malaysia/borneo - borneo_orangutang_04

Rejser til Borneo

På sporet af orangutanger og junglens dyr

4,7 (103 Anmeldelser)

Oplev Borneo med Stjernegaard

It's a jungle out there!

Tankerne falder på nuttede orangutanger, gigantiske træer i regnskoven, kringlede mangroveskove og oprindelige stammefolk. Hertil fuglekvidder, abebrøl og dufte, der rusker sanserne rundt. Borneo er en verden for sig – men ikke et land for sig. Faktisk er øen delt af intet mindre end tre lande, Malaysia, Indonesien og Brunei, der vogter over deres del af de grønne herligheder og alverdens flora og fauna.

Stjernegaard har gennem flere år udforsket og arrangeret rejser til Borneo, og du vælger selv, om du vil opleve den grønne ø på rundrejse med dansk rejseleder eller på egen hånd med Stjernegaard i ryggen. Vores rejser fokuserer på den malaysiske del af Borneo – en region, der er nem og spændende at rejse i. 

Læs udtalelser fra vores gæster

Ring eller skriv til os
Jessica Roda Tolentino
Tlf. 4526 0000

Mandag - fredag 10 - 15

Jessica Roda Tolentino - rejsekonsulent

Hvorfor rejse til Borneo med Stjernegaard?

Hos Stjernegaard Rejser er vi vilde med Borneo, og flere af vores eksperter har besøgt og undersøgt øen op til flere gange. I den forbindelse har vi fået skabt et solidt, lokalt netværk på Borneo med dygtige samarbejdspartnere, der ved, hvad der rører sig. Det betyder, at vi kan sikre dig de største, mest unikke oplevelser og udflugter og de bedste hoteller i forskellige prisklasser.

Rejser du på rundrejse til Borneo med dansk rejseleder, får du oven i købet fornøjelsen af at rejse med en af vores erfarne natureksperter, der har nærstuderet Borneo med udgangspunkt i deres helt særlige kærlighed til naturen. Passionerede eksperter, der bidrager til, at rejsen til Borneo bliver et uforglemmeligt eventyr i naturen.

Hvorfor rejse til Malaysias Borneo?

At vi har valgt at lægge vores energi i rejser til den malaysiske del af Borneo skyldes, at her er alt, hvad hjertet begærer af naturoplevelser. Samtidigt har den malaysiske del af Borneo – i modsætning til den indonesiske del – en fin, veludviklet infrastruktur, der gør det nemt at komme omkring. Både med bil, bus, båd og fly.

 

 

borneo_naeseabe_11_effekt
Det siger vores gæster ...

Borneos natur og nationalparker - hvad skal jeg opleve?

Borneo har meget natur og mange nationalparker, og ser du én, skal du ikke tro, du har set det hele. Det er nemlig vidt forskellige oplevelser, der venter dig. Vi ser nærmere på 6 af nationalparkerne i Sabah og Sarawak.

Kinabalu National Park, Sabah

Er du i tvivl om, hvor du skal hen, kan du med rette pejle efter den 4.095 meter høje gigant af et bjerg, Mount Kinabalu – det højeste bjerg mellem Himalaya og Papua Ny Guinea. De færreste tager turen til tops, og det er absolut heller ikke nødvendigt. Kinabalu National Park er spækket med flora og fauna i alle afskygninger, faktisk er her intet mindre end 4.500 arter, hvilket er mere end du finder i Nordamerika og Europa tilsammen. Glæd dig bl.a. til at opleve rafflesiablomsten, 800 forskellige orkidéer og en række interessante dyr.

Danum Valley, Sabah

Danum Valley betragtes af mange som Borneos smukkeste regnskov, og du finder intet mindre end 15.000 plantearter, 120 pattedyrsarter, 40 slags fisk og rundt regnet 300 typer af reptiler fordelt på de 436 kvadratkilometer. For mange er det især den relativt høje koncentration af vilde orangutanger, der drager, men du kan også være heldig at opleve pygmæelefanter og malajbjørne. Bo på lodge i regnskoven og oplev det grønne på vandreture ad hængebroer – en uforglemmelig naturoplevelse.

Mulu National Park, Sarawak

I Mulu National Park finder du mange af de dyr og planter, du også kan finde i de øvrige nationalparker, men parkens trumfkort er uden tvivl de mange underjordiske systemer i form af huler og grotter, bl.a. verdens største hulepassage. Grotterne er formet af vandmasser, der gennem tiden har skåret sig gennem klipperne og nærmest skabt et skulpturelt landskab. Læg vejen forbi Deer Cave, Lang Cave, Clearwater Cave og Wind Cave og snyd ikke dig selv for et møde med stammefolk for enden af grottens lange tunnel.

