brasilien - rio de janeiro_karneval_01

Festivalguide: God mad, lækre rytmer eller franske fornemmelser?

Festivalguide: God mad, lækre rytmer eller franske fornemmelser?

Festival er meget andet end skummende fadøl, høj musik og ulidelige morgener under en varm teltdug. Vi er taget ud i den store verden for at se nærmere på, hvad bl.a. brasilianerne, srilankanerne og balineserne forstår ved begrebet ’festival’.

usa - neworleans_mardigras

Mardi Gras, New Orleans

Mardi Gras er blevet synonym med hedonisme og flamboyant, sensuel livsførelse, og selv om festivalen har spredt sig til alle hjørner af verden, er det i New Orleans, den bør opleves. Hvor usandsynligt det end måtte lyde, er Mardi Gras faktisk en katolsk tradition i forbindelse med den årlige faste, men det synes efterhånden at fylde ganske lidt.

Hvad der derimod ikke fylder lidt er de overdimensionerede figurerer og paradevogne, der bevæger sig gennem byens gader, mens jazzen spiller. Frankrig møder USA, og 1870’erne møder nutiden. Mardi Gras er blevet indbegrebet af New Orleans og kan opleves d. 5. marts 2019, men selv når festlighederne er forbi, er det muligt at tage et kig ind i den maskerede verden på Mardi Gras World, hvor samtlige rekvisitter opmagasineres.

Oplev New Orleans på rundrejse i det sydlige USA eller på egen hånd på rejserne Sydstatsrytmer og Sydstater og Florida

brasilien - brasilien_dans_kvinde_karneval_02
brasilien - brasilien_dans_kvinde_karneval_04
For brasilianerne er der ikke nogen fest, der kan måle sig med det årlige karneval i Rio de Janeiro

Karneval, Rio de Janeiro

Er du på udkig efter en fest, så tag til Rio de Janeiro. For brasilianerne er der ikke nogen fest, der kan måle sig med den årlige, farverige tradition, der finder sted i starten af marts, og karnevallet er da også det største af sin slags i verden med omtrent 2 millioner mennesker i gaderne pr. dag. Brasilianerne har aldrig tøvet med at lade livsglæden komme til udtryk gennem dans og musik, og karnevallet er således også en hyldest til den evigglade samba, der mildest talt får lov at flyde i gaderne, når farverige dansere og andet godtfolk paraderer Rios gader. Glem alt om struktur og regler. Fra 2. til 9. marts 2019 er det livsglæden, der styrer slagets gang – altså hvis du skulle være så heldig at befinde dig i Rio.

Brasilianerne har aldrig tøvet med at lade livsglæden komme til udtryk gennem dans og musik, og karnevallet er således også en hyldest til den evigglade samba

de vestindiske øer - galleri - stcroix_mad2
de vestindiske øer - galleri - stcroix_mad
Tag smagsløgene med på en rejse til St. Croix

Food and Wine Experience, St. Croix

Den forhenværende danske caribiske perle er kendt for meget mere end skønne strande og danske minder. Maden spiller nemlig en helt særlig rolle på øen, der foruden rom i mange afskygninger er kendt for conch, roti og saltfisk – og ikke mindst sin helt egen version af rødgrød med fløde, der i dette tilfælde går under navnet red grout. Det er de færreste, der forbinder St. Croix og De Vestindiske Øer med kulinariske oplevelser, men ikke desto mindre har øen her gjort en dyd ud af at formidle historien og kulturen gennem smagsoplevelser, der rodfæster sig. En rolig og sanselig festival, der finder sted fra 4. til 7. april 2019.

Se vores mange rejseforslag til De Vestindiske Øer her.

sri lanka - kataragama_festival_04
sri lanka - kataragama_shutter
Kataragama festivalen er ikke for sarte sjæle

Kataragama, Sri Lanka

Som oftest er festivaler fyldt med livsglæde og lykke. Men i Sri Lanka hænder det altså også, at der er en del smerte forbundet med en festival. Kataragama-festivalen, der finder sted i løbet af juli og august, er en hindufestival af en særlig fysisk karakter. Her er det nemlig ikke uset, at folk piercer sig selv med syle i kinder, tunge og læber eller noget så barbarisk som kroge hægtet på ryggen. I den mildere version ser man folk, der vader henover varme kul eller på skarpe kokosnøddesplinter. En tortur man antageligt gennemgår for netop at forebygge og beskytte sig mod fremtidig smerte. En festival, der ikke er for sarte (eller ømhudede) sjæle.

Oplev festivalen på rejsen Sri Lanka - Templer, te og safari

I den mildere version ser man folk, der vader henover varme kul eller på skarpe kokosnøddesplinter

bali - dragefestival
Oplev balinesernes begejstring for drageflyvning til Kite Festival

Kite Festival, Bali

Balineserne er vilde med drageflyvning, og den interesse har simpelthen resulteret i en hel festival, der finder sted, når vinden starter med at blæse ivrigt i juli og videre frem til september. Drageflyvningen er historisk set et symbol på den gode høst, men i dag er der også en masse lokal stolthed og konkurrence forbundet med drageflyvningen, om end mange af dragerne fortsat er designet som hinduguder eller andre religiøse figurer, mens nogle drager også er af mere moderne art. Flere drager måler hele fire meter i bredden med en længde på 10 meter, og selv om det ikke ligefrem er et særsyn at se drager på Balis strande, er det alligevel en helt særlig oplevelse at overvære den flyvende festival over Bali, der finder sted rundt omkring på øen i juli, august og frem til starten af september.

Se alle vores rejser til Bali

like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (1.478 anmeldelser)