Porto by_flod_03
Portugal - Pragtfulde Portugal

Dagsprogram

9 dage fra 13.990 kr.
Dag 1

Danmark til Porto med besøg i Guimarães og Braga

Efter en hurtig mellemlanding i Lissabon lander vi i Porto i de sene formiddagstimer. I selskab med vores danske rejseleder kører vi mod det kendte vinområde Vinho Verde, hvor vi skal spise frokost på vingården Casa de Sezim og smage på vinen, som familien har produceret siden det 14. århundrede generation efter generation. Vinho Verde er portugisisk og betyder egentlig ’grøn vin’, hvilket nærmere refererer til, at vinen er ung og frisk, for væsken er altså ligeså hvid eller rød som de italienske klassikere. På herregårdens terrasse spiser vi frokost og tager vores første tår af Portugal – et land, hvor vin er en vigtig del af identiteten.

Efter frokosten kører vi den korte tur ind til byen Guimarães, der figurerer på UNESCO’s Verdensarvsliste og i 2012 var Europæisk Kulturhovedstad. Guimarães bliver kaldt Portugals vugge, da byen spillede en afgørende rolle i dannelsen af den portugisiske nationalstat og identitet. Særligt middelalderborgen Castelo de Guimarães fremhæves som Portugals fødested, hvorfra konger siden hen har forsvaret landets grænser. Her skal vi på en byvandring i den velbevarede bymidte.

Vi fortsætter mod Braga, hovedbyen i området, hvor vi skal på en byvandring med masser af kolorit. Arkitektonisk er Braga virkelig en ener, og byen er kendt for sin barokstil med haveanlæg som Santa Barbara-haven, der nok skal sætte villahaven til vægs. Vi ser det storslåede Bom Jesus do Monte, et religiøst fristed med den lange baroktrappe, der fører op til kirken. Vi kommer også forbi – og under – den historiske triumfbue, Arco da Porta Nova.

Derefter kører vi til Porto og indlogerer os på hotel Neya Porto Hotel, som ligger i første parket til Dourofloden. Landets næststørste by er iklædt de traditionelle azulejos, malede kakler, rummer prestigefyldte portvinshuse og pastelfarvede byhuse. Ved Douroflodens udmunding forgrener Porto sig i stejle, brostensbelagte stræder, hvor byens klassiske fortovscaféer byder sig til. Vi overnatter to nætter i Porto, hvor vi får indblik i distriktets rige kultur og historie.

Fra hotellet har vi det historiske Ribeira-kvarter i baghaven, og når vi har indfundet os på hotellet, går vi en tur i området. For dem der har lyst, arrangerer rejselederen et bord på en hyggelig restaurant i Ribeira, hvor vi kan fejre, at vi er kommet godt fra land på ferien i pragtfulde Portugal.

Hotel Neya Porto

★★★★

Vis hotel
Måltider
Frokost
Ring eller skriv til os
Katja Kelstrup Hansen
Tlf. 4526 0000

Mandag - torsdag 10 - 17,
Fredag 10 - 16.30

Katja_Hansen_fritlagt3
azulejos_kakler_01
Braga_bom do jesus_barok trappe_01
Braga_bom do jesus_kirke_01
Guimaraes_castelo de_01
Braga_santa barbara_have_01
Øverst:Bom de Jesus baroktrappe. Nederst: Til venstre Bom do Jesus kirken, midten Guimarães borgen, højre Santa Barbara haven.
Dag 2

Byvandring i Porto

Efter en god morgenmad, begiver vi os ud i Portos gader til fods, hvor vi skal helt tæt på kulturarven. Vi finder vej gennem de smalle, brostensbelagte gader i vores område, Ribeira, med farverige byhuse og seværdigheder. Således er arkitekturhistorien igen i dag i højsædet, når vi ser barokkirken Clerigos fra det 18. århundrede samt Portos nyklassicistiske vartegn Bolsa-paladset.