Bako National Park, Sarawak

Bako er en lille bitte nationalpark på bare 27 kvadratkilometer, men det spæde areal skal ikke afholde den fra at tilbyde hele syv forskellige økosystemer samt et utal af vilde dyr, vandfald og øde strande. Oplev bl.a. næseaben, palmerullerne og de flyvende lemurer og tag på eventyr i mangroveskoven, i sumpen og blandt bedårende klippeformationer, inden du slutter dagen med Borneos bedste solnedgang på en af parkens vestvendte strande.

Sukauregnskoven, Sabah

Også i Sukauregnskoven er der dømt festligt dyreliv med indslag fra bl.a næseaber, pygmæelefanter, gibboner, næsehornsfugle og ikke mindst orangutangen, og så er her smuk natur i form af grønne skove, sump og grotter. Kinabatanganfloden snor sig gennem Sukauregnskoven, så kombinér oplevelserne til fods med sejlads på floden – og slut eventuelt af med en spændende overnatning på en lodge i regnskoven og vågn op til lyden af brølende aber og fuglefløjt.

Batang Ai, Sarawak

I Batang Ai, dybt inde i Sarawaks jungle, kan du opleve mange af de naturseværdigheder, du også finder andre steder på Borneo, herunder vandfald, orangutanger og andre junglebeboere. Men det særlige ved lige netop Batang Ai er, at det også er her, du kan møde Ibanstammen. En traditionel stammekultur, der lever i pagt med naturen, som folkets forfædre har gjort gennem et utal af generationer. Her kan du indlogere dig i Ibanfolkets traditionelle langhuse, opleve de traditionelle ceremonier og smage den lokale mad. En rigtig lokal regnskovsoplevelse, der forener Borneos natur og kultur på en helt særlig måde. 

Hvordan kan jeg opleve Borneo?

Har du en eventyrer gemt i maven, og er du vild med oplevelser i naturen, er Borneo med stor sandsynlighed et godt match til dig. Spørgsmålet er blot, om du skal opleve paradisets ø på en rundrejse med dansk rejseleder eller på egen hånd.

Rundrejse til Borneo med dansk rejseleder

Rejser du på rundrejse med dansk rejseleder, kan du se frem til et rigtigt eventyr, der giver dig den fulde forståelse af naturen og kulturen, både i historisk forstand og som den udspiller sig her og nu.

I selskab med en lille gruppe og en erfaren dansk rejseleder kommer du vidt omkring og dykker ned i spændende emner, der kan udvikle sig til en interessant dialog. En rejseform der tager dig vidt omkring på øen og går et spadestik dybere.

Borneo på egen hånd

Drømmer du om at opleve Borneo på egen hånd, sikrer vi dig den bedste rejseplan, spændende oplevelser og gode indkvarteringer. Du bestemmer tempoet og vi klarer alt det praktiske. Selv om du har følelsen af at være en fri fugl på eventyr med din rejsepartner eller din familie, kan du glæde dig over altid at have Stjernegaards ekspertise og sikkerhed i ryggen.

 

malaysia/borneo - borneo_rafflesia_blomst_02

Oplev Borneo på 2 minutter

En HELT fantastisk ferie - alt klappede, programmet var spændende og afvekslende og levede helt op til det, som vi havde ønsket, vores rejse skulle indeholde.

4,7 (103 Anmeldelser)
malaysia/borneo - borneo_kota kinabalu_gibbon abe_02

Sabah eller Sarawak?

Borneo er en stor ø, hvor naturen, trods de seneste 40 års massive skovrydning, udgør størstedelen af øen. En rejse til Borneo vil derfor uundgåeligt blive en rejse gennem naturen, men alt efter, hvad du gerne vil opleve, er det ikke helt ligegyldigt, hvilken del af øen, du besøger. Hos Stjernegaard arrangerer vi rejser til de malaysiske provinser, Sabah og Sarawak.

Sabah - natur, trekking og strandliv

Af de to provinser er det Sabah, der tiltrækker flest turister. Det skyldes dels, at det er her, du kan spotte vilde orangutanger, dels at det er her, du finder de bedste strande og snorkelmuligheder, bl.a. ved Gaya Island. Til gengæld får regionens storby, Kota Kinabalu ikke mange point hos de besøgende.

