Rejser til Skotland
Bjergtagende myter fra det lyngklædte højland
Oplev Skotland med Stjernegaard
Indhyllet i tåge og mystik
Fortællingen om Loch Ness-Uhyret, Nessie, er nået verden rundt, men legenderne siger, at hver sø har sin egen kelpie, en formskiftende ånd fra keltisk mytologi. Og landet rummer altså mere end 30.000 søer. Heldigvis er skotterne også stødt på magiske feer og venlige ’sælfolk’, der har hjulpet mennesker i knibe. Vi ser, hvem og hvad vi møder på rejsen til Skotland.
På alle måder mødes modsætningerne i Skotland. Fra god til ond, højland til lavland. Skarpe klippesider støder direkte mod saftiggrønne enge, jordbunden er iklædt farverige tidsler og lyng, mens bjergtinderne overgår trægrænsen og efterlades golde. Det hele gerne fortabt i en tæt tåge, som vi oplever på rundrejsen til Skotland med dansk rejseleder.
Af ædel støbning
I den bølgende natur ligger prægtige slotte, der vidner om familieklanernes betydning og adelens bedrifter. Hovedstaden Edinburgh er rig på seværdigheder, og gamle skikke holdes i hævd blandt beboerne i hele landet. Skotland er så sandelig et oplagt rejsemål – og vi er ikke engang kommet ind på whiskyen endnu.
Tag med Stjernegaard på en rejse til Skotland og mærk landets betagende charme i de barske omgivelser på den anden side af Vesterhavet. Vi rejser som altid i små grupper á 15-25 deltagere i selskab med en dygtig dansk rejseleder.

Værd at vide om Skotland
Styreform
Skotland er et selvstyre under Storbritannien med eget parlament og 59 sæder i Westminster, London. Nationen udgør 1/3 af unionens areal men kun 9 % af befolkningen med sine 5.3 millioner indbyggere.
Kilt og sækkepibe
Om end sækkepiben formentlig blev opfundet i Det gamle Egypten, er den sammen med tartan-kilten, det skotskternede skørt, blevet synonym med Skotland. På en rejse til Skotland er der garanti for kulturindtryk.
Folklore og moderne mysterier
Folkeminder om Loch Ness-uhyret, feer og varulve findes i hver skotsk egn. Enhjørningen er endda nationaldyr, og i byen Bonnybridge bliver der årligt set godt 300 UFO’er.
Whisky
Der findes mere end 130 whiskydestillerier i Skotland, der producerer verdens mest berømte og dyreste whiskyer. Skotsk whisky skal have en alkoholprocent over 40 og være lagret på egetræsfade i mindst 3 år.
Højland, lavland og øgrupper
Skotland kan inddeles i tre geografiske områder: det nordlige højland, det sydlige højland og det centrale lavland. Mod nord er højlandet bjergrigt med flere toppe over 1.000 meter samt store områder med mose, hede og skov. I det sydlige højland er landskabet karakteriseret ved græsklædte bakker, der egner sig til fårehold.
I lavlandet, længst mod syd ved grænsen til England, er jorden frugtbar og dyrket. Omkring 70% af indbyggerne bor i det centrale lavland, der tæller storbyerne Edinburgh, Glasgow og Dundee.
Foruden fastlandet råder skotterne over 800 øer, hvoraf 100 er beboede. De tre største øgrupper er Hebriderne mod vest samt Shetlandsøerne og Orkneyøerne mod nord. Her leves et enestående liv i tæt kontakt med naturen, og på rundrejsen med dansk rejseleder besøger vi to af de Indre Hebrider.
Hvornår er det bedst at rejse til Skotland?
De fleste ser det for sig: en grå himmel kaster silende regn over de skotske bakker, mens modvinden trækker trækronerne mod øst og efterlader landskabet mennesketomt. Og dét er også det skotske vejr, men det er nu ikke hele sandheden. Som vi kender det hjemmefra: vejret er flygtigt – og pak både solbriller og paraply til ferien i Skotland.