Skip to main content

Et kig til Dourodalens portvin

”Højre, venstre, højre, venstre. Én frem! Tilbage! Igen! Højre…” befaler Miguel fra dybet af granitbassinet. Her er hverken tale om moderne dans eller en militær træningsøvelse.

Virkeligheden ligger måske et sted midt i mellem. Tag med på vingårdsbesøg i Dourodalen, og bliv klogere på den smagfulde portvin. Vi er på portvingården Quinta da Roêda i hjertet af Dourodalen i Portugal. Miguel Campos er bestyrer på gården, og det er ham, der instruerer i, hvordan vindruerne fodpresses i store granitkar.

Det er godt nok ikke høsttid endnu, og derfor er bassinet tomt, men til oktober vil fire mænd danse kædedans i karret i timevis, før skind, kerner og druekød er presset til most. Alligevel får den portugisiske connaisseur manøvren til at virke levende, og sjældent har jeg længtes så meget efter et glas portvin som nu.

Der går heldigvis ikke længe, før Miguel leder os til gårdbutikken, hvor han skænker, skåler og fortæller om portugisernes hjertebarn: Portvin fra Dourodalen.

Reportage fra Quinta da Roêda, portvinsgård i Dourodalen

Dourodalens dramaturgi

Portvin stammer kun fra Dourodalen i Portugal. Om end fremstillingen af portvin ligner den fra almindelig bordvin, er portvinen helt sin egen og bundet op på Dourodalens smukke ydre.

Mere end 90.000 kilometer vinranker vokser i terrasser fra floden og op ad skråningerne i dalen. Pletvist skyder en hvidkalket landsby op i bakkerne, mens Taylors vinranker skærer sig gennem landskabet med militær præcision.

Hvordan husene besejrer højdemeter og tyngdekraft, må være op til fantasien, som de er broderet ind i det stejle landskab.

Jorden er særligt hård, stenrig og historisk ufremkommelig. Sat sammen med de høje temperaturer og sporadiske nedbørsmængder er det næsten kun vin og oliven, der kan gro her.

Distriktet er en af verdens ældste vinregioner, og de ældste frugtbærende stokke i rækkerne er fra 1916. 

Det ses i landskabet, hvor vinrankerne danner stribede mønstre med prikkede oliventræer som brydningspunkt. Området er UNESCO-beskyttet kulturarv, og det er let at forstå hvorfor.

Quinta Roeda_01
Miguel_dourodalen_01 Quinta Roeda_04

Miguel Campos er bestyrer på vingården Quinta de Roêda tæt på Pinhão, som Portvinshuset Croft driver.

Fra solskin til sommerdrink

Druerne skal håndplukkes, og i høstsæsonen kaldes 120 ekstra mand på arbejde gården.

Her dyrkes mere end 25 druesorter, som sagtens kan blandes til én vin. For bare tre år siden opdagede Miguel og holdet her en helt ny sort, der var opstået organisk. Måske en kommende klassiker.

Når først druerne er presset under fødderne, skal mosten gære i et døgn eller to, hvorefter druesprit eller brandy tilsættes for at stoppe gæringen. Mosten lagres på træfade, og det er denne proces, der overordnet set skiller portvin i to hovedkategorier: Ruby og Tawny.

Ruby er enkeltårgange, der tappes indenfor 2-3 år for at blive lagret på flaske i stedet. Tawny lagrer i længere tid på mindre egetræsfade, har en brunlig nuance med noter af nødder og karamel, mens Ruby er rubinrød og frugtig.

På Quinta da Roêda fremstiller portvinshuset Croft også Pink Port, en relativt ny genre opfundet til havefesten. Med brusende tonic, mynte fra haven og frisk appelsinskal er Pink &Tonic en øjeblikkelig vinder. Den serveres i skyggen fra pergolaen under taget af blåregn. Iskold.

”Hvor længe kan en åben flaske holde sig?” spørger jeg over den smukke drink.

Den bliver ikke for gammel, griner Miguel og nyder en tår, til jeg sammenligner drinken med det unævnelige: ”Glem alt om gin!” udbryder Miguel. Her drikker, taler og tænker vi kun portvin!

portugal_wine_01
Quinta Roeda_05 Potugal_wine_03

Der bliver kælet for de søde druer på Quinta Roeda, hvor alt drejer sig om portvin!

Bestig bakkerne i dit eget tempo

Hvis du vil helt tæt på de charmerende vingårde og selv bestemme tempoet for rejsen, falder cykel- eller vandreferien i Douro formentlig lige i din smag!

Selv det utrænede øje fanger rovfuglene, der svæver over de grønne bakker. Måske er kongeørnen eller ådselgribben på jagt. Du ser måske vildsvin i grøften eller vildheste mellem vinrækkerne.

Med en app på mobilen dirigerer du dig mellem hvidkalkede landsbyer og op over bakker, inden du igen forsvinder på støvede stier eller rolige landeveje. Trafikanterne her er vant til vandrere og cykellister og holder fin afstand til dig på vejene.

