Gasadalur_02
Færøerne - Rejse til Færøerne

Dagsprogram

4,8 (16 Anmeldelser)
Dag 1

Danmark – Færøerne, Saksun og Torshavn

Vi rejser fra Danmark om formiddagen. Det er en dejlig kort flyvetur, og allerede efter ca. 2 timers flyvning kan vi kigge ned på de 18 grønne øer. Lufthavnen er lille, og da der ikke er indrejseformaliteter, der skal overstås, er vi hurtigt ude i vores private bus og klar til eventyr.

Vi lægger ud med at køre fra øen Vagar, hvor lufthavnen ligger, til den lille bygd Saksun på Streymoy, der repræsenterer det klassiske og historiske Færøerne: en samling små, sorte træhuse med hvidmalede vinduer og græs på taget. Bygden ligger fantastisk smukt i naturen, ned til vandet og med fjeldet i baggrunden. Her ligger også den gamle kongsgård Duvugardar, som har ca. 200 år på bagen, og som i dag er et udendørs museum. Dét skal vi kigge nærmere på.

Derefter kører vi til Torshavn og vores hotel for de næste 5 nætter, det dejlige førsteklasses Hotel Føroyar, der ligger oppe over Torshavn med udsigt udover byen, havet og øen Nolsoy. Her indkvarteres vi i værelser med udsigt over alle herlighederne.

Afhængig af afgang og flytider slutter vi dagen med en god 2-retters velkomstmiddag på hotellet eller en færøsk kulturaften med buffet og færøske specialiteter, musikindslag og introduktion til kædedans og gamle kvad. En aften der typisk rundes af med, at alle der har lyst kan deltage i den traditionelle færøske kædedans. Se under prisen inkluderer, hvilke afgange der byder på færøsk kulturaften.

Hotel Føroyar

★★★★

Vis hotel
Måltider
Middag
Ring eller skriv til os
Jessica Roda Tolentino
Tlf. 4526 0000

Mandag - fredag 10 - 15

Jessica Roda Tolentino - rejsekonsulent
Saksun_by_07
Saksun_by_01
Hotel_Foroyat_spa_01
Hotel_Foroyat_lounge_01
Hotel_Foroyat_spa_02
Glæd jer til at opleve Hotel Færoyar! Det yderst moderne hotel har et vidunderligt design, og tilbyder diverse spabehandlinger - og en fortryllende udsigt over landskabet!
Dag 2

Det historiske Torshavn og vandretur til Kirkjubøur

Vi begynder vores byvandring fra vores hotel. Herfra går vi til Nordens Hus, som er et kunst- og kulturhus. Arkitektonisk set er det en meget spændende bygning, som med sine mørke stålkonstruktioner og græs på taget nærmest forsvinder ind i landskabet. Vi koncentrerer os om bygningen udefra, men kigger naturligvis også ind i den store foyer. Derefter går turen ned mod havneområdet i Torshavn gennem Plantasjan, Færøernes største skov, som godt nok er mindre end Tivoli men er et resultatet af et mere end 100 år langt klima-eksperiment. Her har skiftende overgartnere siden 1903 arbejdet med at finde og evaluere arter, der trives med kølige somre, milde vinter, basaltisk undergrund, salt luft og masser af blæst.

Vi når frem til den meget fine domkirke, Havnar Kirkja, som er den næstældste bevarede kirke på Færøerne og siden 1990 har været sæde for biskoppen af Færøerne. Hvis det er muligt, kigger vi naturligvis ind i den.

Derefter skal vi gennem Uti a Reyni-kvarteret, et vidunderligt og meget fotogent kvarter med charmerende små, sorttjærede huse med græs på tagryggen. Mange af dem er private boliger, hvis ejere må finde sig i at havne i alverdens fotoalbums. I umiddelbar forlængelse af Uti a Reyni ligger Tinganes, det smukke område som siden år 825 har lagt jord til øernes parlamentariske forsamlinger. De første samlinger blev holdt under åben himmel, og i nyere tid kom de smukke røde huse til, som i dag huser Landsstyret og forskellige ministerier.

