Vi elsker Cuba!
Gæsternes vurdering
★★★★★
★★★★★
4.6 (1203 anmeldelser)

Rejser til Cuba

Cuba er mere spændende end nogensinde!

Når du rejser til Cuba, vil du opleve et utroligt spændende og charmerende land og samtidig et land, som på godt og ondt ikke findes magen til noget sted i verden. Det er virkelig fuld af musik, salsa, UNESCO-beskyttede byer, smuk og meget varieret natur, et hav af skønne strande og ikke mindst dejlige mennesker, der får det bedste ud af livet.

Hvorfor rejse til Cuba med Stjernegaard?

Cuba har været et af Stjernegaards vigtigste rejsemål i mere end 20 år, og vi har et stort netværk i landet, mange lokale samarbejdspartnere og et meget dybt kendskab til landet. Det vil du nyde godt af, hvis du rejser til Cuba med os.

Mød vores cubanske netværk...

Vi har et utroligt netværk af cubanere, som vi arbejder sammen med, cubanere som alle har fået mulighed for at opbygge deres egen virksomhed. Det gælder f.eks. tobaksbonden i Vinalesdalen, som vi gennem årene har besøgt som de eneste, og som derfor løbende har kunnet udvide sin forretning. I dag har han et skønt spisested midt ude i dalen, som vi benytter på mange af vores rejser til Cuba.

Det gælder også vores søde Maria, der har en vidunderlig have i Santiagos de Cubas opland. Vores gentagende besøg har givet Maria mulighed for at bygge en dejlig terrasse, hvor vi nyder hendes hjemmelavede frokost, og for at indlægge vand, så hun kan vande sin smukke have.

Vores netværk dækker også en lang række casas particulares, som vi benytter igen og igen. Samarbejdet med disse casaer bliver bare bedre og bedre, fordi vi passer på dem, hjælper deres forretning, og ikke mindst sørger for ikke at underbetale dem. Og de fortæller os igen og igen, hvilken fornøjelse det er at have Stjernegaard-gæster boende

At drive en virksomhed er på begge sider af bordet et spørgsmål om ærlighed, respekt og tillid, og vi føler, at vores netværk i Cuba stoler på og værdsætter Stjernegaard Rejser lige så højt som vi værdsætter dem - og det kan der kun komme noget godt ud af!

Hvordan vil du opleve Cuba?

Cuba fortjener at blive oplevet, og det kan du gøre sammen med Stjernegaard på mange måder. Vi arrangerer flere forskellige rundrejser i Cuba med dansk rejseleder, herunder et krydstogt rundt om Cuba med dansk rejseleder, og har herudover en lang række forslag til rejser på egen hånd.

Vi arrangerer naturligvis også rejser, der er skræddersyet til dine behov og dit budget.

Indkvartering når du rejser til Cuba

Der er findes hoteller i alt fra det 2-stjernede til det 5-stjernede segment, om end sidstnævnte er rimeligt nyt i Cuba. Cubanerne er selv gavmilde med stjernerne – vi laver dog vores egen vurdering og tildeling af stjerner, som derfor kan afvige fra den officielle tildeling.

Generelt kan vi sige, at standarden af hoteller, herunder serviceniveauet, ligger lavere, end hvad du f.eks. kan opleve i Sydøstasien. Når det er sagt, så er der så mange andre parametre, hvor Cuba scorer højt - den ægte cubanske stemning er nemlig enestående i verden.

Vi bruger de bedst mulige hoteller i hvert segment, og vores mangeårige tilstedeværelse i Cuba betyder, at vi står højt på listen, når der er rift om de bedste hoteller. 

Områder i Cuba

Havana 

Santiago de Cuba 

Trinidad 

Varadero 

Viñales 

Se den komplette liste og beskrivelse af de områder og hoteller, vi benytter i Cuba.

Eksempel på et casa particular - skøn privat indkvartering i Cuba

Hvad er casas particulares?

Casas particulares er små hoteller, som ofte - men ikke altid - er familiedrevne med typisk 2 til 5 værelser. Det er de nye reformer, som Raul Castro gradvist har indført siden 2008, der har gjort det muligt for private at drive denne type forretning.

Disse casas particulares vidt forskellige i indretningen, og nogle gange trækker man måske på smilebåndet af opfindsomheden og stilen, men værelserne på et casa particular har altid privat bad og toilet, der er altid rent og pænt og der serveres et enkelt med godt morgenmåltid.

Ofte tilbyder værtsparet andre ydelser, som f.eks. at vaske tøj, og ofte driver de også en lille restaurant. Uden for Havana vil det således ofte være casa’erne, der har de bedste restauranter.

