new zealand - wai o tapu_soe

15 naturvidundere til din bucket list

Guide: Her er verdens smukkeste natur

Moder Jord har været kreativ og skabt en endeløs række af naturvidundere, der formår at overvælde og overraske på trods af, at kreationerne har været her gennem millioner - måske milliarder af år. Vi kigger nærmere på nogle af hendes største værker og går på opdagelse blandt geotermiske oaser, ørkenkeramik, mineralsk magi og skjulte skatte, når vi rejser verden rundt i jagten på verdens smukkeste natur.

Under maleriske himmelstrøg i Grønland

Blågrønne satinkjoler, der danser på himlen, himmelsk abstraktion eller flygtige synsbedrag. Nordlyset, også kendt som aurora borealis, kan fortolkes i en uendelighed, og det er såmænd også en dynamisk størrelse, der farer rundt på den arktiske himmel. Ifølge nogle inuitter selv er nordlyset et billede på de afdøde, der spiller fodbold med et hvalroskranie – og så er der dem, som mener, at der hører en særlig intelligens med, hvis man er undfanget under nordlysets skær.

Selv om sammenstødet mellem solens elektrisk ladede partikler, molekyler og atomer i 100 kilometers højde finder sted hele året, er det et vinterfænomen i Grønland. Det skyldes naturligvis, at den grønlandske sommerhimmel er beriget med midnatssol og dermed ikke afslører det flotte lysspil. Fænomenet kan opleves over hele Grønland fra september til starten af april. Rejser du til Grønland her, kan du eventuelt krydre nordlysoplevelsen med en nat i iglo og hundeslædekørsel.

Nordlys_ukendt fjord_01
Tag med på en rejse under nordlige himmelstrøg.

Abstrakt kunst i USA's ørken

Rejsende, der udforsker det vestlige USA, når ofte lige akkurat så langt som Grand Canyon, inden de vender snuden tilbage mod Californien, og det er en skam. Fortsætter du rejsen i østlig retning, kan du nemlig se frem til en kunstnerisk oplevelse blandt mystiske ørkenformationer. Blandt andet i Antelope Canyon i Arizona, hvis organsiske struktur er formet gennem vandmasser, også kendt som flashfloods, der er skåret sig gennem kløfter gennem millioner af år. Alt efter hvilken tid på dagen du besøger kløften, kan du opleve et flot farvespil af røde nuancer og solstråler, der finder vej mellem sprækkerne og skaber et vidunderligt lyst. 

Læs vores guide til flere af de største amerikanske naturvidundere!

natur_antelope
Farvespillet udvikler sig over dagen, alt efter hvordan lyset falder.

Ørkenens forfald i fuldt flor

Namibia er måske et af de tørreste steder i verden, men ikke desto mindre byder landet på en natur, der både er alsidig, farverig og gold - og helt igennem spektakulær. I Sossusvlei i Namibørkenen kan du vandre ad højderyggen på nogle af verdens største sandklitter, som stråler af et kontrastfyldt skyggespil i de tidlige morgentimer. Blandt de kæmpemæssige sanddynger åbner sig en lerslette, hvor 700 år gamle, døde træer udgør en ubeskrivelig smuk, om end død, skov. 

sossusvlei_01
sossusvlei_01
deadvlei_02
Sjældent har noget så dødt været så smukt. Velkommen til Sossusvlei.

Balkans blågrønne oase

Nationalparken Plitvice er Kroatiens svar på paradisets have, der udgøres af krystalklare blågrønne søer i flere niveauer, tårnhøje vandfald og grøn skov i smuk forening. Plitvice har været på UNESCO's verdensarvliste siden 1979 og er foruden at være det rene øjenguf også hjem for en række dyr, bl.a. bjørne, ulve og forskellige vildkatte. En af Europas absolut smukkeste naturseværdigheder. 

natur_plitvice
Plitvice Nationalpark_3
Plitvice National Park har været på UNESCOs liste over verdensarv siden 1979.

Rygende landskaber i indonesisk paradis

Det indonesiske øhav disker op med idylliske perler og pudsig natur i alle afskygninger, bl.a. på øen Flores, der måske mest er kendt for at være springbræt til Rinca og Komodo, hvor de berygtede Komodo-varaner har hjemme. Der er dog god grund til ikke at have mere travlt, end at der også bliver tid til at udforske selve Flores. Fx med en vandretur til Kelimutuvulkanen, hvor du fra toppen kan nyde synet over de tre kratersøer, der brillerer med hver sin farve. 

kelimutu_02
bali - flores_kelimutu
kelimutu_03
3-i-1 krateret på Flores.

