maiori_amalfi kysten_02

15 ting du ikke vidste, du skulle opleve i Europa

Luk op for noget godt... dyk ned i Europas godtepose

Glem alt om London, Paris og Rom og stik af til oversete egne, charmerende byer og langt ud i den landlige idyl. Europa er garant for alt fra sandstrande og øhop til isbjerge og rumlende gletsjere, så læs med, når vi præsenterer 15 ting, du skal opleve i Europa.

Kroatien_Cykel_08
maiori_amalfi kysten_01
norge - Naeroeyfjord_03

Wellness ved Jordens rygsøjle

En stor del af de rejsende til Island har for vane kun at sigte mod herlighederne omkring Reykjavík og Den gyldne cirkel – og det er en skam. Der er nemlig meget mere i godteposen for dem, som fortsætter eventyret til Islands rumlende midte og afsides udkant.

Island skæres igennem af skellet mellem den nordamerikanske og den eurasiske kontinentalplade, og det er ud fra dette skel i undergrunden, Islands vulkaner har deres udspring. Vulkantoppe kan være nok så flotte, men den egentlige gevinst – for de wellness-søgende i hvert fald – er i mødet med undergrunden og de termiske blå bade, der damper op i landskabet. I området omkring Mývatnsøen i det nordvestlige Island når jordens boblende undergrund helt op til overfladen, og det giver muligheder for termiske spaoplevelser med udsigt. Vandet i de mælkeblå pools er spækket med mineraler og temperaturen veksler fra 35-40 grader i de forskellige naturlige pools, hvor du snildt kan tilbringe et par timer.

Nu du er i området, så snyd ikke dig selv for en tur til Grótjagá, hvor kildernes varme blå vand har fundet vej ind i en smuk grotte, som tidligere fungerede som badeanstalt for de lokale – og som i øvrigt har ry for at være tilflugtssted for trolde. Eller gå en tur i Námafjall Hvervir, hvor undergrunden koger op som en farverig muddersuppe, der dog ikke bør anvendes til wellnessagtige formål, hvor tillokkende det end ser ud.

myvatn nature bath_04
grotagja_grotte_02
namafjall hvervir_02
myvatn nature bath_01
Nyd et par timers wellness ved Mývatn Nature Baths og fortsæt det geotermiske eventyr til den underjordiske grotte, Grótjága og det rygende mudderlandskab, Námafjall Hvervir.

På tidsrejse i Den Engelske Kanal

Den Engelske Kanal er propfyldt med spændende fund… vi kan i hvert fald nævne et par stykker. Jersey er sin helt egen, men øen har alligevel en stærk tilknytning til England, og så er det ferieøen, der har det hele: dramatisk historie, flotte strande, byliv og et charmerende leben. Nabokanaløen Sark, derimod, er  noget helt og aldeles andet. For mens Jersey har fulgt med tiden, kan det virke som om, tiden er gået i stå på Sark.

Nok er Sark en lille ø med et areal på mindre end 6 km2, men øen er både smuk og interessant med en storslået natur. Faktisk skal du lede længe efter en kystlinje af samme kaliber. Landmassen ligger højt hævet over havets overflade i ca. 100 meters højde med dramatiske klippesider, der fører direkte ned i dybet eller til små, pittoreske bugter og strande. Biler er bandlyst, så skal du rundt på øen foregår det med hestevogn, på cykel eller med traktor, og infrastrukturen giver sådan set et ret godt billede på, hvordan livet leves på Sark – helt og aldeles roligt!

Sark kan opleves med Stjernegaard Getaways til Kanaløernes Perle

jersey_sark_05
Lille Sark og Store Sark forbindes af en bro, som kan krydses med hestevogn.

Kunst i strandkanten på Sveriges solskinsø

Øen er for Sverige, hvad Bornholm er for Danmark – den dejligste ferieø! Godt nok kan det være en kringlet affære at nå frem til Gotland, der ligger et godt stykke ude i Østersøen, men solskinsøen har et par esser i ærmet, der gør den værd at rejse langt efter.

Den gamle middelalderby og hansestad, Visby, der både kan prale med UNESCO-verdensarv, hyggelige gader og en bastant bymur, har det med at stjæle opmærksomheden, men den egentlige skattejagt finder sted langs Gotlands og Fårös kyst. For rundt regnet 430 millioner år siden begyndte havet at gnave sig ind i øerne, der er bygget på kalk, og med tiden har havets arbejde efterladt sig et utal af kalkstenstøtter, også kendt som rauker, der står som skulpturer langs øernes strande. Den største og mest kendte ”kunstsamling” finder man ved Langhammars på Fårö, hvor omkring 50 store og små rauker i op til 8 meters højde er plantet i vandkanten som skulpturelle monumenter. Når du ikke helt op til Langhammars, kan du også se raukeformationer på Gotlands sydspids og flere steder langs vestkysten.

