Rejser til Mauritius
En kulturel smeltedigel i paradis
Oplev Mauritius med Stjernegaard
Paradisstrande og eventyrlig natur
Tag med Stjernegaard til Paradis. Nyd livet ved Mauritius’ strande, gå på opdagelse i den smukke natur og oplev et land med rødder i alle verdenshjørner.
Mauritius er først og fremmest badeferie, når det er bedst - men den bedårende ø kan meget mere end det. Øen er ikke bare sat i verden for turisternes skyld. Det lokale liv er en historie for sig - og historien, ja den er såmænd også en historie for sig.
Hvorfor rejse til Mauritius med Stjernegaard?
Strandene er paradisiske, stemningen er i top og de lokale er både imødekommende og charmerende. Mauritius sælger sig selv, men alligevel kan det være en fordel at arrangere rejsen med en dygtig ekspert, der forstår at gøre den gode rejse helt perfekt.
Vores rejsekonsulenter har rejst til Mauritius gennem en årrække og gør det fortsat. Det gør de bl.a. for at de bedst muligt kan rådgive dig til de helt store oplevelser, de bedste hoteller og de strande og områder, der passer lige præcis til dine behov og ønsker. Vi har håndplukket vores samarbejdspartnere og hoteller på Mauritius, så vi kan sikre dig en fantastisk ferie, der lever helt op til det, du drømmer om.
Himmeriget ifølge Twain
Mauritius blev ifølge forfatteren Mark Twain skabt før himmeriget og fungerede efterfølgende som skabelon for selvsamme rige, og det siger jo en del om, hvad du kan forvente dig af en rejse til Mauritius.
Det er den krans af paradisiske sandstrande, der ligger hele vejen rundt om øen, der er den helt store lokkemad. Derfor er det oftest også i badeferiens ånd, de fleste rejser til Mauritius, som er særligt kendt for sin høje standard af gode hoteller og resorts. Med de gode strande følger naturligvis både snorkeleventyr og et væld af vandaktiviteter, men hold øjnene åbne. Mauritius er meget mere end strandferie.

Facts om Mauritius
Sproget
I praksis tales der primært kreolsk, men mange taler både engelsk, som er det officielle sprog, og fransk.
Størrelse
Mauritius er på størrelse med Lolland-Falster og tæller 1,2 million indbyggere.
Religion
49% er hinduer, 26% er katolikker, 17% er muslimer, mens 6% er øvrige kristne. De sidste 2% fordeler sig på buddhister, ateister og øvrige.
Le Morne
Ud for bjerget Le Morne ligger et ”undersøisk vandfald” – eller det der ligner. I virkeligheden er der tale om en optisk illusion, hvor havbunden spiller øjnene et puds.
Oprindelse
Øen blev til, da vulkanerne for 8 millioner år siden buldrede gennem havets overflade.
Natur
Det meste af øen er omgivet af stejle koralvægge, hvilket giver fantastiske dykkermuligheder.
Flaget
Det mauritiske flag har fire farver. Den røde signalerer blodet fra slaveriet og koloniseringen, den blå er et symbol på det Indiske Ocean, den gule er solen og den grønne er den frodige vegetation.
Højeste punkt
Øens højeste punkt er Piton de la Petite Riviére Noire, der ligger 828 meter over havets overflade.
Strandliv - hvilken strand skal jeg vælge?
Mauritius' strande er i en klasse for sig, og langt de fleste strande gør det også nemt at nyde livet med spændende aktiviteter, god mad eller måske bare noget så enkelt som komplet fred og ro. Vi tager et kig på Mauritius' fire verdenshjørner.
Nordkysten: Liv og glade dage
Vil du gerne have en ferie, der veksler mellem det gode strandliv, vandaktiviteter, natteliv og byliv, er det i øens nordlige ende, det sker. Her finder du det livlige ferieområde, Grand Baie, også kendt som Mauritius’ St. Tropez, og du er desuden ikke langt fra hovedstaden Port Louis.
Strandene er en smule mere grovkornede her end på sydvest- og østkysten, men vandet med sin turkisgrønne farve er i absolut særklasse. Nordkysten er desuden en oplagt base, hvis du gerne vil opleve nogle af de små øer, der ligger lige nord for hovedøen.
Vestkysten: Et bountyland
Især den sydlige del af vestkysten er et bountyland uden lige – og faktisk er det også her, der er størst solgaranti, da strandene ligger i læ for bjergene. Her mødes krystalklart vand med lange strande af det fineste pulversand, blot tilføjet lidt paradisiske klipper i horisonten.
Tempoet er roligt og det samme er badevandet, og således tiltrækker disse strande både børnefamilier og par, der kommer for at slappe helt af. Vil man nyde godt af et bredt udbud af restauranter, forretninger og et spirende byliv, er byen Flic en Flac et godt bud
Østkysten: Honeymooners paradise
Østkysten har ry for at have de smukkeste strande på Mauritius, men du må dog forvente lidt mere vind og lidt flere bølger end på nord- og vestkysten. På østkysten finder du mange virkelig gode hoteller og resorts, men generelt er her stille og roligt.
Du finder nogle hyggelige landsbyer og et begrænset udbud af restauranter og barer, så der er i bund og grund dømt komplet afslapning. Denne del af øen kan være at foretrække i de varme sommermåneder, da her blæser lidt mere her end andre steder på øen.
Sydkysten: Den rustikke hemmelighed
Sydkystens natur er mere dramatisk og rustik, her er færre sandstrande, flere klipper og rev samt gemte vandfald og en betagende natur så langt øjet rækker. Sydkysten, også kendt som Savanne, er måske ikke stedet, du indlogerer dig, men det er et oplagt sted at besøge på en dagstur.
Ved den til tider dramatiske kyststrækning finder du flere små laguner i læ for bølgerne, små fiskerlandsbyer og en natur, der indbyder til adventureaktiviteter, trekking og mountainbike.
Naturen – hvad skal jeg opleve?
Bag de smukke strande gemmer sig en frodig ø med en verden af skøn natur. Her er 3 af øens udsøgte stykker natur, du nemt kan besøge på en dagstur.