Er du til trekking og vild, varieret natur, bør du besøge Kinabalu National Park – en omfattende nationalpark på hele 754 km2. Her finder du en uendelig grøn jungle, månelignende landskaber, leoparder, orangutanger, rafflesiablomster, mere end 800 orkidéarter og ikke mindst det gigantiske monument af et bjerg, Mount Kinabalu.

Men hvorfor nøjes med én nationalpark? Læg også vejen forbi Danum Valley, en anden stor nationalpark, der bl.a. overrasker med pygmæelefanter og sumatranæsehorn.

Sarawak – stammekulturer og grotter

I Sarawak, i den vestlige del af det malaysiske Borneo, er der også skruet flot op for naturen. Bl.a. i Bako National Park, der trods sit spæde areal på bare 27 km2 disker op med alverdens vilde dyr, brusende vandfald og øde strande. Det er bl.a. her, man finder den langhalede java-abe samt næseaber, flyvende lemurer og palmerullere.

Lidt længere i nordøstlig retning finder du en anden nationalpark, nemlig Mulu, der især er kendt for et ualmindeligt interessant system af underjordiske grotter, der er et eventyr værdigt.

Hvad strande angår, kan Sarawak ikke konkurrere med Sabah, men til gengæld scorer Kuching, Sarawaks svar på en storby, langt flere point hos de besøgende. Sarawaks største trumfkort er nu alligevel en kulturoplevelse i en helt anden boldgade.

Ved Batang Ai, langt inde i regnskoven, kan du møde Ibanfolket, der bor i traditionelle langhuse og lever mere eller mindre i ét med naturen. En livsstil du også selv får mulighed for at opleve, hvis du rejser med Stjernegaard til Sarawak.  

 

 

bako national park_05
Borneo RR ultimative malaysia_malaccahalvoens hemmeligheder

Bestil Malaysia og Borneo kataloger

Søger du inspiration til din Malaysia/Borneo rejse - bestil vores kataloger

Se kataloger

sapi island_01_effekt

Kota Kinabalu

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Temperatur
Nedbør i mm.
Dagtemperatur
31° C
31° C
32° C
33° C
33° C
32° C
32° C
32° C
32° C
32° C
32° C
31° C
Nedbør i mm.
100 mm
80 mm
86 mm
132 mm
212 mm
289 mm
266 mm
245 mm
297 mm
411 mm
279 mm
211 mm

Vejret - hvornår er Borneo bedst?

Godt vejr er en smagssag. Især når det handler om Borneo. Ganske vist er det rart at bevæge sig rundt under strålende sol, men samtidigt er Borneo bare smukkest, når de grønne skove har fået et ordentligt regnskyl.

Da klimaet og sæsonerne varierer, alt efter hvor på Borneo du befinder dig, ligesom det tropiske vejr også har det med at overraske, bør man være beredt på varierende vejr. Overordnet holder det dog mest tørt i løbet af det danske forår og sommer.

Rejser du til Borneo i regntiden, kan du glæde dig over, at regnen som oftest falder i form af kraftige byger, der hurtigt forsvinder som dug for solen.

Vejrkort over Sandakan viser vejret for Sukau, Selingan Island og Sepilok.

Se alle vejrkort i Borneo

malaysia/borneo - borneo_næsehornsfugl_03_hf

Borneos historie - kort fortalt

Borneo rev sig løs fra det asiatiske fastland for ca. 10.000 år siden, men inden da, for ca. 40.000 år siden, slog de første mennesker sig ned i Sarawak, da man stadig kunne komme hertil til fods. Senere, for ca. 3.000 år siden, kom flere migranter til fra det sydlige Kina, og da disse blandede sig med de eksisterende folk, opstod nogle af de stammekulturer, man stadig kan opleve i dag.

Omkring det 1. århundrede kom handlende fra Indien og Kina forbi Borneo, hvor de stille og roligt indførte buddhisme og hinduisme. Nogle hundrede år senere slog kineserne sig for alvor ned ved kysterne, og i det 10. århundrede kom de første kinesiske muslimer til landet.

I det 15. århundrede kom de første europæere til øen, og øen blev senere delt mellem briterne, der fik magten over den nordlige del, herunder Brunei, Sabah og Sarawak, og hollænderne, som fik magten over den sydlige del.