Du kan opleve Gotland nemt og bekvemt på Stjernegaard Getaways med privat fly direkte til Gotland eller på Øhop i Østersøen

gotland rauk_01
Gotland_Limsten_01
Værkerne på stranden har været 430 millioner år undervejs.

Sansevandring ad Citronstien

Når du besøger Amalfikysten i Italien er lykken gjort. Det er her, det gode liv leves – og her kunst, mad, vin, klassisk elegance, strandliv og lokalstemning går op i en højere enhed. Men de største oplevelser serveres sjældent på et fad, så snør skoene og begiv dig ud på en kulturaktiv oplevelse, du aldrig glemmer.

Citronstien er essensen af Amalfikysten og strækker sig mellem de to tvillingebyer Minori og Maiori, og det er her, du for alvor får chancen for at suge Amalfis mange lyksaligheder helt ind i sjælen. Starter du i Maiori, vil du hurtigt mærke sveden pible fra panden, når du trin for trin bevæger dig op i landskabet, mens en liflig duft af citrus rammer næsen, samtidig med at kupler og glaserede tagsten glimter om kap med Salernobugtens blå hav længere nede. Vandreturen tager dig forbi huse prydet med bourgainvillea, velduftende køkkenhaver og vinranker. Til tider passerer du skråninger, hvor terrasserne ligger aldeles stejlt, og andre steder vokser citronerne henover hovedet på dig. Som du nærmer dig Minori, går turen nedad og du ”lander blødt” i de snævre gader i den maleriske landsby… sandsynligvis en tand lykkeligere.  

maiori_amalfi kysten_citron_06
Du får pulsen op, og det er det hele værd, når denne udsigt byder sig på Citronstien.

Isbjerge i finurligt skyggespil under midnatssolen

Du er ikke rigtig i tvivl om, hvordan Pyramiderne, Machu Picchu eller Angkor Wat ser ud. Sådan forholder det sig ikke i Grønland, hvor naturen viser sig fra en ny side hver evig eneste dag, når isblokke smelter eller finder sammen i nye frosne konstruktioner.

Ilulissat isfjord er et af de steder, der burde figurere på enhver naturelskers bucket list. Et stykke dynamisk UNESCO-verdensarv bestående af isfjelde, der flyder afsted gennem fjorden med kurs mod havet. Isfjeldene fødes af Sermeq Kujalleq-gletsjeren i bunden af Diskobugten, Grønlands mest aktive gletsjer, der kaster rundt regnet 48 kubikkilometer is af sig om året. Isfjeldene når til tider en størrelse af flere hundrede meter på hver led, og flere gletsjerforskere mener faktisk, at det isbjerg der sank Titanic var rejst herfra og videre over Atlanten.

Du kan flyve i helikopter over isfjorden, vandre langs kanten eller sejle mellem iskæmperne, og hver oplevelse er noget ganske specielt. Men timing is everything og du får utvivlsomt den smukkeste oplevelse på isfjorden, når den lavthængende midnatssol bader islandskabet i et gyldent skær og kaster dramatiske skygger over fjorden. Bedst af alt nyder du et øjebliksbillede af et stykke natur, der i morgen vil være forvandlet til noget andet.

ilulissat_midnatssol_01
Diskobugten_sol nedgang_01
Et blødt, gyldent midsommerlys over Ilulissat isfjord og Diskobugten.

Til fods gennem Dourodalen

Betegner du dig selv som den kulturaktive type, der gerne vil smage vinen, hvor den kommer fra og møde lokalbefolkningen på din færd gennem by og land, bør du stifte bekendtskab med Dourodalen i det nordlige Portugal. Dourofloden skærer sig gennem det bakkede landskab, hvor vinen vokser på terrasser op ad bjergsiderne, mens lokale vingårde ligger hist og her og lokker til et glas portvin.  

