Skip to main content

Sandstrande, ø-hop og isbjerge

Glem alt om London, Paris og Berlin og stik af til oversete egne, charmerende byer og langt ud i den landlige idyl. Europa er garant for alt fra sandstrande og øhop til isbjerge og rumlende gletsjere, så læs med, når vi præsenterer 15 ting, du skal opleve i Europa.

norge - Naeroeyfjord_03

Wellness ved Jordens rygsøjle

En stor del af de rejsende til Island har for vane kun at sigte mod herlighederne omkring Reykjavík og Den gyldne cirkel – og det er en skam.

Der er nemlig meget mere i godteposen for dem, som fortsætter eventyret til Islands rumlende midte og afsides udkant.

Island skæres igennem af skellet mellem den nordamerikanske og den eurasiske kontinentalplade, og det er ud fra dette skel i undergrunden, Islands vulkaner har deres udspring. Vulkantoppe kan være nok så flotte, men den egentlige gevinst – for de wellness-søgende i hvert fald – er i mødet med undergrunden og de termiske blå bade, der damper op i landskabet.

I området omkring Mývatnsøen i det nordvestlige Island når jordens boblende undergrund helt op til overfladen, og det giver muligheder for termiske spaoplevelser med udsigt. Vandet i de mælkeblå pools er spækket med mineraler og temperaturen veksler fra 35-40 grader i de forskellige naturlige pools, hvor du snildt kan tilbringe et par timer.

Nu du er i området, så snyd ikke dig selv for en tur til Grótjagá, hvor kildernes varme blå vand har fundet vej ind i en smuk grotte, som tidligere fungerede som badeanstalt for de lokale – og som i øvrigt har ry for at være tilflugtssted for trolde.

Gå en tur i Námafjall Hvervir, hvor undergrunden koger op som en farverig muddersuppe.

 

myvatn nature bath_04
namafjall hvervir_02 grotagja_grotte_02

Nyd et par timers wellness ved Mývatn Nature Baths og fortsæt det geotermiske eventyr til den underjordiske grotte, Grótjága og det rygende mudderlandskab, Námafjall Hvervir.

Et sted langt ude i Atlanten

Helt ude på kanten af Europa omkring 1.500 kilometer ude i Atlanterhavet findes et forunderligt sted.

Forrevne klipper og landtanger skabt af stenskred og lavastrømme danner rammen om øgruppen Azorerne, som siden 1400-tallet har hørt til Portugal. Her lever indbyggerne side om side med en helt unik natur, der er et rent slaraffenland for naturglade eventyrere. Tætte naturskove, blanke ferskvandssøer, subtropiske blomster i mange farver, en boblende, termisk undergrund og knejsende vulkaner er alt sammen stop på de fortryllende vandreruter.

Ifølge de lokale har hver ø sin egen farve. Faial har fået patent på de blå nuancer, den ofte tågeindhyllede Picovulkan har hjemme på den grå ø Pico, og hovedøen São Miguel er også kendt som den grønne ø. Uanset om I vil opleve alle øernes facetter via en veltilrettelagt rute, ønsker at udforske den særegne natur på egen hånd eller blot søger et afbræk fra hverdagen med resten af familien, er Azorerne et oplagt valg.

Azorerne kan både opleves på rundrejse med dansk rejseleder eller på egen hånd.

 

Azorerne_sao miguel_sete cidades_01
Azorerne_pico vulkan_01 sao miguel_vandfald_02

Naturens elementer er i spil på Azorerne. Vandfaldene bruser, undergrunden bobler, og de flotte udsigter skal opleves ved selvsyn.

Sæt sejl mod historiens kølvand

Italien, Grækenland, Tyrkiet, Cypern og Israel har tre ting tilfælles.

De er alle spækket med spændende kultur og historie, de grænser alle ud til Middelhavet, og vi oplever alle fem lande på vores 13-dages krydstogt i Middelhavet. Vil man for alvor have en forståelse for Europas grundhistorie, er dette vores bedste bud! Rejsen begynder og slutter i Rom, og indimellem ser vi en perlerække af seværdigheder på vores færd gennem det gamle Romerrige, antikken og autentiske byer i Det Hellige Land, Israel.

Vi bor på det luksuriøse Celebrity Apex-skib fra 2019, hvor man kan vælge mellem fire forskellige kahyttyper, 29 forskellige barer og specialrestauranter og masser af liggestole ved den store pool. Det er muligt at tilkøbe to udflugtspakker med tre spændende udflugter i hver, og vi har alle måltider og drikkevarer inkluderet i prisen.

