ilulissat_midnatssol_02
Grønland - Rundrejse til Grønland

Dagsprogram

8 dage fra 29.980 kr.
Dag 1

Danmark – Kangerlussuaq, Grønland, spændende historie og storslået natur

Vi mødes i Københavns Lufthavn om morgenen for at flyve til Kangerlussuaq (tidligere Søndre Strømfjord), hvor Grønlands største lufthavn ligger. Flyveturen med Air Greenland varer 4 timer og 40 minutter, og på grund af tidsforskellen lander vi allerede om formiddagen, lokal tid. Derfor kan vi også nå at opleve en masse allerede på rundrejsens første dag.

Vi rammes af den knasende skarpe og friske luft og af storslået natur, allerede når vi træder ud af flyet i Kangerlussuaq, hvor vi skal bo de første to nætter. Vores hotel ligger meget bekvemt i selve lufthavnsbygningen, og efter et hurtig tjek-ind er vi klar til at tage plads i bussen og tage på en spændende tur i området.

Kangerlussuaq betyder ’den store fjord’, hvilket er en reference til byens beliggenhed for enden af den 180 km lange fjord af samme navn. Vores rejseleder tager sammen med en dygtig lokal guide hul på fortællingen om områdets historie fra fortiden til dengang under 2. Verdenskrig, hvor Kangerlussuaq var en amerikansk base af stor strategisk vigtighed. Vi hører også om områdets rolle under Den Kolde Krig og op til vore dage – et emne, der er mere aktuelt end nogensinde.

Vejnettet omkring Kangerlussuaq er Grønlands længste, og derfor kan vi køre til flere interessante udkigspunkter og få de første indtryk af Grønlands fantastiske natur undervejs. Køreturen går forbi havnen med udsigt til fjorden, og forbi den tidligere forskerby, Kellyville. Vi fortsætter rundt på det gamle baseområde og besøger naturligvis også bygdens hundegård, hvor vi kommer tæt på den grønlandske slædehund.

Turen slutter på Kangerlussuaq Museum, som ligger i det gamle baseområde på den anden side af landingsbanen. Udstillingerne tager udgangspunkt i Kangerlussuaqs unikke historie som henholdsvis militærbase, civil lufthavn og forskningslokation.

På grund af tidsforskellen på 4 timer og de mange oplevelser, vi har haft allerede på rejsens første dag, spiser vi middag på hotellets restaurant tidligt om aftenen, hvorefter vi går til ro.

Hotel Kangerlussuaq

★★★

Vis hotel
Måltider
Middag
Ring eller skriv til os
Louise Holm Nielsen
Tlf. 4526 0000

Mandag - fredag 10 - 15

LHN
Kangerlussuaq_efteraar_01
Kangerlussuaq_lufthavn
Russel_glestjer_01
Lufthavnen i Kangerlussuaq er Grørnlands trafikale knudepunkt og var under 2. Verdenskrig en amerikansk base af stor strategisk vigtighed. Kangerlussuaq betyder 'den store fjord'.
Dag 2

Kangerlussuaq, udflugt til Russelgletsjeren, Indlandsisen og UNESCO-beskyttet natur

Vi spiser morgenmad på hotellet, og derefter skal vi ud på en uforglemmelig tur til indlandsisen, verdens næststørste iskappe, der dækker 80% af Grønlands areal. Vi tager kun en ganske lille bid af Indlandsisen på dagens udflugt, men vi kommer alligevel til at fornemme iskappens enorme omfang, der samlet set er 40 gange større end Danmark.

På køreturen derud holder vi øje med landskabet, for der er gode muligheder for at se rensdyr, moskusokser og arktiske fugle. Vi kører langs Sandflugtsdalen, der følger den lange smeltevandselv, og ser det turkismælkehvide vand, som fosser afsted, mens vi nærmer os Indlandsisen

Fremme ved indlandsisen modtages vi af majestætisk natur. Isen blev skabt for 2-3 millioner år siden og rummer i dag 2,7 millioner kubikkilometer is, hvilket svarer til næsten halvdelen af alt ferskvand på den nordlige halvkugle. På sit højeste sted når isen op på 3.231 meter over havets overflade, og for de rette forskere kan den fortælle historier om tidligere tiders klima. Det fortæller vores rejseleder alt sammen mere om på vejen derud.

Vi oplever også Russelgletsjeren, som vi går en tur ved i behørig afstand, så vi er i sikkerhed, hvis gletsjeren skulle kælve. Russelgletsjeren er en af de kanaler, hvorigennem isen siver væk fra Indlandsisen, og bagved gletsjeren begynder den enorme iskappe, der dækker omkring 80% af Grønland. Russelgletsjeren er en del af det UNESCO-beskyttede område Aasivissuit Nipisat, som allerede for mere end 4.000 år siden var jagtterritorie for mennesker.

