Vietnam - ha giang_kvinde_boern_01

Vietnameksperten: 10 ting du skal opleve!

Vietnameksperten: 10 ting du skal opleve!

Vietnam er Asiens nye trendsetter, og hvor andre lande kan det ene eller det andet, kan Vietnam noget nær det hele. Her er pulserende storbyer, franske levn, et utal af etniske minoriteter, landidyl, strande og underfundig natur i form af kæmpegrotter og kalkstenslandskaber til lands og til vands.

Vores vietnamekspert, Camilla Honoré Frederiksen, der har boet i Hanoi i tre år og fungerer som rejseleder på vores Vietnam-rundrejser, giver sit bud på 10 ting, du skal opleve.

Vietnam - hanoi_befolkning_kvinde_kurv_01
Vietnam - ho chi minh_skyskraber_01
Vietnam - nha trang_strand_09

Homestay i provinsen

Vil du gerne helt tæt på de lokale i Vietnam og opleve den ægte hverdagskultur, er der god grund til at indlogere sig på et homestay i provinsen, mener Camilla. Fx ved Mekongdeltaet eller langt ude i Sapas rislandskaber.

- På et homestay kommer du virkelig tæt på. Du får lov til at hjælpe med madlavningen, du besøger små, ukendte markeder, drikker hjemmebrygget risvin, nyder aftenen omkring bålet og får en helt ufortyndet oplevelse af de lokale skikke og traditioner. I Sapa kan du fx bo langt ude i bjergene hos en af Vietnams 63 etniske minoriteter og opleve Vietnam fra en ny vinkel. Det simple – men gode liv. En virkelig autentisk oplevelse.

"På et homestay kommer du virkelig tæt på og får en ufortyndet oplevelse af de lokale skikke og traditioner"

Vietnam - vietnam_befolkning_boern_03
vietnam - vietnam homestay

Saigon by night

Det vietnamesiske gademylder er en historie for sig – og skal opleves helt tæt på, mener vores ekspert.

- Der er omkring 45 millioner motorcykler i Vietnam og de er nærmest blevet symbolet på rigdom. Derfor skal man selvfølgelig også opleve fx Ho Chi Minh City på bagsædet af en scooter – midt i menneskemylderet. Faktisk er det noget af det mest vietnamesiske, du overhovedet kan foretage dig.  

Vietnam - ho chi minh_trafik_knallert_03

"At opleve Ho Chi Minh City på bagsædet af en scooter midt i menneskemylderet er faktisk noget af det mest vietnamesiske, du kan foretage dig"

Historielektion under jorden

Cu Chi-tunnellerne uden for Ho Chi Minh City er et vigtigt levn fra Vietnamkrigen og et af landets absolut vigtigste seværdigheder. Tunnellerne blev i første omgang skabt som beskyttelse mod franskmændene, men med Vietnamkrigen måtte den underjordiske arkitektur virkelig stå sin prøve. Tunnelsystemet med mere end 250 km kringlede gange husede på et tidspunkt omkring 22.000 mennesker, og 22 børn er sågar født her. Tunnellerne blev brugt strategisk for at narre amerikanerne, som trods deres veludviklede udstyr havde svært ved at få ram på deres fjende.

- Amerikanerne vidste godt, tunnellerne var der, men vietnameserne var tit et skridt foran. Blev tunnellerne bombet, blev de lynhurtigt bygget op igen. Nedgangene blev dækket med blade, men skulle der ske det, at en af amerikanernes ”tunnelrotter” fandt ned i tunnellerne, kunne de risikere at blive mødt af trænede bier, giftslanger, giftige edderkopper eller kæmpemyrer. Det værste torturmiddel var myrerne, der bed så hårdt, at ”tunnelrotterne” straks vendte om igen, forklarer Camilla og tilføjer:

- Gangene var strategisk indrettet med en særlig akustik, så når en af amerikanerne fandt ned og fyrede et skud af, kunne vietnameserne høre, hvor det kom fra, for derefter at snige sig ind på amerikanerne bagfra. Alt i alt var det en virkelig genial konstruktion og en spændende historie om kampen mellem nord og syd. Ofte får man ondt af vietnameserne, når det handler om Vietnamkrigen. Men her får man altså næsten ondt af amerikanerne.

"En genial konstruktion og en spændende historie om kampen mellem nord og syd"

vietnam - cu chi tunnel_tank
vietnam - cu chi camilla_02
vietnam - cu chi camilla_01
Camilla Honoré Frederiksen er rejseleder på vores rundrejse Halong til Mekong, hvor du bl.a. kan opleve Cu Chi-tunnellerne.

Spis, spis, spis!

Vietnam er kendt for pho, bun cha, summer rolls og andre retter, der forener lækkerier som koriander, nudler, peanuts og andet godt. Vil du have en lidt mere nærværende fornøjelse med det vietnamesiske køkken, har vores ekspert et par tips i ærmet.

- Jeg er især vild med det nordvietnamesiske køkken, der er særlig kendt for sine egnsretter, bl.a. pho og bun cha, som er decideret afhængighedsskabende. Men også æggekaffe, væselkaffe og kokoskaffe er værd at prøve. Tag fx på en guidet tur, hvor du får historien om maden, der måske har simret i 35 timer, alt imens du smager på den ene ret efter den anden. Eller prøv et madlavningskursus, der som oftest vil starte på markedet, hvor du introduceres til de lokale råvarer, hvorefter du kokkererer, inden du sammen med gruppen nyder dagens hjemmelavede menu. En oplevelse, der også er sjov for børnene.

vietnam - vietnam_pho bo_mad_01
vietnam - vietnam_marked_mad_01_hf
vietnam - ho chi minh city_marked_01
Maden er et af Vietnams absolutte trækplastre, et køkken der er nærmest afhængighedsskabende.

