Skip to main content

Guide: Her er verdens smukkeste natur

Moder Jord har været kreativ og skabt en endeløs række af naturvidundere, der formår at overvælde og overraske på trods af, at kreationerne har været her gennem millioner - måske milliarder af år. Vi kigger nærmere på nogle af hendes største værker og går på opdagelse blandt geotermiske oaser, ørkenkeramik, mineralsk magi og skjulte skatte, når vi rejser verden rundt i jagten på verdens smukkeste natur.

Under maleriske himmelstrøg i Grønland

Blågrønne satinkjoler, der danser på himlen, himmelsk abstraktion eller flygtige synsbedrag.

Nordlyset, også kendt som aurora borealis, kan fortolkes i en uendelighed, og det er såmænd også en dynamisk størrelse, der farer rundt på den arktiske himmel.

Ifølge nogle inuitter selv er nordlyset et billede på de afdøde, der spiller fodbold med et hvalroskranie – og så er der dem, som mener, at der hører en særlig intelligens med, hvis man er undfanget under nordlysets skær.

Selv om sammenstødet mellem solens elektrisk ladede partikler, molekyler og atomer i 100 kilometers højde finder sted hele året, er det et vinterfænomen i Grønland.

Det skyldes naturligvis, at den grønlandske sommerhimmel er beriget med midnatssol og dermed ikke afslører det flotte lysspil.

Fænomenet kan opleves over hele Grønland fra september til starten af april. Rejser du til Grønland her, kan du eventuelt krydre nordlysoplevelsen med en nat i iglo og hundeslædekørsel.

Nordlys_ukendt fjord_01
Illulissat_nordlys_02 ilulissat_nordlys_01

Tag med på en rejse under nordlige himmelstrøg.

Abstrakt kunst i USA's ørken

Rejsende, der udforsker det vestlige USA, når ofte lige akkurat så langt som Grand Canyon, inden de vender snuden tilbage mod Californien, og det er en skam.

Fortsætter du rejsen i østlig retning, kan du nemlig se frem til en kunstnerisk oplevelse blandt mystiske ørkenformationer. Blandt andet i Antelope Canyon i Arizona, hvis organsiske struktur er formet gennem vandmasser, også kendt som flashfloods, der er skåret sig gennem kløfter gennem millioner af år. Alt efter hvilken tid på dagen du besøger kløften, kan du opleve et flot farvespil af røde nuancer og solstråler, der finder vej mellem sprækkerne og skaber et vidunderligt lyst.

Læs vores guide til flere af de største amerikanske naturvidundere!

natur_antelope

Ørkenens forfald i fuldt flor

Namibia er måske et af de tørreste steder i verden, men ikke desto mindre byder landet på en natur, der både er alsidig, farverig og gold - og helt igennem spektakulær. I Sossusvlei i Namibørkenen kan du vandre ad højderyggen på nogle af verdens største sandklitter, som stråler af et kontrastfyldt skyggespil i de tidlige morgentimer. Blandt de kæmpemæssige sanddynger åbner sig en lerslette, hvor 700 år gamle, døde træer udgør en ubeskrivelig smuk, om end død, skov.

sossusvlei_01
sossusvlei_01 deadvlei_02
Sjældent har noget så dødt været så smukt. Velkommen til Sossusvlei.

Namibia er måske et af de tørreste steder i verden, men ikke desto mindre byder landet på en natur, der både er alsidig, farverig og gold - og helt igennem spektakulær.

Balkans blågrønne oase

Nationalparken Plitvice er Kroatiens svar på paradisets have, der udgøres af krystalklare blågrønne søer i flere niveauer, tårnhøje vandfald og grøn skov i smuk forening. Plitvice har været på UNESCO's verdensarvliste siden 1979 og er foruden at være det rene øjenguf også hjem for en række dyr, bl.a. bjørne, ulve og forskellige vildkatte. En af Europas absolut smukkeste naturseværdigheder.

