Skip to main content

Derfor peger kompasset mod nord

seljalandsfoss_vandfald_01 Hundelæde_02

Din guide til Norden: 10 ting du skal opleve

Nogle gange overser vi det, der ligger lige for næsen af os, og det er en skam. Norden er nemlig både ufattelig eksotisk, kynisk og ganske bedårende, og så er oplevelserne kun et par timer væk. Vi ser nærmere på 10 helt unikke oplevelser, du kun finder i Norden.

10.000 vandfald på én ø

I Island finder du intet mindre end 200 navngivne vandfald og endnu flere uofficielle af slagsen.

Faktisk skønnes der at være op til 10.000 vandfald på øen, og utroligt nok bliver det aldrig kedeligt at gå på jagt efter de buldrende vandmasser. At der er så mange vandfald netop her, skyldes dels det våde klima, hvor nedbøren spiller en vigtig rolle, samt det faktum at smeltevand fra gletsjerne også skal løbe et sted hen.

Hertil er naturen indrettet med bjerge, vulkaner og klippesprækker, der skaber perfekte og dramatiske forhold for vandets rejse.

4 vandfald du skal lægge vejen forbi

 • Svartifoss i Vatnajökull National Park er en geologisk skønhed, der med sin smukke søjlebasalt fremstår næsten arkitektonisk. Et særsyn, der åbenbares efter en vandretur på et par kilometer.
 • Seljalandsfoss er noget ganske særligt, fordi du kan opleve det indefra, hvor smeltevandmasserne set inde fra klippehulen skaber et abstrakt farve- og formspil.
 • Hengifoss er med sit fald på 128 meter Islands næsthøjeste, og så tager det sig i øvrigt rigtig flot ud på et baggrundslærred af røde og gråbrune lerlag.
  Skógafoss er i sig selv et smukt vandfald, men det gemmer også på en historie om den gamle viking Thrassi, der efter sigende skulle have gemt en kiste med guld i klippehulen.
skogafoss_vandfald_03
hengifoss_02 svartifoss_vandfald_01

Til venstre Skógafoss, øverst til højre Svartifoss og nederst Hengifoss.

Halsende hunde og bump på vejen

Nogle gange er det de mest simple ting i livet, der udgør de største oplevelser, og det er lige præcis sådan, det er med hundeslæden.

Den er hverken speciel komfortabel eller hurtig, men du skal lede længe efter en oplevelse, der tager dig så tæt på menneskets samspil med naturen. En oplevelse hvor historie, kultur og en snert af adventure går op i en højere enhed, alt imens du nyder synet af landskabet, der glider forbi.

Grønland har en slædekultur, der går mange tusind år tilbage, og selv om snescooteren har gjort sit indtog, er slæden stadig populær blandt lokale fangere og jægere. Vil du køre på hundeslæde, bør du lægge din rejse i vinterhalvåret.

Slædehunde og mand på isen i Grønland

Når himlen byder op til dans

Flygtigt, abstrakt og uhåndgribeligt. Nordlyset minder os om, at der er noget derude, som vi ikke kan styre, og selv om videnskaben mener at kunne forklare det hele, er det finurlige lysshow til fri fortolkning.

I hvert fald blandt de grønlandske inuitter, der både tolker fænomenet som en visualisering af afdøde i fodboldkamp med et hvalroskranie og forbinder en undfangelse under nordlyset med en særlig intelligens. Selv om det er de færreste, der får chancen for at forevige nordlyset på en ordentlig måde, er det en af de oplevelser, du husker resten af livet.

Nordlyset spiller som oftest op i to til tre minutter ad gangen, men det er ikke ualmindeligt, at det står på i 15-30 minutter.

Drømmer du om at se de blågrønne lysslør, kræver det både tålmodighed og planlægning. Det er yderst sjældent, vi får et glimt af nordlyset i Danmark, men befinder du dig i Nordnorge, Island, Grønland eller på Svalbard, er chancerne ganske gode, hvis du tager dine forholdsregler. Lysforurening fra fuldmåne og byens lys kan nemlig udviske farvespillet, ligesom en overskyet himmel selvsagt heller ikke gør noget godt for sigtbarheden.