Her har I altså en udsøgt kombination af luksus, forkælelse og uforglemmelige kulturoplevelser i landene, hvor Europas historie begyndte.

 

celebrity apex_04
jaffa israel_01 efesos bibliotek_01

Akropolis i Grækenland, Jaffa i Israel og Efesos i Tyrkiet er blot nogle af oplevelserne på krydstogtet i Middelhavet.

Sansevandring ad Citronstien

Når du besøger Amalfikysten i Italien er lykken gjort. Det er her, det gode liv leves – og her kunst, mad, vin, klassisk elegance, strandliv og lokalstemning går op i en højere enhed.

Men de største oplevelser serveres sjældent på et fad, så snør skoene og begiv dig ud på en kulturaktiv oplevelse, du aldrig glemmer.

Citronstien er essensen af Amalfikysten og strækker sig mellem de to tvillingebyer Minori og Maiori, og det er her, du for alvor får chancen for at suge Amalfis mange lyksaligheder helt ind i sjælen. Starter du i Maiori, vil du hurtigt mærke sveden pible fra panden, når du trin for trin bevæger dig op i landskabet, mens en liflig duft af citrus rammer næsen, samtidig med at kupler og glaserede tagsten glimter om kap med Salernobugtens blå hav længere nede.

Vandreturen tager dig forbi huse prydet med bourgainvillea, velduftende køkkenhaver og vinranker. Til tider passerer du skråninger, hvor terrasserne ligger aldeles stejlt, og andre steder vokser citronerne henover hovedet på dig.

Som du nærmer dig Minori, går turen nedad og du ”lander blødt” i de snævre gader i den maleriske landsby… sandsynligvis en tand lykkeligere.

positano_amalfi-kysten_01

Isbjerge i finurligt skyggespil under midnatssolen

Du er ikke rigtig i tvivl om, hvordan Pyramiderne, Machu Picchu eller Angkor Wat ser ud.

Sådan forholder det sig ikke i Grønland, hvor naturen viser sig fra en ny side hver evig eneste dag, når isblokke smelter eller finder sammen i nye frosne konstruktioner.

Ilulissat isfjord er et af de steder, der burde figurere på enhver naturelskers bucket list. Et stykke dynamisk UNESCO-verdensarv bestående af isfjelde, der flyder afsted gennem fjorden med kurs mod havet. Isfjeldene fødes af Sermeq Kujalleq-gletsjeren i bunden af Diskobugten, Grønlands mest aktive gletsjer, der kaster rundt regnet 48 kubikkilometer is af sig om året. Isfjeldene når til tider en størrelse af flere hundrede meter på hver led, og flere gletsjerforskere mener faktisk, at det isbjerg der sank Titanic var rejst herfra og videre over Atlanten.

Du kan flyve i helikopter over isfjorden, vandre langs kanten eller sejle mellem iskæmperne, og hver oplevelse er noget ganske specielt. Men timing is everything, og du får utvivlsomt den smukkeste oplevelse på isfjorden, når den lavthængende midnatssol bader islandskabet i et gyldent skær og kaster dramatiske skygger over fjorden. Rejser du omvendt, mens nætterne er mørkest, har du mulighed for at se isbjergene blive oplyst i nordlysets farverige skær.

Se mere i vores guide til Grønland og vigtigst af alt: Glæd dig til at nyde et øjebliksbillede af et stykke natur, der i morgen vil være forvandlet til noget andet.

Diskobugten_sol nedgang_01

Et blødt, gyldent midsommerlys over Ilulissat isfjord og Diskobugten.

Til fods gennem Dourodalen

Betegner du dig selv som den kulturaktive type, der gerne vil smage vinen, hvor den kommer fra og møde lokalbefolkningen på din færd gennem by og land, bør du stifte bekendtskab med Dourodalen i det nordlige Portugal. Dourofloden skærer sig gennem det bakkede landskab, hvor vinen vokser på terrasser op ad bjergsiderne, mens lokale vingårde ligger hist og her og lokker til et glas portvin.

Dourodalen har noget for alle sanser, og der er god grund til at opleve den i et roligt tempo, hvor du når at dufte til pinjetræerne og tager dig tid til at nyde udsigten til de dybe dale og stejle skråninger. Vandreturen går gennem land og by. Duften af oliventræer erstattes med friskbagt brød, når du ankommer til en lille landsby, og fuglekvidder udskiftes med portugisisk hverdagssnak, der på sin vis er ligeså charmerende som naturens baggrundsstøj.

