peru - inkastien_06

21 ting vi drømmer om at opleve i 2021

Rejsetrends 2021: Her er vores bucket list

Distance makes the heart grow fonder… Jo tak! Det har vi for alvor mærket i 2020, hvor coronakrisen har hærget og hele verden har fået en utilsigtet pause. Nok har mulighederne for at rejse været sat på standby, og vi kommer ikke uden om, at der nok vil være et par benspænd lidt endnu. Men rejselysten kan hverken virus eller restriktioner tage fra os! Vi tror på, at 2021 bliver alt det, 2020 ikke blev. Vi har samlet 21 ønsker, vi drømmer om at få opfyldt i 2021.

Rejser med fordybelse

En ting, mange af os har lært af coronakrisen, er at give os selv tid til fordybelse, og det vil vi gerne tage med os på rejsen. Vi vil opleve det hele, men vi vil også give os tid til at summe over de indtryk, der møder os. Der skal være tid til at slå smut og tale med de lokale om stort og småt. Ro til at mærke sandkornene mellem tæerne og læse en god bog. Tidligere direktør i Stjernegaard, Asger Domino, drømmer sig til ekstra tid på De Vestindiske Øer: 

– I 2021 vil jeg gerne genbesøge De Vestindiske Øer og have ekstra god tid. 3 uger vil være helt perfekt, så jeg kan nå at komme ned i gear. Med en ekstra uge får jeg tid til at gå ture i den fantastiske natur og nyde det vidunderlige klima, mens jeg læser en god bog. Jeg vil tage mig tid til at prøve nogle af de gode restauranter, der ikke ligger lige på hovedgaden, og jeg vil sludre med de lokale. Lidt ekstra tid kan helt sikkert give nye perspektiver på de øer, jeg ellers kender så godt. 

Mand ligger på stranden og læser i en bog
Snup et par dage ekstra og få læst den bog, der har samlet støv på hylden lidt for længe.

Dramatisk natur i nabolandet

Vi ser ikke altid det, der er lige for øjnene af os, men det burde vi måske gøre. For selv om New Zealand lokker med et natureventyr i særklasse, behøver vi ikke nødvendigvis flyve om på den anden side af jorden. En flyvetur på lidt mere end en time kan faktisk gøre tricket.

Fjordnorge er rundt regnet alt det, Danmark ikke er. Lige med undtagelse af visse sproglige og kulturelle ligheder, naturligvis. En kringlet labyrint af mere end 1000 fjorde og utallige skærgårde sikrer et uforglemmeligt møde med Norge, som vi ser frem til at indfri i sommeren 2021. Vi drømmer om at sejle gennem Nærøyfjordens smalle passager flankeret af vertikale fjeldsider, vi vil drikke kildevand, der fosser ud over klipperne og vi vil sætte pris på hver og en af de lange sommeraftener.

norge - Naeroeyfjord_03
UNESCO Verdensarv ved Nærøyfjorden.

Ørkenens mystik

Et af de steder, vi virkelig brænder for at opleve – hurtigst muligt – er Jordan. Det mellemøstlige land syner måske først og fremmest af golde ørkenområder, men landet og kulturen har så meget nerve, sjæl og historie, at vi anser Jordan for at være en skattekiste af en hel særlig kaliber.

- At rejse i Jordan er så markant anderledes, end de fleste andre rejser, jeg har været på. Der er noget nærmest magisk og beroligende ved at sove i telt blandt beduinerne i ørkenen, velvidende at det var på disse kanter store dele af verdenshistorien udspillede sig for tusinder år siden. At køre gennem ørkenen i 4-hjulstrækker, bade i Det Døde Hav og ikke mindst gå gennem klippesprækken i tusmørke for at se solen stå op bag ved ”skattekammeret” Al Kazneh i Petra er noget, jeg aldrig glemmer, fortæller produktchef hos Stjernegaard, Nicolai Holm Kjølbæk.

jordan - petra_02
jordan - jordan_befolkning_mand_03
Teltlejr i ørkenen ved Wadi Rum under stjernehimlen
På vores rundrejse til Jordan slår vi lejr blandt beduiner og tager på skattejagt ved Petra.