Vi slutter byrundturen ved Skansin, den historisk fæstning som ligger på en høj ved havnen. Her har vi tid til at spise frokost på egen hånd, som med fordel kan nydes på en af de hyggelige cafeer på havnefronten.

Herefter skal vi på en dejlig vandretur henover fjeldet til Kirkjubøur (Kirkebø). Ruten er godt 10 km i alt og tager små 3 timer afhængig af vejret, så husk de gode vandresko eller vandrestøvler – som i det hele taget anbefales, når man bevæger sig ud i den færøske natur. Alle almindeligt gående kan være med på denne vandretur, men man skal være opmærksom på, at dele af vandreturen vil være i ujævnt terræn, og at vi skal op over et fjeld. Men når vi først kommer op i terrænet, og hvis vejret er klart, bliver vi belønnet for vores opstigning med en smuk udsigt over Torshavn, Nolsoy og øerne Sandoy, Hestur, Koltur og Vagar i det fjerne.

De, som ikke vil vandre, skal naturligvis ikke snydes for det spændende besøg i Kirkjubøur. Der går nemlig gratis busser fra Torshavn centrum til Kirkjubøur, og rejselederen vil sørge for at informere om stoppested og tidspunkt, så man med nemhed kan komme frem til Kirkjubøur og genforenes med resten af gruppen.

Den lille bygd Kirkjubøur er et meget historisk sted. Det var middelalderens kirkelige centrum. Her boede bispen på sin store gård, som der stadig findes rester af, og her ligger stadig den hvidkalkede Olavskirke, som blev bygget som domkirke i 1200-tallet. Kirken fungerer som sognekirke i dag. Vi kigger os omkring i den lille by og nyder en velfortjent kop kaffe, inden vi tager bussen tilbage til Torshavn.

Når vi er tilbage på vores hotel, er det tid til at spise middag på en af hotellets gode restauranter, en finere af slagsen eller deres bistro-restaurant. Det er også oplagt at udforske den spændende gastronomi, der efterhånden blomster i hovedstaden. Bymidten er ikke længere væk en end taxatur på 10 min, hvis man da ikke vælger at gå de ca. 2 km frem og tilbage. I Torshavn er der en masse spændende caféer og en håndfuld rigtig gode restauranter.

F.eks. Restaurant Ræst der har et spændende menukort af særligt fermenterede specialiteter af hval- og lammekød, supper og oste. Etika-Sushi byder på det friskeste fisk fra Atlanterhavet, man kan tænke sig, ligesom den charmerende fiskerestaurant Barbara med sit græsklædte tag er et besøg værd. Flere af de bedste restauranter ligger i første klynge af historiske huse ved havneområdet, hvor det danske mikrobryggeri Mikkeller også har en bar.

Hotel Føroyar

★★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
thorshavn_01
thorshavn_04
thorshavn_uti a reyni_01
toerrede fisk
Dag 3

Heldagsudflugt til Klaksvik og Kalsoy og en af Færøernes smukkeste vandreture

En herlig dag i naturen venter os i dag. Efter morgenmaden på hotellet kører vi til Klaksvik for at tage færgen til Kalsoy, en ø med en dramatisk og smuk natur. Hotellet har lavet en frokostmadpakke til os, som vi skal nyde senere på en smuk plet i naturen.

Køreturen til Klaksvik tager godt en time og fører os gennem den ca. 11 km lange undersøiske tunnel Eysturoyartunnilin, der forbinder Streymoy, hvor Torshavn ligger, med Eysturoy samt begge sider af Skálafjørður. Det er et imponerende bygningsværk, og for os, der besøger Færøerne, er den helt store attraktion tunellens rundkørsel, som helt sikkert er den eneste af slagsen i en undersøisk tunnel. Det er et utrolig smukt syn, der er udsmykket af den færøske kunstner Tróndur Patursson, der har skabt et imponerende kunstværk omkring selve rundkørslen

Fra Klaksvik sejler vi de ca. 20 min med færgen til Kalsoy, hvor vi kører ad snørklede småveje og ind gennem et par smalle, ensporede tunneller – men fortvivl ikke! Chaufføren har prøvet det mange gange før og kender vigereglerne. Udsigten udenfor tunnellerne er formidabel, og efter en halv times tid er vi fremme ved Trøllanes på nordspidsen af øen.  

