Skye_04
Skotland - Rejse til Skotland

Dagsprogram

Dag 1

København – Inverness, Skotland. Udflugt med bådcruise på Loch Ness

Vi sætter os til rette i de behagelige sæder om bord på vores direkte fly til det magiske højland i det ægte Skotland. Flyveturen tager omkring 2,5 time men grundet tidsforskellen er vi fremme allerede midt på formiddagen i Inverness.

Direkte fra lufthavnen tager vi med en privat bus på vores første udflugt på dette ’Kultur-aktive’ getaway. Vi besøger den historiske slagmark i Culloden, som holder en central betydning i den skotske mentalitet. Her sluttede jakobitternes oprør mod den britiske regeringsmagt i 1746, da den unge og ikoniske Prince Charles med sine højlandske frihedskæmpere ikke længere kunne holde stand. Vi får et storslået vue over det historiske sted fra besøgscenterets 360º-teatersal. Vi mærker det smertelige nederlag og befinder os pludseligt midt imellem de kæmpende. Stemningen er unik og stærkt følelsesladet på slagmarken, hvorfra den moderne skotske identitet siden er blomstret.

Vi kører videre med bussen til det allernordligste af den mytologiske sø Loch Ness, hvor vi spiser frokost på egen hånd. Der venter os et eventyrligt bådcruise på Loch Ness, hvor alle bedes holde hænderne inden for rælingen, mens vi kigger efter det legendariske væsen, der siden 1933 er dukket op i overfladen – eller i hvert fald i lokales tankespind. Vi hører myten om ’Nessie’, et af verdens mest populære eksempler på kryptozoologi, pseudovidenskaben om fabeldyr og mystiske væsner.

Skulle vi mod forventning ikke få øje på det kæmpemæssige væsen, er der heldigvis rigeligt andet at se med det blotte øje ved Loch Ness. Vi sejler forbi ruinerne af Urquhart Castle og nyder panoramaudsigten over det skotske højland. Vi sejler også på The Caledonian Canal, en menneskeskabt kanal i The Great Glen, en naturskøn og 100-kilometerlang dal i højlandet. Vi passerer Aldourie Castle, Bona Lighthouse, uendelige vidder – og altså måske Nessie.

Når vi igen får fast grund fødderne, vender vi tilbage til Inverness og tjekker ind på vores dejlige hotel for de næste fire nætter i hjertet af byen. Vi bliver budt velkommen til højlandet af vores lokale værter med et lille velkomsttræf med ægte scottish highland-underholdning.

Resten af aftenen vil være til fri disposition, hvor man kan begive sig ud i byen og finde en god restaurant.

Mercure Inverness Hotel

★★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Ring eller skriv til os
Jessica Roda Tolentino
Tlf. 4526 0000

Mandag - torsdag 10 - 17,
Fredag 10 - 16.30

jess_hvid
Loch Ness_03
Loch Ness_01
Great Glen_01
Culloden_Battlefield_02
Der venter os et fantastisk syn, når vi tager på bådcruise på Loch Ness og Caledonian Canal gennem The Great Glen i det smukke højland. Om formiddagen besøger vi de historiske slagmarker ved Culloden (nerderst tv.)
Dag 2

Højdepunkter i Inverness

Vi har god tid til at nyde morgenmaden i hotelrestauranten med en fabelagtig udsigt over Ness-floden, der løber gennem Inverness, indtil den slutter sig til sin navnebror i højlandets tåger.

I dag skal vi på en berigende og historisk byvandring i Inverness, der bliver kaldt højlandets hovedstad. Byen er da også egnens administrative centrum, men endnu vigtigere er den store historie og stærke kultur, der hersker her.

Vi begynder byvandringen i det centrale Inverness og ser byens historiske kirketårne, der spænder fra middelalderkirken Old High Church til den imponerende St. Andres Cathedral. Vi går på The Ness Walk langs flodbrinken og kommer forbi Inverness Castle, hvor der siden 1100-tallet har stået en borg. Vi ser også High Street med byens rådhus, Town House.

Som vi bevæger os gennem de charmerende stræder, der leder til floden Ness, overhører vi den særprægede skotsk-gæliske dialekt, som har stor betydning for de lokale. Der er eksempelvis for nyligt oprettet en gælisk grundskole til bevarelse af det lokale sprog. I begyndelsen forstår vi ikke et kvæk, men efterhånden som vi akklimatiserer os til højlandet, begynder sætningerne og de kortfattede udbrud at give mere mening.