Salt når det er smukkest

Kan salt betragtes som værende smukt? Døm selv! Den gigantiske saltørken i Bolivia, Salar de Uyuni, er i hvert fald et syn, du ikke sådan glemmer. I 3.700 meters højde finder du verdens største saltslette, der med sine 10.582 km2 er ca. tre gange større end Fyn. Oprindeligt var Salar de Uyuni en sø, men siden den begyndte at fordampe for omtrent 40.000 år siden, har saltfladerne skabt et malerisk udtryk på en ellers uendelig gold slette, blot afbrudt af den lille ø, Incahuasi, der gemmer sig langt ude i horisonten. Få steder tager sig så godt ud som Salar de Uyuni, når solen står lavt og et par centimeters vand skaber en flot spejleffekt. 

natur_salar de uyuni
bolivia_uyuni saltorken_02
salar uyuni_01
Saltørkenen gør sig godt på alle tider af døgnet.

Farver og flamingoer

Kenya er meget andet end safari og farverige masaier. Nordvest for Nairobi finder du de helt unikke søer, Lake Naivasha og Lake Nakuru, der er hjemsted for vilde dyr - og ikke mindst lyserøde flamingoer i hobetal, der stimler sammen ved søbredden og udgør et malerisk syn af levende pink nuancer. Området gemmer desuden på flodheste, næsehorn, løver, leoparder og giraffer.   

natur_kenya
Nyd synet af søbredden ved Lake Nakuru.

Gigantiske grønne skove

USA er kendt for store armbevægelser - også når det gælder natur. Som nation er landet måske relativt ungt, men naturen har været her i uendeligheder. Det værner de californiske redwood-skove med sine gigantiske træer, der har 800-1500 år på bagen, i hvert fald om. Muir Woods nord for San Francisco er et glimrende valg, hvis du befinder dig i storbyen, men vil du på et rigtigt natureventyr, bør du lægge vejen forbi Yosemite National Park eller Sequoia National Park.

Der er meget mere at opleve i Californien - læs vores guide til 8 ting, du skal opleve i Californien!

sequoia_01
sequoia_02
Alting er lidt større i USA. Også træerne.

Øhop langt mod nord

Vi forbinder som regel et øhop med palmer, strandliv og snorkling, men Færøerne byder såmænd også ind med sit svar på det populære rejsekoncept. Færøerne er en klynge af næsten øde øer, som velsagtens kan betegnes som uspolerede. Landskaberne er barske med stejle klipper, der får tæsk af bølgerne, kuperede græsgange, og et rigt dyreliv, der har tilpasset sig de barske kår. Oplev næsten ubeboede øer som Kalsoy, hvor det høje bakkelandskab afsluttes pludseligt af en lodret skrænt, se det billedskønne vandfald Mulafossir på øen Vadar eller mød de pudsige lunder med de spøjse orange næb på øen Mykines. 

kalsoy_03
mulafossur_01
mykines_01
Øverst: Kalsoy. Nederst tv: Mulafossir. Nederst th: Lunder på Mykines.

Livskvalitet blandt død natur

Der er mange ting, som ikke stemmer ved navnet 'Det Døde Hav', der deler grænsen mellem Israel og Jordan. For det første er der slet ikke tale om et hav men derimod en saltsø beliggende 430 meter under jordens overflade. For det andet signalerer Det Døde Hav på sin vis mere liv end død, idet mange søger hertil på grund af de nærende mineraler, der findes i saltet. Mineraler, som bl.a. har en positiv virkning på psoriasis og derigennem livskvaliteten. Med det sagt sikrer saltet også, at hverken fisk eller planter kan gro her, og således er navnet på sin vis berettiget. Hvad enten man mener, at naturen er levende eller død, har den høje koncentration af salt har skabt nogle fine og finurlige saltkonstruktioner ved kysten, som du kan glæde dig til at nyde synet af. 

jordan - det doede hav_05
jordan - det doede hav_03
det doede hav_02
Mens saltet sikrer at intet kan leve ved Det Døde Hav, virker det også helende på bl.a. psoriasispatienter.

Canadas vilde vest

I Canada kan du køre i evigheder uden der sker det helt store, men indimellem sker der altså også 'det helt store'! For eksempel Niagara Falls, Rocky Mountains og hvalerne omkring Vancouver Island... ej at forglemme nogle af nationalparkernes verdensmestre som Jasper og Banff i det vestlige Canada. Er du til trekking og smukke landskaber, så læg vejen forbi Moraine Lake og Lake Louise i Banff National Park, og tag på safari blandt elge, bjørne og andre vilde dyr.  

Få flere tips til Canadas vilde vest her!

canada - banff national park_moraine lake_03
Moraine Lake - symbolet på den rå skønhed, du finder i Banff National Park.

