Skip to main content

Japans kontraster

Japan er et land fuld af fascinerende kontraster, hvor årtusinders traditioner møder banebrydende teknologi og futuristiske trends.

Men udover sushi, sumo og sakura byder Japan på en række overraskende og undertiden skæve facts, der bidrager til ørigets unikke charme og karakter. Vi har bedt vores Japan-ekspert, Kristian Krogh Knub, om at dele ud af sine favorit-fun facts om Solens Rige.

Læs med om sider af det japanske samfund, der måske vil få dig til at spærre øjnene op eller trække på smilebåndet.

Travl, travlere, travlest

Tokyo – verdens største by
Tokyo er knudepunktet for innovation og teknologisk udvikling, og så er den pulserende storby med 14 millioner indbyggere verdens største by i forhold til landets befolkningstal. Inkluderer man hele metropolen Tokyo, når indbyggertallet i den gigantiske by faktisk over 41 millioner.

Verdens travleste fodgængerfelt

Med en befolkning i den størrelsesorden er det ikke overraskende, at byen huser et af verdens travleste fodgængerfelter, som ligger i Shibuya-kvarteret. Her kan man opleve det imponerende syn, når op til 3.000 myldrende mennesker strømmer ud i fodgængerfeltet fra alle retninger, når lyset bliver grønt.

Togskubberne
En stor procendel af Tokyos indbyggere kører hver dag med offentlig transport, og det skaber lidt trængsel - specielt i myldretiden. Derfor er der faktisk ansat personale kendt som ”transit pushers” - eller på dansk ”togskubbere” - som har til opgave at hjælpe med at skubbe og klemme passagerer ind i togene i myldretiden for dels at sikre, at alle kommer med i den travle trafik, og at pladsen i togene udnyttes optimalt.

Tokyo Shibuya japan - shinkansen_01

Jidouhanbaiking
Står du lige og mangler noget varmt at drikke eller en kop nudler, lidt ris og suppe? Eller måske en paraply, nyt tøj, toiletpapir eller et slips? Japan har cirka fem millioner automater (Jidouhanbaiking) placeret rundt omkring i landet, hvilket svarer til cirka én automat for hver 23. japaner - her kan du få ALT, hvad du lige står og mangler i den travle hverdag - plus lidt mere.

Kapselhoteller
Der findes mange praktiske løsninger på de store byers pladsmangel. De såkaldte kapselhoteller tilbyder overnatning i små, kapsellignende rum, der er designet til at maksimere pladsen og levere essentiel komfort. Sene arbejdstider efterfulgt af fyraftensbajere i rigelige mængder har også gjort denne form for overnatning til et populært alternativt for japanerne, når de er strandet i byen for en nat, og der er meget langt hjem med toget. Bemærk, at det ikke er en overnatningsmulighed, vi benytter os af på vores rejser.

Voksenbleer
Japan har en af de ældste befolkninger i verden, hvor næsten 28 procent af japanerne er over 65 år. Befolkningens gennemsnitlige levealder er globalt set den højeste hos kvinderne og den næsthøjeste hos mændene - delvis takket være en sund kost og stærkt sundhedssystem. Derfor bliver der i Japan også solgt flere voksenbleer end babybleer.

Powernap (en morfar)
Inemuri er en japansk praksis, der refererer til ”at sove, mens man er til stede”. Det indebærer f.eks. at tage en kort lur - en såkaldt morfar - eller slumre lidt - også i offentlige situationer eller på arbejdspladsen. Det betragtes ikke som uhøfligt eller uprofessionelt at tage en lur på arbejdspladsen.

Du vil muligvis opleve mænd i jakkesæt - eller uniformsklædte personer, der sover på gaden eller andre offentlige steder. Japanerne er nemlig hårdtarbejdende, og derfor nedprioriterer den enkelte japaner de ellers anbefalede otte timers søvn for på den måde at vise, hvor dedikerede de er til deres arbejde.

Japan Jidouhanbaiking Automater 1214155840 Cc
Japan Kapselhoteller 735728935 Cc Japan Voksenbleer 1335109880 Cc

Kapselhoteller er populære særligt i storbyen Tokyo, hvor bl.a. tilrejsende japanere, som er i byen for en kortere periode, kan overnatte i en lille kupé, deraf navnet kapselhoteller (øverst tv). I landets mange Jidouhanbaiking (automater), kan du finde næsten alt, hvad du har brug for (th).

