seljalandsfoss_vandfald_01

Derfor peger kompasset mod nord

Din guide til Norden: 10 ting du skal opleve

Nogle gange overser vi det, der ligger lige for næsen af os, og det er en skam. Norden er nemlig både ufattelig eksotisk, kynisk og ganske bedårende, og så er oplevelserne kun et par timer væk. Vi ser nærmere på 10 helt unikke oplevelser, du kun finder i Norden.

To mennesker under grønt nordlys
Hundelæde_02
myvatn nature bath_02

10.000 vandfald på én ø

I Island finder du intet mindre end 200 navngivne vandfald og endnu flere uofficielle af slagsen. Faktisk skønnes der at være op til 10.000 vandfald på øen, og utroligt nok bliver det aldrig kedeligt at gå på jagt efter de buldrende vandmasser. At der er så mange vandfald netop her, skyldes dels det våde klima, hvor nedbøren spiller en vigtig rolle, samt det faktum at smeltevand fra gletsjerne også skal løbe et sted hen. Hertil er naturen indrettet med bjerge, vulkaner og klippesprækker, der skaber perfekte og dramatiske forhold for vandets rejse.

4 vandfald du skal lægge vejen forbi

 • Svartifoss i Vatnajökull National Park er en geologisk skønhed, der med sin smukke søjlebasalt fremstår næsten arkitektonisk. Et særsyn, der åbenbares efter en vandretur på et par kilometer.
 • Seljalandsfoss er noget ganske særligt, fordi du kan opleve det indefra, hvor smeltevandmasserne set inde fra klippehulen skaber et abstrakt farve- og formspil.
 • Hengifoss er med sit fald på 128 meter Islands næsthøjeste, og så tager det sig i øvrigt rigtig flot ud på et baggrundslærred af røde og gråbrune lerlag.
 • Skógafoss er i sig selv et smukt vandfald, men det gemmer også på en historie om den gamle viking Thrassi, der efter sigende skulle have gemt en kiste med guld i klippehulen.
svartifoss_vandfald_01
seljalandsfoss_vandfald_01
skogafoss_vandfald_03
hengifoss_02
Øverst: tv. Svartifoss, th. Seljalandsfoss. Nederst: tv. Skógafoss, th. Hengifoss.

Halsende hunde og bump på vejen

Nogle gange er det de mest simple ting i livet, der udgør de største oplevelser, og det er lige præcis sådan, det er med hundeslæden. Den er hverken speciel komfortabel eller hurtig, men du skal lede længe efter en oplevelse, der tager dig så tæt på menneskets samspil med naturen. En oplevelse hvor historie, kultur og en snert af adventure går op i en højere enhed, alt imens du nyder synet af landskabet, der glider forbi.

Her kan du køre på hundeslæde

 • Grønland har en slædekultur, der går mange tusind år tilbage, og selv om snescooteren har gjort sit indtog, er slæden stadig populær blandt lokale fangere og jægere. Vil du køre på hundeslæde, bør du lægge din rejse i vinterhalvåret.
 • Svalbard har du chancen for at køre i hundeslæde hen over vildmarken i nordlysets skær. En uforglemmelig oplevelse gennem mørket – ualmindeligt tæt på den arktiske natur.
Slædehunde og mand på isen i Grønland
Sæt dig godt til rette, mærk vinden i kinderne, de små bump på vejen og de åbne vidder.

Når himlen byder op til dans

Flygtigt, abstrakt og uhåndgribeligt. Nordlyset minder os om, at der er noget derude, som vi ikke kan styre, og selv om videnskaben mener at kunne forklare det hele, er det finurlige lysshow til fri fortolkning. I hvert fald blandt de grønlandske inuitter, der både tolker fænomenet som en visualisering af afdøde i fodboldkamp med et hvalroskranie og forbinder en undfangelse under nordlyset med en særlig intelligens.

Selv om det er de færreste, der får chancen for at forevige nordlyset på en ordentlig måde, er det en af de oplevelser, du husker resten af livet. Nordlyset spiller som oftest op i to til tre minutter ad gangen, men det er ikke ualmindeligt, at det står på i 15-30 minutter. Drømmer du om at se de blågrønne lysslør, kræver det både tålmodighed og planlægning. Det er yderst sjældent, vi får et glimt af nordlyset i Danmark, men befinder du dig i Nordnorge, Island, Grønland eller på Svalbard, er chancerne ganske gode, hvis du tager dine forholdsregler. Lysforurening fra fuldmåne og byens lys kan nemlig udviske farvespillet, ligesom en overskyet himmel selvsagt heller ikke gør noget godt for sigtbarheden. Planlæg derfor rejsen i vinterhalvåret i måneder med mindst nedbør og omkring nymåne, hvor måneskæret blænder himlen mindst muligt.

