Gasadalur_02
Færøerne - Nordatlantens grønne juvel

Dagsprogram

6 dage fra 13.490 kr.
Dag 1

Danmark – Færøerne, Saksun, Tjørnuvik og Gjogv

Om morgenen mødes vi med vores rejseleder i Københavns Lufthavn for at gå ombord på flyet til Vagar. Det er en dejlig kort flyvetur, og allerede efter ca. 2 timer flyvning kan vi kigge ned på de 18 grønne øer. Lufthavnen er lille, og da der ikke er indrejseformaliteter, der skal overstås, er vi hurtigt ude i vores private bus og klar til eventyr.

Bemærk, at dette er dagsprogrammet for afgangene i april, maj, august og september – se dagsprogram for juni- og juliafgange her. Vi lægger ud med at køre til den lille bygd Saksun på Streymoy, der repræsenterer det klassiske og historiske Færøerne: en samling små sorte træhuse med hvidmalede vinduer og græs på taget. Bygden ligger fantastisk smukt i naturen, ned til vandet og med fjeldet i baggrunden. Her ligger også den gamle kongsgård Duvugardar, som har ca. 200 år på bagen, og som i dag er et udendørs museum. Det skal vi kigge nærmere på.

Efter dette første møde med Færøernes smukke natur sætter vi os igen i bussen for at køre til Tjørnuvik, der ligger på den anden side af fjeldet. Også Tjørnuvik ligger vidunderligt smukt – i bunden af en dyb bugt og med stejle fjelde op til begge sider. I denne idyl tager vi ud på vores første vandretur, inden vi slår os ned og spiser vores picnic-frokost – måske er vi heldige, at solen skinner. Det bliver aldrig rigtigt koldt og aldrig rigtigt varm på Færøerne – det gælder bare om at have det rigtige tøj med – og har man regnbukser på, så kan man jo sagtens sidde på en bænk eller en grøn plet, selvom der skulle være lidt fugtigt.

Når frokosten er spist kører vi tilbage ad den samme vej, som vi kom, og denne gang stopper vi ved Fossa for at tage billeder af det imponerende vandfald, der plasker lystigt ud over siden af fjeldet. Derefter fortsætter vi til Esturoy-øen og helt op nordpå til idylliske Gjogv (udtales Djegv), hvor vi skal bo i to dage.

Gjogv betyder ’kløft’, og det beskriver bygden helt perfekt. Den ligger kilet inde mellem to fjelde og ned mod en lille naturhavn. Vi tjekker ind på bygdens eneste og meget eftertragtede hotel, der ligger højt i terrænet med smuk udsigt over fjeldene og ganske kort gåafstand ned til vandet. Hotellet har en hyggelig restaurant og gode værelser beliggende i hovedhuset og i et anneks ved siden af. Vi spiser middag sammen i restauranten – og så er det vist også nok for i dag.

Gjaargadur Guesthouse

★★+

Vis hotel
Måltider
Picnicfrokost
Middag
Ring eller skriv til os
Louise Holm Nielsen
Tlf. 4526 0000

Mandag - torsdag 10 - 17,
Fredag 10 - 16.30

LHN
Saksun_by_03
Saksun er en yderst fotogen lille bygd.
Gjogv_by_03
Gjogv_by_10
Gjaargardur_guesthouse_01
Gjogv betyder 'kløft', og bygden ligger netop ned til en kløft, som udgør en fin naturhavn. Om sommeren udnyttes kløftens akustik til koncerter. Nederst th: Vi bor på byens fine Guesthouse.
Dag 2

Heldagsudflugt til Kalsoy og en af Færøernes smukkeste vandreture

Vi står tidligt op, idet vi skal nå færgen til Kalsoy, en ø med en dramatisk og smuk natur, som vi faktisk kan kigge over på fra Gjogv. Færgen afgår fra Klaksvik kl. 8.00, og vi får to madpakker med fra hotellet: en med morgenmad, som vi spiser i bussen på vej til færgen, og en frokostmadpakke, som vi skal nyde i naturen senere.

Sejlturen til Kalsoy tager ca. 20 minutter, og herefter kører vi ad snørklede småveje og ind gennem et par smalle, ensporede tunneller – men fortvivl ikke, chaufføren har prøvet det mange gange før og kender vigereglerne. Udsigten udenfor tunnellerne er formidabel, og efter en halv times tid er vi fremme ved Trøllanes på nordspidsen af øen.  

Her skal vi ud på en af Færøernes mest ikoniske vandreture – turen ud til Kallur-fyret, der står helt vanvittigt smukt og højt på den irgrønne, stejle slette. Vi tager turen i et tempo, hvor alle kan være med – vi regner med, at det tager en time hver vej, og vi får måske følgeskab af områdets mange får. Vel nede igen – eller undervejs, hvis vi har lyst – spiser vi vores madpakker, og herefter går turen tilbage til færgen.