Vi fortsætter til Punkt 660, hvor der venter et aldeles spektakulært syn af både Indlandsisen og gletsjerudløbere. Vi parkerer køretøjet og går en tur ind på selve Indlandsisen. En oplevelse, der i al sin enkelhed føles aldeles overvældende. Vi tilbringer et stykke tid på isen, inden turen går tilbage til Kangerlussuaq ad samme smukke panoramarute.

Om aftenen venter en autentisk, grønlandsk madoplevelse på Restaurant Roklubben. Vi bliver hentet i Kangerlussuaq og kørt til restauranten på bredden af Ferguson-søen, hvor vi med en god udsigt over vandet kan udforske det sæsonbestemte menukort.

Hotel Kangerlussuaq

★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Middag
Groenland_wildlife_01
På dagens udflugt kan vi være heldige at se moskusokser i det fri.
Diskobugten_isbjerg_01
Diskobugten_sol nedgang_01
Zion kirken_Ilulissat_sommer_midnatssol_01
I Diskobugten flyder gigantiske isbjerge rundt, som er brækket af Sermeq Kujalleq-gletsjeren inde i llulissats isfjord. Kirken nederst til højre er den fine Zionkirke i Ilulissat.
Dag 3

Videre til Ilulissat ved Diskobugten, rundtur i byen

Efter morgenmaden tjekker vi ud fra hotellet og går over i afgangshallen for at tjekke ind på flyet til Ilulissat (det tidligere Jakobshavn), der ligger ca. 300 km nord for polarcirklen. Byen er med sine 4.500 indbyggere Grønlands 3. største by, og flyvetiden tager 45 minutter. Ilulissat betyder isfjeld, og det er netop de betagende smukke isfjelde, der kendetegner byen. Allerede fra luften ser vi de gigantiske isbjerge, som fylder Diskobugten. De kommer fra Sermeq Kujalleq-gletsjeren, der ligger i Ilulissats isfjord, som er verdens hurtigste gletsjer. Den bevæger sig med hele 40 meter om dagen og ”producerer” ca. 46 km3 isfjelde om året. Området ”Ilulissat Icefjord” har været på UNESCOs liste over verdensarv siden 2004.

Ved ankomsten til Ilulissat bliver vi kørt til vores hotel, hvor vi indkvarteres i et værelse med smuk udsigt over havet og isfjeldene. Det siges, at man kan høre isen knage overalt i Ilulissat – prøv at åbne vinduet og lyt efter.

Om eftermiddagen skal vi på udflugt rundt i Ilulissat. Vores rejseleder og den lokale guide fortæller om byens historie, om den grønlandske kultur og om det moderne liv i en efter grønlandsk målestok mellemstor by. Vi stopper blandt andet ved fiskerne på havnen og sælgerne på det lokale marked, Brættet, og vi passerer også polarforskeren Knud Rasmussens fødehjem og den gamle trækirke, Zionskirken.

Herefter spiser vi en 2-retters middag i den lyse aften på hotellet for at byde Ilulissat velkommen.

Hotel Icefiord

★★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Middag
Ilulissat_fjord_01
alt
Dag 4

Ilulissat, besøg ved den mægtige Eqi-gletsjer

I dag venter endnu en stor naturoplevelse: en heldagstur til den kælvende Eqi-gletsjer, som vi anser for at være et af de allersmukkeste steder i hele Grønland.

Eqi-gletsjeren løber ud i fjorden 80 kilometer nord for Ilulissat, og med båd er det muligt at komme tæt på kanten af gletsjeren og opleve, at den kælver, som det hedder, når store stykker is brækker af kanten og glider ned i fjorden. Man hører tydeligt, at det knager og brager i isen, og det kan godt give et par bølgeskvulp i båden, når de store isklumper forsvinder ned i fjordens klare vand – men vi ligger selvfølgelig på sikker afstand.

Selve sejlturen er en oplevelse i sig selv. Vi sejler forbi Bredebugt, bygden Oqaatsut og fjordsystemet Pakitsoq, hvor hvaler og sæler ofte boltrer sig i det isfyldte vand, og videre op igennem Ataa Sund, som omkranses af høje, stejle fjelde med fugleliv og vandfald.

Båden ligger et par timer foran gletsjeren, og sejlturen varer minimum et par timer hver vej, så vi skal regne med, at udflugten tager hele dagen. Der serveres en god frokost ombord, og vi kan veksle mellem at være ude og inde, så vi kan holde varmen. En dag foran Eqi-gletsjeren er en enestående og uforglemmelig oplevelse – det gælder om at have kameraet parat, så vi kan forevige dette smukke motiv.

