5 overraskende rejsemål, du skal forkæle ganen med | Blog

Rejs, spis og nyd: 5 overraskende rejsemål, du skal forkæle ganen med

Alle ved, at Toscana, Tokyo og Paris kan diske op med smagsbaskere, der rodfæster sig som mindeværdige oplevelser. Men verden har meget mere at byde på. Vi ser nærmere på fem eksotiske rejsemål, der åbner op for en helt ny måde at smage og nyde verden på.

Tag med til St. Croix, Cape Town, Mauritius, Lima og New Orleans og lad dig begejstre af alt fra marsvin til hvidvin.

Crucian cuisine på St. Croix

Det er ikke kun de historiske danske levn og det gode strandliv, du skal tage til St. Croix for. De Vestindiske Øer er en smeltedigel af kulturer og ingredienser, der har dannet grobund for det, der i daglig tale kaldes ’crucian cuisine’. Et smagsspækket miks, der på sanselig vis fortæller historien fra danskernes slavekoloni til amerikanernes Caribien. En smagskultur, der de seneste år har slået benene væk under alverdens gastronomer og som i særlig grad er blomstret på St. Croix, der fortsat er den mest lokale af de tre øer. 

Crucian cuisine er et komplekst miks med referencer til det oprindelige folk, til rastafarikulturen, til Puerto Rico og Vestafrika – og alt derimellem. Utroligt nok har den traditionelle danske mad kun sat et meget sparsomt præg på madkulturen med saltet fisk, hvilket bl.a. skyldes den massive klimaforskel mellem Danmark og Caribien.

Retterne er ofte baseret på ris, fisk og skaldyr, bønner og mos, men også majsfrikadeller, konkyliesnegle, rød ærtesuppe og indisk fladbrød topper hitlisten over vestindiske smagsoplevelser – ofte efterfulgt af romkage akkompagneret af lokal ginger beer.

Læs mere om St. Croix

Vin og velsmag i lange baner i Cape Town

Michelin er endnu ikke kommet til Sydafrika, men havde det været tilfældet, ville du kunne opleve et stjernespækket landkort. Hvad enten du sigter efter førsteklasses gastronomi på kendte restauranter som The Test Kitchen eller Pot Luck Club, eller du pejler ud i vinlandet til gårde som Beau Constantia og Babylonstoren, er barren sat højt mens prisen er lav.

En vinsmagning med indhold nok til en moderat beruselse kan ofte klares for mindre end en 50’er, så der er ingen grund til at holde sig tilbage med drikkevarerne – af økonomiske årsager i hvert fald.

Med undtagelse af vin og gode bøffer, og til tider tørret øksekød i snackform, er Cape Town ikke begrænset af en fast madtradition. Her er alt hvad hjertet begærer – og i overflod. Her er sushi, burgere, bøffer, gourmet, mexicansk og kinesisk – og så er der braai. Den sydafrikanske barbeque, der gerne strækker sig over en hel eftermiddag til langt ud på aftenen.

Læs mere om Cape Town

En vinsmagning med indhold nok til en moderat beruselse kan ofte klares for mindre end en 50’er, så der er ingen grund til at holde sig tilbage med drikkevarerne – af økonomiske årsager i hvert fald.

Kreolsk street food i Det Indiske Ocean

Det bugner med dragefrugt, sukkeræbler, chili, tomater, hvidløg, peberfrugter og udefinerbare herligheder, der er sirligt stablet på Central Market i Port Louis. Og det er bare begyndelsen. Mauritius er et blomstrende råvareparadis, men det er også en smeltedigel, hvor Kina møder Indien, Frankrig og Afrika et sted, langt ude i Det Indiske Ocean.   

Mauritius er mere lokal end man umiddelbart skulle forestille sig af en ø med en stor portion turister, og du finder således små hjemlige restauranter og street food i massevis. Maden er kreolsk med mange indiske input, men det er langt fra kun ’slow cooked’ karryretter, der serveres.

