Takt og tone: Din guide til gode manerer i Asien

Takt og tone: Din guide til gode manerer i Asien

Skik følge eller land fly. Kulturchokket er uundgåeligt, når du rejser til Asien, men nogle kultursammenstød kan undgås med lidt snilde. Vi kigger nærmere på, hvordan du lærer at mestre kunsten at gøre som de lokale på dit næste asiatiske eventyr.

Værn om værdigheden

Der er få ting, der er værre end at tabe ansigt. I hvert fald hvis det står til hovedparten af asiaterne. Derfor bør du som gæst i fx Thailand, Vietnam, Myanmar eller Cambodia tænke dig lidt om, når du handler eller på anden vis interagerer med de lokale, så du ikke sætter dem i forlegenhed.

Du vil måske opleve, at du bliver guidet i den helt forkerte retning, når du spørger om vej. Her vil det være mest respektfuldt at følge de forkerte anvisninger, indtil vedkommende er ude af syne, for derefter at spørge en ny person til råds.

Er du ude at spise, og får du serveret noget mad, der ikke falder i din smag, bør du træde varsomt og allerhelst undgå en konfrontation. Kort og godt er det en god idé at forholde sig roligt og venligt, aldrig hæve stemmen – og til hver en tid fremhæve den gode mad eller den gode service frem for at pointere fejlene.

Er du ude at spise, og får du serveret noget mad, der ikke falder i din smag, bør du træde varsomt og allerhelst undgå en konfrontation

Fodfejl

Det er en kunst at undgå fodfejl, når du rejser i Asien, og det vil du tids nok opleve. Både når du besøger templer, går ind i små butikker eller wellness-saloner. Når du træder ind i et buddhistisk tempel, bør du i langt de fleste lande tage skoene af, inden du går ind.

Men ikke nok med det, så skal du også være opmærksom på ikke at pege fødderne i retning af Buddha. Udover at fodfejl signalerer respektløshed, så har de i enkelte tilfælde også sendt turister i fængsel. Fx i forbindelse med at turister har klatret rundt på Bagans pagoder iført sko.

Det er ikke kun, når det gælder religion, at fødderne kan komme på afveje. Når du træder ind i et privat hjem, en mindre butik, en massagesalon el. lign. vil du oftest se en masse sko uden for døren. Stakken af sko er naturligvis et signal om, at man her efterlader skoene uden for døren.  

Klæder skaber folk...

Og hellere være klædt i lidt for meget end lidt for lidt. Det gælder, når du går på gaden, når du er ude at spise, når du kører taxa, osv. Men særligt i templer og moskéer bør du overveje, hvordan du er klædt. Shorts, korte kjoler, bare skuldre og dybe nedskæringer er ikke tilladt, og i moskéer skal du som kvinde tildække håret.

Besøger du et hinduistisk tempel, skal du desuden være opmærksom på, at du ikke må bære noget, der er lavet af læder.

På stranden er det en helt anden snak. Her er det strandloven, der gælder, og så længe du befinder dig på stranden, er både bikini og badeshorts helt acceptable klædestykker. Melder sulten sig, bør du dog hoppe i et par shorts og en t-shirt, inden du visiterer det nærmeste spisested.

Shorts, korte kjoler, bare skuldre og dybe nedskæringer er ikke tilladt, og i moskéer skal du som kvinde tildække håret

Royal respekt

Er du på ferie i Thailand, vil du uundgåeligt støde på kongen og resten af den royale familie. Måske ikke ansigt til ansigt, men du undgår næppe at se ham portrætteret på plakater, pengesedler og i glas og ramme her og der. Kongen har en kæmpe plads i thaiernes hjerter, men kongen har også en vigtig plads i den thailandske lov, hvilket kan få store konsekvenser for dem, som ikke respekterer kongen.

Du må ikke tale dårligt om kongen, lave jokes om kongen eller sætte spørgsmålstegn ved det, som kongen siger eller gør. Når det gælder kongen, er det altså en god idé at holde munden lukket, men den royale respekt skal også tænkes helt ned i pengepungen.

Da kongens ansigt er på sedler og mønter skal du bl.a. være opmærksom på ikke at træde på trillende mønter eller flyvske sedler, ligesom du ikke bør krølle pengesedlerne. Med andre ord – kan du spotte kongen, så tænk dig om en ekstra gang.

Den forkerte hånd

I flere asiatiske lande er det helt naturligt at spise med hænderne, og du kan sagtens gøre de lokale kunsten efter. Men vær opmærksom på, hvilken hånd du bruger.

I flere kulturer har den venstre hånd nemlig status som ”sanitær” hånd, da den i nogle tilfælde erstatter toiletpapiret. Derfor skal du helt generelt være opmærksom på, hvad du gør med din venstre hånd, uanset hvor ren, den måtte være. Det gælder både, når du peger, når du giver hånd eller skal have penge op af lommen.

Kom tæt på

I nogle asiatiske lande, fx Indonesien vil du opleve, at de lokale gerne vil have taget et foto sammen med dig. Dette er hverken et middel til afpresning og ej heller skal det ses som en invasion af privatlivet. Derimod er denne mærkværdige forespørgsel en måde at ære og værdsætte dig på, så lad dig endelig fotografere og knips også selv et foto til samlingen, så du husker det aparte kulturmøde.

I bl.a. Vietnam har de lokale en lidt anden tilgang, når de gerne vil lære dig at kende. Fx er det ikke unormalt, at de som noget af det første spørger ind til din ægteskabelige status, din løn og andet personligt.

Dette gør de dels for at forstå, hvem du er – dels for at de nemmere kan omtale og præsentere dig for andre. Er du ikke meget for at dele dine indkomstoplysninger, kan du som oftest slippe afsted med et smil og et nik.

I nogle asiatiske lande, fx Indonesien vil du opleve, at de lokale gerne vil have taget et foto sammen med dig
Andre læste også:
Tag til Bali og få et kulturchok
Den balinesiske kultur er noget for sig, og det skønne folk overrasker med alt fra moderkager i træerne til hellige bade og fin dans. Lad dig forføre og chokere, når Stjernegaards rejseledere guider til fem alternative oplevelser, du aldrig ville have fundet uden lidt hjælp fra de lokale.
Globetrotteren: Bhutan slog benene væk under mig
Der skal ofte meget til at imponere en levemand og et menneske, der har oplevet det meste, men for Jacob Termansen blev det mødet med den ufortyndede kultur og det enkle liv i Bhutan, der slog benene væk under ham.
Udkantsthailand: Derfor skal du tage nordpå
Hvis Thailand er et skønt sammenkog af alt det bedste, Asien har at byde på, er Nordthailand en specialitet. Tag med til 'The Loop og fordyb dig i vild natur og mød de mange forskellige folkefærd, der lever i det charmerende Udkantsthailand.

Se hvad vi ellers skriver om: Autentisk, Kultur og Religion