usa - californien_death valley_racetrack playa_01

8 ting du ikke vidste, du skulle opleve i Californien

8 ting du ikke vidste, du skulle opleve i Californien

Drømmer du om Californien, har du sikkert Hollywood, Golden Gate Bridge, Yosemite og Santa Monica på nethinden. Men der er meget mere at komme efter.

Californien byder på prangende natur i gigantformat, når hvalerne stikker hovedet op eller når du finder dig selv ved siden af et kæmpemæssigt redwood-træ, men historien, befolkningen og kulturen er også værd at se efter i sømmene – og blive en del af.

Cars & Coffee

Amerikanerne elsker biler, og selv om du ikke selv er den store bilentusiast, kan der være noget charmerende ved at opleve amerikanernes kærlighed til de firhjulede køretøjer.

Cars & Coffee er et fænomen, der har spredt sig til store dele af verden, men den bedste oplevelse får du måske alligevel i Californien, hvor amerikanerne gladeligt står tidligt op for at beundre automobilernes mange facetter. Cars & Coffee finder sted på parkeringspladser rundt omkring i Californien, som regel på lørdage og søndage fra 7-10. Så udnyt jetlaget, og nyd morgenkaffen til synet af alt fra Corvetter til 50 år gamle Thunderbirds.

Find et Cars & Coffee event i nærheden på www.americaonwheels.org

usa - californien_biler_01
usa - californien_biler_02

Stenene efterlader tydelige spor, der viser, at de er trillet, men det særlige er, at ingen nogensinde har set stenene flytte sig.

De rullende sten i Death Valley

Death Valley er et ’must see’, når du besøger Californien, og området byder på flere forskellige finurlige oplevelser.

Ved Racetrack Playa, som er en udtørret sø, ses et mystisk fænomen. Selv om det udtørrede og sprækkede landskab i sig selv er et smukt syn, er det ikke det, der udgør seværdigheden. Det pudsige er nemlig de op til 300 kilo tunge sten, der ligger i ”søen”.

Stenene efterlader tydelige spor, der viser, at de er trillet, men det særlige er, at ingen nogensinde har set stenene flytte sig. Forskere har udstyret flere af stenene med GPS, der viser, hvornår de har bevæget sig, men ingen har endnu set det med egne øjne, så du kan være heldig at blive den første.

For at komme til Racetrack Playa må du køre et par timer ad en grusvej – til gengæld er det et særsyn, der møder dig i den golde ørken.

Læs mere om vores rundrejse til det vestlige USA, hvor vi besøger Death Valley

usa - californien_death valley_racetrack playa_skilt_01
usa - californien_death valley_02
usa - californien_death valley_racetrack playa_01
Death Valley er et ’must see’, når du besøger Californien.

Ved Racetrack Playa, som er en udtørret sø, ses et mystisk fænomen. Selv om det udtørrede og sprækkede landskab i sig selv er et smukt syn, er det ikke det, der udgør seværdigheden

Besøg husbådene i Sausalito

Kører du fra San Fransisco over Golden Gate Bridge, ligger Sausalito på højre side umiddelbart efter broen. Herlighederne viser sig ikke fra motorvejen, og det er derfor ikke alle, der opdager denne skjulte perle. Sausalito er på én og samme tid et velhaverkvarter og en kunstnerenklave, og der er således intet normalt eller jævnt over den lille forstad, men særligt området i den nordvestlige ende, længst væk fra byen, er et besøg værd.

Her bliver du mødt af et utal af husbåde i så kreative og fine afskygninger, at du næppe har set noget lignende før. Mens nogle både ligner små knaldhytter, er andre udstyret med flere etager, patios og orangeri, men fælles for dem alle er, at de er helt unikke.

Det er muligt at komme på guidet tur i kvarteret, hvor du hører historierne om husbådene, hvor af nogle kan dateres helt tilbage til 2. verdenskrig, men det er også muligt at tage turen på egen hånd.

usa - californien_sausalito_husbaad_02
usa - californien_sausalito_husbaad_01
usa - californien_sausalito_husbaad_03
Sausalito er på én og samme tid et velhaverkvarter og en kunstnerenklave, og der er således intet normalt eller jævnt over den lille forstad.

Kør ad Tioga Pass Road

Californien er spækket med smukke strækninger, og du inviterer måske også Californien dybest ind i sindet på en køretur, hvor landskaberne danser forbi øjnene.

Mens de fleste kører ad Highway 1, er det langt fra alle, der opdager Tioga Pass Road, som er et særsyn for naturelskere. På vejen, der går tværs gennem Yosemite og Sierra Nevada har du udsigt til glimtende søer, høje bjergtinder, vandfald og vilde dyr. Dog skal du være opmærksom på, at vejen er lukket i vintermånederne, hvor oversvømmelser kan finde sted.

usa - yosemite tioga pass road
usa - yosemite_national park_tioga trecking pass_01_hf
Tioga Pass Road er et særsyn for naturelskere.