Her skal vi ud på en af Færøernes mest ikoniske vandreture – turen ud til Kallur-fyret, der står helt vanvittigt smukt og højt på den irgrønne, stejle slette. Vi tager turen i et tempo, hvor alle almindeligt gående kan være med, men det kræver igen gode vandresko eller vandrestøvler, da vi går i ujævnt terræn, og underfladen kan være glat. Vi regner med, at det tager en time til halvanden time hver vej, og vi får måske følgeskab af områdets mange får. Turen er smuk fra start til slut, og man kan altid vende om og gå tilbage til udgangspunktet, hvis man synes, at man har fået nok vandring. Vel nede igen – eller undervejs, hvis vi har lyst – spiser vi vores madpakker, og herefter går turen tilbage til færgen.

Vi benytter lige lejligheden til at besøge Christianskirken, mens vi er i Klaksvik, Færøernes næststørste by. Kirken er bygget i 1963 og viet til de færøske fiskere, der døde på havet under 2. Verdenskrig samt til Kong Christian X. Religion, og det vil for Færøernes vedkommende sige kristendommen, spiller en forholdsvis vigtig rolle på Færøerne, hvor en stor del af befolkningen er flittige kirkegængere.

Vi vender igen snuden mod Torshavn og får endnu en gang fornøjelsen af den undersøiske tunnel Eysturoyartunnilin. Vi ankommer til Torshavn i tide til middag på vores skønne hotel eller på en af byens mange gode restauranter.

Hotel Føroyar

★★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Picnicfrokost
Klaksvik_christianskirken_01
Vi kigger forbi Christianskirken i Klaksvik, som er viet til Kong Christian X og til færøske fiskere, der mistede livet under 2. Verdenskrig.
Vandreture på Færøerne

Rejsen til Færøerne er ikke komplet, før vandreskoene er snøret, og naturen udforsket til fods. Man skal derfor huske de gode vandresko/støvler, hvis man vil have det fulde udbytte af rejsen. Vi går nemlig også i ujævnt terræn, op ad bakker og ad våde stier. Pak også den vind- og regntætte jakke, så du er forberedt på de typiske vejrskifte. Vandreturen til eksempelvis Kirkjubøur er små 9 km. lang og går over et fjeld, mens vandreturen til ved Kalsoy til Kallur Fyr går decideret op ad bakke. Her er det frivilligt, om man vil helt op til fyret på toppen.

 

Kalsoy_fyr_04 kopier
Kalsoy_05
Kalsoy_the seal woman_01
Kalsoy_Mykines_fyr_01
Vandreturen ud til fyret på Kalsoy er en af landets smukkeste - og udsigten ved fyrtårnet er enhver anstrengelse værd!
Dag 4

Besøg i Tjørnuvik og idylliske Gjogv, frokost i privat hjem og besøg hos en fårebonde

Efter morgenmaden tager vi plads i vores bus for at køre nordpå. Vores første stop i dag er Tjørnuvik, der ligger vidunderligt smukt i bunden af en dyb bugt og med stejle fjelde op til begge sider. Det er den rene idyl, og vi tager en gåtur rundt i bygden og lidt op i fjeldet, og er vi heldige skinner solen måske ovenikøbet over udsigten til klippeformationerne Kæmpen og Kællingen. Vores rejseleder står naturligvis klar med sagnet om klipperne. Det bliver aldrig rigtig koldt eller rigtig varmt på Færøerne, men der kan sagtens komme regn, så det er bare et spørgsmål om at have det rigtige tøj med foruden gode vandresko eller vandrestøvler – og har man regnbukser på, så kan man jo sagtens sidde på en bænk eller en grøn plet, selvom der skulle være lidt fugtigt.