Du kombinerer de billedskønne udsigter med stop på ultra autentiske vingårde og olivenlunde, hvor du smager på de lokale råvarer og nyder et velfortjent hvil i gårdhaven. Du cykler eller vandrer helt til aftenens hotel, som ofte er små, familiedrevne landsteder midt i landsbyer eller mellem vinmarkerne. Her deler du poolen med sønnike, kokken hilser ved bordet efter middagen, og portvinen smager særligt godt i den stille aften.

En fantastisk oplevelse i selskab med de lokale ildsjæle, der måske selv laver vin eller kunst.

Kulturaktive rejser til Dourodalen:

På cykel gennem DourodalenVandring gennem Dourodalen

douro dalen_oliven trae_02
Douro dalen_vandring_01 Douro dalen_cykel_04
Porto by_flod_03

Porto – portvinens pusterum

Rejsen til Dourodalen bør kombineres med et besøg i Porto, hovedbyen i det nordlige Portugal ved Douroflodens udmunding i Atlanterhavet.

Dourodalen er landets ’maskuline by’, hvor husene er bygget på og af mørk granit og basalt, og der hænger gerne skyer eller dis over tegltagene, mens hovedstaden Lissabon i syd er frodig og lys af kalksten.

Porto forgrener sig i stejle brostensstræder fra floden og op. Bevæg dig gennem det historiske kvarter Ribeira til barokkirken Clerigos fra det 18. århundrede, slå vejen forbi katedralen på toppen af byen, og kryds den hvælvede stålbro over floden til Vila Nova de Gaia på den modsatte flodbred.

I Gaia, som ifølge de lokale absolut ikke er en del af Porto, ligger de historiske portvinshuse, hvor portvinen fra alle de store producenter ligger på fad under jorden. Her er nemlig køligere end i dalen, hvor temperaturen kan passere de 40 grader om sommeren. Her dykker du ned i kælderen og smager de forskellige årgange og genrer.

Rejser du til Porto på egen hånd, tilbyder vi en udflugt til portvinshusene i selskab med en vidende lokalguide.

Dourofloden har sit udløb i Atlanterhavet ved Porto

Pinhão – hjertet af Douro

Hopper du på toget i Porto med kurs mod Dourodalen, venter der en storslået panoramaudsigt over dal og flod.

Med toget stiger du af i Pinhão, en lille by ved flodbredden med en af landets – måske verdens – smukkeste togstationer. Stationsbygningen er klædt i blåhvide kakler, som afbilleder landskabet gennem tiden. Toget kører først igen i aften, men ventetid på stationen i Pinhão er ikke helt det samme som i morgentrafikken derhjemme.

Vi er midt i Douros hjertekule, mågerne fra Porto har overladt himlen til svalesvaj og palmer. Her er ingen affald kun nedfald. Limefrugter, appelsiner og figner er drysset af træerne, og ved det nedlagte spor vokser vild passionsfrugt og bougainvilleablomster. Med kig over floden fra perronen, er det slet ikke så slemt at vente på toget.

I bil kører du ad Landevej 222, der er kåret til en af verdens mest sceniske ruter og gerne optræder i bilreklamer.

På rundrejser sejler vi også på floden med rabelo-både. Set fra flodbredden ligner vinrankerne næsten trimmede villahække, og det ser ud som om, at der er strøet sølv over oliventræernes lyse blade.

Rundrejser med inkluderet rabelo-sejlads:

Pragtfulde Portugal  ⎮  Dourodalen på to hjul

Douro_pinhao_station_02
Douro_pinhao_station_01 Douro_pinhao_station_03

Med toget stiger du af i Pinhão, en lille by ved flodbredden med en af landets – måske verdens – smukkeste togstationer.

rabelo_boat_01

Den gode investering

Tilbage på Quinta da Roêda nyder jeg sidste tår af en 10-års Tawny i skyggen af et appelsintræ. Jeg stikker hovedet ind til tønderne og lagringsfadene, hvor den tunge, søde duft slår med det samme.

Det er varmt og sødt som hos bageren, og rosmarinbuske og lavendel ved døråbningen tilføjer aromaer, som om der manglede noget. Snart skal tønderne til Gaia ved Porto, som vi naturligvis besøger på vores rundrejser til området.

I Gaia ligger også Portvinsinstituttet, som har en stor magt i branchen. De afgør blandt andet hvilke høstår, der kan karakteriseres som ’Vintage’. Portvin fra disse år er særligt dyre og eftertragtede, og den oplagte 18-års-fødselsdagsgave fra mor og far er en årgangsvin. Er det tilfældigvis et vintage-år, kan der være gode penge at hente i investeringen.

Miguel viser mig en støvet flaske fra 1994, et vintage-år der også kastede undertegnede af sig. Det er 27 år siden i år, og flasker fra årgangen koster fra 120 euro og op. Korkproppen i så gamle flasker er som regel størknet, og i stedet ’åbner’ man ved at trække flaskehalsen af med en gribetang. En halvfarlig manøvre, som Miguel naturligvis mestrer.

