Skip to main content

Fra bambusskrald til plastikmareridt

Da vi i Vesten for år tilbage hyldede plastikens mange muligheder, vidste man på Bali knap nok, hvad plastik var. Når der skulle spises, handles ind, bygges og leges var det med virkemidler af naturmaterialer som bambus, palmeblade og træ. Primitivt, ville man måske mene i 1900-tallets vestlige verden. Genialt, vil mange af os sikkert mene i dagens Danmark.

Men så skete der noget. Turisterne kom til Bali og resten af Asien, og det samme gjorde plastik i alle dets fantastiske afskygninger. Flasker, tallerkener, sugerør, poser og alverdens dimser blev også en del af den balinesiske virkelighed, men hvor forunderligt nemt det nu engang var, opstod der bare ét problem.

Forgængelige materialer som tallerkener af palmeblade o. lign. havde for balineserne skabt en ”brug-og-smid-væk”-kultur, og mens bambusskrald og dets lige efter en rum tid blev absorberet af naturen, blev plastictallerkenerne liggende… lige indtil de blæste væk eller måske blev samlet op.

Det balinesiske paradis har måske fået et par pletter på den grønne facade, men der er noget i gære, og det lover godt.

bali - bali_plastic_11

I aktion for affaldet

Stjernegaards rejseleder Ari Sparre er født og opvokset på Bali men har boet i Danmark de sidste seks år. Skal vi forstå plasticproblemet på Bali, skal vi skrue tiden tilbage og se indad, mener hun. For 30 år siden kunne danskerne nemlig heller ikke helt tillade sig at pudse glorien, når det kom til miljøet.

På Bali har man endnu ikke fået udviklet en effektiv infrastruktur inden for affaldssortering, og det betyder, at skraldet bare hober sig op. Hertil er det også et spørgsmål om vaneændring hos lokalbefolkningen.

Man har været vant til, at affald forsvinder af sig selv, og det kræver tid, uddannelse og nytænkning at ændre tankegangen hos en hel kultur. Ligesom det også tog tid for danskerne at ændre holdning til brugen af kemikalier, affaldssortering og miljøpolitik for årtier tilbage.

bali - bali_plastic_10

Man har været vant til, at affald forsvinder af sig selv, og det kræver tid, uddannelse og nytænkning at ændre tankegangen hos en hel kultur

bali - bali_plastic_blog_09

Tag skraldet for Bali

Mens balinesiske børn undervises i miljøproblematikken i skolen, tager flere lokale virksomheder ansvar.

Hoteller og forretninger skifter plasticsugerør ud med bambussugerør, sælger stofposer i stedet for plasticposer og sorterer i stor stil. Den bæredygtige bølge er over Bali, men som bekendt blev Rom ikke bygget på en dag – og det gjorde Balis miljøpolitik således heller ikke. Spørger vi Ari, har vi alle et ansvar.

Som guider bliver vi flove over alt det plastic, der skæmmer Balis smukke natur, for det er slet ikke sådan, vi selv kender Bali. Derfor er vi også nødt til at fortælle om problemet, og vores gæster lytter også fordomsfrit efter, når vi sætter problematikken ind i en kulturel kontekst. For vi har alle et ansvar, når det kommer til naturen.

Men det er ikke bare tomme ord. Når Ari tager Stjernegaards gæster med på en vandretur, får de nemlig også muligheden for at efterlade Bali med et bæredygtigt aftryk. Hvis de har lyst.

I stedet for at møde Bali med fordomme, viser vores gæster et godt eksempel, når de udstyret med en sæk og en gribetang samler affald på vejen. De lokale spørger os indimellem, hvorfor vi render rundt og samler plastic, og det kan da også virke underligt. Alligevel pirrer det nysgerrigheden, og det er ikke unormalt at de lokale børn gerne giver en hånd med i bytte for et bolsje, mens de voksne får lidt at tænke over.

Udover at vi giver et lille bidrag til miljøet, inspirerer vi også de lokale til at tænke mere miljøbevidst, men gæsterne får ikke mindst mulighed for at møde balineserne på en helt unik måde, fortæller Ari, der sammen med sin seneste gruppe har samlet i alt 17 poser plasticskrald på 4 uger.

Men helt ærligt! Hvem gider at bruge sin ferie på at samle skrald?

– Det er selvfølgelig ikke obligatorisk at samle skrald, når vi tager på udflugt, men mange gæster synes at det er en sjov måde at komme i kontakt med balineserne på.

Det giver en spændende indgang til det daglige liv og et aktuelt problem, der præger Bali. Og så er der også bare mange, som synes det er fedt at være med til at sætte et godt eksempel, der forhåbentligt kan så et lille bæredygtigt frø', afslutter hun.

Mød vores rejseledere på Bali.

bali - bali_plastic_02

Ari Sparre og Stjernegaards gæster bidrager til, at Balis grønne natur bliver lidt grønnere.

Derfor er vi også nødt til at fortælle om problemet, og vores gæster lytter også fordomsfrit efter, når vi sætter problematikken ind i en kulturel kontekst

bali - bali_plastic_04

Der er stor opbakning, når Balis børn – også kendt som Balis bæredygtige generation – går med i kamp for at holde Bali ren.

Derfor elsker vi Bali

Balis storartede natur med vulkaner, vandfald og andre vidundere stjæler stadig opmærksomheden fra det drys af skrald, der har lagt sig hist og her. Men vi vil ikke lukke øjnene for problemet, og det vil balineserne heldigvis heller ikke.

Når Bali trods udfordringen med plastic alligevel er blandt vores absolutte favoritter, skyldes det, at naturen, kulturen og det helt særlige folkefærd formår at overskygge alt. Ikke mindst beroliger og bevæger det os, at Balis mange ildsjæle har taget kampen mod plastic op, og den kamp vil vi gerne støtte, så paradis igen kan blive helt pletfrit.

Se alle vores Bali rundrejser og vores individuelle Bali rejser.

bali - bali_strand_14
bali - bali_marked_krydderier_01 bali - Bali_rismark_29

Tag del i Balis bæredygtige revolution

Det ulmer med gode intentioner og initiativer på Bali, hvor flere græsrodsbevægelser arrangerer oprydningsevents og laver kampagner på skoler og i lokalsamfund. En af de græsrodsbevægelser er Trash Hero – en organisation som efterhånden findes i de fleste byer på Bali.

Udover at samle skrald arbejder de frivillige for at sætte skraldespande op, lave genanvendelige drikkedunke, skabe opmærksomhed og uddanne lokalbefolkningen, og Stjernegaards team på Bali deltager også med gribetang og sæk, når Trash Hero går i aktion.

Foruden engagementet i Trash Hero, tager Stjernegaards team på Bali også selv initiativ til oprydningsaktiviteter sammen med Stjernegaards gæster. Fx på vandreture hvor det ikke er unormalt at lokale børn undervejs får lyst til at hjælpe til.

Bliv inspireret til at give miljøet en hånd på din næste rejse, støt eller læs mere om den bæredygtige bevægelse på www.trashhero.org.

bali - bali_plastic_06

Stjernegaards team på Bali tager med, når Trash Hero går i aktion.

Et udvalg af vores rejser til Bali

Andre læste også

bali - bali_strand_gynge_01
Guide

Bali med børn – 8 ting I skal opleve

Læs artikel
bali - nusa pendida_angelsbillabong_02
Guide

Balis 5 hemmelige oaser du ikke må gå glip af

Læs artikel

Ring eller skriv til os

Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00. 

4526 0000
Stjernegaard Rejser Stjernegaard Rejser KH
Like

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

Happy

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

Trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (2.100+ anmeldelser)