Efter vores lille vandretur kører vi tilbage ad den samme vej, som vi kom, og denne gang stopper vi ved Fossa for at tage billeder af det imponerende vandfald, der plasker lystigt ud over siden af fjeldet. Derefter fortsætter vi til idylliske Gjogv (udtales Djegv), en lille bygd på Esturoy-øen. Køreturen tager kun en times tid, og fra bussædet kan vi igen nyde den skønne udsigt til Færøernes irgrønne natur.

Fremme i Gjogv går vi langs elven ned til vandet. Gjogv betyder ’kløft’, og det beskriver bygden helt perfekt. Den ligger kilet inde mellem to fjelde og ned mod en lille naturhavn. På vej ned til vandet i bunden af kløften betragter vi de fine træhuse malet i forskellige farver. En del af husene i bygden bruges kun som sommerhuse, og det faste indbyggertal når således ikke meget over 30. Vi betragter den smukke udsigt fra ”Marys bænk”, som blev opført i anledning af kronprinseparrets besøg i 2005 på baggrund af idé fra to ældre indbyggere – Rita og Kristian – der ville give parret en mulighed for at nyde den pragtfulde udsigt til kløften og havet. Kronprinsesse Mary fik den ære at indvie bænken, og den har derfor siden haft navnet "Marys Bænk".

Vi fortsætter op ad fjeldet for at nyde en fabelagtig og også lidt dramatisk udsigt over havet. Her stikker man ikke næsen for langt ud! Der er bygget trapper og rækværk hele vejen op til toppen af fjeldet, så alle kan være med. Fra april til midt i august, kan vi ovenikøbet være heldige at se de ikoniske søpapegøjer, lunder.

Frokosten i dag spiser vi i et privat hjem. Det er en hyggelig måde at komme lidt tættere på færingerne og få en unik fornemmelse af det daglige liv i det forholdsvis lille samfund, som Færøerne udgør. Det er også en chance for at få en sludder – alle færinger taler dansk – og ikke mindst for at smage spændende færøske specialiteter.

Næste punkt på dagsordenen er endnu et privat besøg, denne gang hos en fårebonde. Engang var fåreavl et af de bærende elementer i den færøske økonomi, men i dag er det fiskeri og fiskeindustri, der tjener flest penge hjem til øerne. Der er dog stadig mange får på Færøerne, og det er ikke ualmindeligt, at man ejer får eller har en andel i en fåreavl, selvom man ikke længere bor på landet.

Fårene går ude i fjeldet året rundt, og 4-5 gange om året er der ’fjeldgang’, hvor alle ejere møder op for at drive fårene ned i en fælles fold, hvor de får medicin og bliver øremærket, inden de slippes løs igen – det er en stor begivenhed på Færøerne. Der slagtes i oktober, og herefter fordeler familierne kødet og hænger lammekøllerne til tørre i udhuset. I løbet af foråret er det vindtørrede kød klar til at blive spist – det såkaldte skærpekød, som færingerne (og ikke så mange andre) elsker. 

Vores fårebonde fortæller om årets gang på fjeldet, og derefter går turen tilbage til Torshavn, og vi skal nu for tredje gang gennem den ca. 11 km lange undersøiske tunnel Eysturoyartunnilin.

Om aftenen er vi på egen hånd og kan spise på Hotel Føroyar eller tage ned til  Torshavn og nyde byens mange gode restauranter.

Hotel Føroyar

★★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Frokost
Ring eller skriv til os
Jessica Roda Tolentino
Tlf. 4526 0000

Mandag - fredag 10 - 15

Jessica Roda Tolentino - rejsekonsulent
Fossa vandfald_05
Gjogv_by_10
Gjogv betyder 'kløft', og bygden ligger netop ned til en kløft, som udgør en fin naturhavn. Om sommeren udnyttes kløftens akustik til koncerter.
alt
Dag 5

Vestmanna, sejlads med fabelagtig udsigt

I dag skal vi opleve færøsk natur fra søsiden, og vi kører derfor mod nordvest på Steymoy ud til Vestmanna, hvor nogle af Færøernes højeste fjelde ligger. Her går vi ombord i en båd, der tager os ud langs kysten, hvor fjeldene rager 700 meter lodret mod himlen.