Plitvice Nationalpark_3

Rygende landskaber i indonesisk paradis

Det indonesiske øhav disker op med idylliske perler og pudsig natur i alle afskygninger, bl.a. på øen Flores, der måske mest er kendt for at være springbræt til Rinca og Komodo, hvor de berygtede Komodo-varaner har hjemme. Der er dog god grund til ikke at have mere travlt, end at der også bliver tid til at udforske selve Flores. Fx med en vandretur til Kelimutuvulkanen, hvor du fra toppen kan nyde synet over de tre kratersøer, der brillerer med hver sin farve.

kelimutu_02
bali - flores_kelimutu kelimutu_03
3-i-1 krateret på Flores.

Salt når det er smukkest

Kan salt betragtes som værende smukt? Døm selv! Den gigantiske saltørken i Bolivia, Salar de Uyuni, er i hvert fald et syn, du ikke sådan glemmer. I 3.700 meters højde finder du verdens største saltslette, der med sine 10.582 km2 er ca. tre gange større end Fyn. Oprindeligt var Salar de Uyuni en sø, men siden den begyndte at fordampe for omtrent 40.000 år siden, har saltfladerne skabt et malerisk udtryk på en ellers uendelig gold slette, blot afbrudt af den lille ø, Incahuasi, der gemmer sig langt ude i horisonten. Få steder tager sig så godt ud som Salar de Uyuni, når solen står lavt og et par centimeters vand skaber en flot spejleffekt.

natur_salar de uyuni

Farver og flamingoer

Kenya er meget andet end safari og farverige masaier. Nordvest for Nairobi finder du de helt unikke søer, Lake Naivasha og Lake Nakuru, der er hjemsted for vilde dyr - og ikke mindst lyserøde flamingoer i hobetal, der stimler sammen ved søbredden og udgør et malerisk syn af levende pink nuancer. Området gemmer desuden på flodheste, næsehorn, løver, leoparder og giraffer.

natur_kenya
kenya_nakuru_03 kenya_nakuru_flodhest_01
Nyd synet af søbredden ved Lake Nakuru.

Gigantiske grønne skove

USA er kendt for store armbevægelser - også når det gælder natur.

Som nation er landet måske relativt ungt, men naturen har været her i uendeligheder. Det værner de californiske redwood-skove med sine gigantiske træer, der har 800-1500 år på bagen, i hvert fald om.

Muir Woods nord for San Francisco er et glimrende valg, hvis du befinder dig i storbyen, men vil du på et rigtigt natureventyr, bør du lægge vejen forbi Yosemite National Park eller Sequoia National Park.

Der er meget mere at opleve i Californien - læs vores guide til 8 ting, du skal opleve i Californien!

sequoia_02

Øhop langt mod nord

Vi forbinder som regel et øhop med palmer, strandliv og snorkling, men Færøerne byder såmænd også ind med sit svar på det populære rejsekoncept.

Færøerne er en klynge af næsten øde øer, som velsagtens kan betegnes som uspolerede.

Landskaberne er barske med stejle klipper, der får tæsk af bølgerne, kuperede græsgange, og et rigt dyreliv, der har tilpasset sig de barske kår.

Oplev næsten ubeboede øer som Kalsoy, hvor det høje bakkelandskab afsluttes pludseligt af en lodret skrænt. Se det billedskønne vandfald Mulafossir på øen Vadar eller mød de pudsige lunder med de spøjse orange næb på øen Mykines.

kalsoy_03
5 Lunder på færøerne mulafossur_01
Kalsoy, Mulafossir.og Lunder på Mykines.

Livskvalitet blandt død natur

Der er mange ting, som ikke stemmer ved navnet 'Det Døde Hav', der deler grænsen mellem Israel og Jordan.

For det første er der slet ikke tale om et hav men derimod en saltsø beliggende 430 meter under jordens overflade. For det andet signalerer Det Døde Hav på sin vis mere liv end død, idet mange søger hertil på grund af de nærende mineraler, der findes i saltet.

Mineraler, som bl.a. har en positiv virkning på psoriasis og derigennem livskvaliteten. Med det sagt sikrer saltet også, at hverken fisk eller planter kan gro her, og således er navnet på sin vis berettiget.