Det nye Sapa

Drømmer du om Vietnam, er du sikkert også bekendt med risterrasserne i Sapa. Foretrækker du at opleve et stykke natur, som færre har hørt om, skal du i stedet tage til Mu Cang Chai, der ligger mellem Hanoi og Sapa.

- Mu Cang Chai er Sapa for 30 år siden. En mere uspoleret version af et rislandskab, hvor du dels kan føle dig mere alene, dels får mulighed for at møde mennesker, der sjældent møder turister. Mu Cang Chai er en provinsiel perle, du skal opleve nu – før rygterne spreder sig, råder Camilla.

vietnam - vietnam_mu cang chai_yenbai_rismark_02
vietnam - vietnam_mu cang chai_yenbai_rismark_01

"Mu Cang Chai er Sapa for 30 år siden - en unik chance for at møde mennesker, der meget sjældent ser turister"

Hoi An på cykel              

Hoi An er kendt som Vietnams hyggeligste og mest charmerende by – og der er noget om snakken, mener eksperten.

- Hoi An og omegn skal opleves på cykel – på guidet tur eller på egen hånd. Kør over de mange broer, der forbinder de små øer med fastlandet og tril videre forbi vandbøfler i rismarkerne og små landsbyer. Måske du vælger at stoppe op ved et familieforetagende langt ude på landet, hvor der produceres sivmåtter og nudler – eller måske ved en skole, hvor børnene hilser velkommen med gigantiske smil, siger hun og tilføjer:  

- Cyklen er det vigtigste transportmiddel i Hoi An, og det er bare med at ”fare vild”, stikke hovedet indenfor hos de lokale og komme på eventyr.

vietnam - hoi an cykeltur_02
vietnam - blog_par_hoian
vietnam - hoi an skole camilla
Gør som de lokale og tag cyklen. Du skal ikke langt uden for Hoi An før traditioner og dagligdag lever i bedste velgående.

Selfie-bro og middelalderborge

Et stykke uden for den centralvietnamesiske by, Da Nang, finder du et par mærkværdigheder. Som det første tager du kabelvognen til Ba Na Hills, en forlystelsespark i et middelalderlook med borge, spir og rutsjebaner. Herfra kan du gå videre til Golden Bridge – en 150 meter lang bro, båret af to gigantiske hænder.

- Ba Na Hills og Golden Bridge er udelukkende skabt for turister – et miks af Disneyland og en middelalderby. Det interessante er, at broen er blevet et rigtigt intstagram-ikon, så hvis man kan finde det sjove i det skøre, er Ba Na Hills og Golden Bridge en fin dagstur fra Hoi An, forklarer Camilla.

vietnam - bana hills danang_02
vietnam - bana hills danang_01
vietnam - bana hills danang_04
vietnam - bana hills danang_05
vietnam - bana hills danang_03
Ba Na Hills og Golden Bridge - attraktioner der udelukkende er lavet til turister.

Ha Long bugten

Ha Long bugten er Vietnams største turistmål – og en af Asiens største seværdigheder. Bugten gemmer officielt på 1600 kalkstensklipper, men i virkeligheden er der nok nærmere omkring 3000 små og store klipper, der skyder lodret op af det smaragdgrønne hav. Et uforglemmeligt syn, der naturligvis også er udnævnt til både UNESCO-verdensarv og et af verdens naturvidundere.

- Jeg vil ikke anbefale nogen at tage til Vietnam uden at se Ha Long bugten, og selv i dårligt vejr skuffer den ikke. En del af charmen er de mange store træbåde, der ligger og vipper – det er næsten helt piratagtigt. Oplev bugten på krydstogt over et par dage eller tre – eller på en dagstur, hvis du er presset på tid, anbefaler eksperten.

 

vietnam - halongbugten_20

"Jeg vil ikke anbefale nogen at tage til Vietnam uden at opleve Halongbugten"

På kælk i sandet

Tæt på Mui Ne, det populære strandområde i Phan Thiet i det sydlige Vietnam, ligger en lille ørken, som du ganske passende kan lægge vejen forbi, hvis du vil have lidt afveksling fra strandlivet. Her finder du både en rød og en hvid ørken, der lægger op til en række sjove aktiviteter.

- Vil du se noget lidt anderledes, så tag ud i ørkenen og surf ned ad sandbjergene eller tag turen på kælk, hvis du foretrækker det. Du bliver udstyret med stråhat og særlige sko, så du ikke brænder dig – og så er det ellers bare om at slå sig løs, fortæller Camilla.

vietnam - mui ne oerken_03
vietnam - mui ne oerken_02
vietnam - mui ne oerken_01
I Mui Ne kan du surfe både til lands og til vands.

Den eksklusive ferieø

Du har måske hørt om den vietnamesiske paradisø Phu Quoc i Siambugten. Men har du hørt om Con Dao? Er du vild med det gode strandliv, anbefaler vores ekspert, at du ser nærmere på den lille perle, der ligger syd for Mekongdeltaet.

- Con Dao er først og fremmest en eksklusiv ferieø med alt, hvad hjertet begærer af sandstrande, turkisblåt vand og ren idyl. Men Con Dao er også interessant i historisk forstand. Det var nemlig her, franskmændene havde deres ”tiger cages” – torturkamre, hvor mange vietnamesere blev holdt fanget. Et glimrende bud, hvis du både er til strand, vandring, snorkling og lidt historie.

"Con Dao er et glimrende bud, hvis du både er til strand, vandring, snorkling og en snert af historie"

vietnam - con dao vietnam_04
vietnam - con dao vietnam_03
vietnam - con dao vietnam_02
like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (1.663 anmeldelser)