Chamarel
Det kan til forveksling ligne et månelignende ørkenlandskab, men faktisk er det udtørret, mineralholdigt lava, der viser sig i syv forskellige nuancer; rød, brun, violet, blå, grøn, lilla og gul. Ikke langt derfra finder du et spinkelt vandfald, der løber ud over en klippe og falder 83 meter ned i dybet. En naturfornøjelse, der ikke er mere end et par timer væk.

Trou aux Cerfs
Det skønnes at Trou aux Cerfs-vulkanen har slumret i mere end 700.000 år, og det kan ses på vegetationen omkring vulkanen, der er helt og aldeles grøn. Dermed ikke sagt, at den ikke har potentiale for at gå i udbrud. Vulkanens krater måler ca. 300 i diameter og er 80 meter dyb. Fra vulkanen kan du desuden nyde en 360 graders udsigt over byen Curepipe og helt ud til kysten.

Le Morne-bjerget
UNESCO-monolitten fungerede som tilflugtssted for slaver under kolonitiden, men selv ved slaveriets ophør fortsatte tragedien. Briterne tog til Le Morne for at fortælle slaverne, at de ikke længere havde noget at frygte, men inden de nåede så vidt, kastede mange af slaverne sig ud over klippen af bare frygt. En fænomenal udsigt med en frygtelig historie.

Dejlig ferie og gode samarbejdspartnere dernede, som vi kun kan rose for deres service. Tak for en god ferie.
Hvordan er hotelstandarden?
Mauritius er kendt for et særdeles højt serviceniveau og på mange af hotellerne er halvpension en selvfølge. Stjernegaard har håndplukket en række gode 3-, 4- og 5-stjernede hoteller fordelt på de nordlige strande, de sydvestlige strande og på østkysten. Generelt kan du se frem til et højt niveau af komfort, faciliteter og gastronomi sammenlignet med hoteller på andre rejsemål.
Transport – hvordan kommer jeg rundt?
Bus
Mauritius har ca. 220 buslinjer, hvilket gør det nemt at tage bussen, uanset hvor turen går hen. Korte ture kan gøres for under 5 kr. afhængig af busselskabet, mens de mere luksuriøse busser, der tilbyder aircondition er lidt dyrere. Skal du på tværs af øen, skal du med stor sandsynlighed skifte bus i Port Louis.
Deletaxaer
På de populære strækninger kører der deletaxaer, som kører, når taxaen er fyldt op. Disse koster lidt mere end busserne – men mindre end private taxaer.
Billeje
Det er både nemt og sikkert at leje bil i Mauritius. Dog skal du være opmærksom på, at der er venstrekørsel. Som alternativ til at leje en bil kan du hyre en privatchauffør for en dag til priser fra ca. 500 kr.
Cykel
Mange hoteller har cykler til rådighed for gæsterne. Infrastrukturen i Mauritius er ikke oplagt til længere cykelture, men du kan med fordel cykle kortere ture væk fra de mest trafikerede veje. Særligt ved sydkysten, østkysten og omkring Le Morne-halvøen er der småt med trafik og dermed bedre cykelforhold. Vær dog opmærksom på, at du ikke kan have cyklen med på bussen.
Er det sikkert at rejse til Mauritius?
Mauritius kan karakteriseres som et relativt sikkert rejsemål. Kriminalitet forekommer oftest i form af tyveri, mens vold er sjælden. Vi anbefaler, at du bruger din sunde fornuft, låser værdigenstande inde og undgår at friste sarte sjæle.
Du bør selvfølgelig altid være opmærksom på lommetyve, men i højere grad bør du faktisk være varsom med at ligge eller gå under kokospalmer, ligesom du også skal være opmærksom på skarpe koraller under havoverfladen.
Maden – hvad skal jeg smage?
Det kan smages at Mauritius både kulturelt og gastronomisk er et sammenkog af alt godt fra tre kontinenter. Mauritius er en smeltedigel af kulturer, og således har alverdens madkulturer også fundet vej til det mauritiske køkken, der har referencer til Indien, Kina, Frankrig og Afrika. Her er nogle af de ting, du skal holde øje med på menukortet.

