Dagsprogram
Afrejse fra Danmark og ankomst til San José
Vi forlader Danmark og har en dagsrejse foran os med flyskift undervejs. Vi er fremme i San José lufthavn sidst på aftenen, og her venter en bus på at køre os ind til centrum af byen.
Det har været en lang dag, og de fleste vælger nok at gå til ro for at være klar til det store eventyr, som begynder i morgen.
San José - Tortuguero, på opdagelse i junglen
Vi forlader San José tidligt om morgenen og kører i retning af Tortuguero-nationalparken helt ud til Det Caribiske Hav. Vi tager mod øst af den smalle hovedvej mod Puerto Limon og kører gennem en af de største nationalparker i Costa Rica, nemlig Braulio Carrillo. Da vi befinder os i en tågeregnskov, vil bjergene og den tætte jungle måske være dækket af tåge og skyer, men pyt - vi får nok at kigge på i løbet af rundrejsen i Costa Rica.
Fremme ved en lille flod med et anløbssted sejler vi mod Tortuguero. Vi stiger om bord i mindre, overdækkede både og sejler til lodgen gennem kanaler og vandveje omgivet af frodig regnskovsvegetation. Efterhånden som vi nærmer os Tortuguero og den store nationalpark, kan vi være heldige at spotte forskellige arter af fugle, padder og krybdyr, som f.eks. "caimans" (lille alligatortype) og det såkaldte "jesusfirben", som kan løbe på bagbenene henover vand.
Junglen, vandvejene og de lange øde strande med sort sand og drivtømmer er det første møde med et land, som sender tankerne hen på filmen Jurassic Park. Efter vores mening er Tortuguero et must på en rejse til Costa Rica.
Vi indlogerer os på en skøn økolodge og spiser frokost, og herefter er vi klar til at besøge et lille museum, hvor vi hører om Tortugueros havskildpadder, og til at gå en tur langs den spektakulære strand. Vi besøger også den lille lokale by i Tortuguero. Om aftenen spiser vi middag sammen på lodgen og falder i søvn med junglens lyde i øregangene.



Tortuguero, en dag i nationalparken
Vi starter dagen med morgenmad på lodgen - morgenerne er virkelig skønne i Costa Rica, hvor dyrene er aktive og giver lyd fra sig fra deres gemmesteder i regnskoven. Vi har tid på egen hånd om formiddagen til at nyde dette naturparadis.
Om eftermiddagen skal vi på en sejltur sammen med vores lokale guide, der er dygtig til at spotte dyrene, som ofte er fantastisk godt camoufleret. Vi befinder os i regnskoven, og vi skal derfor ikke blive overrasket, hvis vejrguderne vælger at sende en regnbyge i vores retning i dag, så medbring endelig et regnslag.
Vi tager plads i en båd for at opleve regnskoven fra et andet perspektiv. Man kan godt blive lidt stiv i nakken på rejsen til Costa Rica, for der er hele tiden noget, man skal se oppe i træerne. Vi ser flotte fugle og måske også en eller flere caiman-alligatorer, der lever i dette område. Husk kikkert og kamera. Måske ser og hører vi brøleaber, der brøler så højt, at man kan høre dem flere kilometer gennem skoven. Hvis vi er heldige, møder vi også de sjove dovendyr, som på fineste vis lever op til deres navn.

Tortuguero - Arenalvulkanen, besøg på ananasfarm
Efter morgenmaden er der afgang mod Arenal-nationalparken med den spektakulære Arenalvulkan. Det er et af Costa Ricas mest besøgte områder for naturelskere på grund af den flotte kegleformede vulkan med masser af regnskov omkring.
Arenalvulkanen ligger ved bredden af den kunstige Arenalsø (77 km2), som er resultatet af et vandkraftprojekt. Vinden fra Det Caribiske Hav når en hastighed på 48-72 km/timen, hvilket gør Arenalsøen til et fantastisk sted for brætsejlads. Søen adskiller Guanacaste- og Tilarán- bjergkæderne, og vulkanen ligger sydøst for søen. Dens spejlbillede i Arenalsøen er et ganske fortryllende syn. Der er mange andre seværdigheder i området ud over søen og vulkanen. Det er f.eks. et fugleparadis med over 600 arter og adskillige sjove frøarter.
På vej til Arenal spiser vi frokost i Guápiles, og herefter skal vi besøge en økologisk ananasfarm, hvor vi skal se, hvordan den søde frugt dyrkes. Der falder nok også et par smagsprøver af i form af friske smoothies, inden vi igen tager plads i bussen.
Det er vores længste dag undervejs, og vi ankommer til vores skønne hotel henunder aftenen. Her er vi omringet af junglen, og vi har udsigt til den smukke kegleformede vulkan.

