Skip to main content

Thailands hemmelige paradiser

thailand - krabi_hav_baad_01 thailand - koh yao_treehouse_spa_02

Velkommen til paradis

Strandene er blandt verdens smukkeste, maden blandt verdens bedste - og folket blandt verdens mest charmerende.

Alle vil have en bid af Thailand og med god grund. Selv om det kan synes utænkeligt, at der stadig er steder i Thailand, der endnu ikke er ramt af masseturismen, så har du faktisk rig mulighed for at opleve en uspoleret side af Thailand – og det er bliver ikke mindre smukt af den grund.

Læs med og bliv klogere på øerne.

thailand - koh mak_strand_01

Ø-kuller for luksushippier

Et solidt stenkast fra Cambodias grænse ligger en ø, der trods sin relativt pæne størrelse ikke formår at tiltrække masseturismen. Og sikke et held!

Koh Kood er alt det, ægte ø- connaisseurs drømmer om, men jungletrommernes buldren er endnu ikke rigtigt nået til fastlandet.

Kommer du helt herud til det yderste Thailand, kan du se frem til nogle af landets smukkeste strande og mest klare vand, men Koh Kood lægger ikke bare op til passiv dovenskab. Lej en scooter, udforsk forskellige bugter, læg vejen forbi små fiskerlandsbyer på pæle og se gigantbuddhaen i Ban Ao Salad, øens nordligste by. Pudsigt nok er her nok at give sig til, hvis blot du er lidt eventyrlysten.

Vil du ud i naturen, er øens tre vandfald, Klong Chao, Klong Yai Kee og Huang Nam Kaew, både relativt tilgængelige og ganske bedårende. Førstnævnte er øens største vandfald, som er ganske velbesøgt af de turister, der nu engang er her. Yai Kee og Huang Nam Kaew er til gengæld en helt anden snak. Her kan du nemlig sagtens være heldig at have naturens små værker helt for dig selv.

Når Koh Kood omtales som en luksus-ø, skyldes det dels, at det er her, du finder en række luksushoteller, pakket flot ind i natur og autenticitet. Bl.a. High Season – en oase for luksushippier ved øens bedste strand, Klong Chao Beach. Men luksus på Koh Kood skal også forstås som fred og ro samt fravær af etagebyggerier og bling bling.

Luksus på Koh Kood er mest af alt en følelse – og selv når det bliver allermest luksuriøst, sker det med respekt for naturen og øen.

 

thailand - koh kood_02
thailand - koh kood_klong chao_01 thailand - away koh kood_snorkling_01

Koh Kood brillerer med Thailands dyreste hotel og en række andre i hotellernes superliga. Hertil krystalklart vand og uspoleret natur med forfriskende oaser af vandfald, du kan være heldig at nyde helt for dig selv.

Go local på Koh Mak

Mellem Koh Kood og Koh Chang finder du en lille, charmende perle, der udadtil ikke gør meget væsen af sig selv. Men er du først ankommet til lilleputøen, er du ikke i tvivl om, at det er helt rigtigt. Det er her, det ægte Thailand møder bountyland, og den oplevelse bør man ikke snyde sig selv for.

Koh Mak er til dels noget i kraft af alt det, øen ikke er. Her er ingen natteliv, turistmarkeder, kæderestauranter og det, der ligner. Det betyder til gengæld, at de 10.000 palmer, de afsidesliggende strande og det lokale liv får lov til at brillere.

Øen er mest af alt et sted, du slapper af og lader batterierne op, men der er også lidt at lave på de 16 kvadratkilometer, Koh Mak består af. Lej en cykel eller en scooter og besøg de forskellige landsbyer, bugter, regnskoven og øens tempel. Er du mere til oplevelser under overfladen, så find snorkelgearet frem og tag et kig på det farverige show, der udspiller sig omkring øens rev. Har du mod på det, så tag en kajak og padl til den nærliggende ø, Koh Kham, og lev dig ind i rollen som Robinson Crusoe for et par timer.

Se vores rejser til Koh Mak

thailand - koh mak_strand_04

Koh Mak er Siambugtens lokale indslag. Her tager man det med ro og nyder livet.

Øen med hjertet på det rette sted

I den anden ende af Siambugten, tre timers køretur syd for Hua Hin efterfulgt af en kort sejltur, finder du Koh Talu.