Den sydlige del blev i 1949 en del af Indonesien, mens Sarawak og Sabah i 1963 blev malaysisk. Først i 1984 blev det lille sultanat, Brunei, selvstændigt.

malaysia/borneo - borneo_orangutang_baby_02_hf

Orangutangen – hvordan kan jeg opleve den?

Borneos orangutang er sammen med sumatraorangutangen de eneste store menneskeaber i Asien. De seneste år er antallet af borneoorangutanger faldet drastisk, og arten karakteriseres nu som kritisk truet, da det skønnes, at mere end 80% af bestanden vil forsvinde i løbet af de næste tre generationer.

Orangutangernes forsvinden skyldes den afskovning, der finder sted i forbindelse med palmeolieproduktionen – en produktion, der dækker ca. 45% af verdens samlede palmeolieproduktion.

Selv om orangutangen er på tilbagetog kan den stadig opleves i både Sabah og Sarawak samt i tre af de fire indonesiske stater på Borneo. Vil du opleve orangutangen i naturen, er chancerne størst i Danum Valley, men du kan aldrig med sikkerhed vide, om du får et glimt af skovens firbenede herskere.

Besøger du nogle af Borneos rehabiliteringscentre, fx i Sepilok, er der garanti for at opleve orangutangerne helt tæt på og samtidigt få den fulde forståelse for deres vilkår, levevis og fremtid. 

Borneo: Tørre tal og fun facts

Geografi

Borneo er med et areal på ca. 750.000 km2 verdens tredje største ø efter Grønland og Ny Guinea. Et areal stort nok til at huse Danmark 17 gange. Øen skæres over af ækvator og ligger syd for Det Sydkinesiske Hav med Malaccahalvøen og Sumatra mod vest, Java og Bali mod syd, Sulawesi og Molukkerne mod øst og Filippinerne mod nordøst.

3-i-1

73% af Borneo er indonesisk, 26% er malaysisk, mens sultanatet Brunei dækker en 1% af det samlede areal.

Palmeolie

Palmeolie er den mest anvendte form for vegetabilsk olie. Ca. 45% af al palmeolie i verden kommer fra Borneo, og Danmark alene importerer 150.000 ton palmeolie om året.

Befolkningen
Der bor ca. 21,4 millioner mennesker fordelt over alle tre lande. Størstedelen af befolkningen er migreret til Borneo fra bl.a. Kina, Filippinerne, Malaysia og Indonesien, mens de mere end 200 forskellige stammekulturer står for ca. 2,2% af befolkningen.

Religionen
Størstedelen af Borneos indbyggere er muslimer. Hertil en mindre del kristne, buddhister, hinduer og animister. Animismen findes primært hos stammekulturerne, hvor man med tiden har kombineret den animistiske levevis med islamisk tro.

Verdens ældste regnskove
Flere af Borneos regnskove skønnes at have hele 140 millioner år på bagen.

Strand, snorkling og dykning

Borneo er primært kendt for de overvældende nationalparker og det vilde dyreliv. Men du kan også se frem til gode stunder på stranden og i vandet, hvis du rejser til Borneo.

Gaya Island

Gaya Island i Sabahprovinsen er en eksotisk lille perle ud for Borneos top, ikke langt fra øens mest populære nationalpark, Kinabalu National Park, og samtidigt omringet af marinenationalparken Tunku Abdul Rahman. På Gaya Island finder du en række paradisiske strande med puddersand, blåt vand og palmesvaj, og du har samtidigt rigtig gode muligheder for snorkling og dykning ganske tæt på øen.

Damai Beach

Damai Beach er Sarawaks svar på et strandområde. Stranden ligger på fastlandet bare 35 kilometer fra Kuching, og selv om folk kommer hertil for at nyde livet og dase ved stranden, kan man stadig fornemme den lokale fiskerstemning. På Damai Beach har du junglen lige i baghaven i form af Santubong National Park, hvor du bl.a. kan opleve den sjældne irrawaddydelfin samt marsvin, næseaber, leoparder og krokodiller.

Tunku Abdul Rahman Marine National Park

Vil du dykke og snorkle, er det Tunku Abdul Rahman Marine National Park ud for Kota Kinabalu, du skal sætte kursen mod. Marinenationalparken ligger i det, der kaldes koraltrekanten, som også er kendt som havets Amazonas. For dig, der vil snorkle, er der masser af farverige fisk og koraller i vente. For dig, der vil dykke, kan du bl.a. se frem til at møde havskildpadder.

 

 

like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (1.663 anmeldelser)