Her er dim sums, chilikrydrede frugter, samosaer, stegte nudler, chutneys, sweet potato cakes og sukkersøde sager i lange baner. Hvor de kulinariske inspirationskilder, Indien, Kina og Afrika, holder sig til reglerne, når der skal laves mad, har Mauritius eksperimenteret – og det er i sig selv værd at rejse til Mauritius for.

Læs mere om Mauritius

Sydamerikas gastronomimekka

Peru er måske ikke det første du tænker på, hvis du har en kulinarisk rejse i tankerne. Men det burde det måske være. Landet er i flere omgange kåret til verdens mekka for kulinariske oplevelser, og du vil hurtigt smage hvorfor. Særligt Lima kan betegnes som Sydamerikas navle for god mad, ikke mindst grundet Central Restaurante, som af Michelin er udnævnt som en af verdens 10 bedste restauranter.

Når du rejser til Lima, er der en tjekliste af godter, du bør få krydset af, inden du rejser videre. Først og fremmest er der ceviche, Perus uofficielle nationalret bestående af marineret rå fisk, der smager himmelsk.

Er du frisk på noget anderledes, kan du sætte tænderne i cuy, der er et helgrillet eller bagt marsvin, der traditionen tro skal spises helt og gerne med hænderne. Eller hvad med en alpacasnack, der skylles ned med en pisco sour. Begræns dig ikke til for få dage i Lima – du kan nemlig sagtens bruge en uge på at udforske spisekortet.

Læs mere om Lima

Når du rejser til Lima, er der en tjekliste af godter, du bør få krydset af, inden du rejser videre. Først og fremmest er der ceviche, Perus uofficielle nationalret bestående af marineret rå fisk, der smager himmelsk.

Slow food a la sydstaterne

Sydstaternes charmerende ’Big Easy’ er ikke bare kendt for jazzmusik, Mardi Gras og floddampere. New Orleans er også en kulinarisk klassiker af en storby, som serverer cajun-retter og kreolske lækkerier i stakkevis. I amerikanske portionsstørrelser, vel at mærke.

Er du ankommet til New Orleans, så gå på opdagelse i retter som den krydrede gumbo-suppe, grillede østers og rejer, røde bønner med ris, cajun-pølsen, boudin og muffaletta – en sandwich spækket med pølse, skinke og ost. Listen over ’comfort food’ er lang, men den er værd at granske til bunds.

Det samme gælder dessertkortet, der bl.a. byder på pralines, der er et levn fra de franske nybyggere, samt beignets, der er New Orleans pendant til wienerbrødet.  

Læs mere om USA

New Orleans er også en kulinarisk klassiker af en storby, som serverer cajun-retter og kreolske lækkerier i stakkevis.
Andre læste også:
One night in Bangkok – i gastronomiens tegn
Hop i en tuk-tuk og lad det 3-hjulede køretøj tage dig ud på en kulinarisk rundtur gennem Bangkoks gader, hvor du både smager, dufter og fornemmer byens mange spændende nuancer. En anderledes byrundtur, du aldrig glemmer.
5 steder du skal besøge i 2018
Vil du være på det helt rigtige sted på det helt rigtige tidspunkt? Vi har udforsket verdenskortet og fundet frem til fem destinationer, du skal besøge i 2018. Læs med, når vi kigger nærmere på kendte såvel som oversete rejsemål, der fortjener en særlig hyldest i 2018.
På rejse med smagsløgene
Har du hang til nudler? Tørster du efter et glas koldt hvidvin? Drømmer du om thailandsk comfort food? Eller vil du helst sætte tænderne i en rød bøf? Verden er fuld af gastronomiske enklaver, så lad dine smagsløg inspirere dig, rejs ud i verden og mød din livret hvor den hører hjemme.

Se hvad vi ellers skriver om: Gastronomi og Top 5