Skip to main content

Lokalguiden: 10 tips til Cuba

Går rejsen til Cuba, har du sikkert planer om at trille en tur i en gammel amerikanerslæde, dase ved stranden, få en historielektion, drikke lidt rom og dufte lidt tobak.

Men hvad laver man ellers i Cuba? Vi har taget en snak med vores lokalguide, Raul Mendoza, der giver os 10 tips til alternative oplevelser i Cuba.

cuba - Raul_03
cuba - baracoa_gadebillede_01 cuba - baracoa_gade_cykel_01

Raul - vores dygtige lokalguide i Havana, der kan berette om alt det, du bør vide - og det du ikke vidste, du skulle vide.

Vandfald og kaffepause ved Topes de Collantes

Naturen slår sine folder på smukkeste vis et stykke uden for Trinidad, hvor bedårende vandfald bruser blidt ned i en smaragdgrøn sø, omgivet af grøn idyl ved Topes de Collantes.

Her kan du glæde dig til en lettere udfordrende – men smuk – vandretur til det mindre vandfald, Salto del Caburni, eller til den større version, Salto Vegas Grande. Men er du på disse kanter, skal du ikke snyde dig selv for en kaffepause, mener Raul.

Læg vejen forbi Casa Museo del Café, et historisk hus fra 1800-tallet, hvor du kan nyde en kop kaffe og få lidt baggrundshistorie for den cubanske kaffekultur, som faktisk har franske rødder.

- Området omkring Topes de Collantes er ideelt for dyrkning af kaffebønner, grundet de store vandreserver, der løber gennem området.

Læg vejen forbi Casa Museo del Café, et historisk hus fra 1800-tallet, hvor du kan nyde en kop kaffe og få lidt baggrundshistorie for den cubanske kaffekultur, som faktisk har franske rødder.

costa rica - doka kaffe_01
cuba - triniad_topes de collantes_01 costa rica - doka kaffe_03

Miraklet på kirkegården

En tur på kirkegården virker måske ikke som det mest oplagte at bedrive ferien med, men er du i Havana, så kig forbi Colón Metropolis, der er blandt verdens største kirkegårde med mere end 800.000 gravsteder.

Det er her, nogle af de største cubanere er begravet, men kirkegården byder også på gode historier og en snert af magi.

- Amelia Gyori var en del af det bedre cubanske borgerskab i slutningen af 1800-tallet. Hun var hverken berømt eller adelig, men alligevel er hendes gravsted det mest besøgte på kirkegården.

Da hun døde i barselsseng med sit dødfødte barn i 1901, blev hun begravet med barnet mellem sine ben, som det hørte sig til ifølge de katolske forskrifter. Hendes mand, José Vicente Adot y Rahell, besøgte hende dagligt, og da hans far døde i 1914, besluttede han at lade ham begrave sammen med sin afdøde hustru. Da graven blev åbnet ventede imidlertid en overraskelse. Barnet, som var blevet begravet mellem sin mors ben, lå nu i hendes arme.

Siden blev kvinden betragtet som skytshelgen for gravide kvinder og nyfødte børn, fortæller Raul.

cuba - havana_colon kirkegaard_la milagrosa

La Milagrosa - det måske mest berømte gravsted på Colón Metropolis.

Cuba under overfladen

Cuba er mange ting: Historie, livsglæde, tobak, natur, kommunisme og gamle biler. Men Cuba er ikke mindst strandliv og snorkling.

Så hvor skal vi snorkle, Raul? - Cuba er eminent, når det kommer til snorkling. Særligt ud for nordkysten ved Varadero, Cayo Blanco og Cayo Coco er der gode snorkel- og dykkermuligheder tæt på, men også ved Svinebugten kan du snorkle direkte fra stranden og kysten.

Her kan du desuden udforske Cueva de los Peces, som er en naturlig sø, der er forbundet til havet via en underjordisk tunnel. Vil du opleve dit livs vildeste snorkel- eller dykkereventyr, skal du til Gardens of the Queen 50-90 kilometer syd for det centrale fastland.

Ligesom i resten af Cuba er tiden på sin vis gået i stå, og du kan opleve et af verdens sidste uspolerede og beskyttede rev – og et syn for havguder!

cuba - cuba_strand_04_hf
cuba - cuba_dykning_koral_01 Tre røde søstjerner der ligger i vandkanten

Der findes mange fortrinlige snorkeloaser omkring den cubanske kyst.

Kunst på cubansk

Havana har masser af street art, og den arkitektoniske charme i de gamle byer har i sig selv et kunstnerisk udtryk.

Men kunsten er også både moderne og urban på Fábrico de arte Cubano i det moderne Havana. Kunstgalleriet ligger i en gammel lagerhal i Vedado-bydelen. Her oplever du et miks af performancekunst, billedkunst, musik, teater, debatter og alt derimellem.

- Fábrico de arte Cubano, også kendt som Factory of Cuban Art, udtrykker meget godt det unge, moderne cubanske liv. Selv om det meste foregår på spansk, kan du sagtens suge stemningen til dig og nyde en drink til god musik, fortæller Raul.

