nepal - nepal_pokhara_01

Fra nedtur til optur: Derfor skal du besøge Nepal netop nu

Fra nedtur til optur: Derfor skal du besøge Nepal netop nu

Du kommer ikke højere op, end du gør i Nepal. Ja faktisk virker de højere luftlag næsten helt euforiserende. Men selv om Himalayas bjerge står, hvor de altid har stået, har landet været lige så langt nede, som Mount Everest troner op i landskabet. Jordskælvet i 2015 rystede nationen i sin grundvold, og ødelæggelserne omfattede både menneskeliv, kulturskatte, bygninger og infrastruktur. Stoltheden, gejsten og livsglæden led et knæk på størrelse med naturkatastrofen, og politisk var der ikke meget hjælp at hente… Men så skete der noget. 

Landet fik endelig vendt op og ned på den politiske situation, og det har på ganske få måneder medført en lavine af positive fremskridt. Veje, vandforsyninger og bygninger bliver genopbygget, og det betyder bl.a. at det igen er sikkert og langt nemmere at rejse i Nepal. Med det praktiske på plads er der også utallige andre grunde til at udforske Himalaya, og det kræver ikke nødvendigvis en fysik, der er en bjergbestiger værdig.

nepal - nepal_befolkning_yogi_01

Det behøver ikke være hårdt

Nepal, Bhutan og de øvrige lande i Himalaya er naturligvis yndede rejsemål for bjergbestigere og andre aktive rejsende, der gerne vil prøve kræfterne af i naturen, men en stærk fysik er ikke et krav for at rejse i regionen. Slet ikke. Den forbedrede infrastruktur gør det muligt at køre langt op i højderne, og flere steder får du en uvurderlig smuk udsigt – helt uden anstrengelser.

For mange rejsende til Bhutan står bjergsidetemplet, Tigers Nest, højt på ønskelisten. Turen er relativt hård, men har du ikke energien til at nå helt derop, går der ikke meget tabt ved blot at gå halvvejs. Herfra får du måske den smukkeste udsigt til templet, der nærmest hænger og dingler ud over bjergsiden.

galleri - Tigers nest_01

Den forbedrede infrastruktur gør det muligt at køre langt op i højderne, flere steder får du en uvurderlig smuk udsigt - helt uden anstrengelser

galleri - Tigers nest_05
galleri - Tigers nest_04

Mød en uforfalsket kultur

Himalayalandene, i særdeleshed Bhutan, er lidt mere uberørte end andre steder i verden. Og langt mere kulturelt autentisk. Landet formår gang på gang at lave undvigelsesmanøvrer fra udefrakommende indflydelse, og de stramme regler for turisme sikrer, at landet aldrig bliver overrendt.

Men også Nepal gemmer på en interessant skattekiste af spændende kulturer, der alle har måttet tilpasse sig de regioner, de lever i. Mens nogle har måttet indfinde sig langt oppe i bjergene, med alt hvad det indebærer af barske forhold, lever andre et helt anderledes liv langt inde i Nepals tropiske jungle. Landet er meget mere end Himalaya, og det kommer i særdeleshed også til udtryk i landets forskellige kulturer.

galleri - nepal_befolkning_11
galleri - nepal_befolkning_08
galleri - Jungle_02
galleri - nepal_befolkning_07

Asiens herligheder på ét sted

Himalayalandene kan måske ikke prale af strande og uendelige havudsigter, men til gengæld finder du stort set alt andet. Uden at tage på bjergvandring kan du fra det bhutanske bjergpas, Dochula, i 3.100 meters højde betragte mere end 7.000 meter høje bjergtoppe. I både høj- og lavland kan du besøge gudeskønne templer og buddhistiske helligdomme.

I Kathmandu raser bypulsen på højeste tryk, mens livet leves i slowmotion langt ude på landet, hvor okserne trækker det største læs med en kærre på slæb. Og så er der Nepals tropiske nationalparker, der lokker til safari og et møde med bl.a. tharu-folket.

galleri - Dochula

I Kathmandu raser bypulsen på højeste tryk, mens livet leves i slowmotion langt ude på landet, hvor okserne trækker det største læs med en kærre på slæb

nepal - nepal_kathmandu_patan durbar square_01
nepal - nepal_kathmandu_masker_01
nepal - nepal_bandipur_newar hus_01
galleri - nepal_befolkning_09
galleri - landbrug_okse

Safari på asiatisk

Vi forbinder ofte safari med Afrikas savanne, men Asien kan nu nok være med på safarinoderne. I Nepal kan du både opleve elefanter, rovfugle, aber, krokodiller, næsehorn og den bengalske tiger samt et hav af andre dyr og fugle. Næsehorn kan generelt være svære at opstøve, men i nationalparken Chitwan er der virkelig høje odds for at møde det rustikke dyr med det prægtige horn.

Nepals jungle og åbne slettelandskaber kan opleves til fods, i jeep eller i kano fra floden, og det er sågar muligt at overnatte i naturens nærhed – og vågne op til fuglefløjt fra flyvende beboere, herunder den karakteristiske næsehornsfugl med det aparte næb og smukke fjerdragt.

nepal - nepal_chitwan nationalpark_02

Vi forbinder ofte safari med Afrikas savanne, men Asien kan nu nok være med på safarinoderne

nepal - nepal_chitwan nationalpark_07
nepal - nepal_chitwan nationalpark_01
nepal - nepal_chitwan nationalpark_03

Nemt og sikkert

En tredje og virkelig god grund til at rejse til Nepal netop nu er, at der er kommet styr på landet. Politisk og praktisk. De store ødelæggelser fra jordskælvet er der rettet op på, og det er igen muligt at komme godt og sikkert rundt i landet, og fremskridtene fortsætter dag for dag.

Landet har i mange år været præget af skiftende regeringer, men endelig er der ro på – og plads til at den siddende regering kan skabe resultater og stabilitet. Til glæde for lokalbefolkningen såvel som turisterne.

Er du klar på et kulturchok? Så se vores rundrejse til Nepal og Bhutan her. 

nepal - nepal_kathmandu_kumari_02
nepal - nepal_befolkning_01
like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (1.480 anmeldelser)