Arenalvulkanen på tæt hold, tortillabagning og vandfald
Der venter os en spændende dag, og vi begynder med at køre endnu nærmere Arenalvulkanen for at opleve den på tæt hold. Iført vandresko går vi stille og roligt gennem den smukke regnskov på fine præparerede stier.
Arenalvulkanen var frem til 2010 Costa Ricas mest aktive vulkan. Den seneste vulkanske cyklus varede fra 1968, hvor vulkanen var i udbrud, og frem til 2010, og i denne periode kunne man ofte se vulkanen spy sin varme, orange lava mod den sorte nattehimmel. Siden 2010 har vulkanen befundet sig i en hvileperiode, hvilket dog kan ændre sig med få måneders varsel.
Vi skal også arbejde lidt for føden i dag, idet vi besøger en lokal familie, som laver en dejlig frokost til os på deres rustikke træfyrede komfur. De viser os, hvordan vi bager en rigtig god tortilla (pandekage) af frisk majsmel, og efterfølgende serveres vores egne tortillaer som tilbehør til frokosten.
Herefter skal vi igen ud i naturen for at besøge det brusende vandfald, Catarata Rio Fortuna, endnu et strålende eksempel på Costa Ricas naturrigdom. Vi nyder stemningen og mærker, hvordan luften er tung af vandperler, inden vi kører tilbage til hotellet og har resten af dagen til fri disposition.


Arenal - Monteverde, besøg på kaffe- og kakaofarm og indkvartering tæt på tågeregnskoven
Vi skal videre til Monteverde i dag, og vi kører langs med Arenalsøen og gør et stop undervejs på en populær cafe, hvorfra vi nyder udsigten over søen. Vi skal tilbringe to dage i Monteverde, der betyder "det grønne bjerg", og det er præcis, hvad vi finder for enden af en lang grusvej, som vi skal køre ad for at komme ind i området.
De omkringliggende marker var engang fuldstændig dækket af tæt skov, men meget er fældet, indtil man blev bevidst om regnskovens værdier. Det, som er tilbage, er bevaret som Reserva Biologica Bosque Nuboso Monteverde, Monteverdes berømte cloud forest-reservat, og heldigvis har der de seneste mange år været aktiviteter i gang for at udvide området.
En cloud forest minder meget om regnskoven, men fugten kommer ikke kun fra regn men er også kondenseret vand fra det skydække, som næsten konstant driver over bjergtoppene i de tropiske egne. Monteverdereservatet dækker 1600 hektar skov og er hjemsted for mange forskellige dyrearter. Her i dette lille paradis vokser der mere end 2000 planterarter, og der lever 400 fuglearter og 100 forskellige pattedyr. Ligesom i resten af Costa Rica er der også mange smukke sommerfugle.
Byen Monteverde blev grundlagt i 1950'erne af kvækere fra USA, som traditionelt er modstandere af militæret og ikke ønskede at bidrage til USA's oprustning. De valgte Costa Rica, fordi landet havde valgt en ikke-militaristisk vej og afskaffet sin hær i 1949. Monteverde er vokset stødt, siden den blev grundlagt, fordi andre, som delte de oprindelige kvækeres fredselskende livssyn, flyttede til området.
Selvom kvækerne egentlig kom hertil for at dyrke jorden, forstod de behovet for at bevare den sjældne cloud forest, som dækker bjergsiderne over deres marker. Samfundet er meget forskelligt fra de typisk caribisk-prægede samfund, der findes på kysten, og byder for øvrigt på adskillige souvenirbutikker og et kvæker-ostemejeri, som bestemt er et besøg værd.
Vi indlogerer os på vores hotel, og om eftermiddagen tager vi på en spændende tur til El Trapiche – et familieforetagende, hvor der dyrkes sukkerrør, kaffe, kakao, bananer og mange andre afgrøder. På en to timers tur gennem farmen introduceres vi til dyrkningsmetoder og processen fra jord til bord, og vi får også lov til selv at prøve kræfter med f.eks. fremstillingen af velsmagende karamel. Vi bydes på forskellige smagsprøver, inden vi kører tilbage til vores hotel.

