Douro Dalen_06

Rejser til Portugal

Arkitekturhistorie, vinranker og billedskøn natur

Oplev Portugal med Stjernegaard

Enestående historie iklædt smukke landskaber

En rejse til Portugal er en rejse tilbage i tiden. Om end landet er moderne og innovativt, gemmer det smalle land på Europas vestkyst på en rig kulturhistorie, som stadig spiller en stor rolle i portugisernes hverdag. Den store vinindustri i nord foregår i vid udstrækning stadig efter konventionelle metoder, og den rige arkitekturhistorie er velbevaret i en grad, der har sendt UNESCO på overarbejde i Portugal. 17 steder i Portugal har UNESCO markeret med pennen som bevaringsværdig kultur- og naturarv.

I Portugal er bygningsværker som Universitetet i Coimbra, Pena Palace i Sintra og Batalha-klosteret pakket ind i et frodigt landskab, der nyder godt af middelhavsklimaet på den Iberiske halvø. Foruden både gotiske, barokke og klassicistiske perler præger de særegne azulejos, malede kakler, arkitekturhistorien i Portugal. De blåhvide mosaikker pryder São Bento banegården i Porto og Pilgrimskirken i Lamego, men kakkelkunsten kan ses på utallige facader over hele Portugal, ligesom kunstarten har fundet vej til de tidligere portugisiske kolonier i blandt andet Sydamerika.

Ring eller skriv til os
Dorte Mouritzen
Tlf. 4526 0000

Åbent hverdage kl. 10-17

Dorte Mouritzen - rejsekonsulent
lissabon_skyline_01_effekt_03

Værd at vide om Portugal

Fado

Folkemusikken fado opleves gerne på restauranterne i Lissabon eller Coimbra, hvor vokalen akkompagneres af portugisisk eller almindelig guitar. Traditionelt har fado været koblet til de fattige, sømændene og afrikanske slaver, og genren har et påfaldende melankolsk udtryk. Fado betyder skæbne, og teksterne omhandler gerne længsel eller ulykkelig kærlighed.

Klipfisk, sardiner og cremetærter

Det portugisiske køkken er friskfanget fisk og skaldyr fra Atlanterhavet, men også tørrede, saltede torsk, og Peri-Perimarinerede sardiner på dåse er populært. Til kaffen nyder portugiserne en traditionel cremelinse, Pastéis de Nata, en æggetærte med cremefyld i midten og sprød wienerbrødsskorpe.

Verdens største korkproducent

Til enhver seriøs vinproduktion hører selvfølgelig en korkprop. Og her leverer Portugal varen. Landet står for mere end halvdelen af verdens korkproduktion, der stammer fra kork-egetræets bark. Det lysebrune og elastiske materiale bruges også til isolering, opslagstavler og fjerbolde, og det portugisiske klima tillader gunstige forhold for træet.

Sproget

I Portugal taler man portugisisk - et sprog beslægtet med spansk men alligevel noget anderledes. Portugisisk er derudover officielt sprog i hele otte andre lande samt den indiske delstat Goa og det kinesiske selvstyre Macau. Landene tæller blandt andre Brasilien, Angola, Mozambique, Øst Timor og Kap Verde, hvilket vidner om Portugals lange kolonihistorie i både Afrika og Asien.

Drikkevarer inkluderet

Vin og portvin er en integreret del af den portugisiske identitet. Landet har lagt navn til den søde dessertvin, som efterhånden også har fundet vej til både for- og hovedret eller til ren nydelse i sig selv. Samtidig producerer Portugal også almindelig bordvin, hvor særligt de friske hvidvine Vinho Verde og de tørre rødvine fra Dourodalen har vundet indpas verden over. 

Douroregionen er kendt for sine vinterrasser, den kurvede Douroflod og de frodige bakker, og her – en times tid fra storbyen Porto – finder du skønne quintas, portugisiske vingårde, hvorfra portvinen stammer. På floden i dalen ser du gerne de traditionelle rabelobåde, der før i tiden fragtede vintønder langs vandet til Porto, men i dag oftest er et festligt indslag på vandet.

Siden romertiden har portugiserne haft vinranker i jorden på de mange skråninger mod nord, og de gamle traditioner lever i bedste velgående hos vinbønderne. Det bliver således ikke svært at finde et glas lokal vin på Portugalrejsen, som har det med at smage endnu bedre med udsigt over Atlanterhavets kyst eller det kuperede terræn i Dourodalen.

vinho verde_druer_02
vinho verde_druer_01

Vinrankens årstider

Dourodalens middelhavsklima og kuperede terræn er ideelt til dyrkning af vin. Distriktet er et af verdens ældste, og der produceres både rødvin, hvidvin og portvin. Vinstokkene følger et årshjul, om end der kan være årlige forskelle i temperaturer og nedbør. Vores rejser til Portugal foregår i højsæsonen fra april til oktober, som passende følger vinstokkenes udvikling. Uanset hvilket tidspunkt, du ønsker at rejse, kan du altså opleve en spændende periode i vinens fødsel. 

Rejser du i foråret i april, møder du synet af de første blade, planten sætter. I løbet af maj vil stokkene være dækket med lysegrønne blade, ligesom der kommer blomster og spæde druer til undervejs.

Rejsende over sommeren vil nyde solskinnet, præcis som druerne gør, hvor vinstokkene bliver trimmet, så solen kan nå ind til druerne. I løbet af august begynder de grønne druer at skifte kulør, indtil hver og en når den rette blå nuance. Høsttidspunktet afhænger af sort og vintype men begynder i september og slutter i oktober.

Rejser du i oktober, begynder det milde og farverige efterår at indfinde sig i Portugal. Her kan du opleve det hårde arbejde i vinkælderen, hvor vinifikationen, selve fremstillingen af vinen, står på. Imens taber vinstokkene de rødorange blade, og processen gentager sig igen næste år. 

Hvornår er det bedst at rejse til Portugal?

Klimaet i Portugal varierer fra nord til syd. I nord regner det mere, mens temperaturen er højere i syden. Højsæsonen og vores rejser er fra april til oktober, hvor de lune temperaturer indfinder sig, og den regnfulde vinter er gået i skjul. I maj er middeltemperaturen i Lissabon 19 °C og 23 °C i august. I Porto i nord er der et par grader køligere, mens det er endnu varmere på sydkysten.

Læs mere om vejret i Portugal

Lissabon

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Temperatur
Nedbør i mm.
Dagtemperatur
14° C
16° C
18° C
19° C
21° C
25° C
28° C
28° C
26° C
22° C
18° C
15° C
Nedbør i mm.
95 mm
90 mm
50 mm
65 mm
55 mm
15 mm
5 mm
5 mm
30 mm
80 mm
105 mm
120 mm

Læs mere og bliv inspireret

Få succes med parferien

Skal parferie være romantisk? Er Maldiverne det ultimative rejsemål for to? Skal man gøre alting sammen?

Tør du rejse alene?

Det kræver mod, men når først du indtager verden i eget selskab, vil du kun undre dig over, du ikke har gjort det før.

Tip en 13’er – hvor bæredygtig er du på rejsen?

Hvor miljøbevidst er du? Vi ser nærmere på 13 bæredygtige tiltag, der kan gøre en forskel, når du rejser.
like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (1.480 anmeldelser)