Mageløse oplevelser i New York USA Tilkøb udflugter m/ dansktalende rejseleder
Oplev storbyen på egen hånd. Tilkøb udflugtspakke med klassisk byvandring på Manhattan og guidet tur til Brooklyn med stedkendt newyorker.
Alle ved, at Toscana, Tokyo og Paris kan diske op med smagsbaskere, der rodfæster sig som mindeværdige oplevelser. Men verden har meget mere at byde på. Vi ser nærmere på fem eksotiske rejsemål, der åbner op for en helt ny måde at smage og nyde verden på.
Tag med til De Vestindiske Øer, Cape Town, Mauritius, Lima og New Orleans og lad dig begejstre.
Det er ikke kun de historiske danske levn og det gode strandliv, der skal få dig til at besøge paradiset på St. Croix.
De Vestindiske Øer er en smeltedigel af kulturer og ingredienser, der har dannet grobund for det, der i daglig tale kaldes ’crucian cuisine’. Et smagsspækket miks, der på sanselig vis fortæller historien fra danskernes slavekoloni til amerikanernes Caribien.
En smagskultur, der de seneste år har slået benene væk under alverdens gastronomer og som i særlig grad er blomstret på St. Croix, der fortsat er den mest lokale af de tre øer.
Utroligt nok har den traditionelle danske mad kun sat et meget sparsomt præg på madkulturen med saltet fisk, hvilket bl.a. skyldes den massive klimaforskel mellem Danmark og Caribien.
Crucian cuisine er et komplekst miks med referencer til det oprindelige folk, til rastafarikulturen, til Puerto Rico og Vestafrika – og alt derimellem.
Retterne er ofte baseret på ris, fisk og skaldyr, bønner og mos, men også majsfrikadeller, konkyliesnegle, rød ærtesuppe og indisk fladbrød topper hitlisten over vestindiske smagsoplevelser – ofte efterfulgt af romkage akkompagneret af lokal ginger beer.
Michelin er endnu ikke kommet til Sydafrika, men havde det været tilfældet, ville du kunne opleve et stjernespækket landkort.
Hvad enten du sigter efter førsteklasses gastronomi på kendte restauranter i Sydafrika som The Test Kitchen eller Pot Luck Club, eller du pejler ud i vinlandet til gårde som Beau Constantia og Babylonstoren, er barren sat højt mens prisen er lav.
Med undtagelse af vin og gode bøffer, og til tider tørret øksekød i snackform, er Cape Town ikke begrænset af en fast madtradition. Her er alt hvad hjertet begærer – og i overflod. Her er sushi, burgere, bøffer, gourmet, mexicansk og kinesisk – og så er der braai.
Den sydafrikanske barbeque, der gerne strækker sig over en hel eftermiddag til langt ud på aftenen.
En vinsmagning med indhold nok til en moderat beruselse kan ofte klares for mindre end en 50’er, så der er ingen grund til at holde sig tilbage med drikkevarerne – af økonomiske årsager i hvert fald.
Det bugner med dragefrugt, sukkeræbler, chili, tomater, hvidløg, peberfrugter og udefinerbare herligheder, der er sirligt stablet på Central Market i Port Louis. Og det er bare begyndelsen. Mauritius er et blomstrende råvareparadis, men det er også en smeltedigel, hvor Kina møder Indien, Frankrig og Afrika et sted, langt ude i Det Indiske Ocean.
Mauritius er mere lokal end man umiddelbart skulle forestille sig af en ø med en stor portion turister, og du finder således små hjemlige restauranter og street food i massevis. Maden er kreolsk med mange indiske input, men det er langt fra kun ’slow cooked’ karryretter, der serveres.
Her er dim sums, chilikrydrede frugter, samosaer, stegte nudler, chutneys, sweet potato cakes og sukkersøde sager i lange baner. Hvor de kulinariske inspirationskilder, Indien, Kina og Afrika, holder sig til reglerne, når der skal laves mad, har Mauritius eksperimenteret – og det er i sig selv værd at rejse til Mauritius for.
Peru er måske ikke det første du tænker på, hvis du har en kulinarisk rejse i tankerne. Men det burde det måske være.
Peru er i flere omgange kåret til verdens mekka for kulinariske oplevelser, og du vil hurtigt smage hvorfor. Særligt Lima kan betegnes som Sydamerikas navle for god mad, ikke mindst grundet Central Restaurante, som af Michelin er udnævnt som en af verdens 10 bedste restauranter.
Når du rejser til Lima, er der en tjekliste af godter, du bør få krydset af, inden du rejser videre. Først og fremmest er der ceviche, Perus uofficielle nationalret bestående af marineret rå fisk, der smager himmelsk.
Er du frisk på noget anderledes, kan du sætte tænderne i cuy, der er et helgrillet eller bagt marsvin, der traditionen tro skal spises helt og gerne med hænderne. Eller hvad med en alpacasnack, der skylles ned med en pisco sour. Begræns dig ikke til for få dage i Lima – du kan nemlig sagtens bruge en uge på at udforske spisekortet.
Når du rejser til Lima, er der en tjekliste af godter, du bør få krydset af, inden du rejser videre. Først og fremmest er der ceviche, Perus uofficielle nationalret bestående af marineret rå fisk, der smager himmelsk.
Sydstaternes charmerende ’Big Easy’ er ikke bare kendt for jazzmusik, Mardi Gras og floddampere.
New Orleans er også en kulinarisk klassiker af en storby, som serverer cajun-retter og kreolske lækkerier i stakkevis. I amerikanske portionsstørrelser, vel at mærke.
Er du ankommet til New Orleans, så gå på opdagelse i retter som den krydrede gumbo-suppe, grillede østers og rejer, røde bønner med ris, cajun-pølsen, boudin og muffaletta – en sandwich spækket med pølse, skinke og ost.
Listen over ’comfort food’ er lang, men den er værd at granske til bunds.
Det samme gælder dessertkortet, der bl.a. byder på pralines, der er et levn fra de franske nybyggere, samt beignets, der er New Orleans pendant til wienerbrødet.
Læs mere om USA
New Orleans er også en kulinarisk klassiker af en storby, som serverer cajun-retter og kreolske lækkerier i stakkevis.
Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00.