Monteverde, vandring på hængebroer i regnskoven
Vi tager på en spændende naturvandring på de berømte hængebroer i tågeregnskoven for at opleve det unikke tropiske økosystem i fugleperspektiv og for at opleve den grønne verden sammen med en lokalguide, som kender alt til områdets planter. Broerne er mellem 50 og 170 meter lange og hænger mellem 12 og 60 meter over jorden.
Skoven er smuk og spændende i sig selv, og det er utroligt, hvad der vokser her, og hvor store f.eks. bregnerne kan blive. Undervejs får vi mulighed for at stifte nærmere bekendtskab med nogle helt særlige, småbitte væsner, de fine og farvestrålende kolibrier. Kolibrien måler typisk mellem 6 og 13 centimeter, inklusive næb, og den vejer mellem 2 og 10 gram. Den kan stå bomstille i luften og endda flyve baglæns, en kunst den mestrer som den eneste fugleart i verden. Efter en tur i tågeregnskoven har farven grøn fået en helt ny mening.
Vi spiser frokost og resten af eftermiddagen kan bruges i den lille hyggelige by. Om aftenen mødes vi igen og tager på en rolig aftenvandretur et par timer i regnskoven - der er en helt speciel stemning i regnskoven om aftenen, og vi kan være heldige at se nogle af de dyr, som er aktive i mørket. Middagen spiser vi sammen på en hyggelige restaurant.
Monteverde – Rincon de la Vieja, besøg i Las Pumas-internatet
Vi rejser videre nord på til den store nationalpark Rincon de la Vieja, men inden vi når så langt, gør vi et stop i Las Pumas-dyreinternatet, et fint sted, der tager sig af vilde dyr, der af den ene eller anden grund ikke kan klare sig selv i naturen. Internatet blev stiftet af en schweizisk dame, der bosatte sig i Costa Rica i 1959, og det drives nu af en fond og en flok dedikerede medarbejdere, der arbejder på frivillig basis.
Her i internatet kan vi få et glimt af de dyr, som er svære at få øje på i den fri natur. Det gælder bl.a. de store kattedyr som ocelotter, pumaer og jaguarer. I det omfang, det er muligt, sættes dyrene fri i naturen, når man vurderer, at de kan klare sig selv, men hvis de ikke kan lære at begå sig i naturen, lever de resten af deres liv i sikkerhed i internatet.
I løbet af eftermiddagen er vi fremme i Rincon de la Vieja, der er spækket med geotermisk aktivitet, vulkaner og uberørt tropisk, tør løvfældende skov. Navnet Rincon de la Vieja betyder den gamle kvindes hjørne og henviser til vulkanernes røgsøjler, der ifølge det oprindelige folk på stedet kommer fra enten en gammel, rygende vred kvinde oppe på toppen, eller fra en gammel, venlig kvinde, der laver mad til trængende forbipasserende – det kommer an på, hvem man spørger.
Hovedattraktionen her i parken er vulkanen af sammen navn som nationalparken, som er næsten 1900 meter høj og består af ni kratere i alt. Vulkanerne i parken var meget aktive i sidste halvdel af 1960’erne – og flere af dem sprutter stadig med vulkansk aktivitet.
Vi indlogeres på en rustik lodge tæt på nationalparken og slapper af i lodgens have om eftermiddagen, Vi har oven i købet mulighed for at nyde et bad i de varme kilder uden beregning - det gør godt for ømme muskler. Om aftenen spiser vi middag sammen på hotellets restaurant.

Rincon de la Vieja, en dag på vulkaner
Vi har en halv dags vandring i nationalparken ad anlagte stier i det smukke landskab, der er præget af vulkansk aktivitet, og vi går faktisk på flanken af vulkanen Santa Maria, der knejser 1916 meter mod himlen. Parken har flere vandfald - ikke mindre end 320 floder har deres udspring her. Naturen her i parken er helt anderledes, end hvad vi ellers har set i Costa Rica - her er det tropisk tør skov med et helt anderledes økosystem. Det fortæller rejselederen meget mere om.
Nationalparken er desuden kendt for sine mange varme kilder og boblende mudderhuller, som vi også kan betragte fra behørig afstand.
Om eftermiddagen vil der være tid til at prøve forskellige aktiviteter alt efter temperament. Bemærk dog, at aktiviteter som f.eks. ziplining er mod betaling. Ved ziplining hænger man i en sele (harnes) og kører på en stålwire fra punkt til punkt. Det er sjovt og en fantastisk oplevelse, der kilder lidt i maven, og Costa Rica er kendt for at have noget af det bedste ziplining i verden. Vi anbefaler det til jer, der har lidt ekstra eventyrlyst - en tur med zipline er ikke for tøsedrenge, men der er naturligvis lagt stor vægt på sikkerhed.