Planlæg derfor rejsen i vinterhalvåret i måneder med mindst nedbør og omkring nymåne, hvor måneskæret blænder himlen mindst muligt.

3 steder du kan opleve nordlys

 • Island Indkvarter dig gerne langt uden for byen, hvor der er mindst muligt lys. Flere hoteller i Island tilbyder desuden vækning, såfremt nordlyset skulle dukke op, mens du sover.
 • Svalbard: Et af de steder i verden, hvor chancerne for at se nordlys er allerbedst. Rejser du om vinteren, er der mørkt hele døgnet og dermed øgede chancer for nordlys.
 • Grønland: Særligt Kangerlussuaq er et godt udgangspunkt for dig, der gerne vil se nordlys, da det er et af de steder, der falder mindst nedbør i Grønland.
 • Tromsø: Den arktiske hovedstad og nordlysets katedral. Mørketiden og den minimale lysforurening giver nogle af de bedste betingelser i hele verden for at opleve nordlys.

Planlæg rejsen i vinterhalvåret i måneder med mindst nedbør og omkring nymåne, hvor måneskæret blænder himlen mindst muligt.

island_nordlys_05
skaftafell_nordlys_01 norge - nordlys_svalbard_01

Du kan bl.a. opleve nordlys på Svalbard, i Grønland og i Island.

Troldene i stenene

Naturen kan være nok så smuk at se på, men med lidt fantasi og en god portion sagn og myter, bliver den nærmest levende.

Rundt regnet halvdelen af alle islændinge tror på trolde og alfer, og det faktum kan hurtigt vise sig at blive et interessant krydderi til din rejse til Island.

Vi starter alligevel på Færøerne, hvor to enkeltstående klippesøjler tårner lodret op et stykke ude i havet vest for Esturoy. Skal vi tro sagnet, er der dog ikke tale om helt almindelige klipper, men derimod to kæmper, der i sin tid blev sendt fra Island til Færøerne for at trække øriget tættere på Island. Desværre magtede de ikke opgaven før solen stod op, og således blev de to kæmper forstenede og er i dag kendt som Kæmpen og Kællingen.

I Island er der endnu flere historier at komme efter. I Dimmuborgir i den nordlige del af landet, kan du se en række mærkværdige lavaformationer, der ifølge videnskaben opstod i forbindelse med et vulkanudbrud for 2.300 år siden. Men i Island er det ikke nødvendigvis videnskaben, der har svaret.

Skal vi tro sagnet, opstod landskabet nemlig i forbindelse med en julefest for områdets trolde, der ligesom Kæmpen og Kællingen ikke nåede hjem i seng inden solopgang… og således blev de foreviget som sten.

Det samme gør sig gældende for de tre klipper ved Reynisfjara, der i sin tid led en skæbne som trolde, der drog ud på havet for at hente skibe ind uden at nå tilbage før morgengry.

reynisfjara_sort strand_01
Tjoernuvik_strand_01 Dimmuborgir_01

Øverst: De tre kæmper kendt som Reynisdranger i Island. Nederst tv: Kæmpen og Kællingen, som står trofast ud for Esturoys kyst på Færøerne. Nederst th: Forstenede juletrolde ved Dimmuborgir i Island.

Naturens egen badeanstalt

Du behøver ikke fryse, blot fordi turen går nordpå. Island har knækket koden med en natur, der er en fryd for krop, syn og sjæl. Nu tænker du måske, at vi kaster en kliché som Blue Lagoon på bordet, og det geotermiske område i Den gyldne cirkel fejler absolut heller ikke noget, men søger du en lidt mindre turistet wellnessoplevelse, skal du sætte kurs mod Mývatnsøen i det nordvestlige Island.