Hvad enten man mener, at naturen er levende eller død, har den høje koncentration af salt har skabt nogle fine og finurlige saltkonstruktioner ved kysten, som du kan glæde dig til at nyde synet af.

jordan - det doede hav_05
jordan - det doede hav_03 det doede hav_02
Mens saltet sikrer at intet kan leve ved Det Døde Hav, virker det også helende på bl.a. psoriasispatienter.

Canadas vilde vest

I Canada kan du køre i evigheder uden der sker det helt store, men indimellem sker der altså også 'det helt store'! For eksempel Niagara Falls, Rocky Mountains og hvalerne omkring Vancouver Island... ej at forglemme nogle af nationalparkernes verdensmestre som Jasper og Banff i det vestlige Canada. Er du til trekking og smukke landskaber, så læg vejen forbi Moraine Lake og Lake Louise i Banff National Park, og tag på safari blandt elge, bjørne og andre vilde dyr.

Få flere tips til Canadas vilde vest her!

canada - banff national park_moraine lake_06
canada - banff national park_moraine lake_05 canada - banff national park_moraine lake_03
Moraine Lake - symbolet på den rå skønhed, du finder i Banff National Park.

Yucatáns underjordiske åndehuller

Yucatán i Mexico holder sig ikke tilbage med at vise de smukke, hvide sandstrande ved det Caribiske Hav frem.

Det er heller ikke nogen hemmelighed, at den mexicanske halvø gemmer på en god portion velbevarede levn fra mayaerne. Men Yucatán har også et par overraskelser i godteposen.

Overraskelser er måske så meget sagt, for du skal ikke forvente at finde uopdagede cenoter i bedste Indiana Jones-stil, men du har rig mulighed for at bruge dage på at udforske de underjordiske oaser, for halvøen gemmer faktisk på flere tusinde cenoter - nogle mere fremkommelige end andre.

I tvivl om, hvad en cenote egentlig er? En cenote er et dybt ferskvandshul gemt i en hule af kalkstensklipper.

En slags eksotisk brønd med blåt vand, ofte omgivet af frodig vegetation, som for mayaerne fungerede som vandreservoir - og i flere tilfælde som offersted.

mexico - yucatan_cenote_ik kil
mexico - yucatan_cenote_dame mexico - yucatan_cenote_samula
Yucatáns cenoter er de rene kunstværker, hakket ind i naturen.

En duft af svovl og intenst farvespil

Alle sanser bliver udfordret ved Wai-O-Tapu i nærheden af Rotorua i New Zealand. Boblende muddermasser og en stank af svovl kunne lede tankerne hen på, at det måske er helvede, der er ved at koge over. I så fald er helvede et smukt sted på jorden. For hvor særpræget her end lugter, så er Wai-O-Tapu det rene guf for øjnene skabt i et opkog af vulkanske kræfter og geotermisk aktivitet. Her er mudderhuller i gule og orange nuancer, blå og grønne søer med delikat damp på toppen, gejsere og underjordiske huler. En underfundig kulisse i levende live på New Zealands nordø.

new zealand - wai o tapu_soe

Brasiliens uslebne diamant

Brasilien er så stort et land, at det er de færreste, der når hele vejen rundt - og især til de mere øde egne.

Men det er ikke nogen dum idé at supplere Rio, Salvador og Amazonas med Udkantsbrasilien. Tag eksempelvis turen til Chapada Diamantina i nærheden af den lille mineby Lencois i det centrale Brasilien, seks timer i vestlig retning fra byen Salvador. Chapada Diamantina byder på bjergsider med integrerede pools i klipperne og naturlige vandrutsjebaner, hvor du kan få et sug i maven, mens du glider ned ad bjergskråningen. Her er kløfter med dybblå vandløb og storslåede, brusende vandfald.

En overset perle, der brillerer med vidunderlige landskaber!

brasilien - lencois_chapada diamantina_01
brasilien - Lencois_fumaca vandfald_01 brasilien - lencois_chapada diamantina_03
Brasiliens naturskønne hemmelighed: Chapada Diamantina.