Og her er virkelig tale om minimalisme i ø-forstand – med rustikke bungalows, lidt skov og en fin krans af strande.

Koh Talu er en privatejet ø, og det kan mærkes, at ejeren tager øen seriøst. Førhen var øen mest af alt kendt af de lokale fiskere for de mange fisk, som huserede omkring øens rev, men fiskeriet sejrede sig selv ihjel, da overfiskning ødelagde koralrevene omkring Koh Talu.

Den nye ejer og områdets fiskere indgik i 1996 et samarbejde om at genopbygge marinelivet, og det har resulteret i, at der de sidste år er kommet havskildpadder til øen for at lægge æg, og ejeren har i den forbindelse lavet et ”nursery”, hvor skildpaddernes æg indsamles og udklækkes, hvorefter de små skildpaddeunger sættes ud. 

Som en del af dit ophold får du mulighed for at ”plante” koraller, og du bliver også indviet i, hvordan der arbejdes med skildpadderne.

Med det sagt, er der også dømt gedigen feriestemning på Koh Talu. Slap af på stranden, padl rundt om øen i kajak eller snør skoene og tag en vandretur gennem den grønne ø.

 

thailand - koh talu_14

Zen og øko-luksus

Vi hopper videre til Krabibugten, hvor der mellem de pulserende feriedestinationer, Phuket og Krabi, ligger to søvnige perler, der er de diametrale modsætninger til turistmekkaerne.

Koh Yao Yai og Koh Yao Noi er indbegrebet af thailandsk slowmotion – i en grad, så man fristes til at bruge betegnelsen ’zen’ om de to øer. En levevis, der dagligt udøves af de lokale – og som man som turist kun kan glæde sig over.

For de lokale virker det som om, at det går ud på at foretage sig mindst muligt. Det kan i sig selv være interessant at blive vidne til, så hop på cyklen, få sved på panden og udforsk livet omkring de få veje, der er på Koh Yao Yai og Koh Yao Noi. På magisk vis kan en døsig dagligdag være ganske charmerende netop her.

Begge øer har virkelig forstået sig på øko-luksus, og her er gode muligheder for at indlogere sig i naturens flotte rammer med udsigt til de grøntbeklædte kalkstensklipper, der skyder dramatisk op af havet. Tilføj lidt yoga og wellness, og du er i zen.

thailand - koh yao_treehouse_spa_01
thailand - koh yao_treehouse_spa_02 thailand - Koh Yao Noi_03

På Koh Yao-øerne har man kræset lidt ekstra om wellnessoplevelserne.

Thailands pendant til Maldiverne

Koh Kradan er en lille døsig perle med puddersand, turkis vand, koralrev og udsigt til en skærgård af kalkstensklipper.

Koh Kradan ingen veje, markeder eller ret meget andet. Men øen er gennemført romantisk og gudesmuk. Brug dagen med snorkling eller i en kajak, das ved stranden, nyd en omgang massage tilføjet en blid havbrise og afslut dagen med god mad og solnedgang. Gentag et par gange og hop derefter videre til et andet thailandsk paradis.

 

thailand - sevenseas resort_strand_01
thailand - koh kradan_dykning_01 thailand - Mali resort_Koh Kradan_strand_03

Der er ikke meget at lave på Koh Kradan, og det er såmænd også hele pointen.

Frodig natur og en snert af nostalgi

I Krabi-bugten, ikke langt fra hverken Phi Phi eller Koh Lanta, finder du Koh Jum. Faktisk er øen både kendt som Koh Jum og Koh Pu, alt afhængig af hvor på øen, du befinder dig, men lad endelig ikke navneforvirringen stoppe dig fra at besøge denne perle, der på mange måder er indbegrebet af det Thailand, nogle af os husker fra årtier tilbage.

Trods de svajende palmer og det blå vand har øen alligevel formået at hemmeligholde sig selv for omverdenen til en vis grad, og det var først i starten af 10’erne, de første turister kom hertil. Den dag i dag er turisterne stadig få og bilerne ligeså, mens hæveautomater og 7eleven stadig ikke har fundet vej hertil. Det kan synes helt bizart at spadsere gennem det bløde sand og lytte til havets sagte klukken, velvidende at livet ræser afsted på Phi Phi og Koh Lanta mindre end 10 kilometer væk. Men mest af alt er det rart.