Om aftenen er det oplagt at indtage middagen på hotellet med udsigt til isfjorden og isbjerge, der sejler forbi i midnatssolens bløde lys..

Hotel Icefiord

★★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Frokost
Gratis foredrag om Grønland

Gratis foredrag om Grønland

Tilmeld dig her
hunde_13
EQI gletscher_01
Vi oplever et af de smukkeste steder i Grønland ved EQI-gletsjeren, der er hele fem kilometer bred.
Dag 5

Ilulissat, vandretur til Sermermiut-bopladsen og sejltur under midnatssolen

Denne dag byder på en dejlig vandretur til Sermermiut-bopladsen, der ligger et ca. en times vandring fra byen – det vil sige, at vi skal vandre ca. to timer i alt. Dette enestående område er en del af UNESCO-området Ilulissat Icefjord. Det nye Isfjordscenter, der er designet af den danske arkitekt Dorte Mandrup, ligger her, og der vil være mulighed for at besøge museet efter vandreturen. Billetter kan købes i døren, og man kan let finde hjem til Ilulissat på egen hånd efter museumsbesøget.

Isfjordens smukke isfjelde danner kulissen for den gamle boplads Sermermiut. Gennem mere end 4.000 år boede de forskellige inuitkulturer på bopladsen, og i dag kan man endnu se mange rester, der vidner om deres tilstedeværelse. Vores rejseleder fortæller historier om grønlændernes liv og skikke før europæernes ankomst, og vi ser rester af tørvehytter og mærker permafrosten med vores egne hænder.

På turen følger vi også gangbroen til udsigtspunktet ved Nakkaavik, ”stedet hvor man falder” (kaldet Kællingekløften på dansk), og her får vi en kop te eller kaffe, mens vi nyder udsigten og hører om, hvordan stedet har fået sit dramatiske navn. Vi er tilbage i Ilulissat og har eftermiddagen til fri disposition. Måske har vi lyst til at slappe af med en god bog på hotellets terrasse, hvor der er udsigt over Ilulissat by, havn og isfjelde.

Herefter spiser vi sammen en grønlandsk buffetmiddag med velsmagende, lokale specialiteter på det nærliggende Hotel Arctic. Klokken 22 skal vi ud og sejle blandt isfjeldene i midnatssolens flotte skær.

Turen varer ca. 2½ time og der serveres kaffe og te ombord. Årligt strømmer der mere end 48 km3 is fra Ilulissat Isbræ ud i isfjorden, og resultatet er enorme isfjelde, der kan blive flere hundrede meter på hver led og strække sig over 100 meter op over havets overflade. Ved isfjordens munding strander disse kæmper, og her har vi mulighed for at sejle iblandt dem. Isfjeldene er flotte i al slags vejr, men midnatssolens lave stråler giver isfjeldene et unikt farveskær – sejlturen ved højlys nat er en oplevelse ud over det sædvanlige. Husk blot varmt tøj, der er koldt på vandet – også om sommeren. 

Hotel Icefiord

★★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Middag
Pukkelhval_Ilulissat_fjord_01
Hold øje med hvaler på sejlturen i midnatssolen.
Ilulissat_by_sommer_04
ilulissat_midnatssol_01
Landskabet omkring Ilulissat Isfjord er virkeligt betagende. Fjorden er på UNESCOs liste over verdensarv.
Dag 6

Ilulissat, udflugt til autentisk bygd

Vi begynder dagen på den langsomme måde med en god morgenmad og lidt tid på egen hånd i Ilulissat, inden vi om formiddagen drager ud i den grønlandske natur.

Turen starter med et par timer på isfjorden, hvor vi driver rundt mellem de flydende isblokke i den friske havluft og sætter pris på stilheden. Derefter har vi en halv times sejlads til bygden Oqaatsut. Bygden, der også er kendt som Rødebugt, ligger godt 20 kilometer nord for Ilulissat, og her bor blot omkring 50 indbyggere. Til gengæld er der omkring fire gange så mange slædehunde, og de sørger for godt humør i bygden og står loyalt til rådighed, når indbyggerne skal ud i landskabet for at fiske eller gå på sæljagt.

I Oqaatsut går vi sammen med en lokalguide en tur blandt de små, malede træhuse, hvor vi blandt andet ser skolen, kirken og fiskefabrikken. Undervejs fortæller guiden lystigt historier om livet i den lille bygd og om Oqaatsuts historie som tidligere hvalfangerbygd.

Selvom vi er langt ude i den grønlandske natur, venter der os i Oqaatsut alligevel en udsøgt madoplevelse til frokost, når vi besøger den gastronomiske perle, Restaurant H8 Explorer. Bygningen blev opført helt tilbage i 1894 som pakhus for Den Kongelige Grønlandske Handel, der frem til 1950 havde eneret på handel med Grønland og stod for eksport og videresalg af grønlandske produkter. Her har vi god udsigt over bugten, mens vi dykker ned i menukortet, der består af retter lavet på friske, grønlandske råvarer.

