Plastic i paradis

Plastic i paradis

Da vi i Vesten for år tilbage hyldede plasticens mange muligheder, vidste man på Bali knap nok, hvad plastic var. Når der skulle spises, handles ind, bygges og leges var det med virkemidler af naturmaterialer som bambus, palmeblade og træ. Primitivt, ville man måske mene i 1900-tallets vestlige verden. Genialt, vil mange af os sikkert mene i dagens Danmark.

Men så skete der noget. Turisterne kom til Bali og resten af Asien, og det samme gjorde plastic i alle dets fantastiske afskygninger. Flasker, tallerkener, sugerør, poser og alverdens dimser blev også en del af den balinesiske virkelighed, men hvor forunderligt nemt det nu engang var, opstod der bare ét problem.

Forgængelige materialer som tallerkener af palmeblade o. lign. havde for balineserne skabt en ”brug-og-smid-væk”-kultur, og mens bambusskrald og dets lige efter en rum tid blev absorberet af naturen, blev plastictallerkenerne liggende… lige indtil de blæste væk eller måske blev samlet op.

Det balinesiske paradis har måske fået et par pletter på den grønne facade, men der er noget i gære, og det lover godt.

I aktion for affaldet

Stjernegaards rejseleder Ari Sparre er født og opvokset på Bali men har boet i Danmark de sidste seks år. Skal vi forstå plasticproblemet på Bali, skal vi skrue tiden tilbage og se indad, mener hun. For 30 år siden kunne danskerne nemlig heller ikke helt tillade sig at pudse glorien, når det kom til miljøet.

– På Bali har man endnu ikke fået udviklet en effektiv infrastruktur inden for affaldssortering, og det betyder, at skraldet bare hober sig op. Hertil er det også et spørgsmål om vaneændring hos lokalbefolkningen.

– Man har været vant til, at affald forsvinder af sig selv, og det kræver tid, uddannelse og nytænkning at ændre tankegangen hos en hel kultur. Ligesom det også tog tid for danskerne at ændre holdning til brugen af kemikalier, affaldssortering og miljøpolitik for årtier tilbage.

Ari Sparre og Stjernegaards gæster bidrager til, at Balis grønne natur bliver lidt grønnere
Man har været vant til, at affald forsvinder af sig selv, og det kræver tid, uddannelse og nytænkning at ændre tankegangen hos en hel kultur

Tag skraldet for Bali

Mens balinesiske børn undervises i miljøproblematikken i skolen, tager flere lokale virksomheder ansvar. Hoteller og forretninger skifter plasticsugerør ud med bambussugerør, sælger stofposer i stedet for plasticposer og sorterer i stor stil. Den bæredygtige bølge er over Bali, men som bekendt blev Rom ikke bygget på en dag – og det gjorde Balis miljøpolitik således heller ikke. Spørger vi Ari, har vi alle et ansvar.

– Som guider bliver vi flove over alt det plastic, der skæmmer Balis smukke natur, for det er slet ikke sådan, vi selv kender Bali. Derfor er vi også nødt til at fortælle om problemet, og vores gæster lytter også fordomsfrit efter, når vi sætter problematikken ind i en kulturel kontekst. For vi har alle et ansvar, når det kommer til naturen.

Men det er ikke bare tomme ord. Når Ari tager Stjernegaards gæster med på en vandretur, får de nemlig også muligheden for at efterlade Bali med et bæredygtigt aftryk. Hvis de har lyst.

– I stedet for at møde Bali med fordomme, viser vores gæster et godt eksempel, når de udstyret med en sæk og en gribetang samler affald på vejen. De lokale spørger os indimellem, hvorfor vi render rundt og samler plastic, og det kan da også virke underligt. Alligevel pirrer det nysgerrigheden, og det er ikke unormalt at de lokale børn gerne giver en hånd med i bytte for et bolsje, mens de voksne får lidt at tænke over.

Udover at vi giver et lille bidrag til miljøet, inspirerer vi også de lokale til at tænke mere miljøbevidst, men gæsterne får ikke mindst mulighed for at møde balineserne på en helt unik måde, fortæller Ari, der sammen med sin seneste gruppe har samlet i alt 17 poser plasticskrald på 4 uger.

