Skip to main content

10 oplevelser du ikke vil gå glip af!

Det er ikke let at sætte en finger på, hvad det lige præcis er, der udgør Malaysia.

For Malaysia er sådan et land, der har tilladt sig at være lidt af det hele – men også et land, der kan slippe afsted med at være det hele. De kulturelle referencer går i retning af både Kina, Indien, Mellemøsten, Europa og dybt ind i landets regnskove, og naturen stikker også i alle retninger.

Malaysia er moderne storbyliv, kolonitid, orangutanger, 130 millioner år gamle regnskove, teplantager, der ligger som en flot, grøn mosaik over bakkelandskaberne, strandidyl af højeste kaliber og marineeventyr.

Men Malaysia er ikke mindst en forrygende kulturel og multietnisk smeltedigel, hvor tolerance synes at være nøgleordet.

Vi kigger nærmere på 10 oplevelser, du ikke vil gå glip af, når du rejser til Malaysia.

malaysia - melaka_cykel_02
malaysia - penang_street food_04 malaysia - penang_laksa_01

Spis dig mæt i George Town

Du skal ikke være bange for at gå sulten i seng, når du besøger George Town på Penang Island. Penang er kendt som Food Capital of Malaysia, og det er øen selvfølgelig ikke kommet sovende til.

Penang er et kulturelt miks uden lige, hvor kinesere, indere, malajer, armenere og andet godtfolk lever i fuldendt harmoni, og det har sat sit præg på de kulinariske glæder.

Som du svinger om det ene gadehjørne efter det andet, bliver sanserne bombarderet med nye dufte, lyde og synsindtryk – og selvfølgelig også smagsindtryk, hvis du ellers gør dig selv den tjeneste at smage på de forskellige madkulturer, du møder på din vej.

Til lyden af Bollywoods bimlende toner kan du sætte fingrene i briyani, butter chicken masala og naan med diverse dips.

For ja – du spiser med fingrene, når du spiser indisk i George Town.

Når forretten er fortæret, kan du ganske passende begive dig videre til et af byens bedste ’hawker centre’, fx New World Park Food Court, hvor du kan forkæle ganen med alt, hvad smagsløgene måtte begære, bl.a. Penangs hofret, assam laksa, der kombinerer det søde og det krydrede med et kærkomment syrligt tamarindspræl.

Penangs hofret, assam laksa, kombinerer det søde og det krydrede med et syrligt tamarindspræl

malaysia - George town_little india_02

Gå i eksil på Rawa Island

Forestil dig at lande på en øde ø, hvor det bare er dig, sandet, palmerne og de fisk, der svømmer rundt om tæerne på dig et stenkast fra vandkanten.

Rawa Island er måske ikke helt ubeboet, og du får måske heller ikke øen helt for dig selv… men næsten!

Rawa Island er indbegrebet af det strandeksil de fleste af os drømmer om. Ca. 16 kilometer fra fastlandet dukker Rawa op som en lille perle taget ud af et postkort.

Palmerne dingler ind over det hvide sand og vandet er funkler i blågrønne nuancer.

Rawas absolutte trumfkort finder du dog under overfladen, hvor selv erfarne snorkeleventyrere og dykkere begejstres af et helt spektakulært marineliv.

malaysia - Rawa island_resort_14
malaysia - Rawa island_dreng_01 malaysia - Rawa island_kokos_01

Rawa Island - det ultimative eksil for ø-entusiaster.

Mangrovesafari på Langkawi

Langkawi lyder måske som et sted, hvor du bare skal synke helt ned i sandet og glemme alt om tid og sted, men så enkelt behøver det ikke at være.

Langkawi gemmer nemlig på et helt særligt stykke natur i UNESCO-ligaen. På den nordøstlige side af øen finder du natur i storformat ved Kilim Geoforest, hvor 500 millioner år gamle klipper tårner op fra havet.

Som du sejler gennem landskabet, glider båden ind gennem mangrovens snørklede veje, hvor ørne og andre rovfugle dykker om ørerne på dig i håb om at fange nogle af de små fisk, der spræller rundt under overfladen.

Længere inde i labyrinten af klipper og mangrove finder du grotter, hvor stalagmitter og stalaktitter har skabt et mindre kunstværk.

