Spis dig gennem Mexico
- 23. oktober 2018
- Kultur
- Mad & drikke
Er det smagsløgene, der skal bestemme din næste rejse, kunne den meget vel gå til Mexico. Her behøver du hverken have spenderbukserne på eller have særlig næse for gastronomi, for selv de simpleste køkkener kan levere en symfoni af smagsoplevelser i alle regnbuens farver.
Kender du kun til tex-mex og danske, diskutable avocadoer, kan det være svært at forestille sig, hvad der venter. Men når selv stjernekokke som René Redzepi finder inspiration i det mexicanske køkken, må der være noget om snakken.
Vi kigger nærmere på Mexicos spisekort, hvor kendisser som tacos, fajitas, enchiladas og tortillas får fint selskab af brun sovs, varm kakao og suppe – på ægte mexicansk manér, naturligvis.


Avocadogaranti
Mens det kan være en udfordring at vinde i det danske avocadolotteri, bugner Mexico med perfekt modnede avocadoer i alle afskygninger. Avocadoen stammer fra Mexico, og således har den grønbrune frugt også rundt regnet samme betydning for det mexicanske spisekort, som rugbrød og frikadeller har for det danske spisekort.
Skimmer du menuen, vil du hurtigt opdage, at avocadoen sniger sig ind i en stor del af retterne.
Ofte i form af guacamole, som er en god blanding af avocado fx tilsat løg, hvidløg, tomat, tomatillo, frisk koriander, lime, citron og sesamfrø. Guacamolen serveres både i forbindelse med snacks, fx tortillachips, eller som garniture til traditionelle retter.
Den grønbrune frugt er for det mexicanske spisekort, hvad rugbrød og frikadeller er for det danske spisekort



Mole - Mexicos brune sovs
Tilbage i 1700-tallet var en ung nonne i et kloster i Puebla i sit kreative hjørne, da hun skulle kokkerere for en spansk vicekonge. I sin morter malede hun Mexico og Spanien sammen, så det sang i smagsløgene, og vicekongen kunne nyde godt af velkendte spanske ingredienser såvel som nye, pirrende indianske ingredienser.
Mole, som den mortede miks kom til at hedde, består af chili, tomat, løg, jordnødder, anis, sesamfrø, kogebanan og chokolade samt forskellige krydderier. Med tiden er den brune sovs blevet intet mindre end Mexicos nationalret, som efterhånden har fået flere regionale nuancer.
Sovsen serveres oftest til kød, kylling eller enchiladas – ja selv røræg bliver noget helt særligt, når det toppes med mole.


Pibil - fra jord til bord
Udtrykket ’fra jord til bord’ kommer virkelig til sin ret med Pibil, som er en særlig tilberedningsmetode, hvor maden graves ned i en jordovn. Teknikken stammer fra Yucatánhalvøen og er med tiden blevet udviklet i flere retninger.
Traditionelt set er det oftest svinekød eller kylling, der får æren af at blive begravet, smurt ind i en sur appelsin- og artiskoksauce samt en sød rød sauce af de tropiske annattofrø, dækket med bananblade.
Efter at have ligget under jorden i timevis, genopstår kødet i en herlig mør og røget form, der smelter på tungen. Ofte serveret til ris og sorte bønner eller i tacos og tortillas. En mild spise, som også er at finde på nogle af Yucatáns fineste restauranter.
Tag på en kulinarisk oplevelse på vores rejse til Mexico.
Efter at have ligget under jorden i timevis, genopstår kødet i en herlig mør og røget form, der smelter på tungen



Mexicansk comfort food
Når den lille sult skal stilles, er det ofte Sopa Azteca, også kendt som Sopa de Tortillas, som mexicanerne tyr til. Den lille lette suppe er lavet på kyllingefond med små, sprødristede tortillastykker serveret med en garniture af avocado, frisk ost, tørret sød chili og finthakkede løg.
En klassiker, der skal nydes efter en lang og oplevelsesrig dag i naturen – eller når du befinder dig i de lidt højere luftlag, hvor klimaet kalder på lidt soul food.


Varm kongelig kakao
Da de gamle mayaer og aztekere havde deres gang på jorden, var chokolade kun forbeholdt konger og guder. For 4000 år siden var chokoladebarer og dets lige dog ikke opfundet, så de adelige og guddommelige nød i stedet godt af en stærk chokoladedrik, der i virkeligheden var baseret på råkakao og til tider også majs.
Som tiden er gået, har de moderne mexicanere taget drikken til sig, fjernet majsen og tilføjet et strejf af fx sukker, kanel, vanilje, honning og chili.
Mens konger og guder nød godt af den højkoncentrerede drik, er den i dag ofte fortyndet med vand eller mælk og serveres både som erstatning for morgenkaffe og i forbindelse med mexicanske højtider, hvor der kræses særligt om drikken. Er man feinschmecker bør man overveje den fermenterede luksusversion, der er tilberedt over 5-6 måneder.
Læs mere om det kulinariske Mexico, skrevet af vores rejseleder i Mexico.
For 4000 år siden var chokoladebarer ikke opfundet, så de adelige og guddommelige nød i stedet godt af en stærk chokoladedrik