Vi blander os med formiddagstrafikken og besøger togstationen São Bento, ansigtet for den traditionsrige kakkelkunst i Portugal. Mosaikkerne kaldes azulejos, og banegårdens vægge rummer omkring 20.000 kakler i blåhvide nuancer. Overalt i Portugal sætter kaklerne sit kulørte præg på museer, kirker, togstationer og private hjem, og med sit hvide stukloft og hvælvede indgangspartier er São Bento-banegården et godt sted at studere kunstarten. Vi gør som pendlerne og får en kop kaffe og et stykke traditionelt bagværk på en af byens hæderkronede caféer, hvor vi virkelig får smag for livet i Porto.

Efter formiddagskaffen skifter vi spor – måske endda univers – når vi gør holdt ved boghandleren Livraria Lello. Den gamle boghandel – og resten af Porto – er nemlig en af inspirationskilderne for Harry Potter-forfatteren, J. K. Rowling. Hun boede flere år i byen og fik undervejs nogle af de fortryllende idéer til serien, der har solgt 500 millioner eksemplarer verden over. Det kommer derfor ikke bag på os, at der ofte er lang kø foran boghandleren, så vi nøjes med at kigge på opløbet og høre den inspirerende historie om den verdensberømte forfatter.

Vi krydser Dourofloden og spiser frokost i bydelen Villa Nova de Gaia på en af de mange frokostrestauranter i kvarteret. Villa Nova de Gaia er kendt for sine portvinshuse med kældrene, der bugner af portvin fra Dourodalen. Vi dykker ned i én af slagsen og får en rundvisning i portvinskælderen og slutter naturligvis af med en vinsmagning.

Resten af eftermiddagen har vi fri. Man kan roligt slentre op og ned ad de bakkede stræder i Porto, indtil sulten melder sig, og byens hyggelige fortovscaféer lokker. Man kan også finde tilbage til hotellet, hvor sky-baren serverer tapas med vue over Dourofloden. Er man Harry Potter-fan kan man prøve sit held ved Livraria Lello, hvor køen måske er aftaget.

Hotel Neya Porto

★★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
livraria_lello_porto_harry potter_01
Det er ikke svært at forestille sig, at den hindbærrøde trappe hos boghandleren Livraria Lello har skabt inspirationen til Hogwarts magiske trapper.
alt
Dag 3

Dourodalen og sejltur med rabelo-båd

Vi spiser morgenmad på hotellet i Porto og kører herefter mod Dourodalen, portvinens hjemstavn. Vi følger floden ind i landet og lader os betage af det kuperede terræn, hvor vinstokkene pakker skråningerne ind. Vi har prioriteret god tid til Dourodalens fantastiske oplevelser, hvor vi har to hele dage til at udforske vinterrasserne, besøge de unikke lokalsamfund, køre i tog over de frodige bakker, sejle langs floden og vandre gennem vinmarkerne.

Vores første stop er landsbyen Sabrosa, hvorfra vi vandrer ud i dalen og gennem vinrankerne. Vi kommer forbi flere vingårde, quintas, som gennem generationer har produceret vin i området. Vandreturen tager små to timer og ender i den historiske by Provesende, hvis barok-herregårde, torvepladser og stræder udgør den ideelle frokostpause med mad fra den lokale kro.

Efter frokost kører vi med bussen til Pinhão, en tidligere så vigtig handelsby beliggende i en flodbredning, hvor hvidkalkede huse med røde teglsten kryber op ad dalsiderne. Vi skal se Pinhão banegård, som er rigt udsmykket med kunstværker af azulejos, mosaikkerne, der afbilleder landskabet fra Dourodalen gennem tiden. Pinhão er ellers en stille by, og når vi har nærstuderet togstationen, venter der os endnu et af turens højdepunkter. Fra havnen i Pinhão sætter vi ud på Dourofloden om bord på vores eget lille træskib, en såkaldt Rabelo. Det traditionelle fragtskib stammer fra Douroregionen, og rabelo-bådene var før i tiden indbegrebet af Dourodalen med deres buede facon og vigtige funktion. Før jernbanens indtog i dalen var floden nemlig den hurtigste og letteste fragtrute, men efterhånden bruges bådene kun til festlige lejligheder. Fra skibsdækket får vi et unikt udsyn til de vinstokklædte skrænter, når vi glider langs floden gennem det UNESCO-beskyttede landskab.