Dourodalen har noget for alle sanser, og der er god grund til at opleve den i et roligt tempo, hvor du når at dufte til pinjetræerne og tager dig tid til at nyde udsigten til de dybe dale og stejle skråninger. Vandreturen går gennem land og by. Duften af oliventræer erstattes med friskbagt brød, når du ankommer til en lille landsby, og fuglekvidder udskiftes med portugisisk hverdagssnak, der på sin vis er ligeså charmerende som naturens baggrundsstøj. Hvil benene for en stund, når du går ombord på den traditionelle rabelo – en bådtype, der gennem århundreder har fragtet den unge portvin ned ad floden i retning af Porto. Eller besøg en lokal vinbonde og få fortællingen om den liflige portvin og smag på sagerne. Dourodalen er sådan et sted, hvor du hurtigt føler dig i et med omgivelserne… og det vil selvsagt være en skam at haste afsted, når nu du nu kan tage det helt med ro.

dourodalen_01
douro dalen_vingaard_01
Douro Dalen_06
rabelo_boat_01
Oplev Portugal i slowmotion i Dourodalen.

Ønskeøen i Skotland

Skotland har alle dage været omgærdet af mystik, og på Isle of Skye i det vestlige Skotland, breder mystikken sig i stor stil. Naturen veksler mellem grønne, kuperede landskaber, stejle klippesider, lyngklædt hede, sylespidse tinder, vandfald og dybe søer. Med lidt fantasi kan man sagtens forestille sig et eventyr udspille sig på disse kanter. Ja faktisk kan du næsten ikke undgå at leve dig ind i eventyret.

Som du bevæger dig rundt på Skotlands ønskeø, vil du opdage, at øens feer har lagt navn til ikke så få seværdigheder. Ved Fairy Pools kan du tage en dukkert i en smaragdgrøn pool, mens vandet fra et vandfald fosser ned. Det er koldt, men det er dæleme en flot oplevelse! Fairy Glen ligner noget fra en anden verden. Kegleformede græshøje, en spejlblank sø, stedsegrønne bakker pyntet med store sten og en basaltklippeformation, der med lidt god vilje ligner en slotsruin, sætter scenen til en fortælling om feer og mysterier. Tilsæt en tæt tåge og en tår whisky og lad fantasien løbe løbsk!

Oplev mytiske Isle of Skye på rundrejsen Det bedste af Skotland.

Skye_01
Isle of skye_fairy glen
Isle of skye_fairy pools
Fairy Glen og Fairy Pools på Isle of Skye.

Jagten på Færøernes isolerede samfund

For år tilbage kunne du tage på vaskeægte skattejagt på Færøerne, for det var næsten ikke til at sige, hvad der gemte sig ude i de isolerede bygder. Gásadalur, der på dansk kendes som Gåsedalen, tæller ikke meget mere end en håndfuld huse og 11 borgere (2020). Bygden er et af de steder, der frem til starten af 00’erne var umulig at komme frem til, hvis ikke man enten var i helikopter eller trodsede den 4 kilometer lange vandring over fjeldet, som det lokale postbud måtte gøre flere gange om ugen. I dag er bygden forbundet med resten af øen via en tunnel, men selv om du nu kan køre hertil, får du stadig fornemmelsen af at være landet på kanten af Færøerne.

Apropos kanten så tag et kig ud over kanten og nyd synet af Múlafossur i nærheden af den lille bygd. Et af Nordens mest ikoniske vandfald, hvor vandet fosser ud over de grønne klippesider direkte ned i havet. Forestil dig så, hvordan livet var på disse naturskønne kanter, da man for bare 20 år siden havde hele herligheden for sig selv (og de 10 naboer)…

Gasadalur_03
Múlafossur. Vandfaldet på kanten af Færøerne ved den lille bygd Gásadalur.

På fjordeventyr i Norge

Så tæt på – og alligevel en verden til forskel. Nordmændene er måske kendt som et ydmygt folkefærd, men de har nu nok at prale af. Den norske vestkyst, også kaldet Fjordnorge, tæller mere end 1000 fjorde, der kringler sig dybt ind i landet og skaber et utal af forgreninger og naturlommer, som giver landskabet karakter af en eventyrlig labyrint.

Du skal ikke særlig langt op i Norge, før det bliver rigtig smukt. Nærøyfjorden ligger kun et par timers kørsel fra Bergen og er blandt Norges absolut smukkeste med nærmest vertikale fjeldsider, smalle passager og vandfald, der fosser ud over fjeldene og direkte ned i fjorden. Fjorden har været på UNESCOs verdensarvsliste siden 2005, men trods berømmelsen kan du stadig få fornemmelsen af at være utrolig langt fra det hele, mens du befinder dig lige midt i naturens storhed. Tag med på et minicruise, som tager dig gennem en kulisse, der på en og samme tid er dramatisk og idyllisk, og sejl forbi bygder hvoraf en enkelt kun tæller én eneste indbygger.

norge - Naeroeyfjord_04
norge - Gudvangen_Naeroyfjord_vikinge skib_01
UNESCO-verdensarv i Nærøyfjorden.

