Skip to main content

UNESCO viser vejen: Sri Lankas velbevarede skatte

sri lanka - sri lanka_strand_merissa_01 sri lanka - sri lanka landskab_01

Åbn døren til UNESCOs skattekammer

Det er ikke svært at finde en grund til at besøge Sri Lanka. Er det strandene, du er på udkig efter, ligger de flotte sandstrande smukt placeret langs østkysten. Er det ayurvedisk livsstil og ro, du søger, vil du finde det i næsten hver en afkrog.

Higer du efter at komme i nærkontakt med kulturen, kan du prise dig lykkelig over de overvældende kulturchok, der møder dig i by og land. Og vil du gerne udforske historien, bekræfter UNESCOs mange seværdigheder dig i, at du er kommet til det helt rigtige land.

Se vores rejser til Sri Lanka

sri lanka - sri lanka_kandy_vandfald_01
sri lanka - sri lanka_landskab_01 sri lanka - sri lanka strand_02

Løveklippen

Nær Dambulla, rundt regnet midt på øen, dukker et enestående stykke verdensarv op i horisonten. Sigiriya Rock Fortress er en fæstning bygget i år 477 på toppen af en 200 meter høj klippe. Det kan være anstrengende og udfordrende at nå til tops, men ikke desto mindre er det anstrengelserne værd, hvis ellers fysikken er til det. Men det er ikke kun toppen af bjerget, der gør turen til noget særligt.

Ved foden af klippen finder du resterne af paladser, der bl.a. byder på fire indendørs badebassiner og templer samt nogle af Asiens ældste anlagte haver. På vejen op er udsigten ikke blot magisk, men du præsenteres også for gamle vægmalerier, der fortæller historier fra en fjern fortid.

sri lanka - sigiriya rock fortress_06

Oldtidsbyen Polonnaruwa

Ikke langt fra den prægtige løveklippe finder du oldtidsbyen og den tidligere hovedstad Polonnaruwa, hvor landets konger boede fra omkring år 700 til år 1200. Her går du rundt blandt tempelruiner og gamle paladser, hvor elefanterne sirligt er indgraveret i stenene, ligesom du også finder oldgamle buddhastatuer, der værner om en stærk tro.

Byen var, foruden at være hjemsted for konger også innovativ inden for kunstvanding, og du kan således se resterne af de gamle kunstvandingssystemer, der ikke er meget anderledes end dem, vi ser i dag.

sri lanka - polonnaruwa tempel_07

Her går du rundt blandt tempelruiner og gamle paladser, hvor elefanterne sirligt er indgraveret i stenene

Golden Rock-templet

Vi bliver inde i landet, hvor det bugner med UNESCO-seværdigheder, og her er Golden Rock-templet ved Dambulla også værd at tage med. Ved ankomsten får du som det første øje på en buddhafigur i kæmpeformat, men det er bare starten.

I templet findes buddhastatuer i store mængder – og i alle afskygninger, godt gemt i klippehuler, og at udforske templet er næsten som at være med i et eventyr, hvor vægmalerier og guldbuddhaer ligger som skjulte skatte. På turen kommer du bl.a. forbi en 14 meter liggende Buddha.

sri lanka - sri lanka_dambulla_06
sri lanka - sri lanka_golden tempel_01 sri lanka - dambulla_golden rock tempel_01

Tandens Tempel

Lidt længere mod syd, midt i landet, ligger Tandens Tempel ved byen Kandy. Endnu en gang føles det som at være på skattejagt, når du betræder templets lange gange, omringet af guld og andre skatte. Overdådighed er her nok af, men særlig en lille genstand, har stor betydning. Midt i templet ligger Buddhaens tand godt beskyttet af syv ædelstensbelagte skrin.

Historien lyder på, at tanden skulle være stjålet fra Buddhaens brænding i Indien i år 483, hvorefter det blev smuglet til Sri Lanka. En godt beskyttet tyvekost sri lankanerne tydeligvis ikke vil give slip på.

sri lanka - kandy_tempel of the tooth_09

Tandens Tempel.

Fortet i Galle

På den sri lankanske vestkyst ligger byen Galle, der er en god blanding af asiatiske, hollandske og portugisiske elementer. Det europæiske islæt kom ind i billedet allerede i det 16. århundrede, hvor både portugiserne og hollænderne herskede i området, og her er det selve fortet, der har fået den fine UNESCO-mærkat på sig. Fortet har 454 år på bagen og står stadig i al sin magt og vælde.

sri lanka - Anuradhapura_ceremoni_02
sri lanka - anuradhapura_abhayagiri_dogaba_01 sri lanka - anuradhapura_jetavanarama_dagoba_01

Et udvalg af vores rejser til Sri Lanka

Andre læste også

sri lanka - sri lanka_mirissa_strand_01
Guide

Strandguide til Sri Lanka: Find dit match

Læs artikel
Bozena I Gobi
Inspiration

En aften i Mongoliet med Bozena Kaminska

Læs artikel

Ring eller skriv til os

Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00. 

4526 0000
Stjernegaard Rejser Stjernegaard Rejser KH
Like

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

Happy

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

Trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (2.100+ anmeldelser)