chile - torres del paine_25

Rejser til Chile

Naturens kræfter i frit spil

Rejser til Chile

En rejse til Chile - et af Sydamerikas mest spændende lande - er på to-do-listen hos rigtigt mange eventyrlystne danskere. Landet har en spændende historie, som har udviklet sig meget i vores levetid, og vi har fulgt med i dets kamp for demokrati og stiftet bekendtskab med deres særdeles karismatiske ledere.

I dag forbindes Chile i høj grad med sin bjergtagende smukke natur med store nationalparker, som Torres del Paine og Tierra del Fuego (Ildlandet, delt med Argentina), med de smukke fjordlandskaber på vestkysten ud mod Stillehavet og ikke mindst Kap Horn - hele kontinentets sydligste spids. Også landets eminente vinproduktion tiltrækker meget opmærksomhed.

Rejser til Chile

chile - chile_maanedalen_atacama_03

Værd at vide om Chile

Vin i lange baner
Chile er verdens tredje største eksportør af vin efter Frankrig og Italien. Som det eneste vinproducerende land i verden har Chile aldrig været ramt af vinlus, og vinen produceres på originale, upodede vinstokke, hvilket betyder, at kvaliteten er helt i top. 

Munke med hang til vin
Førhen var Chile afhængig af kobbereksporten, men i dag er det en boomende vineksport, der bidrager til landets økonomi. Det kan landet takke 1500-tallets spanske munke for. Det var nemlig disse, der bragte vinstokke til landet, og pais-druen dækker fortsat halvdelen af vinarealet.  

Kap Horn og Påskeøen
Chile er et langt land, men det favner også lidt bredere, end man umiddelbart skulle tænke. Kap Horn, der er Sydamerikas sydligste punkt er chilensk territorium, og Påskeøen i Stillehavet med de mægtige moai'er er også chilensk.  

Slankt land på mere end 4.000 kilometer
Chile strækker sig 4.620 kilometer fra Perus grænse i nord til Kap Horn i syd, hvilket gør landet til et af verdens mest langstrakte. Til gengæld måler Chile kun 350 kilometer på sit bredeste punkt, og gennemsnitsbredden på landet er faktisk kun 177 kilometer.

Storhed og fald
Chile vandt selvstændighed fra kolonimagten Spanien i 1818 og har i politisk henseende levet en omtumlet tilværelse med store omvæltninger og politisk polarisering. I dag er Chile et velfungerende land, som har ry for at have Sydamerikas bedste økonomi.  

Litterære kendisser
Chilenerne mestrer meget andet end vin. Ikke mindst kunst og litteratur. Chiles mest kendte forfatter, Pablo Neruda, er bl.a. kendt som det 20. århundredes største poet, mens Isabel Allende, som var gift med landets tidligere præsident, Salvador Allende, er kendt for bl.a. Åndernes Hus. 

Hvornår er det bedst at rejse til Chile?

Grundet landets ekstremt slanke og lange figur, byder Chile på en varierende geografi med varierende temperaturer. Da landet er placeret på den sydlige halvkugle, er her generelt varmest i det danske vinterhalvår, mens det er køligst i det danske sommerhalvår, hvor temperaturerne sydpå, bl.a. i Patagonien kan komme tæt på frysepunktet. 

I området omkring Santiago og Valparaiso holder det nogenlunde tørt det meste året, og i Atacamaørkenen er regn et decideret særsyn. 

Se alle vejrkort i Chile

Santiago de Chile

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Temperatur
Nedbør i mm.
Dagtemperatur
30° C
29° C
27° C
23° C
19° C
15° C
15° C
17° C
19° C
22° C
25° C
28° C
Nedbør i mm.
0 mm
1 mm
3 mm
10 mm
42 mm
70 mm
87 mm
52 mm
22 mm
13 mm
9 mm
2 mm

Læs mere og bliv inspireret

10 romantiske rejser der gør op med klichéerne

Romantik er ikke hvad det har været. Det er meget mere end solnedgang, spaoplevelser og eternity pools. Vi kigger nærmere på 10 romantiske getaways, der giver klichéerne baghjul og tager romantikken til nye højder i mere end én forstand.

Tør du rejse alene?

Se frygten i øjnene og spring ud i en rejse, du aldrig glemmer. At rejse alene kræver mod, men når først du indtager verden i eget selskab, vil du kun undre dig over, du ikke har gjort det før. Solorejser udvikler dig, de bekræfter din indre styrke og de giver dig blod på tanden til at indtage verden.

Sejl mod verdens ende og få en oplevelse for livet

For de fleste rejselystne mennesker, der drager mod syd, stopper rejsen som regel ved Cape Town, Auckland eller Buenos Aires. Det er her, verden som vi kender den, slutter. Alt herefter er utopi – et vildnis hvor civilisationen er sat ud af spil.
like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (1.123 anmeldelser)