Tilbage på land bliver vi kørt til vores hotel for de kommende to nætter, en charmerende quinta, der producerer både port- og bordvin. Vi tjekker ind på Quinta da Pacheca Wine House Hotel, der rummer 36 hektar haver, terrasser, gårdsplads og vinmarker. Vi sætter vores bagage af på værelserne og får en rundvisning på ejendommen. Hotellet har bygget nogle kæmpemæssige vintønder, hvor man kan bo, og selvom vi selv skal sove i hovedbygningen, er det sjovt at kigge ind i værelsestønderne. Vi skal ned i husets vinkælder og se granitbassinerne, hvor portvinen fodpresses – en tradition som stadig er udbredt i Dourodalen, hvor der danses kædedans over de friskplukkede druer. Rundvisning slutter af med smagsprøver af husets vine med udsigt over dalen. Resten af eftermiddagen er til fri afbenyttelse, hvor man kan slappe af i haven eller ved poolen. Vi kan med fordel spise middag på vingårdens egen restaurant.

Quinta da Pacheca Wine House

★★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Frokost
Douro dalen_vandring_01
Provesende _vinmark_01
Douro Dalen_03
rabelo_boat_01
Douro Dalen_01
Dag 4

Dourodalen med tog til Ferradosa, besøg i lokalsamfund og Lamego

Vi vågner på vingården, indånder den friske dalluft og spiser morgenmad i haven, hvis vejret tillader det. I dag venter endnu en dag i Dourodalen, før vi er tilbage på vingården engang om eftermiddagen. Vi skal på en togtur gennem Dourodalen, der krydser de frodige men ufremkommelige skrænter og løber gennem 26 tunneller og over 30 broer. Jernbanen stod færdig i 1887, og det er et under, hvordan arbejderne har lagt skinnerne i det barske terræn. Sporet løber i mange kilometer langs Dourofloden, og vi ser en helt ny side af dalen gennem vinduerne i kupéen.

Fremme på Ferradosa togstation bliver vi hentet af bussen, der kører os til en udkigspost ved bjerglandsbyen Pesqueira. Her skal dit kamera nok komme på overarbejde, som landskabet bugter mod horisonten, mens Valeira-dæmningen bryder floden.

Fra højdedraget vandrer vi en times tid gennem mandel- og oliventræer mod Pesqueira, et landsbyfællesskab med ældgamle og stolte traditioner. Byens beboere bager brød sammen i en fællesovn, opdrætter geder på skråningerne, og i dagens anledning har de inviteret os på en landfrokost med lokale råvarer. Lokalsamfundet er ikke en turistdestination, og derfor er smagen af Mr. Josés olivenolie, Mr. Antonios vin og brødet fra fællesovnen udelukkende vores. Glæd jer til samtalerne med de lokale bønder og producenter, der helt sikkert sætter supermarkederne derhjemme i perspektiv.

Efter landfrokosten kører vi tilbage til Lamego, regionens kulturelle hovedstad, hvor vi skal på en byvandring. Vi skal se middelalderborgen fra det 5. århundrede, der vogter over byen fra en bakketop, og den gotiske katedral i bymidten. Vi ser også pilgrimskirken med sin imponerende baroktrappe med hele 686 trin. Den katolske kirke er udsmykket med de karakteristiske azulejos i blåhvide nuancer, der forbinder facaden med himlen.

Hen ad eftermiddagen kører vi tilbage til vores vingård, hvor vi heldigvis har en overnatning til gode. Resten af dagen bestemmer man selv, om man vil gå en tur i området, springe i poolen eller besøge en af restauranterne i den lokale by.

Quinta da Pacheca Wine House

★★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Frokost
Besøg i landsbysamfund

Vi besøger landsbyfællesskabet i Pesqueira, hvor beboerne bager brød sammen i en fællesovn, opdrætter geder og passer frugttræerne på skråningerne. Her har vi unik adgang til de særegne traditioner, mens vi smager på både råvarerne og det virkelige liv i Dourodalen.