Hvil benene for en stund, når du går ombord på den traditionelle rabelo – en bådtype, der gennem århundreder har fragtet den unge portvin ned ad floden i retning af Porto. Eller besøg en lokal vinbonde og få fortællingen om den liflige portvin og smag på sagerne. Dourodalen er sådan et sted, hvor du hurtigt føler dig i et med omgivelserne… og det vil selvsagt være en skam at haste afsted, når nu du nu kan tage det helt med ro.

dourodalen_01
Porto_Rabelo boat_01 Douro dalen_vindruer_01

Oplev Portugal i slowmotion i Dourodalen.

Ønskeøen i Skotland

Skotland har alle dage været omgærdet af mystik, og på Isle of Skye i det vestlige Skotland, breder mystikken sig i stor stil.

Naturen veksler mellem grønne, kuperede landskaber, stejle klippesider, lyngklædt hede, sylespidse tinder, vandfald og dybe søer. Med lidt fantasi kan man sagtens forestille sig et eventyr udspille sig på disse kanter. Ja faktisk kan du næsten ikke undgå at leve dig ind i eventyret.

Som du bevæger dig rundt på Skotlands ønskeø, vil du opdage, at øens feer har lagt navn til ikke så få seværdigheder. Ved Fairy Pools kan du tage en dukkert i en smaragdgrøn pool, mens vandet fra et vandfald fosser ned. Det er koldt, men det er dæleme en flot oplevelse! Fairy Glen ligner noget fra en anden verden.

Kegleformede græshøje, en spejlblank sø, stedsegrønne bakker pyntet med store sten og en basaltklippeformation, der med lidt god vilje ligner en slotsruin, sætter scenen til en fortælling om feer og mysterier.

Tilsæt en tæt tåge og en tår whisky og lad fantasien løbe løbsk!

Oplev Isle of Skye på rundrejsen Det bedste af Skotland.

Skye_01
Kilt rock_Skye_0 Skye_02

Fairy Glen og Fairy Pools på Isle of Skye.

Jagten på Færøernes isolerede samfund

For år tilbage kunne du tage på vaskeægte skattejagt på Færøerne, for det var næsten ikke til at sige, hvad der gemte sig ude i de isolerede bygder. Gásadalur, der på dansk kendes som Gåsedalen, tæller ikke meget mere end en håndfuld huse og 11 borgere (2020).

Bygden er et af de steder, der frem til starten af 00’erne var umulig at komme frem til, hvis ikke man enten var i helikopter eller trodsede den 4 kilometer lange vandring over fjeldet, som det lokale postbud måtte gøre flere gange om ugen. I dag er bygden forbundet med resten af øen via en tunnel, men selv om du nu kan køre hertil, får du stadig fornemmelsen af at være landet på kanten af Færøerne.

Apropos kanten så tag et kig ud over kanten og nyd synet af Múlafossur i nærheden af den lille bygd. Et af Nordens mest ikoniske vandfald, hvor vandet fosser ud over de grønne klippesider direkte ned i havet. Forestil dig så, hvordan livet var på disse naturskønne kanter, da man for bare 20 år siden havde hele herligheden for sig selv (og de 10 naboer)…

Kalsoy_mykines_fyr_04

På fjordeventyr i Norge

Den norske vestkyst tæller mere end 1000 fjorde, der kringler sig dybt ind i landet og giver landskabet karakter af en eventyrlig labyrint.

Du skal ikke særlig langt op i Norge, før det bliver rigtig smukt. Nærøyfjorden ligger kun et par timers kørsel fra Bergen og er blandt Norges absolut smukkeste med nærmest vertikale fjeldsider, smalle passager og vandfald, der fosser ud over fjeldene og direkte ned i fjorden.

Fjorden har været på UNESCOs verdensarvsliste siden 2005, men trods berømmelsen kan du stadig få fornemmelsen af at være utrolig langt fra det hele, mens du befinder dig lige midt i naturens storhed.

Tag med på et minicruise, som tager dig gennem en kulisse, der på en og samme tid er dramatisk og idyllisk.

 

norge - Naeroeyfjord_04

UNESCO-verdensarv i Nærøyfjorden.

Slow travel på et kulturaktivt øhop

Du behøver ikke tage tre måneder ud af kalenderen for at opleve slow travel. Den nærværende rejsetendens handler nemlig ikke kun om tid men i ligeså høj grad om måden, du griber oplevelserne og rejsen an på. Du kan vælge at suse mellem seværdighederne, hvor du måske får krydset en række højdepunkter af din liste – eller du kan lade vejen mellem oplevelserne udgøre et højdepunkt i sig selv.