I sommermånederne yngler lunder og lomvier på bittesmå hylder på de stejle klippesider, og man undres over, at de ikke falder ned – godt, at de kan flyve, hvis det skulle ske! Lunderne er dem, vi også kender som søpapegøjer – de har store, trekantede orange næb, orange ben og smukke øjne, der ser ud som om, de har make-up på. En kikkert ville være godt at medbringe her. Vær opmærksom på, at lunden typisk yngler på Færøerne fra april til cirka midten af august, og resten af året opholder de sig ude på det åbne hav, hvor vi desværre ikke kan komme til at se dem. Det vurderes, at lundebestanden i Færøerne ligger omkring 1 million, men bestanden er desværre alvorligt truet pga. fødeknaphed. I slut august trækker lunderne mod syd og De Kanariske Øer, indtil kolonierne returnerer til Færøerne næste forår.

Vi sejler et par timer langs kysten ind i dybe grotter og gennem smalle sund – det er en virkelig smuk og dejlig oplevelse, der blot kræver noget varmt tøj. Vel tilbage på fastlandet spiser vi en god buffetfrokost på en restaurant på havnen i Vestmanna, og herefter kører vi tilbage mod Torshavn.

Om aftenen vil det være muligt at deltage i en fælles afskedsmiddag – dog for egen regning. Vi kan virkelig anbefale middagen, idet Torshavn gennem de senere år har fået en meget spændende restaurantscene. Folkene bag Færøernes meget berømte Restaurant KOKS, som har ikke mindre end 2 Michelin-stjerner, har åbnet en håndfuld restauranter i Torshavns historiske centrum, og vi har på forhånd reserveret bord på Aarstova, hvis specialitet er en lækker fiskesuppe til forret og en langtidsbraiseret lammekølle til hovedret – det smager virkeligt dejligt.

Hotel Føroyar

★★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Frokost
Vestmanna_05
På med det varme tøj, når vi sejler langs kysten ved Vestmanna.
Vestmanna_01
Vestmanna_02
Søpapegøje_01
Vestmanna_03
På sejlturen ved Vestmanna ser vi Færøerne fra en ny og meget smuk vinkel. Vi kan være heldige at se lunderne fra slut april til august, hvor de søde søpapegøjer holder til og yngler på de stejle skrænter.
Dag 6

Torshavn, Gasadalur og hjemrejse

Det er vores sidste dag på rejsen, og inden vi skal med det tidlige eftermiddagsfly mod Danmark, skal vi besøge den lille bygd Gasadalur (Gåsedalen), som ligger for enden af en tunnel ud mod havet. Helt frem til 2004, hvor tunnelen åbnede, var Gasadalur isoleret fra resten af landet, og den eneste vej til bygden var en vandrerute henover bjerget til nabobygden Bøur, som postbuddet gik ad tre gange om ugen. Udsigten fra Gasadalur er mageløs: vi kigger ud over havet fra de grønne fjelde, der rejser sig lodret op ad havet, og hvis vejret er klart, kan vi længst ude mod vest skimte Mykines, den yderste ø i riget.

Ved Gasadalur ligger også det berømte Mulafossur – et af verdens smukkeste vandfald, der brager ud over klippekanten og ned i Atlanterhavet, et fald på ca. 30 meter. Dette syn er en værdig afslutning på vores rejse til Nordatlantens grønne juvel. Efter denne smukke salut på vores rundrejse på Færøerne, kører vi til lufthavnen, hvor flyet mod Danmark venter.

Måltider
Morgenmad
Ring eller skriv til os
Louise Holm Nielsen
Tlf. 4526 0000

Mandag - fredag 10 - 15

LHN
Gasadalur_03
Den berømte Mulafossur plasker ned i Atlanterhavet ved Gasadalur.
like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (1.607 anmeldelser)