En rødmalet western i Argentina

Glem alt om vin, bøffer og tango og se nærmere på området omkring Salta i det nordlige Argentina, hvor det argentinske bud på en god western udspiller sig i by og land med gauchos og rå natur. Naturen på disse kanter er måske gold, men den er ikke kedelig. Spydige landskaber med sylespidse klipper og bidske kaktusser præger landskabet, der mange steder er malet i rødt. Det gør sig ikke mindst gældende ved Quebrada de Humahuaca, hvor du finder det syvfarvede bjerg, Cerro de los siete colores.

Argentinsk westernstemning? Læs med her!

argentina - quebrada de humahuaca_blog
argentina - quebrada de humahuaca_landskab_01 argentina - purmamarca_syv farvet bjerg_03
Se det syvfarvede bjerg i de tidlige morgentimer, hvor farverne står stærkest.

Balis barske søster

Bali charmerer med en kærlig kultur, frodige rismarker, lokalliv og vulkaner.

Et stenkast derfra, på naboøen Nusa Penida, er Balis blidhed erstattet med barske landskaber og rå natur, der dog er helt umulig ikke at lade sig forelske i. Nusa Penidas kyststrækning er en historie for sig. Laguner, tårnhøje klippesider og naturens helt egne infinity pools, der graver sig ind i klippesiderne er bare nogle af de ting, du kan opleve, når du udforsker øen. Er du klar på at opleve Nusa Penida fra vandsiden, er det bare om at få snorkelgearet eller dykkerudstyret på. Her venter nemlig mere end "bare" koraller og farverige fisk.

Glæd dig til at se nærmere på manta rays og den famøse mola mola fisk, der kan nå en kampvægt på over 2000 kilo.

bali - nusa pendida_angelsbillabong_02
hawaii_mantarey_02 bali - nusa penida_angels billabong
Oplev den spændende arkitektur i klipperne på Nusa Penida og dyk ned under overfladen.

Et udvalg af vores rejser

NYHED! Pofa Aerial

Krydstogt med øhop i Hawaii Hawaii Krydstogt med dansk rejseleder

På dette polynesiske krydstogt udforsker vi det bedste af øgruppen Hawaii med fantastisk natur på de fire hovedøer: Oahu, Maui, Big Island og Kauai. Inkl. 7 udflugter samt NCL's Free at Sea-pakke.

15-24 deltagere
Afrejsedato
27. feb. 2025 kr. 49.990 Indvendig kahyt
27. feb. 2025 kr. 56.790 Kahyt med balkon
Se rejse
NYHED! Kenya Masai Mara Safari Loeve 01 Cc

Storvildtsafari i Østafrika Kenya og Tanzania Rundrejse med dansk rejseleder

Få drømmen om Afrika og The Big Five opfyldt på denne rejse med safarier i Lake Nakuru og Masai Mara i Kenya og Serengeti og Ngorongoro-krateret i Tanzania.

12-18 deltagere
Afrejsedato
06. nov. 2024 kr. 48.990
26. feb. 2025 kr. 49.990
Se rejse
NYHED! Antarktis Landing Pa Isen Antarktis HGR 141642 Foto Andrea Klaussn 12176433 Photo Andrea Klaussner Cc

Ekspeditionskrydstogt til Antarktis med HX Hurtigruten Expeditions Antarktis Krydstogt med dansk rejseleder

Oplev et ekspeditionskrydstogt til Antarktis med naturoplevelser fra øverste hylde. Rejsen er fyldt med indtryk fra isbjerge, hvaler, og pingviner. På rejsen ser vi også charmerende Buenos Aires i Argentina.

15-25 deltagere
Afrejsedato
14. feb. 2025 kr. 69.990 Polar Outside kahyt til 2 personer (Forespørg om enekahyt)
14. feb. 2025 kr. 77.990 Arctic Superior kahyt til 2 personer (Forespørg om enekahyt)
Se rejse
kotor1

En tidsrejse gennem Sydbalkan Kosovo, Nordmakedonien, Albanien, Montenegro & Kroatien Rundrejse med dansk rejseleder

Oplev fem sider af Sydbalkan på en historisk tidsrejse gennem Kosovo, Nordmakedonien, Albanien, Montenegro og Kroatien.