Rincon de la Vieja – Tamarindo Beach/Carrillo Beach
Efter nogle dage i højlandet skifter vi scene i dag til den blå Stillehavskyst, når vi kører de ca. 130 km ud til strandene ved Stillehaveta lune vand og afslappede atmosfære. Her finder vi det perfekte sted at afslutte vores costaricanske opdagelsesrejse med udsigt til havet.
Vi indlogerer os på et dejligt hotel tæt på stranden med en formidabel udsigt til havet på enten Tamarindo Beach eller Carrillo Beach. Begge steder har masser af byde på. Ved Carillo Beach er man afsondret fra "by"livet, og ved Tamarindo Beach kan man vælge til eller fra.
Efter ankomst er det oplagt at gå tur på stranden, nyde udsigten over Stillehavet, eller ligge ved poolen og få lidt sol.

Tamarindo Beach/Carrillo Beach, mulighed for aktiviteter
Vi har to dage ved havet, og har man lyst til flere oplevelser, er der forskellige ting at tage sig til. På stranden kan man leje et bræt og prøve kræfter med stand up paddling, man kan leje kajakker eller melde sig til undervisning i surfing. Det er også muligt at tilkøbe sejlture med delfinsafari og snorkelture, hvor man udforsker livet under havoverfladen med snorkel og maske – en herlig og meget farverig oplevelse.
Aktiviteterne ved strandet er ikke inkluderet i rejsens pris, men rejselederen hjælper gerne med at arrangere de forskellige muligheder, også hvis vi skulle være så heldige, at der skulle opstå en mulighed for at se ridley-havskildpadder. Det er umuligt at vide på forhånd, om havskildpadderne er der - men vores rejseleder holder øjne og ører åbne og slår til, hvis muligheden byder sig.
Den sidste aften byder vi på en afskedsmiddag på hotellets eller en lokal restaurant.




Fra Tamarindo Beach/Carrillo Beach til Liberia, besøg hos pottemagere, sejltur i Palo Verde-nationalparken og hjemrejse
Vores hjemrejse begynder sidst på dagen i dag, men vi har et par gode oplevelser at se frem til, inden vi når til lufthavnen i Liberia.
Morgenen tilbringer vi på hotellet med mulighed for en sidste dukkert i Stillehavet. Herefter lukker vi kufferten og tager plads i bussen for at køre mod Palo Verde National Park, som er kendt for sit rige fugle- og dyreliv og smukke flora. Køreturen tager et par timer.
På vejen spiser vi frokost og besøger nogle lokale pottemagere. Stort set alt keramik i landet bliver fremstillet her i området på værksteder, som har været ejet af de samme familier gennem generationer. Vi ser, hvordan de skaber krukker og andre smukke værker af ler, og er der plads i kufferten, kan det være, at man køber en fin souvenir til minde om rejsen.
Vi spiser frokost og kører det sidste stykke til Palo Verde, hvor vi stiger om bord i de motoriserede kanoer for et par timer at sejle ud i den smukke natur. Parken ligger i det meget frodige område mellem Tempisquefloden og Nicoyahalvøen og udgør Costa Riacas største vådområde - det er hjemsted for mange arter af vandfugle, diverse trækfugle og også krokodiller og leguaner i alle størrelser.
I den tørre sæson (fra december til maj) er vandmængderne mindre, og fuglene holder til i marsken og omkring vandhullerne, og eftersom vegetationen også er mere sparsom, er det nemmere at spotte fuglene. I den våde sæson er vådområderne enorme og fuglelivet endnu mere udbredt, så der er noget at kigge på, uanset hvornår på året man besøger parken.
Herefter kører vi mod lufthavnen i Liberia for at påbegynde hjemrejsen med et enkelt stop undervejs.