Flere solorejser

Her er emnet, der deler vandene! Men os, der taler for solorejserne, drømmer om at rejse uden kompromiser med et ønske om at opleve verden lige præcis som det passer os. Vi vil snorkle, køre i bus med de lokale, spise hvidløg og karry, møde nye mennesker, råbe fra toppen af en vulkan og danse tango med en lokal, der kender trinnene. Måske vi udlever drømmen helt og aldeles alene – måske vi rejser i selskab med en gruppe, hvor vi kan vælge det sociale til eller fra.

Drømmer du om at rejse alene? Bliv inspireret til dit soloeventyr her!

Kvinde står med løftede arme foran en kratersø i Costa Rica
Din solorejse kunne meget vel blive dit livs eventyr.

Europas Patagonien

Nogle gange spirer de største rejsedrømme, når en god ven eller kollega vender hjem fra en rejse med stjerner i øjnene. Editor og tekstforfatter Gitte Domino besøgte Færøerne i sommeren 2020 – og det har skabt store forventninger til det lille ørige hos resten af medarbejderstaben.

- For mig var det vildt at opleve så bragende smuk natur efter bare 2 timers flyvning. Jeg har jo altid vidst, at Færøerne var der, men jeg har bare haft fokus på at rejse langt væk. Færøernes natur med de stejle grønne fjelde, der falder dramatisk ned mod havet er lige så betagende som New Zealands eller Patagoniens natur, og de små bygder med træhuse og græs på taget er ganske enkelt yndige. Brug tiden på at vandre, tag f.eks. båden til Mykines og gå over hængebroen og ud til fyret, forbi de søde søpapegøjer, eller besøg det lille samfund Gjogv. Du vil blive overrasket! anbefaler Gitte Domino.

mulafossur_01
kalsoy_03
lunde_02.jpg
Færøernes natur er både rå og yndig.

Solnedgang med sand mellem tæerne

Sommetider er det de små ting i livet, der udgør de lykkeligste øjeblikke. Vi husker alle en solnedgang under varme himmelstrøg, måske med en Mai Tai plantet i sandet, måske til lyden af calypso. Summa summarum, så mener vi, at alle har fortjent at nyde himlens farvespil, der spejler i sig i havet. For eksempel i Thailand, på Bali, St. Thomas eller et helt andet sted.

solnedgang_drink

Verden set på 2 hjul

Det er ikke kun stedet i sig selv, der udgør eventyret. Det handler også om, hvordan vi vælger at opleve den destination, vi besøger. Produktionsdirektør i Stjernegaard Rejser, Peter Nielsen, er ikke i tvivl om, hvordan han skal indtage verden i 2021: 

- Europa gemmer på utrolig mange små kroge og overraskelser, og i 2021 drømmer jeg om at tage cyklen rundt i det nordlige Portugal og Kroatien. At cykle gennem et landskab er for mig den mest optimale måde at opleve et sted og en kultur. Her kommer jeg tæt på befolkningen i et adstadigt tempo, der giver mulighed for at fornemme et smil på læben og et nik med hovedet, som kun kan opfattes som en gæstfri hilsen, der sender mig videre, mens oplevelsen rodfæster sig. En let brise svaler kroppen og fører dufte med sig, alt imens jeg aner en skøn udsigt lidt længere fremme på turen. Der findes kort og godt ikke noget mere sanseligt og nærværende end at cykle på sin ferie!

Mandlig turist nyder udsigten over Adriaterhavet på cykelferie i Kroatien.
Kroatiens øer på cykel - sådan har du sikkert ikke oplevet dem før.

Arktiske øjebliksbilleder

Vi elsker sol og sommer, men vi har også for alvor fået øjnene op for, hvad der gemmer sig højt mod nord. Langt de fleste af os er helt enige om, at Grønland står højt på vores ’bucket list’ for 2021. At vi er faldet pladask for Grønland skyldes dels det åbenlyse: de flydende isfjelde i Ilulissat Icefjord, den kælvende Eqi-gletsjer, de charmerende små bygder, hundeslædekørsel, nordlys, midnatssol og den enorme iskappe, Indlandsisen, der dækker 80% af landet…

… men Grønland er mere end bare sightseeing. Grønland er et land, hvor naturen sætter præmissen. For lokalbefolkningen, der gennem årtusinder har indrettet sig i de rammer, naturen har givet dem, men også for os andre. Når vi ser isfjelde, der flyder afsted og langsomt ændrer karakter, bliver vi opmærksomme på, at naturen er et øjebliksbillede, ligesom en kælvende gletsjer bliver et meget stærkt symbol på naturens kræfter, som helt og aldeles har taget kontrollen i Arktis.