Pludselig forsvinder højlandets storby for øjnene af os, som vi runder et tilfældigt hjørne. Inverness er nemlig en af de få store byer i verden, hvor selv en kort gåtur fra centrum forvandles til landlig idyl på ingen tid. Vi krydser hængebroen Greig Street Bridge over Ness, mens vi kigger efter sæler i vandkanten. Vandet fra floden har igennem tiden været kendt for sine helbredende kilder, hvor lokale har dyrket overtro og fundet frelse. I dag er der flere steder i byen brønde med helende vand.

Vi springer den helbredende væske over for nu, og kaster os til gengæld ud i en af flodens øvrige biprodukter: whisky. Floderne i højlandet spiller nemlig en afgørende rolle for den berømte whiskyproduktion, der foregår her i Speyside. Det mineralfattige og bløde vand strømmer gennem højlandet, hvor lyng, roser og bregner skaber de perfekte forhold for whiskyens karakteristika. Vi besøger en hyggelig bar med udsigt over vandet og smager fem forskellige whisky-stilarter og får en grundig introduktion til den gyldne whisky, der på gælisk betyder ’Livets vand’.

Resten af dagen er til fri disposition. Rejselederen arrangerer et bord på en god restaurant i nærheden af hotellet til dem, der vil spise i fællesskab.

Mercure Inverness Hotel

★★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Bagpipe_mand_Skye_01
Med lidt held møder vi en vaskeægte highlander i kilt med sækkepibe.
Inverness_01
Inverness_Town hall_01
Inverness_Greig Street Bridge_01
Inverness_Castle_01
De store seværdigheder troner sig højt på begge sider af floden Ness, der løber gennem Inverness. Fra venstre: Town Hall, hængebroen Greig Street Bridge og Inverness Castle.
Dag 3

Heldagsudflugt til Isle of Skye

Der venter os ét af en rejsens absolutte højdepunkter, når vi besøger Isle of Skye, den mytiske ø ud fra den nordlige vestkyst. Skye hører til øgruppen de Indre Hebrider, underlagt Atlanterhavets stærke kræfter og egnens tågede mystik.

Skye er forbundet med fastlandet og det skotske højland via broen, Skye Bridge, og har i modsætning til mange af sine naboer i Atlanterhavet faste beboere året rundt. Mange af beboerne stammer fra en af Skotlands mest kendte og største klaner, Clan MacDonald, hvorfra Kronprinsesse Mary nedstammer. I næsten 400 år styrede Clan MacDonald det vestlige højland og Hebriderne, et territorie kun overgået af Kongen.

Landskabet på Skye er præget af bjergkæden Cuillins, der knejser fra midten af øen. Herfra strækker vandløb, vandfald og forrevne halvøer sig ud i havet og danner billedskønne bugter og former Skye, så den næsten ligner en hummer. Bjergkæden er delt op i de sorte og de røde bakker, og vi ser farve- og højdeforskellene fra flere vinkler i løbet af dagen, som vi turnerer øen.

Vi holder et hvil i den charmerende hovedby Portree, hvor vi har rig mulighed for at sætte tænderne i en omgang lokal fish & chips på en af de gode restauranter på havnen foran de farverige byhuse (frokost for egen regning)

Vi kører til Trotternish-halvøen på nordøstkysten af Skye og ser det spektakulære naturfænomen, Kilt Rock. En nøgen og lodret klippeside på 90 meter piller land og hav fra hinanden, mens vandet styrtdykker fra søen Mealt på toppen af klippen. Lokale har sammenlignet klippesiden med en plisseret kilt, da basaltkolonnerne i klippen kan minde om det traditionelle, skotskternede mønster fra kilten. Og deraf navnet. I strid modvind ser vi vandfaldet ramme det skummende Atlanterhav langt under os.  

Efter oplevelserne i den store natur forlader vi øen og kører tilbage til fastlandet. På vejen hjem til Inverness gør vi holdt ved det maleriske Eilean Donan Castle, hvor søerne Duich, Long og Alsh mødes. På en lille ø står slottet fra det 13. århundrede, som var det placeret netop der ved et trylleslag. Vi har inkluderet entré til det lille slot og planlagt god tid til at kigge inden for på egen hånd.

Vi fortsætter ind i landet, til vi er fremme ved de brusende Moriston-vandfald, der suser gennem egnen og under den idylliske stenbro ved landsbyen Invermoriston. Vi kører det sidste stykke langs Loch Ness’ søbred – og spejder ud ad vinduet – inden resten af aftenen er til fri disposition hjemme i Inverness.