Vingårdsbesøget er det ultimative indblik i kunstarten portvin og landet Portugal. Og hvem ved? Måske finder du flasken med dit årstal indgraveret under støvet i gårdbutikken.

- Af Mads Holst, tekstforfatter Stjernegaard Rejser

Quinta Roeda_08
Forkæl smagsløgene på rejsen til Dourodalen i Portugal. Skål!

Et udvalg af vores rejser til Portugal

Portugal Azoerne 1607214247

Azorerne - Farvernes ørige Portugal Rundrejse med dansk rejseleder

Oplev 4 af de postkortpæne øer i Azorerne på en kulturaktiv rundrejse med vandreture ved vulkankratere, boblende søer og unik flora. 

4.7   (35 anmeldelser)
15-25 deltagere
Afrejsedato
30. jun. 2024 kr. 20.990
14. jul. 2024 kr. 20.990 GARANTERET
20. jul. 2024 kr. 21.990 Udsolgt
11. aug. 2024 kr. 20.990
01. sep. 2024 kr. 20.990
22. sep. 2024 kr. 19.990
Se rejse
Portugal Lissabon Sporvogn Bairro Alto 01 Cc

Pragtfulde Portugal Portugal Rundrejse med dansk rejseleder

Få ekstraordinært god tid til Portugals rige kulturarv på rundrejsen med fokus på arkitektur, portvin og storslået natur med få hotelskift.

4.6   (122 anmeldelser)
15-25 deltagere
Afrejsedato
13. jun. 2024 kr. 15.990 Udsolgt
15. aug. 2024 kr. 15.990
24. aug. 2024 kr. 14.990
05. sep. 2024 kr. 15.990 Udsolgt
14. sep. 2024 kr. 15.790 GARANTERET - Billund mulig
26. sep. 2024 kr. 16.990 GARANTERET - På direkte fly begge veje
05. okt. 2024 kr. 14.990
12. okt. 2024 kr. 14.990 GARANTERET
Se rejse
Régua ferradosa_tog_01

Azorerne, Dourodalen og Porto Azoerne og Portugal Rundrejse med dansk rejseleder

Det bedste fra Portugal i én og samme rejse: Fastlandets charme i vinklædt kultur og Azorernes unikke naturrigdom. Vin, vulkaner og vidunderlig natur.

4.4   (12 anmeldelser)
15-25 deltagere
Afrejsedato
29. maj 2024 kr. 19.990 Udsolgt
28. aug. 2024 kr. 19.990
11. sep. 2024 kr. 20.990
02. okt. 2024 kr. 18.990
Se rejse
Douro dalen_cykel_03

Dourodalen på to hjul Portugal Rundrejse med dansk rejseleder

En ægte livsnyderoplevelse på cykel gennem Europas ældste vinregion med hvidkalkede landsbyer, skrånende bakkesider, frugtplantager og landsteder. Lille gruppe og mulighed for elcykel.

5   (4 anmeldelser)
15-20 deltagere
Afrejsedato
20. sep. 2024 kr. 16.990
Se rejse
Douro_krydstogt_02

Flodkrydstogt på Douro Portugal Flodkrydstogter

Oplev det smukke Portugal på krydstogt på Dourofloden og få 2 dage med fuldt program før cruiset. Alle udflugter inkluderet og All Inclusive på skibet.

4.5   (24 anmeldelser)
20-26 deltagere
Afrejsedato
03. aug. 2024 kr. 22.490 Hoveddæk
03. aug. 2024 kr. 23.490 Midterste dæk
03. aug. 2024 kr. 24.490 Øverste dæk
Se rejse
dourodalen_02

På cykel gennem Dourodalen Portugal Individuel rejse

På cykel langs vinmarkerne til charmerende Porto, inkl. fly, hoteller, cykel og bagagetransport. Følg ruten på din app – det er nemt!

Miranda do Douro (1 nat) Sendim (1) Torre de Moncorvo (1) Vila Flor (1) Vilar de Maçada (1) Régua (1) Porto (1)
Douro dalen_vandring_01

Vandring i det autentiske Douro Portugal Individuel rejse

Tag med på oplevelser i Dourodalens vinterrasser, olivenlunde og idylliske landsbyer. Charmerende ophold på små hoteller og mulighed for udflugter.

Miranda do Douro (2 nætter) Sendim (2) Flegar (1) Torre de Moncorvo (1) Porto (1)

Andre læste også

maiori_amalfi kysten_02
Guide

Alt det du ikke vidste, du skulle opleve i Europa

Læs artikel
Strand_
Guide

Sommer med Stjernegaard! Rejs i juni, juli og august

Læs artikel

Ring eller skriv til os

Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00. 

4526 0000
Stjernegaard Rejser Stjernegaard Rejser KH
Like

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

Happy

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

Trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (2.100+ anmeldelser)