Skip to main content

10 strategier til en bedre flyvetur og mindre jetlag

Du må ofte tage det sure med det søde, når du booker drømmerejsen. Med andre ord må du acceptere en lang flyvetur og jetlag, hvis du vil opleve verdens vidunderligheder. Det er så godt som umuligt at trylle jetlaget væk, men du kan dog hjælpe din omstillingsevne lidt på vej.

Armbaandsur_02

1: Tyvstart tidsrejsen

I stenalderen rejste vi ikke 8 tidszoner på 10 timer, og vores kroppe og hjerner har måske ikke helt fulgt med den teknologiske udvikling.

Faktisk forholder det sig således, at vi gennemsnitligt kan omvende os 1 time pr. døgn, og en tur til London er således ikke den store udfordring. Skal du derimod til Californien, skal du regne med at bruge 9 dage på at omstille dig.

Vil du have mest muligt ud af din rejse, kan det derfor anbefales, at du tyvstarter din nye døgnrytme ved, alt efter rejsemålet, at flytte sengetiden en time frem eller tilbage nogle dage i forvejen.

På den måde befinder du dig måske døgnrytmisk omkring Grønland, den dag du lander i Californien... og så er der jo ikke så lang vej igen.

Ure_verden_01

2: Flyv som du var på rejsemålet

Rejser du henover natten, kan det være tillokkende at snorke sig gennem den lange flyrejse. Men rejser du mod vest, er det fx ikke hensigtsmæssigt at stå op, når New York er på vej i seng, da det vil spænde ben for din nye rutine.

Brug i stedet tiden i flyet med at slappe af med god musik, en film eller med at planlægge alt det, du skal opleve, når du kommer frem.

Dame_blad_fly_01
Fly_skaerm_01 Map_haender_01

3. Det rigtige sæde

En behagelig flyrejse tryller måske ikke jetlaget væk, men det kan trods alt give bedre forudsætninger for at indstille sig til den nye tid. Det er svært ikke at blive bare lidt misundelig, når man bevæger sig gennem business class for så at komme frem til sin plads i midten af economy-sektionen. Men selv om budgettet er til economy, er det ikke helt ligegyldigt, hvor i flyet du er placeret.

Generelt er der mere larm bag de store jetmotorer bagerst i flyet, og sidder du lige foran en nødudgang, kan det være, dit sæde ikke kan lægges ned.

For mennesker, der måler mere end 1,70, er et sæde lige bag ved nødudgangen ofte at foretrække, fordi det giver dig mulighed for at strække benene.

Men undgå nødudgangen ved toiletterne og køkkenet, hvor der ofte er en masse postyr. Det er desuden oftest bag køkkenet og toiletterne i den midterste sektion af større fly, rejsende med babyer bliver placeret.

Sovende barn_fly_01

4. Del turen op

Frem for at flyve direkte til Australien eller New Zealand, kan der være en fin fidus i at splitte turen op, fx med et par dage i Bangkok eller Singapore.

På den måde får du lidt ekstra tid til at tilpasse dig, og du undgår den helt lange og meget udmattende flyvetur, men ikke mindst får du en række ekstra fantastiske oplevelser plottet ind i én rejse. To fluer med et smæk!

Husk på, at eksotiske himmelstrøg og jetlag ikke nødvendigvis hænger sammen. Rejser du til Seychellerne eller Mauritius skal du kun sluge 3 timers tidsforskel.

Og tager du turen helt til Sydafrika eller Namibia, kan du nøjes med en enkelt times udsving.

singapore - singapore_skyline_01

5. Undgå kaffe og alkohol

Skal du holde dig vågen, kan kaffe være tillokkende. Og vil du gerne sove, kan alkohol virke beroligende.

Men det er ikke helt så simpelt. Mens kaffe og andre koffeinholdige sager kan påvirke din søvn og din evne til at overkomme jetlag, kan alkohol medføre en mere fragmenteret søvn. Og drikker du nok, kan det være, du starter ferien med tømmermænd.

Vigtigst af alt bør du dog være opmærksom på, at alkohol virker særligt dehydrerende i de højere luftlag, hvilket yderligere kan forstyrre dit velbefindende og dermed også din søvn.

Kaffe_fly_01

6. Drik vand

Sidder du ved en vinduesplads, kan der naturligvis være en fidus i at balancere væskeindtaget.

På den måde skal du ikke kravle over dine medpassagerer i tide og utide. Men ellers er det bare med at få rigeligt med vand, da flyrejser har en dehydrerende effekt.

Du kan nok ikke undgå at ”tørre lidt ud”, så supplér evt. med lidt øjendråber eller fugtighedscreme for komfortens skyld.

Barn_vand_01

7. Bevæg dig

Det er ikke specielt sundt at flyve, men vi gør det selvfølgelig gerne i de store oplevelsers navn. På en længere flyrejse er det vigtigt at strække og bøje benene med jævne mellemrum og spadsere en tur rundt i flyet, hvis det er muligt. Særligt hvis du har tendens til vand i benene og dårlig blodcirkulation er det vigtigt at holde sig i gang.

Alternativt med venepumpeøvelser, hvis ikke du har mulighed for at bruge flygangene som ”motionsrum”.

En ekstra hjælp kan være støttestrømper, der hjælper til en bedre blodgennemstrømning.

Fly_ben_01

8. Hjælp komforten på vej

Hvad enten du skal sove på flyet eller ej, er det vigtigt, at du får en så behagelig flyvetur som muligt.

Hvis du skal slå jetlaget og få en god start på din rejse. Flypuder og tæpper er sjældent af bedste kvalitet, så har du plads, så tag dine egne komfortrekvisitter med, fx en sovemaske og bløde sokker.

Er du lydfølsom kan det være en fordel med et par gode hørebøffer med noise reduktion, der lukker alt fra servicemeddelelser til babygråd ude.

 

Mand sovemaske_01

9. Stil uret

Så snart du sætter dig ind i flyet, er det en god idé at stille uret, så du nemmere snyder dig selv til at tro, at klokken fx er 9 fremfor 16. På den måde kan du nemt holde øje med, hvornår du bør spise, sove, meditere eller hvad der nu er en del af din personlige dagsrytme.

Armbaandsur_01

10. Tænk en ekstra gang over sovepillerne

Det kan være fristende at snuppe en sovepille og vågne op 10 timer senere, frisk og udhvilet.

Men selv med sovepiller er det ikke helt så enkelt. Er du typen, der har rigtig svært ved at sove på et fly, kan et indtag af sovepiller resultere i, at du ikke falder i søvn men blot bliver ekstremt træt og irriteret. Og rejser du mod vest er det i det hele taget bedst at holde sig vågen, så du kan blive godt træt og gå i seng på samme tid som de lokale.

Har du en lang flyvetur foran dig og vil du have mulighed for at sove inden for en tidsramme, der passer med at det er nat på rejsemålet, så vær sikker på, at du har mindst 8 timer til at sove. Ellers kan du risikere, at du føler dig meget træt og desorienteret ved ankomst til rejsemålet.

Andre læste også

sydafrika - garden route_strand_02
Guide

Eminent efterår: Her skal du rejse til i september, oktober og november

Læs artikel
costa rica - pura vida_skilt_01
Artikel

Tip en 13’er – hvor bæredygtig er du på rejsen?

Læs artikel

Ring eller skriv til os

Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00. 

4526 0000
Stjernegaard Rejser Stjernegaard Rejser KH
Like

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

Happy

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

Trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (2.100+ anmeldelser)