Island skæres igennem af skellet mellem den nordamerikanske og den eurasiske kontinentalplade, og det er dette skel, der skaber al magien med en perlerække af vulkaner, der har udspring langs denne højderyg. Således er det også herfra Mývatnsøen varmes op, og du kan nyde en termisk spaoplevelse i 35-40 graders varmt vand med udsigt over de mange mineralholdige pools og det smukke landskab. God fornøjelse!

myvatn nature bath_03

Du behøver ikke fryse, blot fordi turen går nordpå. Island har knækket koden med en natur, der er en fryd for krop, syn og sjæl.

Lokalliv i mikroformat

Glem alt om landsbybesøg. Vores nordlige naboer tager autenticiteten til nye højder med lokaloplevelser i mikroformat i de små bygder i Grønland, Norge og på Færøerne.

I Grønland betragtes en bygd som et sted med op til 500 indbyggere, men så er der altså også tale om en stor bygd som eksempelvis Kangerlussuaq. Charmen ved en bygd er, at du får chancen for at komme helt tæt på noget ganske unikt, der som oftest emmer af en svunden tid. Her er tre bygder, du skal overveje, alt efter hvor rejsen går hen.

3 bygder du skal kende til

 • Gásadalur – også kendt som Gåsedalen, tæller blot en håndfuld huse. Frem til 2004, hvor der blev gravet en tunnel gennem bjerget, lå bygden temmelig isoleret fra det øvrige samfund på Færøerne, og man kunne kun komme hertil ad den vandrerute over bjerget, som det lokale postbud begav sig ud på tre gange om ugen. Foruden den ærkeautentiske bygdeoplevelse, får du en altoverskyggende bonusoplevelse ved synet af Múlafossur.
 • Oqaatsut i det vestlige Grønland tæller lige i underkanten af 50 indbyggere, men til gengæld har bygden fem gange så mange slædehunde, hvis primære formål er at føre de lokale fiskere på slæde over isen, når de skal ud i landskabet og fiske med langline.
 • Nærøyfjorden er en af Norges absolut smukkeste fjorde, der flankeres af vertikale fjeldsider og smuk natur… og lige der, midt i naturen kan du spotte en bygd med bare en enkelt indbygger, der bor langt op ad fjeldsiden. Nok se, ikke besøge!
Oqaatsut_bygde_01

Vandring på kanten af Færøerne

På Færøerne kan du hurtigt få fornemmelsen af, at du bevæger dig helt ude på kanten, og det er heller ikke helt usandt. Færøerne kan noget med dramatik i landskabet, som man ellers skal lede længe efter, og en vandretur gennem terrænet kan hurtigt ende med at blive dit livs naturoplevelse.

Færøerne byder på utallige smukke vandreture, bl.a. ved søpapegøjerne på Mykines, i den skønne natur omkring Gjógv og ved Múlafossur ved Gåsedalen… men ét sted går det lidt vildere for sig, nemlig på Kalsoy, hvor lodrette klippesider i 700 meters højde udgør skellet mellem land og hav. Gå turen til fyrtårnet og nyd udsigten – og husk en lommelygte, hvis du vil skyde genvej mellem tunnellerne.

 

Kalsoy_fyr_04 kopier
kalsoy_03 Kalsoy_the seal woman_02

Kalsoy brager op i havet omkring Færøerne. Glæd dig til en uforglemmelig travetur, der går op og ned.

En sejltur du aldrig glemmer

Har du ikke oplevet isen tæt på, har du måske ikke tænkt over, at den forandrer sig dag for dag. Når du rejser til Grønland, er der ingen vej uden om Ilulissat – og således heller ikke Ilulissat Isfjord, hvor et hav af isbjerge i forskellige formationer og størrelser glider gennem fjorden med kurs mod Diskobugten.

Isfjorden er et kontinuerligt drama af vekslende former og farver, der skifter karakter, alt efter årstid og tid på dagen. Besøger du isfjorden om sommeren, vil du opleve, hvordan den lave midnatssol, bader isfjeldene i gyldent sollys og kaster skygger over fjorden, mens en gråvejrsdag kan hive isens blålige nuancer frem.