 

Hvad er fordelen ved at bo på casas particulares?

Den ubestridte fordel ved at bo på casas particulares er, at man kommer i kontakt med de lokale cubanere.

Ved at bo på denne måde oplever du, hvordan hverdagslivet former sig for en almindelig cubansk familie, og man kommer jo langt med fagter og armbevægelser, hvis man ikke lige er flydende i spansk. Du kan læse mere om at bo på casas particulares på vores blog

Havanas casas particulares i Havana

Havanas casas particulares er lidt anderledes end i resten af landet. De er mere professionelt drevet og ligger ofte i store bylejligheder, der er opkøbt af velhavere med det formål at drive minihotel.

Det betyder, at man ikke på samme måde som i provinsen kommer tæt på hverdagslivet, men til gengæld ligger casa’erne virkeligt godt i den gamle bydel eller i Centro-bydelen i gåafstand til alle seværdighederne, den berømte havnepromenade Malecon og de skønne pladser.  

Lynkursus - kender du Cubas historie?

Den oprindelige befolkning og kolonitiden

Rundt omkring i Cuba kan man se enkelte levn i form af hulemalerier fra de oprindelige folkeslag, ciboney-, arawak- og taino-indianerne, men de spanske kolonister, der ankom i 1492 med Christoffer Columbus i spidsen var temmelig effektive og skånselsløse i deres jagt på dem.

Spanierne erobrede landet og indsatte sin første guvernør, Diego Velàzques, i 1511, og allerede omkring år 1600 var de indianske folk stort set udryddet. Mange af dem blev dræbt af spanierne, og mange døde af de sygdomme, som blev introduceret i landet sammen med de nyankomne.

Spanierne herskede stort set uhindret i Cuba frem til 1895 og bragte mere end en halv million afrikanske slaver til landet, der blev brugt som arbejdskraft i bl.a. sukkerplantagerne. I 1895 brød den anden frihedskrig brød ud under ledelse af José Martí, som i dag fejres som Cubas befrier og nationalhelt. Oprørerne fik hjælp fra USA i 1898, og herefter måtte spanierne forlade Cuba.

Tiden op til revolutionen i 1959

Amerikanerne blev i Cuba, da spanierne forsvandt, og etablerede i øvrigt allerede dengang den berømte og berygtede flådebase Guantánamo, som stadig eksisterer. Skiftende korrupte diktatorer, herunder Fulgencio Batisda, misrøgtede landet, hvilket skabte grobund for forskellige oprør.

Op gennem 1950’erne førte Fidel Castro og hans bror Raul sammen med argentineren Ernesto ”Che” Guevara guerillakrig i bjergene med støtte fra bl.a. bønder og studerende, og ved årsskiftet 1958-1959 måtte Batista flygte ud af landet. Herefter var revolutionen en realitet.

Tiden med Castro-brødrene

Mange cubanere, især overklassen og middelklassen, forlod Cuba efter revolutionen, og Fidel satte sig tungt på magten og strammede gradvist grebet om befolkningen. Op gennem 1960’erne afløste den ene krise den anden, og Den Kolde Krig antog nye dimensioner under Cubakrisen i 1962, hvor USA og Sovjet var tæt på at trykke på den røde knap.

Da de kommunistiske regimer i Østeuropa og Sovjet begyndte at krakelere i løbet af 1980’erne, strammede Castro grebet om sin befolkning endnu mere, og da Østblokken brød sammen i 1989 blev Cuba kastet ud i en dyb økonomisk krise. Denne krise blev delvis afhjulpet af den stigende turisme op gennem 1990’erne.

Fidel Castro regerede Cuba frem til 2008, hvorefter han udråbte Raul som sin efterfølger. Raul startede en reformbølge, som stadig er i gang, og cubanerne siger lidt populært, at de vågner op til en ny lov hver dag. I 2018 gav Raul magten videre til Miguel Díaz-Canel. 

cuba - trinidad_vaegmaleri_01

Facts om Cuba

 • Befolkning
  • Indbyggertal: ca. 11,2 mio.
  • 51% blandede (mulatter og mestizer), 37% hvide, 11% sorte
  • Gennemsnitlig levealder: kvinder 79 år, mænd 75 år
 • Geografi
  • Areal: ca. 111.000 km2 (lidt mindre end 3 x Danmarks størrelse)
 • Sprog
  • I Cuba tales der spansk, og mange taler også engelsk i turistområderne. Før i tiden var det russisk, der var første fremmedsprog, men det har ændret sig, og nu er engelsk helt klart det vigtigste fremmedsprog
 • Valuta
  • CUC, en særlig valuta til turister, der følger USD-kursen, og som ikke kan købes uden for Cuba. Den menige cubaner handler i pesos

Kort over Cuba

Smag dig gennem det nye Cuba

På madfronten er der sket virkeligt meget i Cuba gennem de seneste år. Hvis du har besøgt Cuba tidligere, kan du måske huske, at du spiste rigtigt mange sorte bønner med kylling, og at hylderne i fødevarebutikkerne var tomme eller i bedste fald halv fyldt med kiks og andre søde sager.