Diskobugten_sol nedgang_01
inuit_mand_01
Nordlys_Nuuk_01
Diskobugten_isbjerg_01

Paradis i pagt med naturen

Noget af det vi helt grundlæggende søger er mere natur og mere nærvær. Pomp og pragt kan være nok så fint, men vi vil hellere opleve den underspillede luksus, hvor der ikke er langt til blafrende palmeblade eller opkvikkende morgendug.

Et af de steder vi har set os rigtig lune på er den indonesiske ø Gili Asahan ud for det sydvestlige Lombok. Det er ganske begrænset, hvad der sker på den lille ø, og det er faktisk lige netop det, der er hele humlen. Her vil vi tjekke ind i en rustik hytte på Gili Ashaham Eco Lodge, snorkle, vandre i vandkanten og slå os ned på en øde strand. Det indonesiske øhav byder på flere uspolerede perler, og Gili Asahan ligger helt i top, når det gælder skønhed, autenticitet og absolut ro.

Tjek vores guide til de bedste indonesiske perler!

bali - gili asahan eco lodge_09
bali - gili asahan_05
bali - gili asahan_07
bali - gili asahan eco lodge_14
Slow travel i paradis: Gili Asahan er alt det, mange af os sukker efter.

Sydamerikas kinderæg

Charmerende storbyer, historiske vingesus og exceptionel smuk natur. Hertil et drys af kaffe! Vi er ikke overraskede over, at vi endnu engang drømmer os afsted til Colombia, for det er et af de lande, vi aldrig rigtig bliver færdige med.

Et par dage eller fem i gudesmukke Cartagena, et trekkingeventyr til The Lost City, en hængekøje i Tayrona National Park, kaffe i Kaffelandet og på sporet af Escobar – det er bare nogle af de ting, der er på plakaten, næste gang turen går til Colombia… og det gør den forhåbentlig i 2021.

colombia - cartagena_gade_columbia_13
colombia - colombia_husfacader_01
colombia - colombia_sierra nevada_teyuna_ciudad perdida_lost city_10
colombia - Bogota_musik_03

Livsnyderi i historiske rammer

Få steder i Europa formår at tryllebinde os i en grad, som Kotorbugten i Montenegro gør. Her leves det gode liv med drinks og dukkerter fra kajen og rivierastemning hele vejen rundt i den ganske bugt, hvor middelalderarkitekturen klæber sig op ad bjergskråningerne. Kotorbugten er en fryd for øjet og god for sjælen. En historisk perle, du aldrig glemmer!   

kotor1
kotor2
kotor3
Vi mener, at Kotorbugten er Europas smukkeste bugt.

Rejs offline

Selvfølgelig vil vi gerne forevige vores rejseminder på Instagram og sende en hilsen til familien, men mange af os har samtidigt også et ønske om, at det ikke er alt, der skal dokumenteres. Vi trænger til at ’disconnecte’ i ny og næ og lade hjernen få ro – for et par dage i hvert fald – men vi skal efterhånden langt ud på landet for at undslippe internettet. 

Vi drømmer om at gå offline på en trekkingtur ad Inkastien til Machu Picchu eller på vandring til The Lost City i Colombia, hvor vi har øjnene rettet mod bjergtinder, dale, vandløb og vilde dyr frem for telefonen.

To kvindelige turister, et æsel og en mand på vandring til Lost City i Colombia.
peru - machu picchu_02
peru - inkastien_06
colombia - the lost city_10
Sluk for telefonen og oplev verden uden filter!

Europæisk verdenshistorie

Europa er meget andet end Paris, Costa del Sol og London. Balkan for eksempel! Det er ikke småting, du kan opleve i landene nord for Grækenland. Ja faktisk får du store dele af verdenshistorien serveret lige her, hvor både Romerriget, Antikken, Det Byzantiske Rige og Balkankrigene – og utallige andre begivenheder – har fundet sted.

