Rejser til Nepal
Porten til Himalaya
Oplev Nepal med Stjernegaard
Et kig til Himalaya
En rejse til Nepal er er en rejse til et rige midt i Himalayabjergene, som indtil 1950’erne var meget isoleret fra resten af verden. Et vejnet til Indien blev etableret, flyforbindelser oprettet, og herefter har rejsende i stort tal søgt til dette enestående land.
På en rejse til Nepal kan I opleve verdens højeste bjerge, vandre i uendelig smuk natur, besøge nationalparker med masser af dyreliv og ikke mindst opleve en særdeles interessant kultur med levende gudinder, hellige mænd og spændende templer.
Stjernegaard arrangerer rundrejser med dansk rejseleder til Nepal og Bhutan med fokus på oplevelser i naturen og kulturen. Rundrejsen til Nepal og Bhutan ledes af en rejseleder med stor indsigt i de regionale, kulturelle og politiske forhold.
Himalaya
Himalaya er en af de yngste bjergkæder på jorden, men alligevel er det her, vi finder jordens højeste bjerge, herunder Mount Everest med 8.848 meter.
Værd at vide om Nepal
Geografi
Nepal domineres af bjergkæden Himalaya med otte ud af verdens ti højeste tinder, herunder Mount Everest, Sagarmatha på nepalesisk, som er 8.850 meter høj.
Religion
Hinduer udgør ca. 80%, buddhister 9% og muslimer 4%. Man skelner ikke voldsomt mellem hinduisme og buddhisme, og templerne afspejler ofte begge trosretninger.
Styreform
Nepal blev en republik i 2008 efter århundreder som kongedømme. I 2001 skød kronprinsen store dele af den kongelige familie.
Befolkningen
Der er ca. 30 mio. indbyggere i landet. Befolkningen er et etnisk kludetæppe med omkring 20 forskellige etniske grupper. Den største gruppe, chhettri’erne udgør ca. 17%.
Chitwan National Park
Chitwan Nationalpark er blandt Nepals populæreste turistmål, hvilket ikke er overraskende, for parken har mere end 450 forskellige fuglearter og mindst 68 arter af pattedyr.
Af de mest spændende er den bengalske tiger og det truede pansernæsehorn, men også aber og hjorte bor i Chitwans jungle.
Op gennem 1990’erne og 2000’erne herskede der store uroligheder mellem maoistiske guerillaer og kongedømmet i Nepal, og de soldater som normalt passede på parken var optaget af denne konflikt.
Det gav krybskytter frit lejde og det led bestandene af truede dyrearter under. I dag har man stort fokus på netop disse arter, og de lever stadig i bedste velgående i junglen.
Det meste af Chitwan består af løvskov og langs floden vokser mange forskellige græsarter, som det tharuerne bruger som foder til deres husdyr, men også til brændsel og tag på deres boliger.
Læs mere og bliv inspireret
Fra nedtur til optur: Derfor skal du besøge Nepal netop nu
Globetrotteren: Bhutan slog benene væk under mig
Takt og tone: Din guide til gode manerer i Asien
Nepals politiske historie
Området der i dag udgør Nepal, var oprindeligt inddelt i små lokale kongeriger. I 1769 erobrede Shah-dynastiet kongerigerne og underlagde dem Gorkha-staten. Og så var det Nepal, vi kender i dag grundlagt.
I opposition til Shah-dynastiet udråbte Jung Bahadur Rana i 1846 sig selv til øverstkommanderende for hæren, og det førte til, at Rana-familien havde magtmonopol i Nepal. Først i 1951 kom en revolution, som væltede Rana-regimet og gav kongen magten.
I 1959 blev der første gang afholdt parlamentsvalg i Nepal. Kongen var ikke tilfreds med parlamentet, og udpegede i stedet sin egen regering.
I slutningen af 1980’erne brød flere autoritære styrer sammen, og det var som olie på bålet for de nepalesiske oprører, der ønskede forandring.
Under uroligheder i Kathmandu mistede mange demonstranter livet, og det påvirkede kongen til at acceptere en midlertidig regering. De skulle søsætte en demokratisk forfatning og afholde det første frie valg, som fandt sted i 1991.
I 2001 opløste kongen endnu engang parlamentet og indsatte selvvalgte premierministre, men måtte grundet store protester genindføre parlamentet i 2006.
Ved parlamentsvalget i 2008 blev maoisterne det største parti, og deres første opgave blev at indføre republikken og dermed afsætte kongen. Siden da har det nepalesiske system været baseret på en republikansk styreform.
Hvornår er det bedst at rejse til Nepal?
Nepal er et land af flere klimazoner, og det er selvsagt aldrig lunt at befinde sig på toppen af Mount Everest. Med det sagt kan temperaturerne også sagtens cirkulere omkring 30 grader alt efter tidspunkt og hvor i landet du befinder dig.
I vintermånederne holder det generelt tørt, om end det også kan være lettere køligt, mens sommermånederne kan være ganske regnfulde, særligt juli.