cuba - havana_bil_gul_01

Cuba: En køretur du aldrig glemmer

En køretur du aldrig glemmer

Ved første øjekast kan det synes lidt ærgerligt, at det ikke er et pastelfarvet dollargrin, der slår dørene op til jeres livs kør-selv-ferie i Cuba, nu hvor Buicks, Cadillacs og andre gamle kendinge paraderer rundt i gaderne.

Jeres udlejningsbil er måske ikke et stykke amerikanerhistorie på fire hjul, men som I får fart under hjulene og drøner ud i det ganske land, skal det hurtigt vise sig at være en fordel. For airbag, ABS-bremser og aircondition er måske ikke så slemt endda.

cuba - cuba_bil_roed_10

Huller i vejen undgår I ikke, men her er småt med biler, så der er plads til at zig-zagge lidt i ny og næ. Ellers handler det bare om at tage turen i cubansk tempo, hvilket for en effektiv dansker kan vise sig at blive det sværeste af det hele.

Et bump på vejen

Allerede på vejen ud af Havana vil mange turister støde på deres første udfordringer. En stor del ender nemlig på mystisk vis i Havana igen, for man skal lige lære at forstå skiltene – og manglen på samme. Men når først I er på vejen, kører det derudaf. Indtil I igen skal tage stilling til skiltningen.

På det man kunne kalde Cubas svar på en motorvej, også kendt som ’autopista’, bliver det måske nødvendigt med en undvigelsesmanøvre eller to, når en hvidløgssælger er i gang med et salg midt på vejen, eller når hestekærrerne kører lidt for langsomt i vejkanten. Huller i vejen undgår I ikke, men her er småt med biler, så der er plads til at zig-zagge lidt i ny og næ. Ellers handler det bare om at tage turen i cubansk tempo, hvilket for en effektiv dansker kan vise sig at blive det sværeste af det hele.

cuba - cuba_billeje_01
cuba - havana_gadebillede_17

Vælger I at samle en blaffer eller to op, vil I hurtigt opleve, at dette sjældent er så meget en gene, som det er en fordel. De lokale vil ofte kunne guide jer på rette vej, om end det er med kropssprog og armfagter, hvis ikke I forstår spansk.

En lektion i kommunisme

Hvor det i Danmark er uset at samle blaffere op, er det i Cuba ilde set ikke at gøre det. Som det kommunistiske land Cuba nu engang er, hjælper man hinanden, og det betyder bl.a. også, at man inviterer folk ind på bagsædet i det omfang, man nu har plads. Dog er det ikke lovmæssigt påkrævet at gøre det, så føler I jer utrygge eller orker I ikke selskabet, så lad endelig være.

Vælger I at samle en blaffer eller to op, vil I hurtigt opleve, at dette sjældent er så meget en gene, som det er en fordel. De lokale vil ofte kunne guide jer på rette vej, om end det er med kropssprog og armfagter, hvis ikke I forstår spansk. For de lokale er det givet, at de der har biler kører dem, der ikke har, og derfor skal I ikke forvente den store takketale, når jeres passagerer siger farvel.

Cuba er et fantastisk land at opleve på fire hjul, men ligeså vel som I skal glæde jer til alle de finurligheder, det skønne land har at byde på.

cuba - havana_auto repair_01

Kom på afveje

Med en bil får I chancen for at komme på afveje og lige derhen, hvor jeres sjette sans lokker jer til, og har I ikke en tætpakket rejseplan, kan det være ganske herligt. I kan selvfølgelig også risikere at køre lige forbi den tobaksfarm eller det vandfald, I havde planlagt at se, men det er altså en af de ting, man må tage med, når man kører på egen hånd i Cuba. Ligesom I må regne med, at en tur på 20 kilometer også kan føles som en tur på 100 kilometer.

Cuba er et fantastisk land at opleve på fire hjul, men ligeså vel som I skal glæde jer til alle de finurligheder, det skønne land har at byde på, ligeså vel skal I være opmærksomme på de udfordringer, der kan dukke op. Intet er forudsigeligt på Cubas veje, så hav altid en fyldt benzindunk i bilen, såfremt at benzinstationen er løbet tør for benzin. Vær klar på at vente på hjælp og hold udkig efter huller i vejen samt børn og hundes lemfældige omgang med trafikken.

Lyder det uoverskueligt at køre selv i Cuba? Eller mener I ikke, jeres køre- og navigationsevner rækker til de cubanske landeveje? En bilferie i Cuba er ikke for alle, men fortvivl ej. Cuba er skøn, hvad enten I kører selv, kører med bus eller sætter jer ind på bagsædet af en gammel Cadillac og lader en lokal taxachauffør vise vejen.

Uanset hvad, skal I nok få lov at opleve det eftertragtede kulturchok og de mange oplevelser, som gemmer sig dybt inde i små snørklede gader og langt ude i naturen, hvor selv bilen ikke når hen.

5 ting du kan glæde dig til

  • Skiltningen er ganske ofte elendig, og det er ikke uset at turister kører i ring. Skal I nå noget, er det selvsagt ret irriterende. Men I er i Cuba, og I skal ikke nå noget. Så nyd turen, spørg en lokal og glæd jer over at komme lidt på afveje.

  • Blaffere i Cuba er ligeså almindelige som cyklister i Danmark. Det er kutyme at tage dem med på bagsædet, for i Cuba hjælper man hinanden så godt, som man nu kan. Det betyder selvfølgelig også, at de kan hjælpe jer på rette vej. Win win!

  • I turistområderne er det ingen sag af få et godt måltid, men når I er på vejen, er det ikke sikkert, der byder sig andet end bananer i vejkanten. Så tag en madpakke med, hvis I skal på en længere tur.

  • Da nettet er ustabilt i Cuba, skal I ikke sætte næsen op efter at køre efter GPS. Ej heller skal I sætte jeres lid til skiltningen. Forbered derfor køreturen på forhånd eller download et offline kort hjemmefra, så I har lidt at holde jer til.

  • Tjek bilens udstyr, inden I kører afsted, og tank op så ofte som muligt. Det er de færreste, der undgår en punktering undervejs, og et reservehjul, en donkraft og en fyldt reservedunk kan således blive jeres redning, hvis I ikke har mulighed for at kontakte biludlejningsfirmaet for assistance lige der, hvor I befinder jer.
cuba - cuba_skolepiger
like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (1.663 anmeldelser)