Skip to main content

Overtro: Ingen flæsk på bussen!

burma - myanmar_befolkning kvinde beder_01 burma - myanmar_lys_01

7-9-13 - bank under bordet

Der er ikke mange lande, der kan hamle op med Myanmar, når det kommer til overtro.

Det lærte rejseleder Kasper Stensgaard hurtigt, da han for år tilbage rykkede teltpælene op og flyttede til Myanmar. Ånder har altid præget burmesernes hverdag, og der er masser af husmandsråd til at undgå de værste konfrontationer. Et par af dem kommer her.

burma - myanmar_lys_01

Spøgelser udfordrer boligmarkedet

Da jeg lærte min kone at kende i 2011, havde hun en lejlighed i det centrale Yangon. Denne satte hun til salg, og da boligmarkedet var i kraftig stigning, var der mange interesserede købere.

Så kom katastrofen. Den 29-årige kvinde i nabolejligheden skulle af en eller anden grund ud på bagtrappen, der slangede sig rustent op af den mugne puds på lejlighedsbygningen. Trappen kollapsede, og den unge kvinde styrtede fire etager ned og udåndede under en bananpalme.

Snart var hendes spøgelse samtaleemne – ikke kun på gaden – men i hele Ahlone-kvarteret. For i Myanmar sker noget sådant jo ikke bare uden grund. Hun måtte have gjort noget rigtigt vederstyggeligt i sit tidligere liv for at møde sit endeligt så tidligt og så dramatisk.

Og ikke nok med det, for en sådan dødsulykke afføder uomtvisteligt et rastløst og ondsindet spøgelse, hvis territorium per burmesisk definition også inkluderede min kones lejlighed.

Med ét var de rationelle overvejelser som konjunkturer og investeringspotentiale i Yangons boligmarked helt væk.

Pludselig var min kones lejlighed på ingen måde længere et attraktivt tilbud for de mange købere, der havde lagt vejen forbi inden dødsulykken.

Hun ringede til flere af dem, der allerede havde besigtiget lejligheden, men alle havde mistet interessen i løbet af et par dage. Spøgelset var allerede i hendes lejlighed.

Først da en veluddannet, yngre, kristen (og dermed mindre overtroisk) mand viste sin interesse, lykkedes det hende at sælge denne poltergeist-befængte hybel.

Og ikke nok med det, for en sådan dødsulykke afføder uomtvisteligt et rastløst og ondsindet spøgelse, hvis territorium per burmesisk definition også inkluderede min kones lejlighed

burma - burma_befolkning_kvinde_mad_01

Metafysisk bacon og ånder i håret

Afsløret af sine betragtelige mængder af ekskrementer efterladt på køkkenbordet – nu skulle den rotte altså møde sin skaber.

Jeg spurgte min ven, hvor jeg kunne købe en fælde eller noget gift, og jeg blev straks tysset på og fik at vide, at al strategi i denne henseende måtte foregå i al hemmelighed, da disse gnavere altid lytter med. De vil således ikke spise gift eller lade sig narre af fælder, hvis de på forhånd kender til menneskets agendaer.

Også døde dyr skal tages alvorligt.

Mange steder i Myanmar – og i Shan-staten i særdeleshed – er det selvmord at lade sig transportere med svinekød i bagagen. Faktisk vil buschauffører ofte advare alle passagerer om dette, inden han sætter i gang.

Jeg har været ude for, chaufføren har kontrolleret al baggage, inden han satte skrammelkassen i gear.

'Problemet' med svinekød er kun gammel overtro, og har intet med islam at gøre -  da 90% af burmeserne er buddhister.

Nå ja, så er det også værd at vide, at man i samme sammenhæng absolut aldrig trækker et af barndommens evindelige spørgsmål op af posen; ”Hvornår er vi der?” kan nemlig nemt føre til, at man aldrig kommer frem.

Ydermere er det heller ikke optimalt at være i alt ni passagerer på et hvilket som helst køretøj eller i en båd. Der er nemlig en ånd, der alle dage har gjort krav på dette tal, og den er fortsat glad for det. Hvis man således er ni passagerer på en båd, tager man lige en sten med, som repræsenterer den tiende passager; en strategi som ånden tilsyneladende fortsat affinder sig med.

burma - myanmar_fortune teller_01
burma - myanmar_fortune teller_02 burma - myanmar_befolkning kvinde beder_01

Natten truer

Det er primært om natten, ånderne er mest aktive. Derfor går kvinder altid med deres hår sat op på dette tidspunkt.

Men man helgarderer sig ved ikke at gå klædt i farven sort, da denne forbindes med åndernes mest aktive timer.

Det er også om aftenen, at forældre vil smøre støv fra foden eller trækul i panden på deres børn. Det fungerer som en slags Round-Up mod de usynlige men omnipotente og lunefulde væsener.

Selvom Myanmar er forbundet med 4G Internet, og  turisterne er blevet mange flere, er der (heldigvis) fortsat masser, der fortsat “ånder” intakt.

Vil du høre flere finurlige historier om Myanmars mange skikke? Så tag med på rundrejse til Myanmar.

Et udvalg af vores rejser til Myanmar

Andre læste også

burma - bagan_befolkning_farmer_okse_01
Artikel

Derfor bør du besøge Myanmar netop nu

Læs artikel
thailand - thailand_tempel_sko_01
Guide

Takt og tone: Din guide til gode manerer i Asien

Læs artikel
singapore - singapore_skyline_01
Guide

48 timer i Singapore: 5 ting du bør opleve

Læs artikel

Ring eller skriv til os

Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00. 

4526 0000
Stjernegaard Rejser Stjernegaard Rejser KH
Like

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

Happy

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

Trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (2.100+ anmeldelser)