Ilulissat_isfjord_04
Ilulissat_isfjord_03 ilulissat_isfjord_02

Isfjelde i alle størrelser og former, glider langsomt gennem fjorden, hvorefter nogle fortsætter ud i Diskobugten, mens andre strander ved den undersøiske morænekant.

Hvor Jordens indre kommer op for at få luft

Vidste du, at Island har et ben i både Europa og Nordamerika? Årsagen skal selvfølgelig findes i kontinentalpladerne, hvis skillelinje løber gennem Island, bl.a. i nationalparken Thingvellír, hvor jordens undergrund kommer helt op til overfladen i sprækken mellem kontinentalpladerne. Faktisk er Thingvellír det eneste sted i verden, hvor undergrunden stikker op over havoverfladen.

Thingvellír er dog ikke kun interessant på grund af flækken i Jordens indre. Nationalparken har nemlig også en hel særlig plads i Islands historie, da stedet er grundstenen i nationens fundament. Det var nemlig her, verdens ældste parlament opstod i år 930 e.Kr., da Altinget blev skabt. Alt det kan du bl.a. høre mere om på voresrundrejser til Island.

Thingvellir_03

Safari i Norden

Det nordiske klima og den barske natur skaber rammerne for en række atypiske safarioplevelser.

Nordens dyreliv er både hårdfør og skrøbelig, og oplevelsen af at se en isbjørn eller en blåhval, kan meget vel blive en følelsesladet oplevelse, der vækker en vis respekt for Moder Jord.

3 vilde dyr du kan opleve i Norden

 • Isbjørnen er en af verdens mest truede dyrearter med kun ca. 25.000 tilbage i verden, hvoraf de fleste er at finde i det arktiske Canada. Vil du gøre dig forhåbninger om at se en isbjørn, er Svalbard i det arktiske Norge nok alligevel det bedste bud, da her skønnes at være omkring 3.000 isbjørne på et mindre område.
 • Drømmer du om at se en blåhval, skal du besøge Húsavík i det nordlige Island, som er et af de få steder, hvalerne kommer forbi, når de rejser nordpå fra maj til juli eller sydpå i september. Er du ikke så heldig at se en blåhval, kan du trøste dig med, at havet omkring Húsavík også gemmer på spækhukkere, vågehvaler, kaskelothvaler og mange andre kæmper.
 • Det er ikke uden grund, Julemanden spænder rensdyr for slæden, for rensdyrene lever netop kun højt mod nord i Grønland, Finland, Sverige og det nordlige Norge, herunder på Svalbard.
norge - Svalbard_isbjoern_02
husavik_hval_01 norge - Svalbard_rensdyr01

Isbjørne, rensdyr og hvaler. Glæd dig til en nordisk safari!

Et udvalg af vores rejser til Norden

Groenland Ilulissat Gletsjer Cc

Eventyrlige Vestgrønland Grønland Rundrejse med dansk rejseleder

Oplev Grønlands smukke vestkyst til lands og til vands med ophold i Kangerlussuaq, Nuuk og Ilulissat, inkl. udflugter til bl.a. Indlandsisen, Oqaatsut eller Eqigletsjeren og sejlture i Isfjorden.

5   (8 anmeldelser)
10-23 deltagere
Afrejsedato
07. aug. 2024 kr. 35.995 Udsolgt
11. sep. 2024 kr. 33.915 Billund
Se rejse
Diskobugten_isbjerg_02

Eventyrlige Vestgrønland 2025 Grønland Rundrejse med dansk rejseleder

Oplev Grønlands smukke vestkyst til lands og til vands med ophold i Kangerlussuaq, Nuuk og Ilulissat, inkl. udflugter til bl.a. Indlandsisen, Oqaatsut eller Eqigletsjeren og sejlture i Isfjorden.

5   (8 anmeldelser)
10-23 deltagere
Afrejsedato
14. apr. 2025 kr. 33.995
12. maj 2025 kr. 29.995
26. maj 2025 kr. 34.495
18. aug. 2025 kr. 35.995
01. sep. 2025 kr. 35.995
08. sep. 2025 kr. 35.995
Se rejse
Diskobugten_sol nedgang_01

I midnatssolens skær Grønland Rundrejse med dansk rejseleder

Oplev Grønland, og nyd den arktiske sommer på en veltilrettelagt rundrejse med overnatning i Nuuk, Ilulissat og ved Eqi-gletsjeren. Sejl ud på isfjorden, se gletsjere, og oplev autentiske bygder - alt sammen i midnatssolens smukke blide skær.