Slow travel på et kulturaktivt øhop

Du behøver ikke tage tre måneder ud af kalenderen for at opleve slow travel. Den nærværende rejsetendens handler nemlig ikke kun om tid men i ligeså høj grad om måden, du griber oplevelserne og rejsen an på. Du kan vælge at suse mellem seværdighederne, hvor du måske får krydset en række højdepunkter af din liste – eller du kan lade vejen mellem oplevelserne udgøre et højdepunkt i sig selv.

Kroatien gemmer på Europas absolut smukkeste øhav, og den ultimative oplevelse af havets skønheder får du, når du sejler fra ø til ø. Fra du ser en lille perle dukke op i horisonten, oplever du hvordan den gradvist tager form, som du nærmer dig øen og går i land. Hop på cyklen, kør langs kysten, stop op i en lokal fiskerlandsby og lad næsen spore dig i retning af en velfortjent lokalsnack. Fortsæt videre gennem vinmarker og indsnus duften af blomster og frugter. Hils på de lokale, der spiller dam på en fortovscafé og nyd udsigten fra en klippetop. Det lyder måske som mange ting, men bare rolig - det hele foregår i slowmotion. 

At sejle i Kroatien giver dig muligheden for at opleve øhavets mange nuancer, høre havet klukke og chancen for at gå i land på ukendte øer, hvor lokallivet leves i bedste velgående. Har du cyklen med, får du oven i købet chancen for at komme ud i de yderste afkroge og fornemme stemningen og sanse naturen undervejs. Det er de færreste, der har knækket koden til den ultimative oplevelse af Kroatien, og det vil du tids nok opleve, når du indtager Balkans smukkeste land til vands og på to hjul.

Hvar_bol_strand
Adrianerhavet_1
Kroatien_Cykel_01
Leonardo_7
Sejlads og cykling i et hav af små perler.

Giganternes trædesten

Få steder er omgivet af mystik og eventyr som De Britiske Øer. I Nordirland støder vi på et af de mest fascinerende naturfænomener, hvis oprindelse – ikke overraskende – altid har affødt spændende legender. Lange rækker af sekskantede basaltsøjler følger de forrevne klipper, der skiller Atlanterhavet fra de grønne bakker. Et smukt syn – og en sjov historie!

Ifølge legenden byggede den irske kæmpe Finn MacCool en passage af søjlerne, så han kunne få fingrene i den provokerende kæmpe Benandonner på den skotske side af sundet. Skotten havde ildrødt hår, kraftigt fuldskæg og en beskidt mund, og han havde råbte fornærmelser til MacCool, der til sidst opfordrede skotten til at komme på besøg – hvis han altså turde.

Da passagen var færdig, kom Benandonner blæsende over basaltsøjlerne til årtusindernes slåskamp. Vinderen af mødet afhænger meget af tilhørsforhold, men en version siger, at MacCool klædte sig ud som en baby for at narre den iltre skotte, hvilket skræmte Benandonner så frygteligt, da han tænkte: ”Hvis babyen er så stor, hvor stor er faren så ikke?”.

Uanset udfaldet ødelagde kæmperne passagen, så de aldrig mere kunne mødes igen. Tilbage står kun søjlerne tættest på kysten, mens øerne atter og stadig er adskilt. I virkeligheden er basaltsøjlerne et enestående resultat af en langsom nedkøling af lava, der dækkede området for millioner af år tilbage. Men legenden har lagt navn til stedet, som vi ser på vores Getaway til Nordirland.

nordirland_antrim_giants causeway_02
Nordirland er meget andet end IRA og Belfast: Basaltsøjlerne ved Giant's Causeway siger det hele!

På troldejagt i Island

Nogle tror på Julemanden. Islændingene tror på trolde, alfer og andet godtfolk, der gemmer sig i naturen. Overtroen har gode kår i Island, hvor 54% procent af befolkningen tror på alfer og trolde, og vikingeskrøner lever også i bedste velgående højt mod nord – og det skal måske vise sig at blive det allerbedste ved din rejse til Island.

