laos - luang prabang_baad_01

Laos

Jomfruelig skønhed fyldt med overraskelser

Rejser til Laos

Glæd jer til mødet med en gæstfri befolkning, charmerende landsbyer, munke i safrangule klæder, der samler almisser i gaderne, og den mægtige Mekongflod, der i sin tid bragte de franske opdagelsesrejsende ind midt i Indokina, hvor bjergstammerne så måbende til, da de blege europæere gik i land. En rejse til Laos er på mange måder en rejse til det uspolerede Indokina - og en oplevelse for livet. 

Det var kongebyen Luang Prabang, der løb med den største opmærksomhed i de franske rejsebeskrivelser, som beskrev den royale by med mere end 200 gyldne templer og munke i tusindevis. En unik stemning præger byen, hvor munke fortsat går i position ved daggry, hvor hundredevis af guldbelagte spir glimter i morgensolen, og hvor det royale palads er velbevaret og intakt.

laos - vang vien_boern_01
laos - vang vieng_landskab_02

Værd at vide om Laos

Befolkningen
Der bor ca. 6,5 mio. indbyggere i Laos af forskellig afstamning. Lao-gruppen udgør ca. 65%.

Religionen
Omkring 60% af befolkningen i Laos er troende og praktiserende buddhister – 38% tilhører forskellige naturfolksreligioner.

Fransk Indokina
Socialistisk styre siden midt-70’erne, som har løsnet grebet en smule og bl.a. tilladt udenlandske investeringer.

Politiske forhold
Omkring 60% af befolkningen i Laos er troende og praktiserende buddhister – 38% tilhører forskellige naturfolksreligioner.

Luang Prabang

Luang Prabang er Laos' næststørste by med ca. 52.000 indbyggere, men der er intet spor af moderne storby over den.

Her hersker en meget rolig og fredfyldt atmosfære og byen er i høj grad præget af de mange munke, som bor i byens templer og klostre, og som hver morgen står op før solopgang og går ud i byen på bare fødder for at samle almisser fra en gavmild befolkning. Synet af disse orange-klædte munke i dagens første lys er et af de billeder, som brænder sig fast på nethinden for altid.

Byen ligger smukt på en tange lige der, hvor Mekong-floden flyder sammen med bifloden Nam Khan, og er omgivet af grønne bjerge. Midt i byen rejser Phu-Si-bjerget sig med det fine tempel på toppen. Herfra har man en fantastisk udsigt over byen og området, hvis man kan slæbe sig op ad de 328 trin til toppen. Det er besværet værd.

Luang Prabang var frem til den kommunistiske magtovertagelse i 1975 Laos' kongelige hovedstad. Kongepaladset fra 1904 er i dag er nationalmuseum og en af byens store attraktioner.

laos - luang prabang_munk_05_HF

Hvornår er det bedst at rejse til Laos?

Laos har tropisk klima, hvilket betyder man opererer med to årstider. Den tørre periode ligger fra december til april hvor temperaturene kommer tæt på de 40 grader med masser af fugt. Den regnfulde sæson ligger fra maj til november stadig med høje temperaturer omkring de 30 grader. Under alle omstændigheder falder temperaturene meget sjældent under 26 grader.

Det bedste tidspunkt at rejse til Laos på, anses for at være fra december-marts. Tropiske storme kan forekomme, specielt i sommerhalvåret.

Laos: Vientiane

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Temperatur
Nedbør i mm.
Dagtemperatur
23° C
24° C
27° C
29° C
29° C
28° C
28° C
28° C
28° C
27° C
24° C
22° C
Nedbør i mm.
6 mm
12 mm
36 mm
85 mm
255 mm
273 mm
266 mm
323 mm
295 mm
87 mm
10 mm
3 mm

Læs mere og bliv inspireret

Vietnameksperten: 10 ting du skal opleve!

Vietnam er det nye sort. Men hvad skal man opleve? Vi har spurgt Camilla, vores vietnamekspert, der guider til 10 store, skæve eller pudsige oplevelser i naturen, i byerne og langt ude på landet i Vietnam.

Takt og tone: Din guide til gode manerer i Asien

Du må ikke bringe de lokale i forlegenhed. Dine fødder må ikke pege på Buddha. Du må ikke træde på thai baht. Og du må ikke bære læder i hinduistiske templer. Takt og tone i Asien er en historie for sig, og det er nemt at træde ved siden af.

10 ting du troede, du vidste om Thailand

Thailand er bedst om vinteren. Alt er billigt. Maden brænder på tungen. Thailand er bare sol og strand. Turisterne fylder mere end thaierne. Fordomme og myter er der nok af. Vi kigger nærmere på nogle af de udsagn, vi ofte hører om Smilets Land.
like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (1.123 anmeldelser)