I dag kan du som turist spise virkeligt godt i Cuba, efter at private har fået lov til at drive restaurant. I provinsen er det ofte casa’erne, der har de bedste restauranter, og det er som regel ejerne selv, der står i køkkenet.

Havanas spændende madscene – spis på den lokale paladar

Havanas madscene sprudler i disse år. Køkkencheferne har fået flere råvarer at arbejde med og friere tøjler til at markedsføre sig og drive forretning, og det nyder vi som turister virkelig godt af.

En lokal restaurant ejet af private kaldes en paladar – spiser du her, er du sikker på at støtte det private initiativ fremfor at spise på statsejede restauranter, og ikke mindst er det din bedste chance for at spise godt i Cuba.

Hvor finder du Cubas bedste restauranter?

Når du køber en rejse til Cuba hos Stjernegaard, får du tilsendt et meget omfattende afrejsemateriale, som bl.a. indeholder vores anbefalinger til, hvor du spiser bedst i Cuba.

Vi besøger Cuba flere gange om året, og vi følger med i strømningerne og holder øje med, hvad der sker – også på madfronten – så vi altid kan anbefale dig et godt sted at spise.

Nyd livet med dans, drinks og cigarer…

Cuba er på mange måder synonym med livsglæde: Der danses til de gode salsarytmer, der drikkes gode drinks og der ryges cigarer – de verdensberømte havanesere.

Cuba er fyldt med gode spillesteder, og man må jo hyle med de ulve, man er iblandt, så hvorfor ikke bestille en drink, kaste sig ud i en dans, og i det mindste dufte til en cigar?

Mens du opholder dig i Havana, har du mulighed for at deltage i vores guidede udflugt ud i byens natteliv, Havana by Night. På denne udflugt besøger du sammen med vores danske guide Linda Johansen bl.a. en cocktailbar, og spiser en virkelig god middag på en af byens førende restauranter, inden I når frem til et spillested, hvor I kan kaste jer ud i en dans til de glade rytmer.

Udflugten kan eventuelt begynde med en times undervisning i salsadans, hvis I ikke på forhånd kender trinene – de er forholdsvis simple og nemme at lære.

Se vores store udbud af udflugter

cuba - vinales_udsigt_05

Det nye Cuba

Hvad er der sket i Cuba de seneste år?

De spæde reformer, som Raul Castro satte i gang i 2008, har betydet en del ændringer for cubanerne. Cubanerne kan i dag frit handle huse og biler, starte private virksomheder inden for visse brancher og rejse på ferie i udlandet, selvom kun ganske få cubanere har råd til det.

Vareudbuddet er desuden markant større, og konkurrencen mellem de mange nye små virksomheder gør, at kvaliteten på mange varer og serviceydelser også er stigende. Det kommer især turisterne til gode.

I maj 2018 trådte Raul Castro tilbage som præsident og overdrog magten til den forholdsvis ukendte Miguel Días Canel. Det er uvist, hvad magtoverdragelsen betyder for den cubanske befolkning, og Castro-familien sidder sammen med den øvrige gamle garde stadig på magtfulde positioner. Vi må se, hvad fremtiden bringer for Cuba…  

Hvornår er det bedst at besøge Cuba?

Se klimatabeller over de største byer i Cuba.

Se vejret >

Hvornår kommer amerikanerne?

Præsidenterne i USA og Cuba offentliggjorde i 2014, at en åbning var på vej mellem de to lande, men udviklingen gik i stå, efter at Donald Trump blev præsident. 

Fra medierne kan man dog godt få det indtryk, at Cuba er på nippet til at blive overrendt af rejselystne amerikanere, og at det ikke længere er muligt at opleve det ægte Cuba og den charmerende befolkning.