Rejser du i det sydlige Island, kommer du sandsynligvis forbi vandfaldet Skógafoss, hvor den gamle viking Thrassi efter sigende skulle have gemt en guldskat i klippen bag vandfaldet. Skatten er aldrig blevet fundet, men man har til gengæld fundet et guldhåndtag, og der er bred enighed om, at dette kunne have været pyntegenstand på kisten. Et stykke derfra, ved Reynisfjarastranden holder tre klipper hof i vandkanten. Ifølge sagnet var tre trolde engang i færd med at hente skibe fra havet ind til land, men da de ikke nåede tilbage før solen stod op, blev de forvandlet til sten. Det samme skete længere nordpå ved Dimmuborgir, hvor juletroldene havde holdt en vældig fest, men når musikken spiller, glemmer man som bekendt tiden… og troldene nåede ikke tilbage til deres huler inden daggry, og således blev de til sten, da solens stråler ramte dem.

reynisfjara_sort strand_01
Dimmuborgir_01
skogafoss_vandfald_03
Øverst: Reynisdranger - de tre trolde, der drog til havs. Nederst tv: Forstenede juletrolde, der desværre festede til den lyse morgen. Nederst th: Skógafoss, der efter sigende gemmer på en vikingeskat.

Bugten i Balkan

Få steder i Europa byder på så meget skønhed og historie på et sted, som det er tilfældet med Kotorbugten i Montenegro. Der er noget næsten eventyrligt ved måden, hvorpå de små middelalderbyer klæber sig op ad bjergskråningerne hele vejen rundt i den store bugt, og der hersker en skøn rivierastemning hele vejen rundt. Levemennesker med vin i hånden og fødderne dinglende ud over molen og historisk arkitektur mejslet ind i bjergsiderne, prydet med blomster, sætter scenen. Og det kan varmt anbefales at leve sig ind i den historie, der nu en gang udspiller sig.

Nu du er her, så gå en tur i Kotors labyrint af snævre gader, der så dagens lys tilbage i 1400-tallet eller besøg den kunstige ø, Our Lady of the Rocks, der har ligget i bugten siden 1400-tallet, og hør historien om datidens fiskere og Madonnaen med barnet, der fik sat gang i et værre postyr om en kirke, der skulle bygges på en dengang ikke eksisterende ø.

Du kan opleve Kotorbugten på rundrejsen En tidsrejse gennem Sydbalkan

kotor1
kotor_01
Kotorbugten i Montenegro. Balkans smukkeste riviera.

Arabiens drøm i Sydspanien

Det er som om, der er lagt et gyldent filter over den andalusiske by Granada, hvor Sierra Nevada-bjergene danner baggrund for Spaniens største turistattraktion, den verdensberømte paladsby Alhambra, der er som taget ud af en arabisk drøm.

Paladset, der egentlig er en hel paladsby bestående af fæstning, fyrstebolig, moskéer, badeanlæg og haver, blev bygget af maurerne i 1200-tallet, og du kan stadig fornemme, at her hersker en stemning af noget eksotisk med stærke referencer til den arabiske verden. Gå på opdagelse blandt de mange arkitektoniske stilarter med elementer af flisemosaikker, stukrelieffer samt indgraverede motiver og mønstre, der både har rod i den arabiske byggeskik såvel som renæssancen, og fortsæt ud i haveanlægget og duft appelsinerne, der hænger tungt over sirligt anlagte haver. Selv om du ikke er arkitektonisk interesseret ved ankomst, tør vi næsten godt love, at du er det efter mødet med det røde slot.

Er du klar på lidt mere, så læg også vejen forbi Generalife, hvor havekunsten om muligt gør sig endnu mere bemærket.

Alhambra_vue_06
Som taget ud af et arabisk eventyr.

Storbyen ingen taler om..

… men som alle burde råbe højlydt op omkring. Lissabon er blandt Europas allersmukkeste byer, og man kan næsten undre sig over, at nogen valgte at bygge en by på så stejl en undergrund. Men ikke desto mindre var det det, der skete længe før Rom overhovedet blev bygget, om end byen i sin nuværende form ”kun” kan spores tilbage til 1147.

Byen er kendt for sine smukke kakler, stejle og snørklede gader og sporvogne. Yndefulde balkoner såvel som rent vasketøj præger gadebilledet, og flere steder i labyrinten af stræder finder du en lille smugkro eller en lokal restaurant, hvor tapas og andet godt serveres i en lind strøm. Til billige penge oven i købet, hvilket er et sandt plus, når du rejser til Portugal

Lissabon er spækket med historisk skønhed, overdådig arkitektur og store seværdigheder, men det er ikke noget byen gør et stort nummer ud af… og måske netop derfor får du chancen for at komme lidt tættere på det ægte Lissabon, end du gør i Rom, Paris og andre storbyer.

lissabon_alfama_01
lissabon_sporvogn_05
belem_tower_lissabon_02
Sydeuropas smukkeste storby. Velkommen til Lissabon.
like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,7 af 5 (1.540 anmeldelser)