Vietnam - mekong floden_kvinde_baad_01

På rejse med smagsløgene

På rejse med smagsløgene

De større danske byer bugner med sushibarer, thairestauranter og vinsmagninger, men alligevel bliver det aldrig helt det samme, som når du smager delikatesserne på hjemmebane. Vi lader smagsløgene vandre gennem lande, byer og små paradiser og giver vores bud på, hvad du skal spise, når du rejser til Japan, Vietnam, Thailand, Bali og Sydafrika.

Husk, at du gerne må spise med fingrene, men undgå for alt i verden at drukne sushien i soya og wasabi.

Spis sushi med stil

Er du vild med sushi i Danmark, kan du godt sætte forventningerne højt, når du besøger Japan. Mens California Rolls, Spicy Tuna Rolls og Ebi Tempura topper listen over de mest populære hapsere på de danske sushikort, er udvalget langt mere nuanceret i Japan, og du kan forvente at smage fisk og sushi i udformninger, du aldrig har hørt om.

Sushien har en lang historie bag sig og er blevet formet og udviklet gennem hundreder af år. Sushikokkene har ofte fået kunsten ind med modermælken, så du er i helt trygge hænder, når smagsløgene skal forkæles.

I stedet for at følge et standardiseret menukort slavisk, vælger mange japanere deres sushi efter årstiden og regionen, så gør som japanerne og bestil med et enkelt ord: ”omakase”. Således lader du det være op til kokken, og du får det, der er bedst lige nu og her.

Husk, at du gerne må spise med fingrene, men undgå for alt i verden at drukne sushien i soya og wasabi. Ofte vil du opleve, at smagen er mere intens i Japan, og det krydrede tilbehør bør derfor holdes til et minimum, så fisken kommer til sin ret.

japan - japan_sushi koekken_01
japan - japan_sushi_04
japan - japan_sushi_05
Er du vild med sushi i Danmark, kan du godt sætte forventningerne højt, når du besøger Japan.

Er du vild med sushi i Danmark, kan du godt sætte forventningerne højt, når du besøger Japan

Sol og suppe

Under de varme himmelstrøg i Vietnam kan det synes mærkværdigt, at hvert et gadekøkken serverer dampende varm suppe. Men ikke desto mindre er det sådan, det er, og mere lokalt og autentisk bliver det næppe. Pho er hverken et festmåltid eller en delikatesse. Retten er såmænd bare det, den jævne vietnameser spiser til aftensmad, men alligevel smager den himmelsk.

Som udgangspunkt ligner pho en nuddelsuppe lavet på oksemarv eller kylling tilføjet forskellige urter, men i mange vietnameseres optik bør retten ikke klassificeres som suppe men derimod som en nuddelret – og en hovedret.

For den travle dansker, kan det være svært at fremtrylle en pho, der måler sig med den, du smager i Vietnam, for det er en kunst at koge en pho. For at få smagen og intensiteten frem koges retten på lavt blus i mindst tre timer. Hertil kommer et spændende udvalg af urter og grønsager, og der er ikke to versioner af en pho, der er ens.

Så smag dig frem og nyd godt af de forskellige bud på pho, du smager i Vietnams forskellige regioner.

vietnam - vietnam_suppe_pho_01
vietnam - vietnam_marked_mad_01_hf
vietnam - vietnam_lokal mad_marked_01
Så smag dig frem og nyd godt af de forskellige bud på pho, du smager i Vietnams forskellige regioner.

Bøf eller blåmuslinger

Stik mod syd venter nogle af verdens bedste smagsoplevelser, og det er ingen overdrivelse. Cape Town byder på flere af verdens bedste restauranter, som fx The Test Kitchen, samt madmarkeder i alle afskygninger, og der er ikke én endegyldig sandhed for, hvad du bør smage, når du besøger Afrikas smukkeste storby.

Det iskolde hav disker op med fisk og skaldyr, og her er blåmuslinger og tun ikke til at komme udenom. Er du ikke til alt god fra havet, får du også noget af verdens bedste oksekød netop her, ligesom det heller ikke er uset, at der ryger en stykke antilope på tallerkenen.

Spørger du sydafrikanerne selv, skal både tun, vildt og T-bone en tur på grillen, for er der noget, sydafrikanerne er vilde med, så er det en braai – også kendt som en afslappet grillaften, der naturligvis suppleres med den bedste vin fra vinlandet omkring Cape Town.

sydafrika - sydafrika_cape town_madmarket_01
sydafrika - sydakrika_seafood_01
Oplev Cape Towns madmarkeder i alle afskygninger, samt deres skønne fisk og skaldyr, der ikke er til at komme udenom.

Stik mod syd venter nogle af verdens bedste smagsoplevelser, og det er ingen overdrivelse

Warung på Bali

Bali er på alle måder et afslappet paradis, og det gælder også maden. Det behøver ikke være hverken fint eller dyrt, og det er heller ikke nødvendigvis en hvid dug og et menukort, der er lykken. Lykken er måske nærmere at høre potter og pander, der rasler i køkkenet, mens snakken går og de lokale retter fortæres til en sød duft af mados.

På den lokale warung, som er et mindre familieejet spisested, får du måske det mest autentiske måltid. Det kan være nasi goreng, auberginer i chilisauce, chicken satay og andre små retter, der ryger på tallerkenen, og selv om det ikke er sirligt anrettet, kan det sagtens måle sig med den mad, du får på finere restauranter. Service kan du se langt efter men god stemning fås til gengæld ikke bedre.

bali - bali_befolkning_mad_frugt_01
bali - bali_restaurant_01
bali - indonesion_mad_nasi goreng_01
På den lokale warung, som er et mindre familieejet spisested, får du måske det mest autentiske måltid.

Spis patriotisk i Thailand

Går rejsen til Thailand, bør pad thai være på menuen mindst en gang. Det kan næppe komme som en overraskelse, at pad thai er et ’must taste’, men historien om pad thai kan måske overraske.

Faktisk er retten ikke ældre, end at den opstod efter 2. verdenskrig, hvor der var rismangel grundet oversvømmelser og krig.

For at reducere ristiltaget søgte regeringen en ny nationalret, der skulle indeholde nudler frem for ris, og valget faldt altså på pad thai. Men det handlede faktisk ikke kun om rismangel. Den nye ret var nemlig også et forsøg på at modernisere og gøre Thailand mere vestligt samt at skabe en distance til Kina.

Dog har pad thai mange kinesiske karakteristika, men ikke desto mindre er retten blevet noget, som på mange måder er indbegrebet af Thailand.

thailand - thailand_mad_pad thai_02
thailand - bangkok_chinatown_05
Går rejsen til Thailand, bør pad thai være på menuen mindst en gang.
like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (1.174 anmeldelser)