Mercure Inverness Hotel

★★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Eilean_donan_slot
Kilt rock_Skye_0
Skye_04
Skye_02
Kilt rock_Skye_01
Vi står ansigt til ansigt med naturens store kræfter ved Kilt Rock, hvor vandet falder fra søen Mealt og støder på Atlanterhavet 90 meter nede. Frokosten nyder vi på marinaen ved Portree.
alt
Dag 4

Glenfinnan og Cairngorms Nationalpark

Vi skraber vores daglige ’Nessie’-kupon, mens vi kigger ud af vinduet fra bussen, når vi kører sydpå langs Loch Ness efter morgenmaden på hotellet. I dag går rejsen til den berømte viadukt i Glenfinnan, der er særligt kendt fra Harry Potter-filmene, hvor Hogwarts Ekspressen buldrer over skinnerne og den frodige dal.

Her har Vesthøjlandsbanen fra Glasgow til Mallaig til rute, en af verdens mest spændende togruter, der krydser det ufremkommelige højland med 33 stop undervejs. Viadukten har 21 betonbuer, der løfter konstruktion 30 meter over dalen og vandløbet Finnan. I sommermånederne krydser damptoget The Jacobite også viadukten med obligatorisk dampsky hængende efter sig.

Vi ser det betydningsfulde monument ved Glenfinnan, hvorfra Prince Charles lancerede jakobitoprøret mod den britiske konge i 1745. Et togt, der endte ved Culloden Battlefield, hvor drømmen om en katolsk leder af Kongeriget Storbritannien brast for sidste gang.

Derefter går turen til Cairngorms Nationalpark, og vi stopper på vejen og spiser frokost (for egen regning). Cairngorms er den største nationalpark på De Britiske Øer og dækker en stor bid af højlandet samt det berømte whiskyområde Speyside. Her venter dagens højdepunkt – absolut i bogstavelig forstand.

Cairngorms Mountain rejser sig 1.245 meter over havets overflade og troner over de øvrige tinder i naturparken omkring River Spey. Vi skal vandre til tops, og det er en fabelagtig oplevelse, som sætter adrenalinen i fuld gang. Vi vandrer godt 3 timer ad det 7-kilometer lange spor med god til udkigsposterne og korte pauser. Vi bliver på de velholdte vandrestier, der dog kræver et godt sæt fodtøj i form af enten trailsko eller vandrestøvler. Mod betaling kan man købe billet til kabelbanen, der suser til toppen uden anstrengelser, hvor vi nyder den smukkeste udsigt over de lyse tinder, der bryder frem af de dunkle dale.

Som belønning for vores hårde arbejde slutter vi udflugten af med en specialitet fra egnen. Vi går ned fra bjergtoppen, finder bussen og kører til det lokale Speyside Destillery, som ligger ved Tromie floden. Destilleriet er det sydligste i Speyside regionen og blev oprindelig grundlagt i en bygmølle i 1760’erne. Vi får lov at smage den prisvindende whisky, ligesom vi får rundvisning og historiefortælling af personalet på destilleriet.  

Vi kører den korte tur hjem til Inverness, hvor vi har rejsens sidste aften foran os. Vi skal sørge for at sige ordentlig tak til højlandet med en aften på den lokale pub. Aftenen er for egen regning, men det bliver utvivlsomt hyggeligt at skåle i en iskold pint og smage den lokale anretning.

Mercure Inverness Hotel

★★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Glenfinnan_01
Glenfinnan_Monument_01
Viadukten og monumentet ved Glenfinnan.
Cairngorms nationalpark_03
Cairngorms nationalpark_02
Cairngorms nationalpark_04
whisky_02
Vi bestiger Cairngorms Mountain i nationalparken af samme navn - og som belønning for anstrengelserne besøger vi et lokalt destilleri og smager den berømte Speyside-whisky.
Dag 5

Hjemrejse

Vi nyder morgenmaden med udsigt over floden Ness fra hotelrestauranten og har det tidligste af formiddagen fri til at gå en kort tur og købe en sidste skotsk souvenir. Hen ad formiddagen kører vi til lufthavnen og sætter kursen mod Danmark, hvor vi lander midt på eftermiddagen.

Måltider
Morgenmad
Ring eller skriv til os
Stine Solbjerg Sørensen
Tlf. 4526 0000

Mandag - torsdag 10 - 17,
Fredag 10 - 16.30

Stine Solbjerg Sørensen - Salgschef
like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (1.480 anmeldelser)