Kroatien gemmer på Europas absolut smukkeste øhav, og den ultimative oplevelse af havets skønheder får du, når du sejler fra ø til ø. Fra du ser en lille perle dukke op i horisonten, oplever du hvordan den gradvist tager form, som du nærmer dig øen og går i land. Hop på cyklen, kør langs kysten, stop op i en lokal fiskerlandsby og lad næsen spore dig i retning af en velfortjent lokalsnack. Fortsæt videre gennem vinmarker og indsnus duften af blomster og frugter. Hils på de lokale, der spiller dam på en fortovscafé og nyd udsigten fra en klippetop. Det lyder måske som mange ting, men bare rolig - det hele foregår i slowmotion.

At sejle i Kroatien giver dig muligheden for at opleve øhavets mange nuancer, høre havet klukke og chancen for at gå i land på ukendte øer, hvor lokallivet leves i bedste velgående. Har du cyklen med, får du oven i købet chancen for at komme ud i de yderste afkroge og fornemme stemningen og sanse naturen undervejs. Det er de færreste, der har knækket koden til den ultimative oplevelse af Kroatien, og det vil du tids nok opleve, når du indtager Balkans smukkeste land til vands og på to hjul.

Hvar_bol_strand
Kroatien_Cykel_01 Leonardo_7

Sejlads og cykling i et hav af små perler.

Oplev vinlandet fra soldækket

Der mange måder at opleve det skønne portugisiske vinland, men at bruge Dourofloden som rejseguide ind gennem landet er alligevel en af de skønneste.

Følelsen af ro og frihed indsnuses næppe bedre end med et frisk glas portvin i hånden på soldækket af vores skønne flodkrydstogtskib med udsigt til Douros vinstokkedekorerede bakker. Når skyggerne bliver lange, krydser vi fingre for skyfrit vejr, så vi kan tælle stjerner på aftenhimlen, mens vi vugger med, når skibet glider tålmodigt videre ind gennem landet.

 

 

Krydstogtet er inklusive to nætter i den solskinsbestrålede hovedstad Lissabon efterfulgt af en uge til vands ombord på skibet Don Henrique, der følger Douroflodens snoede vej ind i landet.

Vi nyder godt af All Inclusive på skibet, tager på daglige udflugter til lands og kommer på visit i Spanien i den UNESCO-beskyttede universitetsby Salamanca.

Vi ser så mange kirker og palæer, at vi bliver hjemmevante i barok- og gotikstilarterne, tager på byvandringerne i de mest charmerende byer og studerer den karakteristiske kakkelkunst, som pryder så mange af Portugals bygninger. Der er oplevelser både til lands og til vands på Flodkrydstogt på Douro.

 

krydstogt_douro_01

Dourofloden er den perfekt rejseguide, hvis man vil på flodkrydstogt i Portugal.

På troldejagt i Island

Nogle tror på Julemanden. Islændingene tror på trolde, alfer og andet godtfolk, der gemmer sig i naturen.

Overtroen har gode kår i Island, hvor 54% procent af befolkningen tror på alfer og trolde, og vikingeskrøner lever også i bedste velgående højt mod nord – og det skal måske vise sig at blive det allerbedste ved din rejse til Island.

Rejser du i det sydlige Island, kommer du sandsynligvis forbi vandfaldet Skógafoss, hvor den gamle viking Thrassi efter sigende skulle have gemt en guldskat i klippen bag vandfaldet. Skatten er aldrig blevet fundet, men man har til gengæld fundet et guldhåndtag, og der er bred enighed om, at dette kunne have været pyntegenstand på kisten. Et stykke derfra, ved Reynisfjarastranden holder tre klipper hof i vandkanten. Ifølge sagnet var tre trolde engang i færd med at hente skibe fra havet ind til land, men da de ikke nåede tilbage før solen stod op, blev de forvandlet til sten. Det samme skete længere nordpå ved Dimmuborgir, hvor juletroldene havde holdt en vældig fest, men når musikken spiller, glemmer man som bekendt tiden… og troldene nåede ikke tilbage til deres huler inden daggry, og således blev de til sten, da solens stråler ramte dem.

Det hele bliver ikke mindre mystisk, hvis I rejser i vintermånederne og oplever den særegne rustikke natur blive oplyst af nordlysets farver.