Vi benytter lige lejligheden til at besøge Christianskirken, mens vi er i Klaksvik, Færøernes næststørste by. Kirken er bygget i 1963 og viet til de færøske fiskere, der døde på havet under 2. Verdenskrig samt til Kong Christian X. Religion, og det vil for Færøernes vedkommende sige kristendommen, spiller en forholdsvis vigtig rolle på Færøerne, hvor en stor del af befolkningen er flittige kirkegængere.

Sidst på eftermiddagen er vi tilbage på hotellet, hvor vi kan hvile benene lidt, inden vi mødes til middag i hotellets restaurant.

Gjaargadur Guesthouse

★★+

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Picnicfrokost
Middag
Kalsoy_fyr_04 kopier
Vandreturen ud til fyret på Kalsoy er en af landets smukkeste.
kalsoy_02
Klaksvik_christianskirken_01
Tv: Færøsk natur i en nøddeskal: Stejle grønne fjelde, der falder dramatisk mod havet. Th: Vi kigger forbi Christianskirken i Klaksvik, som er viet til Kong Christian X og til færøske fiskere, der mistede livet under 2. Verdenskrig.
Dag 3

Gjogv - Torshavn, gåtur i bygden, frokost i privat hjem og besøg hos en fårebonde

Igen står vi tidligt op, og det er slet ikke svært, for lyset bryder tidligt frem, og der venter mange flere oplevelser i dag. Efter morgenmaden går vi langs elven længere ned i Gjogv, som er en malerisk bygd med fine træhuse i forskellige farver. En del af husene i bygden bruges kun som sommerhuse, og det faste indbyggertal når således ikke meget over 30.

Vi skal på en dejlig gåtur helt ned til vandet i bunden af kløften og op ad fjeldet for at nyde en fabelagtig og også lidt dramatisk udsigt over havet. Her stikker man ikke næsen for langt ud! Der er bygget trapper og rækværk hele vejen op til toppen af fjeldet, så alle kan være med. På vej ned traverserer vi fjeldet, så vi havner ved p-pladsen foran hotellet, og her venter bussen på os.

Frokosten i dag spiser vi i et privat hjem. Det er en hyggelig måde at komme lidt tættere på færinger og få en fornemmelse af det daglige liv i det forholdsvis lille samfund, som Færøerne udgør. Det er også en chance for at få en sludder – alle færinger taler dansk – og ikke mindst for at smage spændende færøske specialiteter.

Næste punkt på dagsordenen er endnu et privat besøg, denne gang hos en fårebonde. Engang var fåreavl et af de bærende elementer i den færøske økonomi, men i dag er det fiskeri og fiskeindustri, der tjener flest penge hjem til øerne. Der er dog stadig mange får på Færøerne, og det er ikke ualmindeligt, at man ejer får eller har en andel i en fåreavl, selvom man ikke længere bor på landet.

Fårene går ude i fjeldet året rundt, og 4-5 gange om året er der ’fjeldgang’, hvor alle ejere møder op for at drive fårene ned i en fælles fold, hvor de får medicin og bliver øremærket, inden de slippes løs igen – det er en stor begivenhed på Færøerne. Der slagtes i oktober, og herefter fordeler familierne kødet og hænger lammekøllerne til tørre i udhuset. I løbet af foråret er det vindtørrede kød klar til at blive spist – det såkaldte skærpekød, som færingerne (og ikke så mange andre) elsker.  

Vores fårebonde fortæller om årets gang på fjeldet, inden vi kører videre mod Torshavn. På vejen stopper vi i Navia-butikken, hvor vi kan kigge på, og måske købe, fine produkter i uld – det kunne være en sweater eller et halstørklæde. Man kan også køb uldgarn i virkelig god kvalitet, hvis man hellere selv vil strikke.

Sidste stop er ved Nationalmuseet, der ligger højt oppe i udkanten af Torshavn. Den består af en flot udstilling med bl.a. originale færøske robåde, fine nationaldragter og fund fra vikingetiden. Her får vi også en introduktion til naturens og geologiens historie på øerne.

Nu må det være nok for i dag – vi kører til vores hotel, der ligger centralt i lille, hyggelige Torshavn.

62N Hotel

★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Frokost
alt
Dag 4

Vestmanna, sejlads med fabelagtig udsigt

I dag skal vi opleve færøsk natur fra søsiden, og vi kører derfor mod nordvest på Steymoy ud til Vestmanna, hvor nogle af Færøernes højeste fjelde ligger. Her går vi ombord i en båd, der tager os ud langs kysten, hvor fjeldene rager 700 meter lodret mod himlen.

I sommermånederne yngler lunder og lomvier på bittesmå hylder på de stejle klippesider, og man undres over, at de ikke falder ned – godt, at de kan flyve, hvis det skulle ske! Lunderne er dem, vi også kender som søpapegøjer – de har store, trekantede orange næb, orange ben og smukke øjne, der ser ud som om de har make-up på. En kikkert ville være godt at medbringe her.

Vi sejler et par timer langs kysten, ind i dybe grotter og gennem smalle sund – det er en virkelig dejlig oplevelse, der blot kræver noget varmt tøj. Sidst på formiddagen kører vi tilbage mod Torshavn, hvor vi skal besøge Nordens Hus, et kunst- og kulturhus samt et instrument for det nordiske kultursamarbejde, der foregår via Nordisk Ministerråd.