Koh Jum er på alle måder en søvnig ø, og der er således ikke nogen grund til at haste fra den ene ende til den anden. Brug dagene på ekskursioner til øens gummiplantager, zigzag gennem de frodige skove og mærk hvert et sandkorn under fødderne.

Er energien til det, bør du ikke snyde dig selv for en tur til toppen af det 422 meter høje bjerg, der sjovt nok også går under navnet Koh Pu. På vej til tops kommer du helt tæt på nogle af junglens ”beboere”, herunder skovens mange fugle, og når først du ser den smukke udsigt, er de til tider stejle stigninger hurtigt glemt.

Se vores rejser til Koh Jum

 

thailand - krabi_hav_baad_01

Koh Jum er lokal og smuk på én og samme tid.

Den grønne smaragd

Længere mod syd, på den modsatte side af Koh Lanta, dukker Koh Ngai op i horisonten. En lille grøn perle, omringet af kridhvide sandstrande i det blå hav.

Egentlig udtales øen ’Koh Hai’, men selv om udtalen kan være tricky, er det ingen sag at slå sig ned her for nogle dage. For det er ren fryd og afslapning, der venter i selskab med overdådig natur.

Koh Ngai er hverken øde eller præget af masseturisme, men den lægger op til ’slow travel’. Mange af øens hoteller er bygget i bambus, teak og andre naturmaterialer, og du opdager knap nok, at de ligger der, indtil noget pusler bag træernes viltre kulisse.

Fra stranden kan du se, hvordan de karakteristiske, hvide kalkstensklipper, drysset med grønt, dukker op et stykke ude i havet. Under overfladen flokkes farverige fisk om de ligeså farverige koraller, og fra tid til anden får du måske fornøjelsen af at hilse på en halvskildpadde.

Retter du blikket mod himlen, svæver næsehornsfuglene ind over strand og skov.

Endelig er Koh Ngai et oplagt udgangspunkt for dagekskursioner til en række andre nærtligg

thailand - phi phi_strand_09

Vejen til den grønne lagune

Blot 30 minutters sejlads fra Koh Ngai ligger storesøsteren, Koh Mook. Hvor der er meget lidt lokalt liv på Koh Ngai, finder du flere forskellige lokale grupper på Koh Mook, og du vil således også opleve, at priserne her er lidt mere stabile. Selv om de lokale har en dagligdag på øen, ændrer det dog ikke på, at Koh Mook er en søvnig ø, hvor livet leves i slowmotion. Det er altså stadig en næsten uspoleret perle, hvor tiden er gået i stå for årtier siden, du kan se frem til at besøge.

Øen er som mange af områdets andre øer både fortryllende og paradisisk, men som noget helt særligt er den hjemsted for ’Emerald Cave’, også kaldet Morakot. Selv om grotten er velbesøgt, er den alligevel aldeles uimodståelig, når dens dybgrønne, funklende vand lokker dig gennem en 80 meter lang tunnel. Forenden af tunnelen åbner sig en lysning, hvor solen skinner ned i en lille, grøn lagune, omringet af høje, grønne klipper.

Medmindre du er erfaren dykker, kan lagunen kun besøges ved lavvande, og skal solen også være fremme, skal du oven i købet aflægge dit besøg mellem kl. 10 og 14. Med lidt hjælp fra en lokal guide, er det dog muligt at navigere uden om de fleste turister.

Se vores rejser til Koh Mook

thailand - koh mook sivalai_panorama_07
thailand - andamaner havet_02 thailand - koh mook sivalai_panorama_09

På Koh Mook har du chancen for at møde de lokale, tage på grottetur og nyde livet ved øens strande.

Et udvalg af vores rejser til Thailand

Andre læste også

thailand - khao sok_elephant hills_cheow larn lake_06
Artikel

På eventyr i Thailands hemmelige jungle

Læs artikel
thailand - mae hong son_tham lod grotte_01
Guide

Alt det du ikke vidste, du skulle opleve i Thailand

Læs artikel
thailand - koh phangan_strand1
Guide

Thailand med børn: Her er 6 favoritter til familieferien

Læs artikel

Ring eller skriv til os

Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00. 

4526 0000
Stjernegaard Rejser Stjernegaard Rejser KH
Like

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

Happy

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

Trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (2.100+ anmeldelser)