Overvejer du netop at rejse om vinteren, og vil du blive klogere på, hvordan landet opleves, når dagene er kortest, kan du læse vores vinter-saga fra Island. Noget har vi svar på, andet må det fortsat være op til sagnene at forklare...

reynisfjara_sort strand_01
Dimmuborgir_01 skogafoss_vandfald_03

Øverst: Reynisdranger - de tre trolde, der drog til havs. Nederst tv: Forstenede juletrolde, der desværre festede til den lyse morgen. Nederst th: Skógafoss, der efter sigende gemmer på en vikingeskat.

Bugten i Balkan

Få steder i Europa byder på så meget skønhed og historie på et sted, som det er tilfældet med Kotorbugten i Montenegro. Der er noget næsten eventyrligt ved måden, hvorpå de små middelalderbyer klæber sig op ad bjergskråningerne hele vejen rundt i den store bugt, og der hersker en skøn rivierastemning hele vejen rundt. Levemennesker med vin i hånden og fødderne dinglende ud over molen og historisk arkitektur mejslet ind i bjergsiderne, prydet med blomster, sætter scenen. Og det kan varmt anbefales at leve sig ind i den historie, der nu en gang udspiller sig.

Nu du er her, så gå en tur i Kotors labyrint af snævre gader, der så dagens lys tilbage i 1400-tallet eller besøg den kunstige ø, Our Lady of the Rocks, der har ligget i bugten siden 1400-tallet, og hør historien om datidens fiskere og Madonnaen med barnet, der fik sat gang i et værre postyr om en kirke, der skulle bygges på en dengang ikke eksisterende ø.

Du kan opleve Kotorbugten på rundrejsen En tidsrejse gennem Sydbalkan

kotor1

Kotorbugten i Montenegro. Balkans smukkeste riviera.

Arabiens drøm i Sydspanien

Det er som om, der er lagt et gyldent filter over de bjerge, som danner baggrund for Alhambra, der er som taget ud af en arabisk drøm.

Paladset, der egentlig er en hel paladsby bestående af fæstning, fyrstebolig, moskéer, badeanlæg og haver, blev bygget af maurerne i 1200-tallet, og du kan stadig fornemme, at her hersker en stemning af noget eksotisk med stærke referencer til den arabiske verden.

Gå på opdagelse blandt de mange arkitektoniske stilarter med elementer af flisemosaikker, stukrelieffer samt indgraverede motiver og mønstre, der både har rod i den arabiske byggeskik såvel som renæssancen, og fortsæt ud i haveanlægget og duft appelsinerne, der hænger tungt over sirligt anlagte haver. Selv om du ikke er arkitektonisk interesseret ved ankomst, tør vi næsten godt love, at du er det efter mødet med det røde slot.

Er du klar på lidt mere i Spanien, så læg også vejen forbi Generalife, hvor havekunsten om muligt gør sig endnu mere bemærket.

 

Alhambra_vue_06

Som taget ud af et arabisk eventyr.

Storbyen ingen taler om..

… men som alle burde råbe højlydt op omkring. Lissabon er blandt Europas allersmukkeste byer, og man kan næsten undre sig over, at nogen valgte at bygge en by på så stejl en undergrund. Men ikke desto mindre var det det, der skete længe før Rom overhovedet blev bygget, om end byen i sin nuværende form ”kun” kan spores tilbage til 1147.

Byen er kendt for sine smukke kakler, stejle og snørklede gader og sporvogne. Yndefulde balkoner såvel som rent vasketøj præger gadebilledet, og flere steder i labyrinten af stræder finder du en lille smugkro eller en lokal restaurant, hvor tapas og andet godt serveres i en lind strøm. Til billige penge oven i købet, hvilket er et sandt plus, når du rejser til Portugal

Lissabon er spækket med historisk skønhed, overdådig arkitektur og store seværdigheder, men det er ikke noget byen gør et stort nummer ud af… og måske netop derfor får du chancen for at komme lidt tættere på det ægte Lissabon, end du gør i Rom, Paris og andre storbyer.

lissabon_sporvogn_05
lissabon_alfama_01 lissabon_alcantara_01

Sydeuropas smukkeste storby. Velkommen til Lissabon.

Andre læste også

Bozena I Gobi
Inspiration

En aften i Mongoliet med Bozena Kaminska

Læs artikel

Ring eller skriv til os

Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00. 

4526 0000
Stjernegaard Rejser Stjernegaard Rejser KH

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In ultricies, est sit amet gravida scelerisque, sem erat ultrices orci, sed egestas dui nisl quis justo. Morbi vel lorem velit. Curabitur maximus, risus eu posuere placerat, ipsum urna scelerisque tortor, tempus.

XXX-TEMPCONTENT
Like

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

Happy

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

Trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (2.100+ anmeldelser)