Skip to main content

Aswan

egypten - Aswan daemningen_03

Aswan

Aswan - den lille by er velsignet med den mest vidunderlige beliggenhed ved Nilen.

Det er den mindste af de kendte byer i Egypten og livets rytme er rolig. Dage kan tilbringes med at snuse rundt i basaren; besøge det Nubiske Museum; slentre ned af cornishen (havnepromenaden), mens man betragter de smukke felukkaers sejl skære himlen over med deres høje, slanke master. De kan også tilbringes siddende på flydende restauranter, mens man lytter til nubisk musik og spiser friskfanget fisk; eller med at betragte den storslåede solnedgang fra terrassen på Hotel Old Cataract, hvor Agatha Christie blev inspireret til at skrive sin berømte roman, Døden på Nilen. Basarkvarteret i Aswan er gammelt og et af de mest charmerende i Egypten.

Aswan er en skøn oase, der byder på mange spændende udflugtsmuligheder: F.eks. Philaetemplet, Aswandæmningen, Kalabshatemplet, Kitchners Island med den botaniske have, Kom Ombo templet og sidst men absolut ikke mindst det fantastiske Abu Simbel tempel, som ligger nogle timer syd for Aswan.

Dage kan tilbringes med at snuse rundt i basaren; besøge det Nubiske Museum; slentre ned af cornishen (havnepromenaden), mens man betragter de smukke felukkaers sejl skære himlen over med deres høje, slanke master. De kan også tilbringes siddende på flydende restauranter, mens man lytter til nubisk musik og spiser friskfanget fisk; eller med at betragte den storslåede solnedgang fra terrassen på Hotel Old Cataract, hvor Agatha Christie blev inspireret til at skrive sin berømte roman, Døden på Nilen.

Basarkvarteret i Aswan er gammelt og et af de mest charmerende i Egypten. Den nubiske befolkning er meget afrikansk, venlig og villig til at vise deres traditionelle landsbyer frem. Aswan har helt fra oldtiden spillet en væsentlig rolle i Egyptens historie og var blandt andet den sydligste post i Romerriget. Nubierne har altid anset Aswan som deres hovedstad, men på grund af Aswan dæmningen er langt de fleste nubiere blevet eksproprierede, og der er nu kun få tilbage i området.

Klimaet er varmt og knastørt, og byen er kendt for sin virksomme gigtkur, blandt andet blev den berømte Aga Khan effektivt behandlet for gigt her.

En ukompliceret gigtkur med utrolig virkning, som stadig praktiseres. Psoreasis patienter finder også lindring i Aswan.

Seværdigheder i og omkring Aswan

Aswan er en uopdaget oase, der byder på mange spændende udflugtsmuligheder: Philae templet; Aswan dæmningen; Kalabsha templet; Elefantineøen med Nilometer, templer og museer; Kitchners Island med den botaniske have; St. Simeons kloster fra det 6. århundrede; de nubiske adelsmænds grave; Abu Simbel; Kom Ombo og meget mere.

Horus templet og Kom Ombo

På vej fra Luxor til Aswan er der to vigtige templer. Det ene er Horustemplet, som er Egyptens næststørste tempel efter Karnak, og også et af de bedst bevarede. Templet blev påbegyndt af Ptolemi III i år 237 f.Kr. og blev gjort færdigt 200 år senere af Cleopratas far, Ptolemi XIII. Man troede på, at templet var bygget på stedet for den store kamp mellem Horus og Seth, og et vidunderligt relief viser kampen mellem dem - kampen hvor Horus vil hævne mordet på sin far, Osiris (Seth er afbildet som en rød flodhest).

Det andet tempel, man bør se på vej mod Aswan, er templet i Kom Ombo, der ligger ca. 50 km nord for Aswan og er bygget på en sandbanke med udsigt over Nilen. Det er Egyptens eneste dobbelttempel, hvor venstre, eller den nordlige, side er viet til Häeroäris eller Horus med falkehovedet (himmelgud eller solgud og symbol for sejr). Den anden halvdel er viet til Sobek, guden med krokodillehoved, der herskede over frugtbarhed og var skaber af verden. Alt er kopieret langs templets hovedakse.

Der er to indgange, to gårde, to kolonnader (søjlegange), to haller og to helligdomme. Der har måske oven i købet været to sæt præster. I ældgamle tider lå hellige krokodiller og gassede sig i solen på sandbanken ved siden af templet, og et antal krokodillemumier er blevet fundet skjult i det allerhelligste af templet. Der er kun ganske lidt tilbage af selve templet - først på grund af Nilens forandringer, siden på grund af kopterne, der brugte templet som kirke og sidst på grund af forskellige bygmestre, der har taget materiale derfra til nyt byggeri andre steder.

egypten - egypten edfu pyramid aswan abu simbel mand kamel egypten - egypten edfu aswan abu simbel_05

Det Nubiske Museum

Det Nubiske Museum er et interessant og anderledes museum. Det nubiske folk levede ved den del af Nilen, der nu er oversvømmet af Nasser søen, og de er derfor blevet spredt for alle vinde. For ikke at deres unikke kultur skal gå tabt for eftertiden, har UNESCO været med til at finansiere dette museum, der udstiller både levestil, historie og kunstgenstande.

Aga Khans grav og St. Simeons kloster

Op ad floden ligger det enkle, men ikke desto mindre smukke, gravmonument for den legendariske Mohammed Shah Aga Khan III - også kaldt den 48. imam. Aga Khan var ekstremt rig, og på sin fødselsdag i 1945 lod han sig veje i diamanter (og han var ingen lille mand) og delte diamanterne ud blandt sit trofaste følge. Mausolæet har en fantastisk udsigt - også til den smukke hvide villa nedenfor, hvor hans enke boede. Mausolæet er ikke længere åbent for publikum, men udsigten er turen værd alligevel. Derfra leder en vej tilbage til det koptiske kloster St. Simeon, der blev bygget i det 6. århundrede til ære for en lokal helgen, Amba Hadra.