Pesqueira_ovn_01
Lamego_pilgrim kirke_01
Régua ferradosa_tog_01
Pinhão_Douro Dalen_01
Dag 5

Universitetsbyen Coimbra og overnatning på historisk pousada

Oven på to overvældende dage i Douroregionen nyder vi en rolig morgen på vingården og et sidste panorama over floden. Vi kører sydpå mod det centrale Portugal og universitetsbyen Coimbra. Køreturen tager små to timer, så når vi ankommer til Coimbra, er det blevet frokosttid. Vi finder en hyggelig frokostcafé, og efterfølgende tager vi på en byvandring.

Coimbra var Portugals hovedstad i mere end 100 år tilbage i 1200-tallet, og monumenterne fra kongernes tid sætter stadig sit præg på byen. Universitetet fra 1290 er byens vartegn, Portugals ældste og ét af Europas første. Vi ser også studieboligerne i området, ligesom vi besøger byens to katedraler, den gamle samt den nye – som biskoppen flyttede gemakkerne til i 1772, så helt ny er den altså ikke.

I Coimbra finder vi også den gamle byport, Arco de Almedina, et levn fra den arabiske belejring af byen i middelalderen. Siden har den smalle byport beskyttet byen mod angreb udefra, og i mere end 400 år var det den eneste indgang til bymidten. Vi fortsætter med bus til den lille by Ourém, hvor vi skal bo på en charmerende pousada. Selvom pousada løst kan oversættes til kro – og stederne er tro mod deres lokalhistorie – yder oversættelsen alligevel ikke stedet fuld retfærdighed.

Pousada-ejendommene er historiske bygninger, hvor charmebarometeret er helt i top. Renoverede herregårde, fæstninger og klostre har siden 40’erne budt gæster velkommen til unikke overnatninger med mad af lokal oprindelse. I den lille middelalderby Ourém ligger vores pousada på toppen af en bakke, hvor et tidligere hospital fra 1500-tallet er restaureret og i dag har 30 værelser med alle fornødenheder, en oplyst pool i gårdhaven og en hyggelig restaurant med byens bedste udsigt. Vi har heldigvis to overnatninger her, hvor vi har rigelig tid til at dase på hotellet under bougainvilleablomsterne.

Ourém Pousada

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Overnatning på pousada

Pousada er en hotelkæde med historiske overnatningssteder, hvor charmebarometeret er i top. Vi har en overnatning på et renoveret hospital fra det 15. århundrede i Ourém med udsigt over byen. Dét er den rette måde at få et indblik i Portugals rige arkitekturhistorie. 

Coimbra_universitet_01
Coimbra_old_katedral_01
Dag 6

Centralportugals højdepunkter

Efter morgenmaden på vores pousada i Ourém, kører vi mod tempelriddernes by Tomar, en vigtig by i den portugisiske historie. Her huserede tempelridderne ved rundkirken Convento de Cristo, og de byggede både borgen Castelo de Tomar, akvædukten ved Pegões og den gamle bydel i Tomar. Ridderordenen havde til formål at beskytte områdets pilgrimme og korsfarere mod religiøse fjender, men i det 14. århundrede blev ordenen opløst, da den ifølge konger og adel havde opnået for stor magt. Det afstedkom en ny orden, Kristusridderne, der trækker tråde til senere tiders frimurere – en organisation, der stadig den dag i dag, er omgivet af dyb mystik.

Efter historietimen ved Tomar kører vi til pilgrimsbyen Fátima, et knudepunkt for det katolske trossamfund. Hertil valfarter katolikker fra hele verden for at opleve de hellige basilikaer, Santuário de Fátima, i maj og oktober. Helligdommen består af to basilikaer – en kirketype med ét aflangt hovedskib med to eller fire sideskibe adskilt af søjlerækker. Det lyder måske en anelse teknisk, men kirkerne i Fátima er et storslået syn og har selvfølgelig fundet vej til UNESCOs-Verdensarvsliste.

Vi holder frokostpause i Fátima, hvor vi finder en god restaurant i bymidten, der nyder godt af de fire millioner pilgrimme, der årligt besøger byen.

