Skip to main content

Tag til Bali og få et kulturchok

bali - Bali_rismark_29

Et overvældende indblik i balinesisk kultur

Har du været på Bali, har du sikkert oplevet at falde over de små offergaver, der ligger hist og pist på fortove og gader, ligesom duften af røgelse heller ikke er ukendt.

Offergaverne er langt fra et særsyn men nærmere et fast element i gadebilledet – og én af de ting, der bare hører sig til. Bali har trods sine mange turister formået at holde fast i sig selv, og som turist må du derfor pænt gå i slalom, når du spadserer ned ad gaden. Til gengæld bliver du beriget af den spændende kultur, når du mindst venter det.

De balinesiske traditioner er værd at dykke ned i, og der er masser af dem. Vores balinesiske rejseledere, Ayu Triska, Putu Eka og Ari Oka afslører her nogle af hemmelighederne og guider dig til den balinesiske kultur.

Se vores spændende rejser til Bali

bali - bali_offergaver_12_HF

Landsbyen med moderkagetræerne

De tre balinesere kan hurtigt blive enige om, at den lille landsby Bayung Gede nær Mount Batur er noget for sig.

Mens flere ”traditionelle” landsbyer er blevet præget af masseturismen, er denne perle stadig så godt som uberørt, og for nogle vil det måske endda være for meget af det gode.

I Bayung Gede holdes et helt særligt ritual stadig i hævd. Hver familie har et træ, hvorpå moderkagerne hænges, dækket med skallerne fra kokosnødder, og her bliver de hængende. Moderkagen symboliserer barnets tvilling, og sådan er tankegangen faktisk på hele Bali. Forskellen er blot, at mens den andre steder begraves, får moderkagen en plads på familietræet i Bayung Gede.

Hvor radikalt det end måtte lyde, er det faktisk en ganske smuk tradition, som du ikke bør snyde dig selv for at kaste et blik på.

bali - bali_kulturchok_moderkage_03

Hver familie har et træ, hvorpå moderkagerne hænges, dækket med skallerne fra kokosnødder, og her bliver de hængende. Moderkagen symboliserer barnets tvilling, og sådan er tankegangen faktisk på hele Bali

Rens sjælen i Tampak Siring

Vi kan alle få brug for aflad for vores synder eller få behov for at blive ”renset”. Det gælder også på Bali. Mange drager til Ubud på yogaretreats med det mål at få ro i sindet, og vil du gå hele vejen i jagten på mental wellness, kan du tilføje endnu et element til din yogapraksis.

I den lille by Tampak Siring i nærheden af Ubud kan du opleve et traditionelt renselsesritual, der fjerner onde ånder, sikrer velstand og renser både krop og sjæl. Ritualet starter med et bad i det hellige vand, hvorefter du går ind i templet, giver en offergave til præsten og drikker af det hellige vand, således du bliver renset både indvendig og udvendig

Ønsker du ikke selv at være en del af ritualet, kan det være en spændende oplevelse at overvære.

bali - tampak_siring_ceremoni_02

De dansende piger

Den traditionelle dans fylder meget på Bali, og har man en datter, drømmer man ofte også om, at hun skal blive dygtig til dans. Som turister får vi ofte dansen serveret som underholdning, men der er en meget dybere mening med den, når den udleves i templerne.

Unge piger, der endnu ikke er blevet kønsmodne, anses som værende medier mellem mennesker og Gud, og balineserne oplever derfor børnenes dans som noget helt guddommeligt. Som turist er det ikke sikkert, du får mulighed for at se dansen i templerne, men der er andre måder, hvorpå du kan få et glimt af den fine tradition.

De små piger øver hver søndag morgen fra ca. 8.30-10 ved kongepaladset i Ubud, og her får du mulighed for at kigge på, hvis blot du viser respekt.

Se vores rejser til Bali

bali - bali_ceremoni_18

Som turister får vi ofte dansen serveret som underholdning, men der er en meget dybere mening med den, når den udleves i templerne

Fil en tand

Vil du opleve dette kulturelle fænomen, skal du kende nogen, og du skal nok også ramme Bali på en heldig dag. For det er præsterne, der vurderer, hvornår det giver mening at udføre dette pudsige ritual, og det er ikke noget, der folder sig ud på gader og stræder. Men du kan være heldig. Balineserne taler meget om dæmoner, og de vil også gerne holde dæmonerne, som der er seks af, på afstand.

Når de unge mennesker bliver kønsmodne, files seks tænder i overmunden, som repræsenterer utålmodighed, grådighed, jalousi, fuldskab, dumhed og vrede. Mens præsterne før i tiden gik lidt for heftigt til værks med filen, gøres det i dag mere symbolsk, så de unge mennesker undgår tandskader.

Skal du gøre dig håb om at se et sådant ritual, bør du gøre dig gode venner med de lokale og håbe på, at muligheden opstår på din ferie.

bali - bali_kulturchok_01

Behind the scenes

Skyggedukketeatret går over 1000 år tilbage. På Bali ses teaterformen stadig, og den bruges både i sin helligste form i templerne, såvel som den fås i ”light-versionen” i forbindelse med underholdning.

Maskerne er en kunstart for sig, som kræver hårdt arbejde, og det oplever du bedst ved at besøge byen Batuan, hvor det er muligt at se, hvordan maskerne bliver fremstillet. Maskekunsten går i arv, og de mennesker, som i dag laver maskerne, har således mange generationers visdom at trække på.

Maskerne er en kunstart for sig, som kræver hårdt arbejde, og det oplever du bedst ved at besøge byen Batuan

bali - bali_maske_04
bali - bali_maske_02 bali - bali_maske_08

Et udvalg af vores rejser til Bali

Andre læste også

bali - bali_strand_gynge_01
Guide

Bali med børn – 8 ting I skal opleve

Læs artikel
bali - bali_havskildpadde_06
Inspiration

Din guide til Bali – 15 ting du skal opleve

Læs artikel
bali - nusa pendida_angelsbillabong_02
Guide

Balis 5 hemmelige oaser du ikke må gå glip af

Læs artikel

Ring eller skriv til os

Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00. 

4526 0000
Stjernegaard Rejser Stjernegaard Rejser KH
Like

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

Happy

91% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

Trust

"Fremragende" 4,9 af 5 (2.200+ anmeldelser)