Geoparken er ikke bare et flot og naturskønt syn. Den er mest af alt en fortælling om naturens evne til at beskytte sig selv og en fortælling om verden længe før mennesket kom til.

malaysia - langkawi_kilim_04

Skift strandlivet ud for en enkelt dag og tag på eventyr i naturen.

Bo i klanhus i George Town

Historien er ikke noget, man har lagt bag sig i George Town på Penang. Tværtimod.

Den lever i bedste velgående i alle dens kulturelle afskygninger i gader og stræder, i templer og i bygninger, og den kinesiske historie og kultur er der i særdeleshed ikke lagt en dæmper på.

Da de kinesiske handelsmænd og arbejdere kom hertil og slog sig ned i byen i løbet af 1800-tallet, indrettede de sig i typiske kinesiske rækkehuse. Disse fungerede dels som et hjem, dels som en slags bofællesskab, hvor sammenhold og tilhørsforhold blev dyrket, og i forlængelse heraf var klanens tempel, hvor troen blev dyrket.

Khoo Kongsi er det mest markante af sin slags i George Town.

Her finder du 16 rækkehuse, som er lagt sammen og i dag udgør boutiquehotellet Clans Kongsi, der gennem arkitekturen og indretningen skildrer en gennemført fortælling om den kinesiske klan. De 16 rækkehuse leder op til et detaljerigt tempel, der – på trods af det ligger godt gemt langt inde i en gyde – ikke er til at overse.

På Clans Kongsi er du ikke i tvivl om, at historien basker om ørerne på dig.

Men du føler dig samtidigt hensat til en afdæmpet, luksuriøs oase midt i byen. Måske den mest autentiske oplevelse af George Town, du kommer i nærheden af.

På Clans Kongsi er du ikke i tvivl om, at historien basker om ørerne på dig

malaysia - penang_khoo kongsi_tempel_02
malaysia - clans kongsi_queensizeseng malaysia - clans kongsi_01

Face to face med en orangutang

Orangutangen har 97% DNA til fælles med mennesket, og måske derfor har vi en helt særlig kærlighed og tilknytning til den.

Desværre er den stærkt truet og findes kun på Borneo og Sumatra, og det kræver derfor en vis målrettethed at få lov at opleve den.

De rødbrune primater kan ses i flere af Borneos regnskove i både Sabah og Sarawak, men chancerne er helt klart bedst i Sabah, hvor der skønnes at leve ca. 11.000 vilde orangutanger, mens der kun skønnes at leve ca. 1.600 i Sarawak.

Er du ikke heldig at spotte de nuttede aber i det vilde, er du sikret et spændende møde med dem på øens rehabiliteringscentre

Her kan du komme helt tæt på, som de små kræ svinger sig ned fra træerne, når det er spisetid.

Indonesien - sumatra_bukit lawang_orangutang_07

Spot rafflesiablomster i Belum Rainforest

Belum Rainforest er lidt af et mysterium, for det er langt fra hele regnskoven, der er tilgængelig for det almindelige menneske.

Til gengæld ved man, at her både lever tigre, elefanter, gibboner, solbjørne, tapirer og det næsten uddøde sumatranæsehorn samt ældgamle stammekulturer.

En rejse til regnskoven byder på en sejltur på den store, menneskeskabte sø, der udgør den centrale del af parken, et besøg ved Orang Asli, Malaysias oprindelige folk, en junglevandring og en rafflesiajagt. Rafflesiablomsten er ikke hvilken som helst blomst, og biologisk set er den slet ikke en blomst men en parasit, som blot blomstrer en enkelt uge, hvilket gør den til et ganske eftertragtet særsyn.

Mens rafflesiaens blomstringsperiode de fleste steder i verden er sæsonbestemt, kan den blomstre når som helst i Belum.

Det gør regnskoven til et af de mest sikre steder at opleve gigantplanten, der kan opnå en diameter på mere end en meter.

malaysia - belum rainforest_elefant_01_hf
malaysia - Belum national park_02 malaysia - belum rainforest_rafflesia_blomst_01

En smuk regnskov hvor naturen er storslået og turismen afdæmpet.