I Kosovo kommer historien utroligt tæt på, og krigen har efterladt sig et ekko, der stadig giver genklang, mens Nordmakedonien tager os tilbage til tiden omkring Alexander den Store. I Albanien fornemmer man straks, at den kommunistiske æra ikke ligger langt tilbage, og i Montenegro og Kroatien leves det gode rivieraliv i en historisk kulisse af gamle borge, bymure og fæstninger. Vi kan slet ikke få nok af Balkan – og bedst af alt, kan vi komme dertil på et par timer.  

Dubrovnik_9
Dubrovnik - byen, der fungerede som kulisse til Game of Thrones.

Mexicansk på menuen

Vi mener selvfølgelig ikke bare tacos, quesadillas og margeritas! Mexicansk mad er blandt vores absolutte livretter, men vi er af den holdning, at fajitas og guacamole skal nydes i Mexico

Mexico er blandt storfavoritterne, når vi skal bruge tre sammenhængende ferieuger i løbet af 2021. Landet lokker med den perfekte balance af store og varierede oplevelser i naturen, kulturchok, gastronomi og en spændende historie – alt sammen drysset med mexicansk charme. Vi pønser på at dase i en hængekøje på stranden i Tulum, tage en kold dukkert i en af Yucatans mange cenoter, udforske Maya-ruiner og tage på madeventyr i Mexico City.

Se Mexicos menukort her!

mexico - chichen_itza_cenote_01
mexico - mexico_haengekoeje_01
mexico - yucatan_chichen itza_03
mexico - mecico mad_taco_02
Mexico er et interessant sammenkog, der sikrer en ferie med historiske oplevelser, god mad, strandliv og eventyrlig natur.

Flere grønne glæder, tak!

2020 har for mange af os budt på ekstra tid – og måske endda mere tid i den danske natur. Hvor skønt det end er at mærke vesterhavsbrisen i håret eller traske rundt i Mols Bjerge, så har en sommer i den danske natur for vores vedkommende også givet os lyst til at opleve et lidt mere intenst natureventyr. Hos vores rejsekonsulent Dorte Mouritzen er det blandt andet Costa Rica, der lokker: 

- Jeg glæder mig til at genbesøge Costa Rica! Få steder er naturen så smuk og alsidig – lige fra lækre strande til rygende vulkaner – men det er især dyrelivet, der gør noget ved mig. Fugle i et væld af uvirkelige farver og skræppende papegøjer, der flyver om ørerne. Skildpaddeunger, der udklækkes og har brug for en kærlig, hjælpende hånd på deres vej ud i livet. Myreslugere, der krydser vejen, så man er nødt til at stoppe op og tage en pause.

costa rica - papegoeje_01
Ung kvinde padler i blå kajak gennem grøn jungle i Tortuguero i Costa Rica
costa rica - la fortuna_arenal volcano national park_vulkan_04
costa rica - costa rica_dovendyr_01

Adrenalineventyr

Naturen er et centralt omdrejningspunkt, når tankerne kredser om alle de ting, vi gerne vil opleve i 2021, men hvordan vi vil opleve naturen – det er vi ikke helt enige om. Gitte Holm, editor og tekstforfatter, pakker kufferten med diverse grej til en ferie fyldt med aktiviteter og adrenalin: 

- Jeg har ikke lagt mig fast på, hvor jeg helt præcist skal rejse hen i 2021, men jeg er stærkt opsat på at ferien skal huskes for et sug i maven frem for sand mellem tæerne. Det kunne meget vel tænkes, at turen går til Chapada Diamantina i det nordlige Brasilien, hvor jeg forestiller mig at rutsje ned ad klippesiderne og vandre rundt i landskabet. Måske det bliver Bali eller Costa Rica, hvor der blandt andet skal være canyoning og rafting på programmet. Når jeg har bakset lidt med naturen og mærket den på egen krop, får oplevelsen en ekstra dimension, der gør at jeg husker den lidt bedre.   

costa rica - monteverde_jungle_rapelling_02
peru - cusco_rafting_01
bali - sukawati_canyon
Mand i shorts, t-shirt og hjelm rapeller i en frodig kløft ved Arenal i Costa Rica.

Thailand hitter hos børnefamilierne (igen!)

