Rejser til Island
En eksplosion af oplevelser
Oplev Island med Stjernegaard
Tag med til imponerende Island
Det er næsten ikke til at tro, at så fascinerende en ø som Island ligger så tæt på Danmark. Når du rejser til Island, træder du ind i en magisk verden af spruttende gejsere, knirkende gletsjere, vulkaner, varme kilder og vandfald, der tordner ud over bjergsiderne. Det er råt, vildt og overvældende – men samtidigt også rent og beroligende.
Stjernegaards rejser til Island tager dig gennem den uberørte natur og krydres med sagn og myter fra en svunden tid. I land og by fornemmes det historiske bånd til Danmark, alt imens naturen minder dig om, at du trods alt befinder dig et helt andet sted. Her venter et eventyr, hvor du kommer helt tæt på naturen, når du vandrer gennem de kuperede landskaber eller bader i varme kilder. Måske suppleret med en tur på hesteryg, som det hører sig til i Island.
Naturen er kernen i alt, hvad du foretager dig i Island, og du fornemmer hurtigt, at det er Moder Jord, der sætter præmissen for livet på disse kanter. Således vil du også stifte bekendtskab med et folkefærd, der gennem generationer har formået at skabe en tilværelse i pagt og med respekt for naturen. Et folkefærd, der virker genkendeligt, men som alligevel er helt unikt.
Vil du gerne opleve Island med Stjernegaard, får du chancen på et krydstogt, hvor du på én dag oplever spruttende gejsere, brusende vandfald, smuk natur og nordligt byliv. Rejser du på rundrejse til Island, får du mulighed for at dykke dybere ned i landets historie og oplever naturens mange facetter – måske i kombination med Færøerne. Uanset hvordan du vælger at rejse til Island, er du garanteret en anderledes oplevelse af Europa, der byder på en række store indtryk på kort tid.
Værd at vide om Island
En populær hovedstad
Det er ikke så underligt, at det meste af landet stråler af uspoleret natur. 60% af befolkningen – 123.000 indbyggere – bor nemlig i hovedstaden Reykjavik.
Verdens nyeste historie
Den islandske natur ser måske ældgammel ud, men faktisk er øen geologisk set blandt verdens yngste landmasser, og der skulle også gå lang tid, før den blev bosat. Vikingerne var nemlig de første, der kom hertil for ca. 1.200 år siden.
10% gletsjer
Den omfattende natur byder i særdeleshed på gletsjere. Faktisk er 10% af øen dækket af gletsjere.
Snorri Sturluson (1178-1241)
En islandsk høvding, forfatter og skjald, der blandt andet spillede en vigtig rolle i Altinget, men dog mest kendt for sit litterære værk, Snorris Edda, der betragtes som en af de vigtigste kilder til den nordiske mytologi.
Ringvejen
Her er ringvejen, der danner en lidt større krans end de fleste ringveje. Hringvegur 1 tager dig hele vejen rundt og forbinder alle de beboede områder - en strækning på 1.339 kilometer.
Islandske heste
I Island er der ca. 80.000 islandske heste. Hestene blev bragt hertil af vikingerne for 1100 år siden og er den eneste hesterace på Island - andre racer er nemlig ikke tilladt.
Vulkaner og varme kilder
Island er kontrasternes land – også kendt som Land of Fire and Ice. Geologisk set finder der en kamp sted mellem det kolde, arktiske klima og jordens kogende indre, og det er netop det, der skaber det helt særegne landskab med ca. 130 vulkaner fordelt fra nord til syd gennem den centrale del af landet. Med 30 aktive vulkaner, der primært rumsterer et godt stykke under øen, er landskabet mere end bare en fryd for øjet. For du kan rent faktisk mærke naturen på egen krop, når du rejser til Island, bl.a. i form af de varme kilder, der lokker et væld af turister til øen til en kombineret natur- og wellnessoplevelse, men mere lavpraktisk betyder den vulkanske aktivitet også, at størstedelen af landet får geotermisk opvarmet vand ud af hanen. Vestfjordene er den eneste del af landet, hvor man varmer vand op ved hjælp af elektricitet.
Men hvorfor så mange vulkaner netop her? Island er placeret på den midtatlantiske højderyg, der løber tværs gennem landet fra nord til syd, og det er også i dette bælte, vulkanerne er placeret. Ryggen skaber grænsen mellem Nordamerika og Europa, og enkelte steder kan du faktisk se skillelinjen mellem kontinenterne, bl.a. i nationalparken Þingvellir.
Danmark og Island
Island er ikke en del af Rigsfællesskabet, men landet har alligevel en stor plads i danmarkshvulkaner og istorien. De første vikinger slog sig ned på øen omkring 870, og fra 1200-tallet til 1900-tallet var øen både norsk, dansk og sin helt egen. Frem til 1999 var dansk første fremmedsprog i de islandske folkeskoler, og i kiosken kan du stadig finde danske ugeblade og aviser.
Island i årstal
- 870: De første vikinger slår sig ned.
- 1262: Island bliver norsk provins.
- 1380: Landet bliver officielt biland under den dansk-norske krone.
- 1660: Island bliver dansk biland.
- 1800-tallet: Island forsøger at løsrive sig fra Danmark.
- 1874: Altinget får lovgivningsmagt.
- 1904: Island får hjemmestyre.
- 1918: Island bliver en selvstændig stat i personalunion med Danmark. Island hører dog stadig under den danske krone, og Danmark varetager stadig Islands udenrigsanliggender.
- 1944: Ved en folkeafstemning i maj stemmer 98% af islænderne for løsrivning fra personalunionen. I juni erklæres Island en selvstændig republik.
Hvornår er det bedst at rejse til Island?
Island er kontrasternes land – også når det gælder klimaet. Forår og efterår er kortvarige sæsoner, der ikke gør meget væsen af sig, mens vinter og sommer udgør det meste af året. Vinteren er præget af mørke dage, hvor nordlyset til tider lyser himlen op, mens midnatssolen kan opleves i midsommersæsonen. De fleste rejser til Island i sommerperioden, hvor landet er mest tilgængeligt og aktiviteterne kan udføres i et behageligt klima.