Bo i langhus på Borneo

Rundt omkring i regnskovene i Sabah og Sarawak lever forskellige oprindelige stammefolk, og flere af dem inviterer gerne indenfor til et ophold, du aldrig glemmer.

I Batang Ai i Sarawak kan du indkvartere dig hos Ibanstammen i deres traditionelle langhuse. Et ’next level’ homestay, der giver dig mulighed for at udforske den natur, stammen lever i og med, og hvor du samtidigt lærer om den lokale livsstil på egen krop.

Indkvarteringsformen er hverken luksuriøs eller specielt komfortabel, men til gengæld kan vi godt tillade os at kalde den autentisk.

Her sover du på madrasser på gulvet, bliver vækket af hanegal og kommer helt tæt på en dagligdag, der er markant anderledes.

ibanstamme_langhus_04

Det er 'back to basics' hos Ibanstammen.

Sus, dus og snorkling på Redang Island

Øhavet øst for Malaccahalvøen byder på snorkling og dykning i særklasse.

Det er her, du finder perler som Perhentian Kecil, Lang Tengah, Rawa Island og ikke mindst Redang Island, som vi her vil give en særlig hyldest.

Havet omkring Redang Island er beskyttet og fiskeri er ulovligt. Det har givet prima vilkår for havets dyr og koraller, og her findes intet mindre end 3.000 forskellige slags fisk, 1.000 muslingearter og 500 typer af koraller, hvilket samlet set svarer til 80% af alt det liv, der findes i Koraltrekanten mellem Filippinerne, Borneo og Indonesien, som er det mest artsrige marineområde på joden. Er du klar på et dykkereventyr, kan du desuden dykke gennem tunneller og udforske store koralhaver.

Bountyeventyret er fuldendt, når du tjekker ind på The Taaras, øens bedste eksempel på et luksuseksil i en smuk, isoleret bugt.

 

malaysia - The taaras beach and spa resort_01

The Taaras - luksus på en af Malaysias smukkeste perler.

Til tops i Taman Negara

Det skønnes at Taman Negara er den næstældste regnskov i verden, og det siger ikke så lidt. 130 millioner år skulle den efter sigende have på bagen, og med menneskets ca. 7 millioner års gang på jord, er her altså tale om en rum tid.

Foruden sin pæne alder er Taman Negara et smukt syn af tårnhøje træer, brusende floder, vandfald og bjerge. Her føler du dig hensat til en anden tid og en nærmest mytisk verden. Og der skrues helt op for eventyret, når du vandrer over hængebroer gennem trætoppene eller sejler ned ad floderne.

malaysia - Taman negara_05

I hælene på kolonister og handelsmænd

Først var det portugiserne, der i 1511 erobrede det, vi i dag kalder Malaysia. Siden kom hollænderne i 1641 og senere briterne, der også ville have en bid – ja faktisk hele kagen.

Fra 1700-tallet og frem kom kineserne også til landet, og samlet set har de mange kulturer efterladt en række spændende spor.

Historien får lov at leve videre i mange af Malaysias gamle byer. I George Town og Ipoh blender de kinesiske huse og templer flot sammen med prominente engelske bygninger.

I Malacca finder du både kinesiske og malaysiske huse side om side med hollandsk arkitektur, bl.a. gamle møller, røde byhuse og en hollandsk kirke, og også Kuala Lumpur er spækket med smukke bygninger af forskellig herkomst.

malaysia - melaka_01
malaysia - george town_cykel_01 malaysia - ipoh_01

George Town, Malacca og Ipoh - historien er ikke til at overse.

Et udvalg af vores rejser til Malaysia

Andre læste også

Bozena I Gobi
Inspiration

En aften i Mongoliet med Bozena Kaminska

Læs artikel
thailand - koh phangan_strand1
Guide

Thailand med børn: Her er 6 favoritter til familieferien

Læs artikel
blog_nissehue_strand_01
Guide

Rejs i december – her skal du holde jul i 2023!

Læs artikel

Ring eller skriv til os

Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00. 

4526 0000
Stjernegaard Rejser Stjernegaard Rejser KH
Like

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

Happy

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

Trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (2.100+ anmeldelser)