3 steder du kan opleve nordlys

 • Island: Indkvarter dig gerne langt uden for byen, hvor der er mindst muligt lys. Flere hoteller i Island tilbyder desuden vækning, såfremt nordlyset skulle dukke op, mens du sover.
 • Svalbard: Et af de steder i verden, hvor chancerne for at se nordlys er allerbedst. Rejser du om vinteren, er der mørkt hele døgnet og dermed øgede chancer for nordlys.
 • Grønland: Særligt Kangerlussuaq er et godt udgangspunkt for dig, der gerne vil se nordlys, da det er et af de steder, der falder mindst nedbør i Grønland.
 • Tromsø: Den arktiske hovedstad og nordlysets katedral. Mørketiden og den minimale lysforurening giver nogle af de bedste betingelser i hele verden for at opleve nordlys. 
island_nordlys_05
Du kan bl.a. opleve nordlys på Svalbard, i Grønland og i Island.

Troldene i stenene

Naturen kan være nok så smuk at se på, men med lidt fantasi og en god portion sagn og myter, bliver den nærmest levende. Rundt regnet halvdelen af alle islændinge tror på trolde og alfer, og det faktum kan hurtigt vise sig at blive et interessant krydderi til din rejse til Island.

Vi starter alligevel på Færøerne, hvor to enkeltstående klippesøjler tårner lodret op et stykke ude i havet vest for Esturoy. Skal vi tro sagnet, er der dog ikke tale om helt almindelige klipper, men derimod to kæmper, der i sin tid blev sendt fra Island til Færøerne for at trække øriget tættere på Island. Desværre magtede de ikke opgaven før solen stod op, og således blev de to kæmper forstenede og er i dag kendt som Kæmpen og Kællingen.

I Island er der endnu flere historier at komme efter. I Dimmuborgir i den nordlige del af landet, kan du se en række mærkværdige lavaformationer, der ifølge videnskaben opstod i forbindelse med et vulkanudbrud for 2.300 år siden. Men i Island er det ikke nødvendigvis videnskaben, der har svaret. Skal vi tro sagnet, opstod landskabet nemlig i forbindelse med en julefest for områdets trolde, der ligesom Kæmpen og Kællingen ikke nåede hjem i seng inden solopgang… og således blev de foreviget som sten. Det samme gør sig gældende for de tre klipper ved Reynisfjara, der i sin tid led en skæbne som trolde, der drog ud på havet for at hente skibe ind uden at nå tilbage før morgengry.

reynisfjara_sort strand_01
Tjoernuvik_strand_01
Dimmuborgir_01
Øverst: De tre kæmper kendt som Reynisdranger i Island. Nederst tv: Kæmpen og Kællingen, som står trofast ud for Esturoys kyst på Færøerne. Nederst th: Forstenede juletrolde ved Dimmuborgir i Island.

Lokalliv i mikroformat

Glem alt om landsbybesøg. Vores nordlige naboer tager autenticiteten til nye højder med lokaloplevelser i mikroformat i de små bygder i Grønland, Norge og på Færøerne. I Grønland betragtes en bygd som et sted med op til 500 indbyggere, men så er der altså også tale om en stor bygd som eksempelvis Kangerlussuaq. Charmen ved en bygd er, at du får chancen for at komme helt tæt på noget ganske unikt, der som oftest emmer af en svunden tid. Her er tre bygder, du skal overveje, alt efter hvor rejsen går hen. 

3 bygder du skal kende til

 • Gásadalur – også kendt som Gåsedalen, tæller blot en håndfuld huse. Frem til 2004, hvor der blev gravet en tunnel gennem bjerget, lå bygden temmelig isoleret fra det øvrige samfund på Færøerne, og man kunne kun komme hertil ad den vandrerute over bjerget, som det lokale postbud begav sig ud på tre gange om ugen. Foruden den ærkeautentiske bygdeoplevelse, får du en altoverskyggende bonusoplevelse ved synet af Múlafossur.
 • Oqaatsut i det vestlige Grønland tæller lige i underkanten af 50 indbyggere, men til gengæld har bygden fem gange så mange slædehunde, hvis primære formål er at føre de lokale fiskere på slæde over isen, når de skal ud i landskabet og fiske med langline.
 • Nærøyfjorden er en af Norges absolut smukkeste fjorde, der flankeres af vertikale fjeldsider og smuk natur… og lige der, midt i naturen kan du spotte en bygd med bare en enkelt indbygger, der bor langt op ad fjeldsiden. Nok se, ikke besøge!
Oqaatsut_bygde_01
Oqaatsut - en typisk grønlandsk bygd med mindre end 50 indbyggere.

Naturens egen badeanstalt

Du behøver ikke fryse, blot fordi turen går nordpå. Island har knækket koden med en natur, der er en fryd for krop, syn og sjæl. Nu tænker du måske, at vi kaster en kliché som Blue Lagoon på bordet, og det geotermiske område i Den gyldne cirkel fejler absolut heller ikke noget, men søger du en lidt mindre turistet wellnessoplevelse, skal du sætte kurs mod Mývatnsøen i det nordvestlige Island.