15-25 deltagere
Afrejsedato
02. sep. 2024 kr. 13.490 Få pladser tilbage
16. sep. 2024 kr. 12.990 Udsolgt
30. sep. 2024 kr. 12.990
21. apr. 2025 kr. 13.490
01. sep. 2025 kr. 13.990
15. sep. 2025 kr. 13.990
Se rejse
Groenland Ilulissat Gletsjer Cc

Eventyrlige Vestgrønland Grønland Rundrejse med dansk rejseleder

Oplev Grønlands smukke vestkyst til lands og til vands med ophold i Kangerlussuaq, Nuuk og Ilulissat, inkl. udflugter til bl.a. Indlandsisen, Oqaatsut eller Eqigletsjeren og sejlture i Isfjorden.

5   (8 anmeldelser)
10-23 deltagere
Afrejsedato
07. aug. 2024 kr. 35.995 Udsolgt
11. sep. 2024 kr. 33.915 Billund
Se rejse
Diskobugten_sol nedgang_01

I midnatssolens skær · 2025 Grønland Rundrejse med dansk rejseleder

Oplev Grønland, og nyd den arktiske sommer på en veltilrettelagt rundrejse med overnatning i Nuuk, Ilulissat og ved Eqi-gletsjeren. Sejl ud på isfjorden, se gletsjere, og oplev autentiske bygder - alt sammen i midnatssolens smukke blide skær.

5   (6 anmeldelser)
10-23 deltagere
Afrejsedato
20. jun. 2025 kr. 37.495
11. jul. 2025 kr. 38.495
25. jul. 2025 kr. 38.495
Se rejse
Bali Ceremoni 43 Cc Copy

På sansernes ø Bali Rundrejse med dansk rejseleder

Et kig bag facaden til Balis skatte. Klassisk rundrejse med dansktalende, balinesisk rejseleder og lille gruppe, 6-20 deltagere.

4.8   (187 anmeldelser)
10-20 deltagere
Afrejsedato
08. sep. 2024 kr. 16.795 Udsolgt
06. okt. 2024 kr. 15.995 Udsolgt
27. okt. 2024 kr. 16.795
10. nov. 2024 kr. 16.795 Garanteret
16. feb. 2025 kr. 15.795
02. mar. 2025 kr. 16.795
29. mar. 2025 kr. 16.795
06. apr. 2025 kr. 17.595
18. maj 2025 kr. 16.795
07. sep. 2025 kr. 16.795
05. okt. 2025 kr. 15.995
26. okt. 2025 kr. 16.795
09. nov. 2025 kr. 15.995
Se rejse
chile - torres del paine_44

En rejse til verdens ende Argentina og Chile Rundrejse med dansk rejseleder

Oplev det bedste af Argentina og Chile på denne rejse gennem Patagonien og Ildlandet med besøg i Torres del Paine Nationalpark, Morenogletsjeren ved Lago Argentino, verdens sydligste by Ushuaia og hovedstæderne Buenos Aires og Santiago de Chile.

15-25 deltagere
Afrejsedato
04. feb. 2025 kr. 49.990
03. nov. 2025 kr. 49.990
Se rejse
Jordan Petra Tempel Cc

Et historisk vingesus Jordan Rundrejse med dansk rejseleder

Rejs i romernes fodspor, hør om korsridderne, oplev fantastiske 2000 år gamle Petra og besøg beduinerne i ørkenen.

4.7   (47 anmeldelser)
15-25 deltagere
Afrejsedato
10. feb. 2025 kr. 15.590
13. okt. 2025 kr. 15.590
Se rejse

Andre læste også

Bozena I Gobi
Inspiration

En aften i Mongoliet med Bozena Kaminska

Læs artikel
thailand - koh phangan_strand1
Guide

Thailand med børn: Her er 6 favoritter til familieferien

Læs artikel

Ring eller skriv til os

Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00. 

4526 0000
Stjernegaard Rejser Stjernegaard Rejser KH
Like

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

Happy

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

Trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (2.100+ anmeldelser)