Arkitektonisk er det en spændende bygning, som med sine mørke stålkonstruktioner og græs på taget nærmest forsvinder ind i landskabet. Her holdes der koncerter og mange andre kulturelle begivenheder, og huset har en spændende kunstsamling med værker af mange nordiske kunstnere.

Vi kører ind til vores hotel, og resten af dagen er vi på egen hånd til at spise en sen frokost og gå en tur i byen, eller hvad man nu har lyst til.

62N Hotel

★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Vestmanna_05
På med det varme tøj, når vi sejler langs kysten ved Vestmanna.
Vestmanna_01
Vestmanna_02
Søpapegøje_01
Vestmanna_03
På sejlturen ved Vestmanna ser vi Færøerne fra en ny og meget smuk vinkel. Om sommeren holder de søde søpapegøjer til på de stejle skrænter.
Dag 5

Det historiske Torshavn og vandretur til Kirkjubøur

Som det første i dag koncentrerer vi os om det historiske og hyggelige Torshavn – en af verdens mindste hovedstæder. Vi går fra hotellet ned gennem Uti a Reyni-kvarteret – et vidunderligt og meget fotogent kvarter med charmerende små, sorttjærede huse med græs på taget. Mange af dem er private boliger, hvis ejere må finde sig i at havne i alverdens fotoalbums.

I umiddelbar forlængelse af Uti a Reyni ligger Tinganes, det smukke område som siden år 825 har lagt jord til øernes parlamentariske forsamlinger. De første samlinger blev holdt under åben himmel, og i nyere tid kom de smukke røde huse til, som i dag huser Landsstyret og forskellige ministerier.

Der bliver tid til at spise frokost på egen hånd, måske på en af de hyggelige cafeer på havnefronten, og herefter skal vi på en dejlig vandretur henover fjeldet til Kirkjubøur (Kirkebø). Ruten er 7-8 km i alt og tager omkring 2,5 timer. Når vi kommer op i terrænet får vi smuk udsigt over Torshavn og Nolsoy og senere over øerne Sandoy, Hestur, Koltur og Vagar. Det er en let gåtur, hvor alle kan være med. 

Den lille bygd Kirkjubøur er et meget historisk sted. Det var middelalderens kirkelige centrum – her boede bispen på sin store gård, som der stadig findes rester af, og her ligger stadig den hvidkalkede Olavskirke, som blev bygget som domkirke i 1200-tallet. Kirken fungerer som sognekirke i dag. Vi kigger os omkring i den lille by og nyder en velfortjent kop kaffe, inden vi tager bussen tilbage til Torshavn.

Om aftenen vil det være muligt at deltage i en fælles afskedsmiddag, dog for egen regning. Vi kan virkelig anbefale det, idet Torshavn gennem de senere år har fået en meget spændende restaurantscene. Folkene bag Færøernes meget berømte Restaurant KOKS, som har ikke mindre end 2 Michelin-stjerner, har åbnet en håndfuld restauranter i Torshavns historiske centrum, og vi har på forhånd reserveret bord på Aarstova, hvis specialitet er fisk og lam. Prøv f.eks. deres lækre fiskesuppe til forret og den langtidsbraiserede lammekølle til hovedret – det smager virkeligt dejligt.

62N Hotel

★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Kirkjuboeur_01
Ring eller skriv til os
Louise Holm Nielsen
Tlf. 4526 0000

Mandag - torsdag 10 - 17,
Fredag 10 - 16.30

LHN
alt
Dag 6

Torshavn, Gasadalur og hjemrejse

Det er vores sidste dag på rejsen, men før vi kører til lufthavnen, skal vi besøge den lille bygd Gasadalur (Gåsedalen), som ligger for enden af en tunnel ud mod havet. Helt frem til 2004, hvor tunnelen åbnede, var Gasadalur isoleret fra resten af landet, og eneste vej til bygden var den vandrerute henover bjerget til nabobygden Bøur, som posten gik ad tre gange om ugen. Udsigten fra Gasadalur er mageløs: vi kigger ud over havet på grønne fjelde, der rejser sig lodret op ad havet, og hvis vejret er klart, kan vi længst ude mod vest skimte Mykines, den yderste ø i riget.

Ved Gasadalur ligger også det berømte Mulafossur – et af verdens smukkeste vandfald, der brager ud over klippekanten og ned i Atlanterhavet, et fald på ca. 30 meter. Dette syn er en værdig afslutning på vores rejse til Nordatlantens grønne juvel.

Bemærk, at dette er dagsprogrammet for afgangene i april, maj, august og september – se dagsprogram for juni- og juliafgange her.

62N Hotel

★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Ring eller skriv til os
Louise Holm Nielsen
Tlf. 4526 0000

Mandag - torsdag 10 - 17,
Fredag 10 - 16.30

LHN
Gasadalur_03
Den berømte Mulafossur plasker ned i Atlanterhavet ved Gasadalur.
like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (1.480 anmeldelser)