Black marlin
Black marlin er en sværdfisk med en kampvægt, der når op på 750 kilo. Dybhavsfisken har særdeles gode levevilkår i havet omkring Mauritius, og derfor er det heller ikke uset, at den gigantiske fisk er at finde på menukortet. Ofte i en røget version med ris og grøntsager som tilbehør.

Dholl puri
En enkel ret, der ofte spises som street food. I mangel på ingredienser til det traditionelle naan-brød, måtte inderne finde på et alternativ. Dholl puri er kort fortalt en pandekage fyldt med bønnekarry og en stærk sauce af søde tomater, timian, hvidløg og ingefær. Serveres med syltede grøntsager og korianderchutney.

Boulet
Kineserne tog dim sum opskriften med til Mauritius, versionerede den og således blev Boulet til. Boulet er dumplings lavet af chayote (en eksotisk pæreformet grøntsag), kylling, seafood eller grøntsager i en fond af chili og forårsløg. Dumplingen laves i flere varianter og fås på markeder og restauranter.

Karryretter
Stærkt inspireret af de indiske karryretter har mauritierne skabt nogle karryoplevelser, som mange nok vil mene er endnu bedre, og det skyldes selvfølgelig de lokale ingredienser. Karryretterne serveres med alt fra linser, ris og stegte nudler til dumplings – på bedste kreolske vis.

Palmehjertesalat
Også kendt som millionærsalaten, der forener palmehjerter, salat og seafood, fx black marlin eller rejer, tilføjet dressing. En salat, der i højere grad tager udgangspunkt i Mauritius’ råvarer end den brogede kulturelle og gastronomiske arv. Dermed også en ret, der bliver svær at trylle frem, når du er tilbage i dit danske køkken.

Gajak
Her er en street food-hapser, du kan finde hvor som helst på øen. På markeder, i gadebilledet og på restauranter. Kort og godt er her tale om en friturestegt lækkerbisken i form af samosa, kartofler, aubergine, cassava og meget andet. Gajak kan være en intens smagsoplevelse, så kombiner evt. med frisk frugt eller kokosmælk.
Hvornår er det bedst at rejse til Mauritius?
Mauritius’ klima er tropisk med en høj luftfugtighed og dagtemperaturer på ca. 25-30 grader hele året samt vandtemperaturer på ca. 26 grader. Regntiden ligger fra december til april, hvor nedbøren typisk falder i store kraftige byger, for derefter at klare op igen, mens der fra maj til november falder ganske lidt regn.
Port Louis

Historien og befolkningen – en spraglet affære
Alle kolonimagterne ville have en bid af den mauritiske kage, og det fik de. Helt tilbage omkring det 10. århundrede var det araberne, der kom sejlende, uden at se det helt store potentiale i paradisøen. Det var således først i starten af det 16. århundrede, der for alvor kom liv i øen, da portugiserne sejlede hertil som et led i Vasco da Gamas projekt om at finde søvejen til Indien.
Portugisere, hollændere og franskmænd
Portugiserne fik aldrig skabt en fast base på øen, da de havde større fokus på Indien, og i løbet af 1600-tallet kom hollænderne på banen og slog sig ned. Hollænderne drev rovdrift på øens skove og naturen gav igen med sygdomme, tørkeperioder og cykloner. I 1710 opgav den hollandske kolonimagt derfor øen, og få år senere kom franskmændene, der endelig skabte en ”rigtig” civilisation på øen, som de kaldte Isle de France.
Fra slaveri til frihed
Franskmændene blev på øen i 100 år, og i den tid fik de sejlet slaver fra den afrikanske kyst til øen. I 1810 tabte franskmændene kampen til briterne, som i 1834 afskaffede slaveriet. Nedlæggelsen af slaveriet åbnede for en anden mulighed – nemlig billig arbejdskraft fra Indien. De efterfølgende år strømmede en hær af indere til Mauritius, og befolkningen kom efterhånden til at bestå af en broget sammensmeltning af europæere, afrikanere og indere.
Hertil et mindretal af kinesere, der kom hertil som arbejdere men etablerede sig som købmænd. Gennem 1900-tallet opstod der en del opstand, og den kreolske befolkning fik mere indflydelse. I 1968 blev Mauritius selvstændigt, og den spraglede befolkning, der både tæller hinduer, kristne, muslimer og få buddhister, udgør i dag den nation, vi kender som Mauritius.
Vacciner – hvad skal jeg sikres mod?
Det anbefales altid, at du søger råd og vejledning hos din egen læge eller hos en vaccinationsklinik, inden du rejser til Mauritius eller andre tropiske områder.
Som udgangspunkt anbefales følgende vaccinationer.
Hertil anbefaler vi altid, at du holder en god håndhygiejne og sund fornuft.
Kortere rejser under 3 uger
Hepatitis A, difteri/stivkrampe.
Rejser over 3 uger
Ovenstående samt tyfus og evt. hepatitis B.
Længere ophold
Hepatitis B, evt. rabies og tuberkulose.