Yucatáns underjordiske åndehuller

Yucatán i Mexico holder sig ikke tilbage med at vise de smukke, hvide sandstrande ved det Caribiske Hav frem, og det er heller ikke nogen hemmelighed, at den mexicanske halvø gemmer på en god portion velbevarede levn fra mayaerne. Men Yucatán har også et par overraskelser i godteposen. Overraskelser er måske så meget sagt, for du skal ikke forvente at finde uopdagede cenoter i bedste Indiana Jones-stil, men du har rig mulighed for at bruge dage på at udforske de underjordiske oaser, for halvøen gemmer faktisk på flere tusinde cenoter - nogle mere fremkommelige end andre. 

I tvivl om, hvad en cenote egentlig er? En cenote er et dybt ferskvandshul gemt i en hule af kalkstensklipper. En slags eksotisk brønd med blåt vand, ofte omgivet af frodig vegetation, som for mayaerne fungerede som vandreservoir - og i flere tilfælde som offersted.

mexico - yucatan_cenote_ik kil
mexico - yucatan_cenote_dame
mexico - yucatan_cenote_samula
Yucatáns cenoter er de rene kunstværker, hakket ind i naturen.

En duft af svovl og intenst farvespil

Alle sanser bliver udfordret ved Wai-O-Tapu i nærheden af Rotorua i New Zealand. Boblende muddermasser og en stank af svovl kunne lede tankerne hen på, at det måske er helvede, der er ved at koge over. I så fald er helvede et smukt sted på jorden. For hvor særpræget her end lugter, så er Wai-O-Tapu det rene guf for øjnene skabt i et opkog af vulkanske kræfter og geotermisk aktivitet. Her er mudderhuller i gule og orange nuancer, blå og grønne søer med delikat damp på toppen, gejsere og underjordiske huler. En underfundig kulisse i levende live på New Zealands nordø.  

new zealand - wai o tapu_soe
new zealand - wai o tapu_groen_soe
new zealand - wai o tapu gejser
Hold dig for næsen og nyd synet!

Brasiliens uslebne diamant

Brasilien er så stort et land, at det er de færreste, der når hele vejen rundt - og især til de mere øde egne. Men det er ikke nogen dum idé at supplere Rio, Salvador og Amazonas med Udkantsbrasilien. Tag eksempelvis turen til Chapada Diamantina i nærheden af den lille mineby Lencois i det centrale Brasilien, seks timer i vestlig retning fra byen Salvador. Chapada Diamantina byder på bjergsider med integrerede pools i klipperne og naturlige vandrutsjebaner, hvor du kan få et sug i maven, mens du glider ned ad bjergskråningen. Her er kløfter med dybblå vandløb og storslåede, brusende vandfald. En overset perle, der brillerer med vidunderlige landskaber!

brasilien - lencois_chapada diamantina_01
brasilien - Lencois_fumaca vandfald_01
brasilien - lencois_chapada diamantina_03
Brasiliens naturskønne hemmelighed: Chapada Diamantina.

En rødmalet western i Argentina

Glem alt om vin, bøffer og tango og se nærmere på området omkring Salta i det nordlige Argentina, hvor det argentinske bud på en god western udspiller sig i by og land med gauchos og rå natur. Naturen på disse kanter er måske gold, men den er ikke kedelig. Spydige landskaber med sylespidse klipper og bidske kaktusser præger landskabet, der mange steder er malet i rødt. Det gør sig ikke mindst gældende ved Quebrada de Humahuaca, hvor du finder det syvfarvede bjerg, Cerro de los siete colores. 

Argentinsk westernstemning? Læs med her!

argentina - quebrada de humahuaca_blog
Se det syvfarvede bjerg i de tidlige morgentimer, hvor farverne står stærkest.

Balis barske søster

Bali charmerer med en kærlig kultur, frodige rismarker, lokalliv og vulkaner. Et stenkast derfra, på naboøen Nusa Penida, er Balis blidhed erstattet med barske landskaber og rå natur, der dog er helt umulig ikke at lade sig forelske i. Nusa Penidas kyststrækning er en historie for sig. Laguner, tårnhøje klippesider og naturens helt egne infinity pools, der graver sig ind i klippesiderne er bare nogle af de ting, du kan opleve, når du udforsker øen. Er du klar på at opleve Nusa Penida fra vandsiden, er det bare om at få snorkelgearet eller dykkerudstyret på. Her venter nemlig mere end "bare" koraller og farverige fisk. Glæd dig til at se nærmere på manta rays og den famøse mola mola fisk, der kan nå en kampvægt på over 2000 kilo. 

bali - nusa pendida_angelsbillabong_02
bali - nusa penida_angels billabong
hawaii_mantarey_02
Oplev den spændende arkitektur i klipperne på Nusa Penida og dyk ned under overfladen.
like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (1.663 anmeldelser)