Men helt ærligt! Hvem gider at bruge sin ferie på at samle skrald?

– Det er selvfølgelig ikke obligatorisk at samle skrald, når vi tager på udflugt, men rigtig mange gæster synes faktisk at det er en sjov og autentisk måde at komme i kontakt med balineserne på. Det giver en spændende indgang til det daglige liv og et aktuelt problem, der præger Bali.

Og så er der også bare mange, som synes det er fedt at være med til at sætte et godt eksempel, der forhåbentligt kan så et lille bæredygtigt frø, afslutter hun.

Mød vores rejseledere på Bali.

Derfor er vi også nødt til at fortælle om problemet, og vores gæster lytter også fordomsfrit efter, når vi sætter problematikken ind i en kulturel kontekst
Der er stor opbakning, når Balis børn – også kendt som Balis bæredygtige generation – går med i kamp for at holde Bali ren

Derfor elsker vi Bali

Balis storartede natur med vulkaner, vandfald og andre vidundere stjæler stadig opmærksomheden fra det drys af skrald, der har lagt sig hist og her. Men vi vil ikke lukke øjnene for problemet, og det vil balineserne heldigvis heller ikke.

Når Bali trods udfordringen med plastic alligevel er blandt vores absolutte favoritter, skyldes det, at naturen, kulturen og det helt særlige folkefærd formår at overskygge alt. Ikke mindst beroliger og bevæger det os, at Balis mange ildsjæle har taget kampen mod plastic op, og den kamp vil vi gerne støtte, så paradis igen kan blive helt pletfrit. 

Se alle vores Bali rundrejser og vores individuelle Bali rejser.

Tag del i Balis bæredygtige revolution

Det ulmer med gode intentioner og initiativer på Bali, hvor flere græsrodsbevægelser arrangerer oprydningsevents og laver kampagner på skoler og i lokalsamfund. En af de græsrodsbevægelser er Trash Hero – en organisation som efterhånden findes i de fleste byer på Bali.

Udover at samle skrald arbejder de frivillige for at sætte skraldespande op, lave genanvendelige drikkedunke, skabe opmærksomhed og uddanne lokalbefolkningen, og Stjernegaards team på Bali deltager også med gribetang og sæk, når Trash Hero går i aktion.

Foruden engagementet i Trash Hero, tager Stjernegaards team på Bali også selv initiativ til oprydningsaktiviteter sammen med Stjernegaards gæster. Fx på vandreture hvor det ikke er unormalt at lokale børn undervejs får lyst til at hjælpe til.

Bliv inspireret til at give miljøet en hånd på din næste rejse, støt eller læs mere om den bæredygtige bevægelse på www.trashhero.org

Stjernegaards team på Bali tager med, når Trash Hero går i aktion
Andre læste også:
Bali: 5 hemmelige oaser du ikke må gå glip af
Bali er og bliver et populært rejsemål. For sine strande, vandfald, satay og hinduistiske ritualer, der udspiller sig over alt i gadebilledet. Alligevel gemmer øen på et hav af naturvidundere og anderledes åndehuller, der kan vække pionérånden til live hos de fleste.
Tag til Bali og få et kulturchok
Den balinesiske kultur er noget for sig, og det skønne folk overrasker med alt fra moderkager i træerne til hellige bade og fin dans. Lad dig forføre og chokere, når Stjernegaards rejseledere guider til fem alternative oplevelser, du aldrig ville have fundet uden lidt hjælp fra de lokale.
Tør du rejse alene?
Se frygten i øjnene og spring ud i en rejse, du aldrig glemmer. At rejse alene kræver mod, men når først du indtager verden i eget selskab, vil du kun undre dig over, du ikke har gjort det før. Solorejser udvikler dig, de bekræfter din indre styrke og de giver dig blod på tanden til at indtage verden.

Se hvad vi ellers skriver om: Aktiv ferie, Kultur, Natur og Vandreture