Øerne ved Aswan

Øerne omkring Aswan er spændende at gå på opdagelse på med museer, botanisk have, nubiske huse etc. For eksempel har museet på Elephantine Øen kunstgenstande, der kan dateres helt tilbage til før-dynastisk tid. Kitchners Ø er kendt for sin botaniske have med de mange eksotiske planter. Og så er det ikke mindst dejligt bare at flyde stille af sted mellem øerne i en felukka i skyggen af solsejlet - og huske på, at man har al den tid i verden, man har brug for - og om ikke andet, må man komme igen.Den ufuldendte obelisk

Den ufuldendte obelisk ligger i et antikt stenbrud. Og når I går der, så forestil jer at hugge denne gigant ud i hånden med primitiv hammer og mejsel i 50 graders varme og uden skygge - for så at opdage en revne og måtte give op og starte helt forfra et andet sted. Færdig ville den have været omkring 43 meter høj og mere end 4 meter bred. Den ville have vejet over en million kg. Lige syd for obelisken kan man se de to græsk-romerske sarkofager og den ufuldendte kolos halvt begravet i sand.

Aswan-dæmningen og Nasser-søen

Der er to dæmninger i Aswan: den gamle dæmning konstrueret af briterne fra 1899 - 1902. Den er 1.900 m lang og 54 m høj. Det oprindelige design viste sig hurtigt at være uhensigtsmæssigt, og dæmningen måtte forhøjes i to faser. Da den alligevel blev næsten oversvømmet i 1946, blev det besluttet at bygge en helt ny dæmning seks km oppe ad floden, snarere end at prøve at forhøje den gamle endnu engang.
Den store Aswan dæmning blev så bygget med russernes hjælp i 1960'erne. Det er en af verdens største dæmninger med sin højde på 111 meter og sin bredde ved basen på 980 meter, ved toppen 40 meter - og sin længde på 3.800 meter - altså næsten fire kilometer. Det tog 35.000 egyptere og 5.000 russere 10 år at bygge dæmningen, og der blev brugt 43 millioner m³ materiale - det svarer til det antal sten, man skulle bruge til 17 store pyramider. Ved maksimum kan 11.000 m³ vand passere gennem dæmningen hvert sekund. Og den nye dæmning betyder, at bønderne nu kan høste adskillige gange om året i både Egypten og Sudan.

Dæmningen former Naser søen, som er en af verdens største kunstige søer - 480 km lang and 16 km hvor den er bredest med et overfladeareal på mere end 5,000 km². Den oversvømmede det meste af det nedre Nubien og over 90.000 mennesker blev flyttet. Selve søen har formet en helt ny industri inden for fiskeri, blandt andet er der blevet bygget nye filetteringsfabrikker forskellige steder langs søen.

egypten - jeeps oerken

Philae templet

Dette tempel og dets monumenter lå i mere end 50 år halvt dækket af vand på grund af den stigning i vandstanden, som Aswan dæmningen havde forårsaget. Først i 1960'erne satte UNESCO en redningsaktion i gang. Templet blev demonteret og genopbygget på øen Agiliga, der ligger højere over vandoverfladen. Agiliga lavede man om i både form og landskabsarkitektur, så den til forveksling kom til at ligne Philae. Der knytter sig mange legender til Philae templet, men den mest kendte er nok den, der fortæller historien om, at det var her Isis fandt Osiris' hjerte - efter han var blevet myrdet, parteret og smidt i Nilen af sin bror, Seth. Hovedtemplet er dedikeret til Isis og var centrum for en kult, der hyllede Isis og Hathor i den romerske periode. Philae templet var det sidste hedenske tempel i brug i Egypten.

Abu Simbel

Abu Simbel er Ramses II's store klippetempel. Og man kan ikke undgå at blive imponeret, når man drejer om hjørnet og Ramses' 20 meter høje selvportrætter åbenbarer sig for ens øjne i det tidlige morgenlys. Templet er viet til tre guder: Amon-Ra, Ptah og Ra-Harakthe, ikke desto mindre er det udelukkende Ramses selv, der dominerer. Der er ingen tvivl om, at han ønskede at imponere sine undersåtter og så frygt blandt sine fjender mod syd. Templet er opført på samme sted som en meget ældre helligdom, der var viet til guden Horus. Det er hugget ud af klippen og tog 14 år at bygge. Templet er bygget så de tidligste solstråler to gange om året - 22/2 og 22/10 - skinner på det inderste kammers bagvæg og oplyser guderne derinde. Abu Simbel var stort set uberørt, da det blev genopdaget i det 19. århundrede. Det lå begravet under enorme sandklitter i tusinder af år.

Også dette tempel blev truet af Aswan dæmningen og med hjælp fra UNESCO blev templet med statuer og malerier skilt ad, flyttet 60 meter op og samlet igen i samme forhold til solen og dækket af et kunstigt bjerg.
Abu Simbel ligger 280 km syd for Aswan, og man kan vælge at flyve dertil, eller man kan tage bussen ca. 3 timer gennem det øde ørkenlandskab med luftspejlinger, kaktus og kun få, spredte spor af menneskeheden.

Ring eller skriv til os

Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00. 

4526 0000
Stjernegaard Rejser Stjernegaard Rejser KH
Like

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

Happy

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

Trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (2.100+ anmeldelser)