dansk vestindien - st john_maho bay_01

Caribien til lands eller til vands? Sådan vælger du!

Caribien til lands eller til vands? Sådan vælger du!

Da Colombus gik i land på Bahamas en oktoberdag i 1492, var det næppe med reggaerytmer, pastelfarvede huse og ferie i tankerne. Det var jagten på big business og bagvejen til Indien, der drev ham mod vest og satte gang i en lavine af dramatiske hændelser, som 500 år senere skulle vise sig at blive det Caribien, vi kender i dag.

Trods historiens grusomme mellemregninger er Caribien den dag i dag blevet indbegrebet af paradis. En opskrift baseret på turkisblåt vand, hvidt puddersand og dansende palmekroner krydret med en god dosis afrikansk fusionskultur. Hertil engelske, danske og hollandske elementer af historie og bygningsværker, alt efter hvor i øhavet man befinder sig. Ganske vist udgør øerne en perlerække af paradiser, men bag facaden er der både kant, dybde og ikke mindst en helt unik atmosfære, der ikke er til at støve op på hverken Maldiverne eller Bora Bora.

aruba_kyrdstogt_havn_01

Til lands eller til vands?

For 30 år siden var Caribien noget, de fleste danskere kun turde drømme om, og krydstogter var i særdeleshed forbeholdt overklassen. Sådan er det ikke længere. Imidlertid er der ét dilemma, der rammer de fleste i planlægningsfasen: Skal Caribien opleves til lands eller til vands?

Ifølge Asger Domino, tidligere administrerende direktør i Stjernegaard Rejser, er svaret ganske enkelt.

– Caribien har utroligt meget at byde på, og på et krydstogt stifter du bekendtskab med flere sider af øhavet. Du får dagligt nye indtryk og oplever en masse, alt imens du lever det gode, bekvemme liv på skibet. Men måske du også gerne vil fordybe dig. Ved at kombinere krydstogtet med en uge på land, fx på De Vestindiske Øer, får du en 2-i-1-ferie, der forener afslapning og luksus til søs med dybere, autentiske oplevelser på land.

krydstogt_drink_01
dansk vestindien - buck island_strand_05

- Ved at kombinere krydstogtet med en uge på land får du en 2-i-1-ferie, der forener afslapning og luksus til søs med dybere, autentiske oplevelser på land

Den gode balance

Den optimale rejseplan starter med et krydstogt og slutter med fødderne solidt plantet i det caribiske sand, og det er der en særlig grund til, mener Asger Domino.

– I starten er du som regel nysgerrig på at opleve og afprøve en masse, men efter en uge på havet har du fået lysten styret og er kommet helt ned i gear. Et krydstogt er ren forkælelse, og efter 7-10 dage med god mad og afslapning kan du simpelthen ikke spise mere, siger han og tilføjer:

– Det er her, du er klar til at gå i land og fordybe dig, være aktiv og slå rødder for nogle dage.

dansk vestindien - st croix_christiansted_gult fort_09
dansk vestindien - dansk vestindien_befolkning_drink_01
dansk vestindien - st croix_charlotte amalie_yachthaven_01
dansk vestindien - st croix_christiansted_roed for_musik_01
Efter en uge til søs trænger du måske til at gå i land og opleve lidt mere lokalliv.

Som perler på en snor

Der findes omtrent 7.000 øer i Det Caribiske Hav, hvor af langt de fleste er små og ukendte og ligger langt uden for krydstogtskibenes radar. Du skal derfor ikke forvente ren Robinson Crusoe-stemning, men derimod kan du se frem til en ruteplan, der sikrer dig et møde med en række spændende øer og nationer, fx Puerto Rico, Antigua, Barbados, St. Lucia og St. Thomas.

Selv om hvert stop på rejsen bliver til et relativt kort bekendtskab, er der store oplevelser i vente, forsikrer Asger Domino.

