i Tikal, er Copán mere sofistikeret og præget af en smukkere arkitektur og elegance, end den større bystat i Guatemala.

I Copán kan du bl.a. opleve Hieroglyffernes Trappe, der er prydet med verdens længste sammenhængende mayatekst, du ser skulpturer og bygningsværker, så sirligt udført, at selv de største kunstnere kan lade sig betage – og så kan du ikke mindst se Mayakulturens næststørste boldbane. Ingen ved præcist, hvad der er blevet spillet her, men boldbanen antages at være blevet brugt til både underholdning og som arena, når stridigheder skulle afgøres.

Inden du forlader parken, bør du aflægge skulpturmuseet et besøg. Du ankommer ad en trang tunnel, og bliver herefter mødt af en imponerende samling af mayaartefakter.

Intet slår dog den 13 meter høje rekonstruktion af templet Rosalila, som var mayaernes religiøse samlingspunkt.

Læs mere om vores rejser til Honduras

guetemala_copan_05

Mens Tikal er kendt som mayaernes New York, er Copán kendt som mayaernes Paris, og det er der en god forklaring på

Yaxha: Den glemte skat

De arkæologiske seværdigheder er uden tvivl Guatemalas trækplaster, og det er derfor sjældent, du ikke får selskab af andre mennesker.

Vil du opleve en mindre overrendt bystat fra mayacivilisationens tid, er Yaxha et godt bud. Yaxha ligger som en skjult oase midt i regnskoven i det nordøstlige Petén i Guatemala, og her er plads og ro til fordybelse – og til at nyde samspillet mellem den spændende historie og den fortryllende, grønne natur, der omgiver ruinerne.

Da Yaxha var allerstørst fra 250-600 AD, husede byen omkring 42.000 mennesker, og den var således den tredjestørste af sin slags. I dag finder du mere end 500 ruiner, der både omfatter pyramider, paladser og mindre bygninger, men den mest spektakulære oplevelse får du måske alligevel, når dagen går på hæld.

Fra toppen af en af de ni pyramider får du  Guatemalas smukkeste solnedgang, når du ser solen sænke sig over junglen og Peténsøen.

Så nyd en rolig stund og lad oplevelsen rodfæste sig.

 

guetemala_peten_yaxha_pyramide_05

I Yaxha finder du mere end 500 ruiner, der både omfatter pyramider, paladser og mindre bygninger.

Mayaerne i Mexico

I det sydlige Mexico, tæt på Guatemalas grænse, gemmer sig endnu et maya-område.

UNESCO-sitet Palenque  i Mexico var den første mayaby, der blev opdaget af europæerne, og allerede i 1700-tallet blev ruinerne besøgt af opdagelsesrejsende, amatørarkæologer og eventyrere, der ville have en bid af det gamle mayarige.

Dog blev Palenque først officielt undersøgt langt senere, og det anslås at kun 10 procent af bystaten i dag er gravet frem. Resten antages at gemme sig under junglens overflade, hvilket efterlader en del til fantasien.

På turen omkring parken kommer du tæt på de konger, der boede her i rigets storhedstid, bl.a. Kong Pakal, hvis gravtempel og palads, du vil stifte bekendtskab med. Kong Pakal blev konge allerede som 12-årig og døde først i en alder af 80.

Med i graven tog han seks menneskeofre, og hans gravtempel betragtes af mange som et sidestykke til Tut Ankh Amons grav i Egypten.

Dog er det langt fra den eneste tekst, du finder på rundt i den lille ruinby.

Læs mere om vores rejser til Mexico

guatemala_maya_befolkning_08
mexico - palenque maya tempel_03 mexico - palenque_maya tempel_08

UNESCO-sitet Palenque var den første mayaby, der blev opdaget af europæerne, og allerede i 1700-tallet blev ruinerne besøgt af opdagelsesrejsende, amatørarkæologer og eventyrere, der ville have en bid af det gamle mayarige.

UNESCO-sitet Palenque var den første mayaby, der blev opdaget af europæerne, og allerede i 1700-tallet blev ruinerne besøgt af opdagelsesrejsende, amatørarkæologer og eventyrere, der ville have en bid af det gamle mayarige

Andre læste også

Ring eller skriv til os

Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00. 

4526 0000
Stjernegaard Rejser Stjernegaard Rejser KH
Like

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

Happy

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

Trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (2.100+ anmeldelser)