Karneval på De Vestindiske Øer

Festlig ferie: Karneval på De Vestindiske Øer

Palmesvaj over klukkende, turkisblå bølger, danmarkshistorie i caribiske klæder og daseliv dagen lang med en rompunch i hånden. Der er altid en glimrende grund til at besøge De Vestindiske Øer, men de tre henrivende perler, St. Thomas, St. Croix og St. John byder på meget andet end et tillokkende ydre.

Flere gange om året banker pulsen lidt hurtigere. Rytmerne, livet og hele essensen af den vestindiske kultur kan mærkes langt ind i sjælen, og øerne er på den helt anden ende. Vi ser nærmere på, hvornår det går løs i det Caribien, der engang var en del af kongeriget Danmark.

Det lokale karneval

December - januar: Crucian Christmas Festival på St. Croix

Er den danske jul lige vel traditionel til din smag, er der god grund til at sætte kursen mod vest, nærmere betegnet St. Croix. Når det er mørkest i Danmark, diskes der op med øernes måske mest lokale karneval, der strækker sig ca. 4 uger over december og januar. En tradition, som har fundet sted hvert år siden 1952. Men også en tradition, der trods sit festlige udtryk har rødder til øernes mørke fortid.

Karnevallet er først og fremmest en farverig fest med dans, parader, fjerprydelser og alt, hvad der hører sig til. Men det er også en hyldest til alt det, der gør St. Croix til St. Croix, og de glade rytmer stammer faktisk helt tilbage til kolonitiden, hvor slaverne fik lov til at fejre jul og nytår med trommer, sang og dans.

Med historien i baghovedet er det årlige karneval en fejring af livet på øen, og du kan se frem til en overflod af mad, skønhedskonkurrencer, dans, calypso, reggae, håndværk og et væld af begivenheder, som kulminerer med den helt store parade d. 6. januar. St. Croix’ bud på et karneval er kendt som et af Caribiens mest lokale, og selv om turisterne strømmer til, vil du opleve, at festlighederne mest af alt er til ære for lokalbefolkningen og en hyldest til kulturen.

En tradition, som har fundet sted hvert år siden 1952. Men også en tradition, der trods sit festlige udtryk har rødder til øernes mørke fortid
Karnevallet ulmer med mindre festligheder fra omkring 10. december, mens de officielle events finder sted fra 25. december til 6. januar.

Det storslåede karneval

April: Carnival St. Thomas

Det første karneval på St. Thomas så faktisk dagens lys i 1912, da øen stadig var dansk, men festlighederne varede ikke længe, da 1. Verdenskrig slukkede for gildet blot få år senere. I dag er karnevallet det andet største karneval i Caribien med en fejring af livet, der strækker sig over hele april – med parader, dans, musik over hele øen, hvoraf de fleste officielle festligheder er centreret omkring Charlotte Amalie.

Karnevallet på St. Thomas er ligesom det på St. Croix et levn fra fortiden med rødder til både Europa og Afrika, hvor europæiske religiøse traditioner er blevet godt blandet med afrikanske rytmer, spiritualitet og livsglæde. Selv i dansen kan man ane europæisk folkedans – godt camoufleret af afrikansk magi.

Karnevallet på St. Thomas tiltrækker årligt et væld af turister, og festlighederne har således fået mere kommerciel karakter end karnevallet på St. Croix. Med det sagt, kan du forvente en gigantisk fest, der nærmest ingen ende vil tage.

Karnevallet på St. Thomas tiltrækker årligt et væld af turister, og festlighederne har således fået mere kommerciel karakter end karnevallet på St. Croix
St. Thomas’ karneval starter 1. april 2019 og afsluttes med et brag af en parade og storslåede festligheder 29. april.

Det amerikanske-caribiske karneval

Juni - juli: St. John Carnival

St. John er trods sin spæde størrelse en bombe af herligheder – ikke mindst i form af storslået nationalpark og nogle af øernes fineste strande. Men den lille perle har også personlighed og takker selvfølgelig ikke nej til festivitas i storformat.

Siden 1940’erne har man kunnet opleve parader, fest og dans i Cruz Bay på St. John, men hvor festlighederne i begyndelsen blot varede en enkelt dag, stiger pulsen i dag i midten af juni og kulminerer med parader og fest d. 3. og 4. juli. To vigtige datoer, der henviser til slaveriets ophør og amerikanernes Independence Day.

Karnevallet på St. John er lidt mindre end karnevallet på de øvrige øer, og dermed vil det for mange også være en mere overskuelig fornøjelse. Ikke mindst fordi festen er centreret omkring Cruz Bay. Da karnevallet slutter på amerikanernes nationaldag d. 4. juli, kan du slå to fluer med et smæk og opleve et interessant miks af amerikansk nationalisme og caribisk karneval.

Læs mere om De Vestindiske øer og se vores rejser og krydstogter.

Da karnevallet slutter på amerikanernes nationaldag d. 4. juli, kan du slå to fluer med et smæk og opleve et interessant miks af amerikansk nationalisme og caribisk karneval
Book din rejse til St. John i starten af juli og oplev det bedste af de caribiske karnevalstraditioner og amerikansk nationalglæde med et brag af en fest.
Andre læste også:
De Vestindiske Øer: 3 perler – 3 personligheder
Er du til adrenalinrus? Vandreture? Fest og farver? Eller øde strandparadiser? Dansk Vestindien har det hele og mere til, men hver ø har alligevel sin charme. Vi ser nærmere på hvilken ø, der passer bedst til dit temperament.
Bo lokalt og oplev Cuba fra den anden side
Vil du helt tæt på cubanerne og blive vidne til dagligdagen bag de farverige facader? Casas particulares er cubanernes svar på begrebet ’bed & breakfast’, hvor du kommer tæt på de lokale og møder mama i køkkenet, når du indlogeres lokalt.
Ferie for hele familien? Her skal I hen
Tag hele familien under armen og flyv afsted på en rejse, I aldrig glemmer. Vi guider til fem skønne rejsemål, der sikrer jer de bedste oplevelser, de skønneste strande og nogle helt fantastiske rammer, så I kan nyde hinandens selskab.

Se hvad vi ellers skriver om: Gastronomi, Historie, Kultur og Strand