Island skæres igennem af skellet mellem den nordamerikanske og den eurasiske kontinentalplade, og det er dette skel, der skaber al magien med en perlerække af vulkaner, der har udspring langs denne højderyg. Således er det også herfra Mývatnsøen varmes op, og du kan nyde en termisk spaoplevelse i 35-40 graders varmt vand med udsigt over de mange mineralholdige pools og det smukke landskab. God fornøjelse!

myvatn nature bath_04
myvatn nature bath_03
Tag en slapper i de termiske bade ved Mývatnsøen.

Vandring på kanten af Færøerne

På Færøerne kan du hurtigt få fornemmelsen af, at du bevæger dig helt ude på kanten, og det er heller ikke helt usandt. Færøerne kan noget med dramatik i landskabet, som man ellers skal lede længe efter, og en vandretur gennem terrænet kan hurtigt ende med at blive dit livs naturoplevelse.

Færøerne byder på utallige smukke vandreture, bl.a. ved søpapegøjerne på Mykines, i den skønne natur omkring Gjógv og ved Múlafossur ved Gåsedalen… men ét sted går det lidt vildere for sig, nemlig på Kalsoy, hvor lodrette klippesider i 700 meters højde udgør skellet mellem land og hav. Gå turen til fyrtårnet og nyd udsigten – og husk en lommelygte, hvis du vil skyde genvej mellem tunnellerne.

kalsoy_03
Kalsoy brager op i havet omkring Færøerne. Glæd dig til en uforglemmelig travetur, der går op og ned.

En sejltur du aldrig glemmer

Har du ikke oplevet isen tæt på, har du måske ikke tænkt over, at den forandrer sig dag for dag. Når du rejser til Grønland, er der ingen vej uden om Ilulissat – og således heller ikke Ilulissat Isfjord, hvor et hav af isbjerge i forskellige formationer og størrelser glider gennem fjorden med kurs mod Diskobugten.

Isfjorden er et kontinuerligt drama af vekslende former og farver, der skifter karakter, alt efter årstid og tid på dagen. Besøger du isfjorden om sommeren, vil du opleve, hvordan den lave midnatssol, bader isfjeldene i gyldent sollys og kaster skygger over fjorden, mens en gråvejrsdag kan hive isens blålige nuancer frem.

Ilulissat_isfjord_04
Isfjelde i alle størrelser og former, glider langsomt gennem fjorden, hvorefter nogle fortsætter ud i Diskobugten, mens andre strander ved den undersøiske morænekant.

Safari i Norden

Det nordiske klima og den barske natur skaber rammerne for en række atypiske safarioplevelser. Nordens dyreliv er både hårdfør og skrøbelig, og oplevelsen af at se en isbjørn eller en blåhval, kan meget vel blive en følelsesladet oplevelse, der vækker en vis respekt for Moder Jord.

3 vilde dyr du kan opleve i Norden

 • Isbjørnen er en af verdens mest truede dyrearter med kun ca. 25.000 tilbage i verden, hvoraf de fleste er at finde i det arktiske Canada. Vil du gøre dig forhåbninger om at se en isbjørn, er Svalbard i det arktiske Norge nok alligevel det bedste bud, da her skønnes at være omkring 3.000 isbjørne på et mindre område.
 • Drømmer du om at se en blåhval, skal du besøge Húsavík i det nordlige Island, som er et af de få steder, hvalerne kommer forbi, når de rejser nordpå fra maj til juli eller sydpå i september. Er du ikke så heldig at se en blåhval, kan du trøste dig med, at havet omkring Húsavík også gemmer på spækhukkere, vågehvaler, kaskelothvaler og mange andre kæmper.
 • Det er ikke uden grund, Julemanden spænder rensdyr for slæden, for rensdyrene lever netop kun højt mod nord i Grønland, Finland, Sverige og det nordlige Norge, herunder på Svalbard.
norge - Svalbard_isbjoern_02
norge - Svalbard_rensdyr01
husavik_hval_01
Isbjørne, rensdyr og hvaler. Glæd dig til en nordisk safari!

Hvor Jordens indre kommer op for at få luft

Vidste du, at Island har et ben i både Europa og Nordamerika? Årsagen skal selvfølgelig findes i kontinentalpladerne, hvis skillelinje løber gennem Island, bl.a. i nationalparken Thingvellír, hvor jordens undergrund kommer helt op til overfladen i sprækken mellem kontinentalpladerne. Faktisk er Thingvellír det eneste sted i verden, hvor undergrunden stikker op over havoverfladen.

Thingvellír er dog ikke kun interessant på grund af flækken i Jordens indre. Nationalparken har nemlig også en hel særlig plads i Islands historie, da stedet er grundstenen i nationens fundament. Det var nemlig her, verdens ældste parlament opstod i år 930 e.Kr., da Altinget blev skabt. Alt det kan du bl.a. høre mere om på vores rundrejser til Island.

Thingvellir_03
Jordens ventil ved Thingvellír i Island.
like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (1.663 anmeldelser)