Vi fortsætter til Batalha-klosteret, et mindesmærke for den portugisiske sejr over den spanske krone i Slaget ved Aljubarrota i 1385. Klosteret er opført for at vise taknemmelighed til Jomfru Maria for sejren ved Aljubarrota og blev i 2007 kåret til et af Portugals syv vidundere af portugiserne selv i en afstemning på nationalt TV. Det tog mange år at opføre klosteret, og byggestilen ændrede sig fra gotikken til manueline-stilen undervejs. Derfor er klosteret en arkitektonisk enspænder.

Vi kommer hjem til vores dejlige pousada i løbet af eftermiddagen, og resten af aftenen er til fri disposition. Det må efterhånden også være blevet tid til endnu et glas rubinrød portvin, mens vi lader solen udskifte med månen.

Ourém Pousada

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Ring eller skriv til os
Katja Kelstrup Hansen
Tlf. 4526 0000

Mandag - torsdag 10 - 17,
Fredag 10 - 16.30

Katja_Hansen_fritlagt3
Tomar_malteserkors_01
Tempelridderne brystede sig med malteserkorset. Her korset på middelalderborgen i Tomar.
Fatima_basilika_01
Tomar_convent_of_christ_01
tomar_aqueduct_01
Øverst: Pilgrimskirken i Fatima. Nederst: Rundkirken ved det kristne kloster i Tomar og Akvædukt ved Tomar.
alt
Dag 7

Fra Ourém til Lissabon, med mulighed for fado-aften

Vi står op til udsigten over Ourém, spiser morgenmad og begiver os mod Portugals hovedstad Lissabon. Først venter der dog en begivenhedsrig dag, hvor vi gør holdt ved alle de seværdige steder på ruten.

Vores første stop er i byen Óbidos, hvis bymur fra middelalderen omkranser de hvidkalkede huse. Byen er smurt ind i bougainvilleablomster og er kronet med maurer-borgen, Castelo de Óbidos, der i dag er ombygget til pousada, som vi kender det fra Ourém. Óbidos er dronningernes by, og stemningen i byen er sandelig stadig nobel, som de harmoniske byhuse og kirker taktfuldt spiller sammen.

Vi kører videre til bjergbyen Sintra, hvor Pena Paladset knejser over byen. Det farvestrålende palads har sneget sig op på et bjerg uden for Sintra, så vi nøjes med at betragte det vidunderlige byggeri på afstand. Vores egen H. C. Andersen besøgte Portugal og skrev i 1866: ”Den smukkeste og meest besjunge Deel af Portugal er unegtelig Cintra”. Siden er Cintra blevet til Sintra, men byen og egnen er ligeså betagende som dengang. Vi spiser frokost i bymidten og vandrer herefter gennem den UNESCO-beskyttede by. Vi besøger Nationalpaladset, der er bygget under maurernes invasion og siden har huset den royale familie. Vi har afsat god tid til, at man selv kan udforske paladset, hvis markante skorstene stjæler opmærksomheden.

Hernæst er det tid til en saltvandsindsprøjtning og en af milepælene for rejsen – og Europa i øvrigt – når vi besøger det vestligste punkt på det europæiske fastland, Cabo da Roca. Klipperne læner sig faretruende mod Atlanterhavet, og vi vandrer ud til fyrtårnet, der leder skibe sikkert rundt kysten. For dem, der holder af vandreture langs brusende bølger og nyder at plante flaget på verdenskortet, er dette stop en stor oplevelse.

Vi sætter tempoet lidt ned og glamouren lidt op, når vi ankommer til Cascais, Portugals riviera. Vi slentrer langs sandstranden og ser Atlanterhavet fra sin fineste side, som bådene dovent gynger ved marinaen. Vi ankommer sidst på eftermiddagen til Lissabon, hvor vi skal bo på hotel Marques de Pombal i centrum.