– Uanset hvordan ruten er strikket sammen, kommer du omkring nogle utroligt smukke øer. Du får chancen for at nyde livet på nogle af verdens bedste strande, vandre i regnskoven og gå på opdagelse i kolonitidsbyer, hvor du øjeblikkeligt fornemmer historiens vingesus. Det kan du vælge at gøre på egen hånd, eller du kan deltage i skibets arrangerede udflugter. Det står dig altså frit for, hvordan du vælger at forme dit eventyr.

jamaica_befolkning
aruba_strand_02
st kitts_bugt_01
Et caribisk krydstogt giver dig muligheden for at opleve en række caribiske nuancer - både i landskaber og kulturer.

Danmarkshistorie i paradis

Efter en rum tid på havet, hvor Caribien har vist sig fra alle sider og du har udforsket skibets mange faciliteter og fornøjelser, er det tid til at gå i land.

– Efter en uge på havet har du fået slappet godt af og er klar til at tage hul på feriens næste kapitel. De Vestindiske Øer er uden sammenligning det mest interessante sted i Caribien for en dansker. Øerne står på sin vis, som da vi forlod dem for mere end 100 år siden, og historien åbenbarer sig allerede, når du går i land til synet af gamle fæstningsværker, fortæller Asger Domino.

Det er tydeligt at se, at øerne i sin tid var en gedigen pengemaskine, for der er kælet for detaljerne på de gamle danske bygningsværker. På St. Croix kan du gå ned ad Kongensgade, lægge vejen forbi Toldboden og besøge de gamle sukkermøller, der stadig ligger gemt i landskabet. På St. Thomas kan du opleve Charlotte Amalie, byen der i 1830’erne var Danmarks næststørste by og et af Caribiens absolut vigtigste handelscentre i kolonitiden.

– Øerne gemmer på historie i overflod, og det er noget helt særligt at lære om danmarkshistorien midt i den kulisse, hvor den udspillede sig for århundreder tilbage. Langt de færreste er eksperter i denne del af danmarkshistorien, men her får man den helt ind under huden, forklarer han.

- Det er noget helt særligt at lære om danmarkshistorien midt i den kulisse, hvor den udspillede sig for århundreder tilbage

dansk vestindien - st croix frederikssted
dansk vestindien - st croix_christiansted_boardwalk_01
dansk vestindien - st croix_christiansted__regeringspalaeet_01
dansk vestindien - st croix_christiansted_gult fort_03

Et møde med lokallivet

De tre Vestindiske Øer, St. Thomas, St. Croix og St. John, er hjemsted for mere end 100.000 mennesker med en helt unik kultur og livsstil, der fortjener lidt mere af din tid, end hvad et krydstogt kan tilbyde.

– Et krydstogt giver dig mange spændende oplevelser, men vil du tæt på lokallivet og opleve stemningen om aftenen, skal du også opleve øerne med fast grund under fødderne, siger Asger Domino.

De Vestindiske Øer har alle dage været præget af en ”laid back” attitude og kultur, men nye vinde blæser og initiativer opstår.

– Der bor mange ældre mennesker på øerne, men vi ser også, at unge, driftige ildsjæle kommer til og skaber nye bed & breakfast, gode spisesteder og generelt tilføjer et frisk pust. Der hersker stadig en afslappet, tilbagelænet stemning, men det lokale liv er alligevel sprudlende, siger han.  

dansk vestindien - st croix_cafe_01
dansk vestindien - st john_cinnamon bay_strand_01

Caribien til dit temperament

At Caribien skulle være ren badeferie er en skrøne, og myten om at krydstogt kun er for velhavende seniorer vil Asger Domino også gerne afværge.

– Der findes krydstogtskibe i alle afskygninger med teatre, poolområder, wellness og meget andet, som tilgodeser børnefamilier såvel som par. Hertil byder de enkelte øer hver især på en bred pallette af historiske, kulturelle og kulinariske oplevelser, og der er rig mulighed for at holde sig aktiv med snorkling, sejlture og vandring i naturen. Caribien bliver aldrig kedeligt, uanset om du er til søs eller holder ferie på land, afslutter han.

- Caribien bliver aldrig kedeligt, uanset om du er til søs eller holder ferie på land

caribien_strand_02
caribien_skib_befolkning dame_01
like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,7 af 5 (1.540 anmeldelser)