Øhop eller krydstogt? Galapagos til dit temperament

At besøge Galapagos er som at lande midt i Jurassic Parks eventyrlige natur – uden ondsindede væsener, vel at mærke. Naturen har været kreativ, både når det gælder dyr, planter og landskaber, og du finder næppe noget andet sted på jorden, der er så unikt set med naturbrillerne.

De dramatiske klippelandskaber sætter scenen til det, der kunne minde om et sørøvereventyr, vulkaner spyr om sig med røg og lava, og kæmpemæssige skildpadder, firben, sæler og suler hænger ud på de røde, hvide, sorte og gule strande, der pryder mange af øernes kystlinjer.

Når du lander på Galapagos, oplever du øjeblikkeligt, at naturen er din vært og du er på besøg.

En rejse på naturens præmisser

Galapagos er på mange måder ’landet for længe siden’, og det føles som om tiden har stået stille, mens dyrelivet har fået lov til at udvikle sig i alverdens sjove retninger. Her er pingviner, 100 år gamle skildpadder på op mod 400 kilo, blåfodede suler, sæler og pelsklædte søløver foruden havets mærkværdige skabninger som havfirben, søpølser, rokker, papegøjefisk og andre spændende havdyr.

Mens 80 procent af Galapagos’ fugle er endemiske, gælder det samme for 97 procent af reptiler og pattedyr samt 20 procent af havets dyr, og du finder således ikke noget andet sted i verden, der kan erstatte en rejse til Galapagos.

Når du lander på Galapagos, oplever du øjeblikkeligt, at naturen er din vært og du er på besøg. Øerne er blandt verdens bedst beskyttede, og det betyder bl.a., at der er begrænsninger for, hvor mange der får lov til at besøge de 19 øer, der var blandt de første 12 steder nogensinde, som blev udnævnt til UNESCO verdensarv i 1978. Den store respekt for dyrelivet har resulteret i en gensidig respekt fra dyrene, der gerne lader dig komme helt tæt på – hvis ikke de ligefrem selv opsøger dig på nærgående vis.

Galapagos på flydende eller fast grund

I mange år har Galapagos været associeret med krydstogter, hvor du besøger øerne om dagen og tilbringer natten til søs. De seneste år er flere af de større øer dog blevet udviklet med bedre hotelmuligheder, og det har skabt nye muligheder for øhop.

Hvorvidt du skal vælge at opleve Galapagosøerne fra et skib eller fra land afhænger bl.a. af dine præferencer og din økonomi.

Vil du se lidt mere og opleve nogle af de små, ubeboede øer, er det ingen sag at hoppe på en snorkeltur til Bartolomé, tage på tur til North Seymour, der er formet af underjordiske vulkanudbrud, eller på ekskursion til Santa Fe, der bl.a. er kendt for sin endemiske landleguan og smukke, hvide strande.

Øhop og fast grund under fødderne

Har du let til søsyge, er der ingen tvivl om, at det giver mest mening at vælge en rejseform, hvor du tilbringer det meste af tiden med fast grund under fødderne. Men det bør ikke være søsygen alene, der er afgørende. Indlogerer du dig på et hotel på en af de større øer, får du mulighed for at udforske mere af øen, end et par timers ekskursion tillader, og du får i høj grad mulighed for at tilpasse oplevelserne efter dit hoved, fx med en hel dag på stranden, hvis det er lige netop det, du har behov for mellem naturoplevelserne.

Vælger du at opleve Galapagos på øhop, kommer du til at bo på nogle af de større øer, som Santa Cruz og Isabela Island. Det giver muligheder for mange timer i naturen, fx en vandretur til Sierra Negra-vulkanen på Isabela Island, hvis krater måler intet mindre end 9,5 kilometer i diameter og efterlader sig et særpræget, måneagtigt landskab. Eller en ekskursion gennem Santa Cruz’ fantastiske natur, der både byder på grotter, kløfter, vandløb, grønne skove og vulkanske landskaber.

Vil du se lidt mere og opleve nogle af de små, ubeboede øer, er det ingen sag at hoppe på en snorkeltur til Bartolomé, tage på tur til North Seymour, der er formet af underjordiske vulkanudbrud, eller på ekskursion til Santa Fe, der bl.a. er kendt for sin endemiske landleguan og smukke, hvide strande.

Sidst men ikke mindst giver et ophold på Santa Cruz eller Isabela Island mulighed for at komme lidt tættere på det lokale liv, der i mindre målestok findes på øerne, ligesom du også får chancen for at opleve destinationen ’by night’.

Vil du opleve øhop i Galapagos, samt Ecuador og Amazonjunglen?

Venstre: La Casa de Marita på Isabela Island, Midt: Angermeyer Waterfront Inn på Santa Cruz, Højre: Hotel Fiesta på Santa Cruz

Eventyr til søs

Vælger du at opleve Galapagos på et krydstogt, kan du se frem til en oplevelsesspækket rejse, der viser dig flere af Galapagos’ spændende sider.

Et krydstogt er i særdeleshed interessant for dig, der gerne vil dykke eller snorkle, da skibene naturligt kommer forbi nogle af de bedste rev, men det er også ideelt for dig,  der gerne vil opsøge de mindre destinationer i øgruppen, fx Floreana, Española, Rábida og Fernandina-øerne samt nogle af de afsidesliggende kyststrækninger.

Når du rejser på krydstogt gennem det dramatiske og flotte øhav, er du i selskab med en dygtig guide, når du går i land, og du er dermed sikret en masse spændende viden i forbindelse med ekskursionerne. Ligesom guiden er med ombord, har skibene også dygtige kokke med på turen, og du skal således bare opleve, nyde livet og havets brusende stilhed, når du er til søs. Et krydstogt vil som regel være den mest luksuriøse måde at opleve Galapagos på, og du må derfor også forvente, at prisen er noget højere, end hvis du vælger at opleve øerne med fast grund under fødderne.

Skib: M/V Galapagos Legend
Skib: Coral II
Andre læste også:
Peru: Meget mere end Machu Picchu
Der er ingen tvivl om, at det er Machu Picchu, der lokker de fleste rejsende til det sydamerikanske land. Men du får en overraskelse. I Peru venter et overflødighedshorn af store oplevelser – både kulturelt, historisk og kulinarisk.
Recepten på et langt liv: Gør som tico'erne
Befolkningen på Nicoyahalvøen i Costa Rica kan se frem til et lidt længere liv end de fleste. Selv om sund kost, en stressfri hverdag og et ordentligt skud D-vitamin betyder meget, tror vi på, tyder det på, der er mere i luften i Costa Rica.
Jagten på Colombias skjulte juvel
Drømmer du om skattejagt i bedste Indiana Jones-stil? Tag med til Colombias dybe jungle på en 44 kilometers vandretur, der på fire dage tager dig over floder, forbi stammefolk og helt til tops i Sierra Nevada-bjergene, hvor du finder 'The Lost City'.

Se hvad vi ellers skriver om: Dyr, Krydstogt, Natur, Snorkling, UNESCO og Øhop