Skip to main content

Festivalguide: God mad, lækre rytmer eller franske fornemmelser?

vietnam - vietnam_drage_02 usa - neworleans_mardigras

Glem skummende fadøl og høj musik

Festival er meget andet end lunkne øl, boombox'es ude af sync og ulidelige morgener under en varm teltdug.

Vi er taget ud i den store verden for at se nærmere på, hvad bl.a. brasilianerne, srilankanerne og balineserne forstår ved begrebet ’festival’.

sri lanka - kataragama_shutter

Mardi Gras, New Orleans

Mardi Gras er synonym med flamboyant, sensuel livsførelse, og selv om festivalen har spredt sig til alle hjørner af verden, er det i New Orleans, den bør opleves.

Hvor usandsynligt det end måtte lyde, er Mardi Gras faktisk en katolsk tradition i forbindelse med den årlige faste, men det synes efterhånden at fylde ganske lidt.

Hvad der derimod ikke fylder lidt er de overdimensionerede figurerer og paradevogne, der bevæger sig gennem byens gader, mens jazzen spiller. Frankrig møder USA, og 1870’erne møder nutiden.

Mardi Gras er blevet indbegrebet af New Orleans og kan opleves i marts måned.

Og selv når festlighederne er forbi, er det muligt at tage et kig ind i den maskerede verden på Mardi Gras World, hvor samtlige rekvisitter opmagasineres.

Oplev New Orleans på rundrejse i det sydlige USA

usa - new orleans bourbon station musik

Karneval, Rio de Janeiro

Er du på udkig efter en fest, så tag til Rio de Janeiro, der ikke nogen fest, der kan måle sig med den årlige, farverige tradition, der finder sted i starten af marts.

Karnevallet er da også det største af sin slags i verden med omtrent 2 millioner mennesker i gaderne pr. dag. Brasilianerne har aldrig tøvet med at lade livsglæden komme til udtryk gennem dans og musik, og karnevallet er således også en hyldest til den evigglade samba, der mildest talt får lov at flyde i gaderne, når farverige dansere og andet godtfolk paraderer Rios gader.

Glem alt om struktur og regler. Til karneval er det livsglæden, der styrer slagets gang – altså hvis du skulle være så heldig at befinde dig i Rio.

brasilien - rio de janeiro_karneval_06

Brasilianerne har aldrig tøvet med at lade livsglæden komme til udtryk gennem dans og musik, og karnevallet er således også en hyldest til den evigglade samba

Food and Wine Experience, St. Croix

Den forhenværende danske caribiske perle er kendt for meget mere end skønne strande og danske minder.

Maden spiller nemlig en helt særlig rolle på St. Croix, der foruden rom i mange afskygninger er kendt for conch, roti og saltfisk – og ikke mindst sin helt egen version af rødgrød med fløde, der i dette tilfælde går under navnet red grout.

Ikke desto mindre har øen her gjort en dyd ud af at formidle historien og kulturen gennem smagsoplevelser, der rodfæster sig. 

Det er de færreste, der forbinder St. Croix og De Vestindiske Øer med kulinariske oplevelser.

Se vores mange rejseforslag til De Vestindiske Øer her.

de vestindiske øer - galleri - stcroix_mad2

Tag smagsløgene med på en rejse til St. Croix.

Kataragama, Sri Lanka

Som oftest er festivaler fyldt med livsglæde og lykke. Men i Sri Lanka hænder det altså også, at der er en del smerte forbundet med en festival.

Kataragama-festivalen, der finder sted på Sri Lanka i løbet af juli og august, er en hindufestival af en særlig fysisk karakter. Her er det nemlig ikke uset, at folk piercer sig selv med syle i kinder, tunge og læber eller noget så barbarisk som kroge hægtet på ryggen.

I den mildere version ser man folk, der vader henover varme kul eller på skarpe kokosnøddesplinter. En tortur man antageligt gennemgår for netop at forebygge og beskytte sig mod fremtidig smerte. En festival, der ikke er for sarte (eller ømhudede) sjæle.

Oplev festivalen på rejsen Sri Lanka - Templer, te og safari

sri lanka - kataragama_tempel walk befolkning_03
sri lanka - kataragama_festival_04 sri lanka - kataragama_festival_01

Kataragama-festivalen.

I den mildere version ser man folk, der vader henover varme kul eller på skarpe kokosnøddesplinter

Kite Festival, Bali

 

Balineserne er vilde med drageflyvning, og den interesse har resulteret i en festival, der finder sted, når vinden begynder at blæse i juli til september.

Drageflyvningen er historisk set et symbol på den gode høst, men i dag er der også en masse lokal stolthed og konkurrence forbundet med drageflyvningen.

Selvom mange af dragerne fortsat er designet som hinduguder eller andre religiøse figurer, mens nogle drager også er af mere moderne art. Flere drager måler hele fire meter i bredden med en længde på 10 meter.

Og selv om det ikke ligefrem er et særsyn at se drager på Balis strande, er det alligevel en helt særlig oplevelse at overvære den flyvende festival over Bali, der finder sted rundt omkring på øen i juli, august og frem til starten af september.

Se alle vores rejser til Bali

bali - dragefestival

Andre læste også

Bozena I Gobi
Inspiration

En aften i Mongoliet med Bozena Kaminska

Læs artikel

Ring eller skriv til os

Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00. 

4526 0000
Stjernegaard Rejser Stjernegaard Rejser KH
Like

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

Happy

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

Trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (2.100+ anmeldelser)