Thailand scorer – også i 2021 – mange point hos børnefamilierne, der ser frem til at komme ned i gear. Det er især Sydthailand og områder som Krabi, Khao Lak og Phuket samt mindre øer som Koh Lanta, Koh Chang, Koh Phangan og Phi Phi, der appellerer til de rejsende familier. Men der må også godt være et element af eventyr i ligningen, og derfor scorer bl.a. Khao Sok National Park med den eventyrlige natur også høje point hos både store og små.

thailand - thailand_snorkel_01
Selv om vi har oplevet Thailand flere gange, er vi stadig vilde med det gode strandliv, maden og de flotte fisk.

Alternativ overnatning

Mange af os har efterhånden prøvet en hel del. Vi har været vidt omkring til alle verdenshjørner og tjekket en række seværdigheder og lande af livets ’to do’-liste. Derfor er vi i højere grad blevet opmærksomme på, hvordan vi kan tematisere vores næste eventyr og krydre oplevelserne på en ny måde. Blandt andet i form af en alternativ indkvartering. 

Følgende 5 overnatningsformer står højt på vores 2021 ønskeliste:

Glamping: I rustikke lodges på savannen i Kenya eller i telt i en smuk regnskov i Thailand blandt vilde dyr og høje træer.

Flodkrydstogt: I roligt tempo gennem Mekongdeltaet og Mekongfloden i Vietnam og Cambodia.

Iglo: Med lammeskind, varme vintersoveposer og stearinlys i en vaskeægte iglo lodge i IlulissatGrønland.

Homestay: Hjemme hos de lokale i casas particulares i Cuba eller på homestay blandt rismarker og landidyl i f.eks. Vietnam eller Myanmar.

Luksustog: Den ypperste førsteklassesoplevelse på skinnerne gennem Perus højslette med Belmond Andean Explorer.  

thailand - lala mukha_vaerelse_telt_05.02
peru - belmond_andean_explorer_17

Sushi og sakura

Her er landet, som har rangeret højt på ønskelisterne gennem flere år: Japan! Sagnomspunden mystik og højteknologiske storbyer – Østens perle brillerer på alle punkter, og smukkest står landet måske, når kirsebærtræerne blomstrer fra marts til maj. 

Når vi (forhåbentlig!) indtager Japan i 2021, skal vi suse afsted med lynets hast ombord på Shinkansen, vi skal opleve Kejserens Kyoto, fare vild i Tokyos farverige gader, vi skal ud i naturen og tilbage i historien, spise sushi og lære en ting eller to om japansk etikette.

japan - japan_sakura_kisebaertrae_geisha_02
japan - kyoto_fushimi inari shrine_01
japan - kyoto_arashiyama_bambus skov_02
japan - tokyo ginza_01
Japan går 'all in' på traditioner, højteknologi og skønhed. Vi elsker det!

I tog gennem Dourodalen

De Danske Statsbaner er gode nok, når vi skal fra A til B, men der er næppe tale om en margueritrute mellem Aarhus og Høje Taastrup. Helt anderledes står det derimod til i Portugal – en europæisk charmetrold, vi for nylig har kastet vores kærlighed på. Her glæder vi os til at tage toget gennem Dourodalens frodige og ellers ufremkommelige skrænter, gennem 26 tunneller og over 30 broer med udsyn til flod, bjerge og vin – et lille eventyr, vi faktisk ikke anede, vi skulle drømme om.

Douro_tog linha do douro_01
Glid gennem landskaberne og nyd synet af Dourodalen fra en togkupé.

Forhistoriske landskaber og orange gråspurve

Postkortidyl vil altid være et hit! Et af de steder vi altid drømmer om at rejse til er Seychellerne. Mahé, Praslin, La Digue: tre eventyrlige unikaer, der hver især suger os ind i en eventyrverden, hvor vi glemmer tid og sted og bare formår at være til. 

I 2021 drømmer vi om at nyde livet på stranden blandt kæmpegranit og tårnhøje palmer, vi vil se de store aldabra landskildpadder, der kan blive op til 170 år gamle og måske spotte orange gråspurve i trætoppene. Seychellerne vinder på strande, natur og dyreliv og charmerer endda med et spændende kreolsk lokalliv. Der er kort og godt ikke noget at sætte en finger på i dette paradis i Det Indiske Ocean. 

seychellerne - la digue_01
seychellerne - praslin_skildpadde_01
Paradis og postkortidyl! Seychellerne vil altid være en sikker vinder hos os.
like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (1.663 anmeldelser)