Efter frokost er der tid til at gå på opdagelse i området eller blot blive hjemme og nyde omgivelserne i den hyggelige bygd, inden vi sejler hjemad mod Ilulissat hen ad eftermiddagen. Om aftenen nyder vi en middag i fællesskab på hotellet.

Hotel Icefiord

★★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Frokost
Middag
Oqaatsut_bygde_01
Vi kommer helt tæt på hverdagen i en bygd, når vi besøger Oqaatsut med bare 50 indbyggere.
alt
Dag 7

Ilulissat, Grønlands Nationaldag eller fridag med egne oplevelser

Bemærk: Afhængig af afrejsetidspunkt er i dag enten en festdag, hvor Grønlands Nationaldag fejres, eller en fridag til at tage på egne eventyr i og omkring Ilulissat.

Har man valgt afgangen, hvor rejsen inkluderer datoen den 21. juni, der markerer Grønlands Nationaldag, er i dag først og fremmest en festdag. Her fejrer man blandt andet, at det tidligere Hjemmestyre blev til Selvstyre i 2009, og herudover er det også sommersolhverv, altså årets længste dag, så festen kan vare ekstra længe.

Vores rejseleder fastlægger et program for dagen, alt efter hvad der sker i dagens anledning. Det kunne være fælles morgensang, flaghejsning, gudstjeneste og måske en kaffemik. Herudover kommer vi måske til at opleve musik i gaderne, men dog på en stille og rolig måde, der passer til grønlændernes afdæmpede levemåde. I havnen vil erfarne kajakroere måske vise, hvor dygtigt de manøvrerer de slanke kajakker – og mon ikke de også demonstrerer den berømte grønlændervending, en teknik som er udviklet gennem tiden som redning i nødsituationer, for eksempel hvis kajakroeren væltede efter et harpunkast.

Det rød-hvide grønlandske flag, der symboliserer den opgående sol over polarisen, vajer overalt i byen, og mange af byens indbyggere vil være klædt i den smukke grønlandske nationaldragt. Den består for kvindernes vedkommende af anorakker syet i silke og pyntet med farverige perler, korte busker af sælskind med fine broderier og ikke mindst de fine kamikker, der også er lavet af sælskind dekoreret med fine broderier og kniplinger. Mændenes dragt består af en hvid bomuldsanorak, sorte bukser og sorte sælskindskamikker – det er alt i alt en fryd at kigge på.

Om aftenen nyder vi den festlige stemning og udsigten til de flotte beklædninger og den omkringliggende natur, inden vi sammen spiser middag i Ilulissat.

Rejser man ikke til Grønland på nationaldagen, har I mulighed for selv at bestemme, hvad I vil opleve inden hjemrejse til Danmark næste dag. I kan tage på slentreture i byen og blot nyde roen og stemningen eller tage på mere adrenalinspækkede oplevelser. I har mulighed for at tilkøbe en helikoptertur over isfjorden i dag, hvor helikopteren flyver lavt over fjelde, søer og elve til den når ind til hjertet af islandskabet. Her lander helikopteren, og I har en halv time til at opleve dette ellers ufremkommelige terræn, inden turen går tilbage over gletsjerfronten og videre over de strandede isfjelde på den undersøiske morænekant. Bemærk, at helikopterturen skal bookes hjemmefra. Udflugten gennemføres ved minimum 7 deltagere.

Hotel Icefiord

★★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Ring eller skriv til os
Louise Holm Nielsen
Tlf. 4526 0000

Mandag - fredag 10 - 15

LHN
Ilulissat_by_sommer_04
Kamiks_stoevle_national dragt_01
Hvis I rejser med på afgangen, hvor Grønlands Nationaldag den 21. juni er en del af oplevelserne, får vi den smukke nationaldragt at se. De fine kamikker, som kvinderne bruger, er lavet af sælskind dekoreret med perler og broderier.
Dag 8

Ilulissat og hjemrejse

Dagen er kommet, hvor vi må forlade Ilulissat og Grønland – heldigvis med bagagen fuld af oplevelser i landets fabelagtige natur og spændende kultur. Vi tjekker ud fra hotellet efter morgenmaden og kører til lufthavnen for at flyve til Kangerlussuaq, hvor flyet mod Københavns Lufthavn venter.

Måltider
Morgenmad
Ring eller skriv til os
Louise Holm Nielsen
Tlf. 4526 0000

Mandag - fredag 10 - 15

LHN
like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (1.607 anmeldelser)