Fábrico de arte Cubano, også kendt som Factory of Cuban Art, udtrykker meget godt det unge, moderne cubanske liv

cuba - Havana_factory of cuban art_02
cuba - cuba_rom cola drink_02 cuba - Havana_factory of cuban art_01

Til tops i tårnet

Cuba har tjent gode penge på sukker (og rom!) gennem tiden, men ligesom mange andre steder i Caribien blev det hårde arbejde i Cuba også udført ved hjælp af slavearbejde. Lidt uden for Trinidad tårner et 45 meter højt tårn op i landskabet. Men Menaca Iznaga fra ca. 1750 blev ikke bare bygget for at cubanerne kunne nyde en god udsigt over landskaberne…

- Tårnet blev bygget for at man kunne holde øje med slaverne i de omkringliggende sukkerplantager. Selv om udsigten har en mørk bagside, fortæller tårnet og området en meget interessant historie om Cubas fortid ikke mindst den dystre baggrund for romproduktionen, forklarer Raul.

cuba - trinidad_sukkerdalen_manaca iznaga_02

De forstenede borgere i Camagüey

Camagüey er en meget lokal by, hvor borgerne sågar er hugget ud i bronze. På Plaza del Carmen kan du se, hvordan dagligdagen udspiller sig med bronzestatuer, der skildrer livet og hverdagen i forskellige situationer. Her kan du se damer, der fortæller historier, et kærestepar på en bænk og en mand, der læser avis. Det er byens egne borgere, der skildres i dette kunstneriske indslag, og du kan endda være heldig at se, hvordan de portrætterede borgere hænger ud med deres respektive skulpturer.

Det er byens egne borgere, der skildres i dette kunstneriske indslag, og du kan endda være heldig at se, hvordan de portrætterede borgere hænger ud med deres respektive skulpturer

cuba - camaguey_skulptur
cuba - camaguey_kirke_plads_statuer_01 cuba - camaguey_bil_03

Cubas spisekammer

Skal du til Viñales – og det skal du med stor sandsynlighed, hvis du skal til Cuba – skal du naturligvis se Mogotesbjergene, der geologisk set er det ældste område i Cuba.

På lang afstand kunne bjergene ligne høstakke på en mark, men her er altså tale om kalkstensklipper i en verden af tobaksplantager og smuk natur.

- Viñales er Cubas spisekammer, og det er måske her, du får den bedste mad. Kig forbi Finca Agroecologica, hvorfra du har en vidunderlig udsigt til Mogotesbjergene og området og spis løs af den friske høst af lokale råvarer. Kommer du sidst på dagen, vil du se, hvordan den lave sol lyser klipperne flot op, anbefaler Raul.

cuba - vinales_finca agroecologica_01

Hæng ud med de lokale i Baracoa

Baracoa i det østlige Cuba er måske et af de mest lokale steder, du kan opleve i Cuba. En lille by, der sagtens kunne betegnes som Udkantscuba.

Byen lå indtil 1962 isoleret fra resten af Cuba, da man kun kunne nå hertil med båd, og her hersker stadig en følelse af, at man er meget langt væk. Vil du opleve en side af Cuba, hvor seværdighederne hverken er særprægede eller storslåede – men hvor attraktionen ligger i det ærkelokale, døsige hverdagsliv? Så læg vejen forbi Baracoa, mener Raul.

- Selv om infrastrukturen nu gør det muligt at komme til Baracoa, er det altså ikke lige ud ad landevejen, så er du ikke klar på en køretur med mange bump på vejen, kan det anbefales at flyve hertil.

Det oplagte sted at møde de lokale er på Plaza Independencia, men er du klar på en frisk dukkert, kan du også tage en svømmetur i floden.

cuba - Baracoa_gadebillede_02
cuba - baracoa_musik_01 cuba - Baracoa_gadebillede_05

Nyd et par dage med ægte lokal stemning i Baracoa.

En smuk køretur

Det østlige Cuba er den absolut mest uberørte del af Cuba. Menneskerne er færre, naturen har større armbevægelser og vejene ligger øde hen. Raul anbefaler en køretur rundt om Cubas næsetip.

- Er du i Baracoa eller i nærheden, så gør dig selv en tjeneste og tag en køretur til Cubas østligste spids – i egen lejebil eller med en chauffør. Nyd udsigten til den dramatiske kystlinje, kør gennem grønne oaser og stop op i små landsbyer på vejen.

cuba - cuba_landskab_oest_01

Det er småt med mennesker i det østlige Cuba, men naturen holder sig ikke tilbage.

Adventure i Las Terrazas

Efter du har tilbragt en række dage i Viñales med rideture, vandreture, besøg hos tobaksbønder og ferie i slowmotion, har du måske brug for at blive rusket lidt rundt.

Går turen til Havana, er heldet med dig – her bør du nemlig tage en afstikker til Las Terrazas, der ligger ca. midt mellem Viñales og Havana.

- Mange overser denne perle, når turen går fra den ene by til den anden, og det er en skam.

Las Terrazas er en af Cubas bedst bevarede hemmeligheder, hvor fordelingen af turister er 50% cubanere, 50% udenlandske turister. Her finder du Cubas vildeste ziplines, der byder på en udsigt over smukke landskaber.

Efterfølgende kan du ganske passende køle af i floden og slappe af langs bredderne, inden du kører videre, afslutter Raul.

Las Terrazas er en af Cubas bedst bevarede hemmeligheder, hvor fordelingen af turister er 50% cubanere, 50% udenlandske turister

Et udvalg af vores rejser til Cuba

Andre læste også

thailand - 500 rai floating resort_11
Artikel

Glamping: Sådan har du ikke oplevet Thailand før

Læs artikel
galapagos_leguan_43
Guide

Øhop eller krydstogt? Galápagos til dit temperament

Læs artikel
sydafrika - garden route_strand_02
Guide

Eminent efterår: Her skal du rejse til i september, oktober og november

Læs artikel

Ring eller skriv til os

Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00. 

4526 0000
Stjernegaard Rejser Stjernegaard Rejser KH
Like

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

Happy

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

Trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (2.100+ anmeldelser)