5   (6 anmeldelser)
10-23 deltagere
Afrejsedato
20. jun. 2025 kr. 37.495
11. jul. 2025 kr. 38.495
25. jul. 2025 kr. 38.495
Se rejse
Island Godafoss Vandfald 01 Cc

Island rundt Island Rundrejse med dansk rejseleder

Den komplette Island-rejse med en perlerække af vandfald, prustende gejsere, gletsjere, termiske bade og en boblende undergrund.

4.7   (72 anmeldelser)
15-25 deltagere
island_nordlys_05

I nordlysets skær Island Rundrejse med dansk rejseleder

Vi udforsker naturen i dagtimerne og har de bedste forudsætninger for at se nordlys, når mørket sænker sig. 5 dage med vandring, vandfald og vidunderlig natur på Sydisland.

4.7   (68 anmeldelser)
15-25 deltagere
Hundeslæde_Tasiilaq_03

Eventyr på isen Grønland Rundrejse med dansk rejseleder

Kør på hundeslæde over de frosne landskaber, oplev Indlandsisens vidder, sejl på Ilulissat isfjord i dagslyset og se nordlyset, når mørket falder på.

10-24 deltagere
Afrejsedato
03. mar. 2025 kr. 27.995
24. mar. 2025 kr. 29.495
31. mar. 2025 kr. 29.995
Se rejse
Kalsoy_04

Nordatlantens grønne juvel Færøerne Rundrejse med dansk rejseleder

Færøernes smukke natur med stejle, grønne fjelde og rå kystlinje. Bygdebesøg, friske vandreture og sejlads ved Vestmannabjergene.

4.6   (54 anmeldelser)
15-25 deltagere
Afrejsedato
04. aug. 2024 kr. 14.990 Udsolgt
Se rejse

Et arktisk eventyr Grønland Rundrejse med dansk rejseleder

Oplev Grønlands smukke og rå vestkyst til lands og til vands med ophold i Nuuk, Sisimiut og Ilulissat, inkl. stemningsfuld sejlads i isfjorden, hyggelige byvandringer og mange gode måltider.

5   (8 anmeldelser)
10-23 deltagere
Afrejsedato
16. apr. 2025 kr. 33.995 Billund
14. maj 2025 kr. 32.995 Billund
28. maj 2025 kr. 33.995 Billund
24. jun. 2025 kr. 35.995 Aalborg
13. aug. 2025 kr. 36.995 Billund
03. sep. 2025 kr. 36.995 Billund
Se rejse
groenland_befolkning_02

Transatlantisk krydstogt USA, Canada, Grønland og Island Krydstogt med dansk rejseleder

Fuldt program i New York inden krydstogt med Celebrity over Atlanterhavet med stop i Canada og Grønland, inden en overnatning i Island.

15-25 deltagere
Afrejsedato
04. jul. 2025 kr. 38.990 Indvendig kahyt
04. jul. 2025 kr. 44.490 Udvendig kahyt
04. jul. 2025 kr. 43.890 Kahyt med balkon
04. jul. 2025 kr. 48.790 Aqua kahyt med balkon
Se rejse

Andre læste også

thailand - 500 rai floating resort_11
Artikel

Glamping: Sådan har du ikke oplevet Thailand før

Læs artikel
galapagos_leguan_43
Guide

Øhop eller krydstogt? Galápagos til dit temperament

Læs artikel
sydafrika - garden route_strand_02
Guide

Eminent efterår: Her skal du rejse til i september, oktober og november

Læs artikel

Ring eller skriv til os

Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00. 

4526 0000
Stjernegaard Rejser Stjernegaard Rejser KH
Like

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

Happy

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

Trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (2.100+ anmeldelser)