Californien er spækket med smukke strækninger, og du inviterer måske også Californien dybest ind i sindet på en køretur, hvor landskaberne danser forbi øjnene

Spot havets kæmper fra en kajak

Hvalerne svømmer langs hele Californiens kyst, når de begiver sig fra Alaska til Mexico for at yngle og tilbage igen ad samme vej, og sandsynligheden for at spotte hvaler er således bedst i vinterperioden, hvor de migrerer. Der er dog ingen grund til at fortvivle, hvis du besøger Californien i sommerhalvåret.

Ved Monterey, der ligger ved Highway 1, et par timer syd for San Fransisco, er der hvalfest hele året. Mens området primært er besøgt af gråhvaler, spækhuggere og delfiner i vinterperioden, er der mulighed for at se pukkelhvaler, blåhvaler, spækhuggere og delfiner fra april til december.

Vil du opleve hvalerne fra en lidt anderledes vinkel, kan det anbefales at erstatte bådturen med en guidet kajaktur, hvor du kommer helt tæt på hvalerne.

usa - californien_hval_02
usa - californien_hval_graahval_01
usa - californien_hval_spaekhugger_01
Ved Monterey, der ligger ved Highway 1, et par timer syd for San Fransisco, er der hvalfest hele året.

Gå under jorden i LA

I downtown Los Angeles – et sted, der ikke ligefrem emmer af charme – gemmer sig en helt ny verden under jorden. Eller måske nærmere en gammel verden i form af et mere end 17 kilometer langt tunnelnetværk fra starten af 1900-tallet.

Tidligere blev tunnellerne brugt som transportgang, når store summer af skattepenge skulle fragtes, og uofficielt som salgssted for alkohol under forbudstiden, men i dag står gangene øde hen. En del af tunnellerne er lukket af pga. fare for jordskælv, men der er stadig noget at udforske, hvis du har en forkærlighed for det forladte og lidt uhyggelige.

Der findes flere uofficielle indgange til tunnellerne, men den mest benyttede findes bag Hall of Records på Temple Street. Dog skal du være opmærksom på, at tunnellerne ikke er en officiel ”seværdighed”, så det kræver en god portion eventyrlyst og lidt vovemod at finde frem til dem.

Er du ikke helt klar på udfordringen, kan du i stedet besøge King Eddy’s Saloon på 5th. Street, som var en kendt ”speakeasy” bar under forbudstiden.

usa - californien_undergrundstunnel_01
I downtown Los Angeles – et sted, der ikke ligefrem emmer af charme – gemmer sig en helt ny verden under jorden.

På skovtur i Muir Woods

Længe før USA blev et land, stod redwood-træerne i Muir Woods nord for San Fransisco høje og ranke. Faktisk er enkelte træer op til 2000 år gamle, mens størstedelen har et par hundrede år på bagen.

Træerne er USA's højeste og bliver op til 120 meter høje, og du føler dig selvsagt ganske lille, når du spadserer rundt mellem naturens kæmper. Skoven får en del besøgende i løbet af weekenden, så planlæg gerne dit besøg på en hverdag – tidligt om morgenen, hvor du stadig kan fornemme skovens dybe stille ro.

usa - californien_skov_muir woods_02
usa - californien_skov_muir woods_04
usa - californien_skov_muir woods_05
Træerne, Muir Woods, er USA's højeste og bliver op til 120 meter høje.

Enkelte træer, i Muir Woods, er op til 2000 år gamle, mens størstedelen har et par hundrede år på bagen.

Vintoget

Californien er kendt for sine gode vine fra Napa Valley, og et besøg i vinlandet er derfor et must. Én mulighed er at tage på vinsmagning på nogle af de mange vingårde, du finder i området – en anden mulighed er at stige om bord på vintoget, Napa Valley Wine Train, der tager dig med ud på en tre timers lang rejse i et elegant Pullman-tog fra 1920’erne. Her får du serveret en 3-retters frokostmenu, mens du nyder udsigten til de billedskønne vinlandskaber, som toget tøffer forbi.

Toget stopper et par steder på turen, hvor du kan stå af og besøge nogle af områdets vingårde, som naturligvis byder på en smagning. Turen er langt fra gratis, men til gengæld vil dine sanser takke dig.

usa - californien_napa_valley_wine_train_02
usa - californien_napa_valley_wine_train_04
usa - californien_napa_valley_01
Californien er kendt for sine gode vine fra Napa Valley, og et besøg i vinlandet er derfor et must.
like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (1.480 anmeldelser)