nepal - nepal_befolkning_06

Rejser til Nepal

Porten til Himalaya

Rejser til Nepal

En rejse til Nepal er er en rejse til et rige midt i Himalayabjergene, som indtil 1950’erne var meget isoleret fra resten af verden. Et vejnet til Indien blev etableret, flyforbindelser oprettet, og herefter har rejsende i stort tal søgt til dette enestående land.

På en rejse til Nepal kan I opleve verdens højeste bjerge, vandre i uendelig smuk natur, besøge nationalparker med masser af dyreliv og ikke mindst opleve en særdeles interessant kultur med levende gudinder, hellige mænd og spændende templer.

Stjernegaard arrangerer rundrejser med dansk rejseleder til Nepal og Bhutan med fokus på oplevelser i naturen og kulturen. Rundrejsen til Nepal og Bhutan ledes af en rejseleder med stor indsigt i de regionale, kulturelle og politiske forhold.

Kontakt os
Katja Kelstrup Hansen
Tlf. 4526 0000
Katja Kelstrup Hansen - rejsekonsulent

Rejser til Nepal

Himalaya

Himalaya er en af de yngste bjergkæder på jorden, men alligevel er det her, vi finder jordens højeste bjerge, herunder Mount Everest med 8.848 meter. 

 

 

 

himalaya_solopgang_03 2

Værd at vide om Nepal

Geografi
Nepal domineres af bjergkæden Himalaya med otte ud af verdens ti højeste tinder, herunder Mount Everest, Sagarmatha på nepalesisk, som er 8.850 meter høj.

Religion
Hinduer udgør ca. 80%, buddhister 9% og muslimer 4%. Man skelner ikke voldsomt mellem hinduisme og buddhisme, og templerne afspejler ofte begge trosretninger.

Styreform
Nepal blev en republik i 2008 efter århundreder som kongedømme. I 2001 skød kronprinsen store dele af den kongelige familie.

Befolkningen
Der er ca. 30 mio. indbyggere i landet. Befolkningen er et etnisk kludetæppe med omkring 20 forskellige etniske grupper. Den største gruppe, chhettri’erne udgør ca. 17%.

Chitwan National Park

Chitwan Nationalpark er blandt Nepals populæreste turistmål, hvilket ikke er overraskende, for parken har mere end 450 forskellige fuglearter og mindst 68 arter af pattedyr.

Af de mest spændende er den bengalske tiger og det truede pansernæsehorn, men også aber og hjorte bor i Chitwans jungle.

Op gennem 1990’erne og 2000’erne herskede der store uroligheder mellem maoistiske guerillaer og kongedømmet i Nepal, og de soldater som normalt passede på parken var optaget af denne konflikt.

Det gav krybskytter frit lejde og det led bestandene af truede dyrearter under. I dag har man stort fokus på netop disse arter, og de lever stadig i bedste velgående i junglen.

Det meste af Chitwan består af løvskov og langs floden vokser mange forskellige græsarter, som det tharuerne bruger som foder til deres husdyr, men også til brændsel og tag på deres boliger.

nepal - nepal_chitwan nationalpark_02

Læs mere og bliv inspireret

Fra nedtur til optur: Derfor skal du besøge Nepal netop nu

Nepal har været ligeså langt nede, som Himalaya troner op i landskabet, men efter et par års kamp er landet så godt som i topform. Kombiner Nepaleventyret med en afstikker til Bhutan, og dyk ned i en uforfalsket kultur.

Globetrotteren: Bhutan slog benene væk under mig

Der skal ofte meget til at imponere en levemand og et menneske, der har oplevet det meste, men for Jacob Termansen blev det mødet med den ufortyndede kultur og det enkle liv i Bhutan, der slog benene væk under ham.

Takt og tone: Din guide til gode manerer i Asien

Du må ikke bringe de lokale i forlegenhed. Dine fødder må ikke pege på Buddha. Du må ikke træde på thai baht. Og du må ikke bære læder i hinduistiske templer. Takt og tone i Asien er en historie for sig, og det er nemt at træde ved siden af.

Nepals politiske historie

Området der i dag udgør Nepal, var oprindeligt inddelt i små lokale kongeriger. I 1769 erobrede Shah-dynastiet kongerigerne og underlagde dem Gorkha-staten. Og så var det Nepal, vi kender i dag grundlagt.

I opposition til Shah-dynastiet udråbte Jung Bahadur Rana i 1846 sig selv til øverstkommanderende for hæren, og det førte til, at Rana-familien havde magtmonopol i Nepal. Først i 1951 kom en revolution, som væltede Rana-regimet og gav kongen magten.

I 1959 blev der første gang afholdt parlamentsvalg i Nepal. Kongen var ikke tilfreds med parlamentet, og udpegede i stedet sin egen regering.

I slutningen af 1980’erne brød flere autoritære styrer sammen, og det var som olie på bålet for de nepalesiske oprører, der ønskede forandring.

Under uroligheder i Kathmandu mistede mange demonstranter livet, og det påvirkede kongen til at acceptere en midlertidig regering. De skulle søsætte en demokratisk forfatning og afholde det første frie valg, som fandt sted i 1991.

I 2001 opløste kongen endnu engang parlamentet og indsatte selvvalgte premierministre, men måtte grundet store protester genindføre parlamentet i 2006.

Ved parlamentsvalget i 2008 blev maoisterne det største parti, og deres første opgave blev at indføre republikken og dermed afsætte kongen. Siden da har det nepalesiske system været baseret på en republikansk styreform.

nepal - nepal_befolkning_yogi_01

Hvornår er det bedst at rejse til Nepal?

Nepal er et land af flere klimazoner, og det er selvsagt aldrig lunt at befinde sig på toppen af Mount Everest.  Med det sagt kan temperaturerne også sagtens cirkulere omkring 30 grader alt efter tidspunkt og hvor i landet du befinder dig. 

I vintermånederne holder det generelt tørt, om end det også kan være lettere køligt, mens sommermånederne kan være ganske regnfulde, særligt juli. 

Kathmandu

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Temperatur
Nedbør i mm.
Dagtemperatur
18° C
20° C
24° C
27° C
28° C
28° C
28° C
28° C
27° C
26° C
23° C
19° C
Nedbør i mm.
14 mm
17 mm
31 mm
24 mm
114 mm
256 mm
360 mm
314 mm
183 mm
59 mm
8 mm
14 mm
like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (1.123 anmeldelser)