canada - banff national park_moraine lake_03

Canada: Det vilde vest mod nord

Canada: Det vilde vest mod nord

Mens USA har det med at gøre opmærksom på sig selv i tide og utide, står det helt anderledes til med kæmpelandet mod nord. Trods sin størrelse er Canada i mange sammenhænge et overset land, og det kan synes mærkværdigt. For landet gemmer på et utal af seværdigheder, hvor ikke mindst naturvidunderne er i særklasse. I anledningen af Canadas 150 års jubilæum kigger vi nærmere på landets højdepunkter fra øst til vest.

Det almægtige vandfald

Selv om Canada må dele Niagara Falls med USA, er vidunderet ej at forglemme. Niagara Falls, der består af de tre vandfald; American Falls, Bridal Veil Falls og Horseshoe Falls, er ikke verdens største, men det kan alligevel betragtes som værende det mest dramatiske.

Intet mindre end 2,8 millioner liter vand i sekundet fosser ud over kanten på de op til 55 meter høje vandfald, og der er således rig mulighed for at blive våd – særligt hvis du vil opleve vandfaldet fra frøperspektiv, hvilket er muligt på en bådtur. Foretrækker du en tørskoet oplevelse, anbefales det, at du både ser vandfaldene fra den amerikanske og den canadiske side.

På vores rundrejse til det nordøstlige USA besøger vi også Niagara Falls fra den canadiske side, og flyver hjem fra Toronto.

usa - ontario_niagara falls_01
Niagara Falls

Naturen overrasker i Banff

Et par tidszoner længere mod vest lander du i den legendariske nationalpark, Banff, en del af de UNESCO-udnævnte canadiske Rocky Mountains som er spækket med et utal af herligheder fra naturens side. Ved første øjekast er det de snæklædte bjergtinder, der fanger opmærksomheden, men dykker du længere ind i parken, vil du opdage, at der er meget mere til Banff end blot bjerge.

I kontrast til Rocky Mountains grålige nuancer og barske tekstur finder du flere spejlblanke og dybblå søer, bl.a. Lake Louise og Moraine Lake, du går over dybe kløfter ved Johnston Canyon og vandrer langs spektakulære vandløb. Fra tid til anden kommer du forbi et vandfald, andre steder dukker de sylespidse klippesøjler ’hoodos’ op, og så har naturen det med at overraske med en bjørn eller en elg.

På vores rundrejse til Canada kan du opleve naturskønne Banff.

canada - banff national park_moraine lake_03
canada - banff national park_gacial lake_kano_mennesker_01
canada - banff_lake louise fairmont_01
Moraine Lake i Banff National Park

Ved første øjekast er det de snæklædte bjergtinder, der fanger opmærksomheden, men dykker du længere ind i parken, vil du opdage, at der er meget mere til Banff end blot bjerge.

Næsten alene med naturen

Lidt længere mod vest i delstaten Alberta dukker endnu en nationalpark op. Denne gang er det Jasper, der imponerer. Kommer du fra Banff, er det oplagt at køre ad en af verdens smukkeste veje, Icefields Parkway, som giver dig frit udsyn til gletsjere og bjergtinder samt den bedårende blå sø, Peyto Lake.

Inden du kommer frem til Jasper, mødes du af Athabasca-gletsjeren, som kan udforskes til fods med en erfaren guide – eller på den sikre måde med en særlig bus konstrueret til omgivelserne. Og så er der Jasper… Jasper minder på mange måder om Banff, men det er alligevel ikke helt det samme.

Jasper er langt mindre befærdet end Banff, lige med undtagelse af det vilde dyreliv, som fylder godt op i landskabet. Derfor kan det synes mere autentisk at tage på vandretur i Jasper, der ligesom Banff byder på både kløfter og gudesmukke søer.

canada - athabasca gletsjer_ice explorer_bus_01
canada - athabasca gletsjer_01
canada - jasper national park_egern_01
canada - icefield parkway_01
Athabasca-gletsjeren og Icefields Parkways - en af verdens smukkeste veje

Toppen af Canada

Tager du fra Jasper i retning af Vancouver, er der lutter gode grunde til at gøre stop i OL-byen, Whistler. Også selv om kalenderen viser canadisk højsommer. Whistler er et yndet skisportssted i smukke omgivelser, som er en fryd for øjet både sommer og vinter, og naturligvis bør området opleves fra toppen.

Peak 2 Peak-gondolen, der går fra Whistler til Blackcomb Mountain, er med sine 3,3 kilometers spænd verdens længste. Fra gondolen har du en fænomenal udsigt, og endnu bedre bliver det, når du når toppen. Her kan du ikke blot nyde udsigten, men du kan også begive dig ud på spændende vandreruter, der tager dig forbi vandløb, frodige enge og rustikke bjerglandskaber.

canada - whistler_gondol_01
Peak 2 Peak-gondolen

Bjørnen sover på Vancouver Island

Er du begejstret for vilde dyr i deres naturlige omgivelser, er Canada et oplagt rejsemål, og vil du opleve gigantiske bamsebjørne på op til 225 kilo, er Vancouver Island det helt rigtige sted at slå lejr. I hvert fald hvis du kommer i sommerhalvåret, hvor bjørnene holder sig vågne.

På Vancouver Island har sortbjørnen, som i øvrigt både kan være sort, brun og beige, levet i mere end 10.000 år, og den udgør fortsat en ganske stor del af ’befolkningen’. Selv om sortbjørnen lever relativt tæt med øens øvrige indbyggere, foregår en bjørnesafari til søs for at genere bjørnene mindst muligt. Fra søsiden i Clayoqout Sound og Barkley Sound kan du betragte bjørnene, som kommer ned til vandet for at fange taskekrabber, og det kan være en ganske morsom oplevelse at se, hvordan kæmpebamsen vender store sten for at finde dagens måltid. Bjørnene er så godt som blinde, så er der ro fra båden, er bjørnene helt uvidende om sit publikum.

Se vores krydstogter til Canada, hvor vi gør stop på Vancouver Island.

Vil du opleve gigantiske bamsebjørne på op til 225 kilo, er Vancouver Island det helt rigtige sted at slå lejr

canada - canada_natur_bjoern_03
canada - canada_natur_bjoern_02
Brunbjørne på Vancouver Island

Vilde hvaler

Vandene omkring Vancouver er spækket med hvaler, og befinder du dig i området mellem maj og oktober, vil du næsten ikke kunne undgå at se hvaler, hvis du drager på hvalsafari. Området er særligt kendt for sin høje koncentration af spækhuggere, men pukkelhvaler, gråhvaler og vågehvaler er absolut heller ikke et særsyn.

I Victoria finder du et stort udbud af bådture og området her er særligt kendt for sine mange spækhuggere, men der findes også andre muligheder. Længere oppe ad vestkysten ved Tofino er landskabet særligt spektakulært og især gråhvalerne huserer her.

Tager du helt op mod nordøst til Telegraph Cove, bliver du igen mødt af et utal af spækhuggere, og her er der endda mulighed for at skifte den traditionelle bådtur ud med en tur i kajak, som giver en helt anden oplevelse.

alaska_juneau_hval_01
Vandene omkring Vancouver er spækket med hvaler

Området er særligt kendt for sin høje koncentration af spækhuggere, men pukkelhvaler, gråhvaler og vågehvaler er absolut heller ikke et særsyn

like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (1.663 anmeldelser)