Men der er lang vej igen, før forholdene mellem Cuba og USA bliver normale. Den amerikanske blokade af landet, som præsident John F. Kennedy indførte i 1962, er stadig i kraft, og den omfatter et forbud mod at amerikanere må rejse til Cuba som turister. Du kan læse journalist og rejseleder Øjvind Kyrøs betragtninger om USA’s og Cubas indbyrdes forhold i artiklen Amerikanerne kommer… måske.

kontor billede_2000px_sharpen
Kontakt en rejsekonsulent
Louise Holm Nielsen
lhn@stjernegaard.dk
Ring til os på
4526 0000
LHN
Kontakt en rejsekonsulent
Alice Hamurkesen
ah@stjernegaard.dk
Ring til os på
4526 0000
Alice Hamurkesen - rejsekonsulent
Kontakt en rejsekonsulent
Dorte Mouritzen
do@stjernegaard.dk
Ring til os på
4526 0000
Dorte Mouritzen - rejsekonsulent
Kontakt en rejsekonsulent
Sune Falk Mikkelstrup
sf@stjernegaard.dk
Ring til os på
4526 0000
Sune Falk Mikkelstrup - rejskonsulent
Kontakt en rejsekonsulent
Jessica Roda Tolentino
jt@stjernegaard.dk
Ring til os på
4526 0000
Jessica Roda Tolentino - rejsekonsulent
Kontakt en rejsekonsulent
Tinne Dejgaard Madsen
tm@stjernegaard.dk
Ring til os på
4526 0000
Tinne Dejgaard Madsen - rejsekonsulent
Tak for din besked
Vi vender tilbage hurtigst muligt
Skriv til os

Vi behandler de personoplysninger du har afgivet i forbindelse med din henvendelse.
Dine oplysninger bliver opbevaret betryggende og ud fra principperne i vores privatlivspolitik.

Vil du med på en køretur i amerikanerbiler?

Cuba har en stor flåde af amerikanerbiler – originale biler fra 1950’erne, der pudses og plejes efter alle kunstens regler af deres stolte ejere – og de skinnende biler er vel nærmest synonymt med især Havana.

Da USA indførte en handelsembargo efter revolutionen i 1959 var det slut med at få reservedele til modellerne, og derfor er det lidt af et under, at de stadig er på vejene, og det er vel nærmest et must for de fleste at komme på en køretur rundt i byen med en af de smukke biler.

Hvis du rejser på en af vores rundrejser med dansk rejseleder, vil en tur i amerikanerbil allerede være en del af dit program. Hvis du rejser på egen hånd, så bestil eventuelt en udflugt med engelsktalende guide, inden du rejser hjemmefra. Nyd en køretur rundt i byen og besøg eventuelt også et værksted, hvor Præsident Obama også lagde vejen forbi, da han besøgte Cuba i 2016.

Ernest Hemingway i Cuba

Gå i den store forfatters fodspor

Ernest Hemingway elskede Cuba og befolkningens tilgang til livet – og kærligheden var gengældt. Han boede samlet set i Cuba mere end 20 år, og han fandt inspiration til mange af sine fortællinger her. Han skrev bl.a. romanen Den gamle mand og havet, der har udgangspunkt i den lille fiskerby Cojimar, hvorfra han også selv fiskede.

Da Hemingway modtog Nobelprisen i litteratur i 1954, skænkede han prisen til det cubanske folk. Du kan læse mere om Ernest Hemingway i Cuba, og hvis du rejser på egen hånd, kan vi varmt anbefale dig at tilkøbe en udflugten I Hemingways fodspor med engelsktalende guide i Havana. Se vores udflugter i Havana her.

Rejser du på en rejse med dansk rejseleder, har vi allerede indlagt oplevelser omkring Hemingway i programmet.

cuba - hemingways hus_08
 • Cuba_RR_katalog_050515
  Cuba - rundrejser
  Rundrejser m/ dansk rejseleder - 24 sider
 • cuba autentisk RR katalog forside
  Autentiske Cuba
  Rundrejse m/ dansk rejseleder på minihoteller - 24 sider
 • Cuba_fit_katalog forside
  Cuba - Rejseforslag
  Individuelle rejser, evt. m/ udflugter - 36 sider

Tak for din bestilling

Vi sender dig kataloget/katalogerne indenfor et par hverdage.

Bestil kataloger

Bestil vores specialkataloger i dag, så sender vi det gratis med posten indenfor et par hverdage.

Vælg venligst ét katalog. Du må højst vælge 3 kataloger

Vi behandler de personoplysninger du har afgivet i forbindelse med din bestilling af katalog. Dine oplysninger bliver opbevaret betryggende og ud fra principperne i vores privatlivspolitik.

 • cuba - havana_bil_roed_01
 • cuba - cayo coco_strand_02
 • cuba - cienfuegos_bil_01
 • cuba - cienfuegos_kirke_01
 • cuba - cuba_bil_01
 • cuba - cuba_cigar_03
 • cuba - cuba_bil_roed_06
 • cuba - havana_bil_gul_02
 • cuba - havana_frugt bod_01
 • cuba - havana_gadebillede_05