Portugals hovedstad er en spraglet charmetrold med sine ujævne byhuse, snørklede stræder og skæve skjulesteder. Bohemeatmosfæren flyder sideløbende med de gamle sporvogne, der utrætteligt bestiger byens stejle gader, og kunst og kultur ånder i bedste velgående i byen. I Lissabon er der plads til så vel små cafeterier som Michelin-anbefalede restauranter, ligesom fado restauranterne har hjemme i hovedstaden. Madscenen er alsidig, og kvaliteten er i top, og der er rig mulighed for både egnsretter og internationale klassikere.

Resten af dagen har man fri til at gøre, hvad man vil, men der er mulighed for at tilkøbe en fado aften, hvor man spiser på en lokal restaurant og oplever den portugisiske folkemusik i sin reneste form. Rejselederen samler de øvrige deltagere og finder en god restaurant i gåafstand fra hotellet.

Marquês de Pombal Hotel

★★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Obidos_blomster_04
Fado aften med middag

Kom helt tæt på portugisernes hjertebarn, når vi sammen med en lokalguide besøger en restaurant, der inviterer på portugisisk kulturarv og gastronomi i den absolutte topklasse. Folkemusikken fado har traditionelt været koblet til de fattige, men i dag tilhører musikken alle portugisere. Vokal akkompagneres af portugisisk guitar, og genren har et påfaldende melankolsk udtryk. Alligevel tør vi godt garantere en god stemning rundt om middagsbordet til en hyggelig aften med fado.

cabo roca_fyrtaarn_01
Sintra_Pena Palace_01
sintra_national palace_01
Øverst: Cabo da Roca Nederst: Sintra, Pena Palads og Nationalpaladset.
Dag 8

Byvandring i Lissabon og besøg hos kunsthåndværker

Her til formiddag skal vi på sightseeing i hovedstaden, der årligt har mere end 2.700 solskinstimer. Tejofloden, Portugals længste, har sit udspring ved byen og er en af drivkræfterne bag Lissabons tilblivelse.

Vi begynder rundturen ved de to kendetegn: Bélemtårnet og Jerónimosklosteret, som er indbegrebet af den dekorative Manueline-stil, som vi også så ved Batalha. Bélemtårnet er Vasco da Gamas mindesmærke og skyder op ad Tejofloden få meter fra bredden. Oprindeligt lå konstruktionen midt i floden, men tidens tand har skubbet tårnet tæt ind til byen. Vi kommer ind i Jerónimosklosteret og beundrer kirkens velholdte rum og dekorative facade. Vi fortsætter byen rundt og ser alt, hvad smukke Lissabon har at vise frem.

Vi besøger en lokal kunsthåndværker, der har specialiseret sig inden for den rige azulejos-tradition. Her håndmåles kakler, porcelæn og keramik med de klassiske mønstre af blomster og dyr, og vi får et unikt indblik i kunstformen.

Vi holder frokostpause i midtbyen, hvor de klassiske og populære frokostrestauranter byder sig til. Bagefter besøger vi Lissabons gamle kvarterer Alfama og Bairro Alto. I labyrinten af stejle og snoede gader hersker en fortryllende stemning mellem gadecaféer, tætte byhuse, købmænd, konditorier og kunsthandlere. Vi får tid på egen hånd til at indånde livet i Lissabon og samle tankerne om de mange oplevelser på rejsen. Om aftenen arrangerer rejselederen et bord på en lokal restaurant, hvor vi kan spise en hyggelig afskedsmiddag sammen – dog for egen regning.

Marquês de Pombal Hotel

★★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
lissabon_sporvogn_bairro alto_01
azulejos_kakler_bench_01
lissabon_jeronimos_kloster_01
Belem_tower_lissabon_01
Jeronimos klosteret, Belém tårnet.
Dag 9

Hjemrejse til Danmark

Det er blevet vores sidste dag i Portugal, men vi skal heldigvis først mod lufthavnen midt på formiddagen, så I har derfor god tid til at spise morgenmad på hotellet, eller en gå en tur i bymidten. Herefter kører bussen til lufthavnen i Lissabon, hvorfra vi flyver direkte til Danmark.

Måltider
Morgenmad
Ring eller skriv til os
Louise Holm Nielsen
Tlf. 4526 0000

Mandag - torsdag 10 - 17,
Fredag 10 - 16.30

LHN
like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (1.480 anmeldelser)