Etikette og renlighedskultur

Lost and found
Mister du noget i Japan, er chancerne for at få det tilbage gode. Der bliver tilbageleveret tabte genstande for flere milliarder yen om året. Selv 3/4 af alle mistede kontanter bliver leveret tilbage.

Køkultur
Køkultur er en integreret del af den japanske kultur. Uanset om du venter på toget, står i kø til toilettet, en elevator eller i en butik, så kan du forvente en snorlige kø, hvor folk tålmodig venter på deres tur. Denne disciplinerede tilgang til kødannelse afspejler japanernes hensyntagen til hinanden. 

Rengøringselever
Det er almindeligt, at skoleelever deltager i daglig rengøring på deres skoler, som en del af uddannelsen. Dette kaldes o-soji (rengøring). Udover at de holder deres skole ren og pæn, så lærer eleverne også at udvikle ansvar, samarbejdsevner og respekt for deres omgivelser.

Prutteoverdøvende toiletter
I Japan er toiletbesøg på det nærmeste en attraktion i sig selv. Med et enkelt tryk på en knap kan du opleve en symfoni af funktioner lige fra sprøjtedyser over duftfriskere til sædevarme. Nogle toiletter spiller endda musik eller efterligner lyden af rindende vand for at overdøve de mere pinlige lyde.

Tag skoene af!
I japanske hjem er det almindeligt at tage skoene af indendørs, en praksis, som er dybt forankret i kulturen og forstærket af den måde, hvorpå husene er designet. Typisk er japanske hjem bygget med flere niveauer eller forskellige områder for at skabe en tydelig opdeling mellem det indendørs og udendørs rum. Dette inkluderer ofte et genkan (indgangsområde), som er et lavere niveau af gulvet, der fungerer som en adgangsvej til huset. Her er det normen at tage skoene af, før man går videre ind i de indre rum.

Denne praksis signalerer tydeligt, hvornår det forventes, at man skal tage sine sko af, og det hjælper med at opretholde renligheden og hygiejnen indendøre. Det viser også respekt for ejeren af hjemmet og bidrager til en følelse af komfort og afslappethed i hjemmet.

Ansvarlig for eget affald
Selvom japanske byer er bemærkelsesværdigt rene, er der faktisk relativt få offentlige skraldespande til rådighed. Hvordan lykkes det dem så alligevel at holde gaderne så pæne? Svaret ligger i den dybe respekt, som japanerne har for det offentlige rum. De sørger for at tage deres affald med sig ved at medbringe egne poser, hvor de kan opbevare det, indtil de finder en passende skraldespand. Dette viser en høj grad af social ansvarsfølelse og bidrager til at opretholde renligheden i byerne.

Giv et buk

Japanere giver ikke hånd til hinanden, men bukker som oftest i stedet, når de hilser på hinanden. I den japanske kultur er det at bukke en vigtig gestus, der udtrykker respekt, ydmyghed og venlighed.

Hvor dybt bukket er, afhænger af situationen og den person, man interagerer med. En dybere bøjning viser som regel en højere grad af respekt eller taknemlighed.

Japans kulinariske verden

Julekylling
Tokyo er den by i verden med flest Michelin-stjerner fra den anerkendte restaurantguide. I skrivende stund er hele 263 stjerner fordelt på 200 restauranter, og Japan er da også kendt for sit høje gastronomiske niveau. Alligevel vælger over 3.6 millioner japanere at fejre julen med kylling fra den amerikanske fastfood-kæde Kentucky Fried Chicken takket været en effektiv marketingskampagne helt tilbage fra 1974.

Sushi
I dag er sushi en velkendt og elsket del af det internationale køkken. Mange kender sushi som en karakteristisk kombination af velsmagende ris og rå fisk. Men mange er ikke klar over, at det oprindeligt ikke var den rå fisk, som kendetegnede sushi, men derimod risen!

Selvom mange forbinder sushi med rå fisk, så er sushi ikke begrænset til at skulle indeholde rå fisk, men kernen i sushi er derimod risen, der er tilsmagt med eddike. Sushi kan derfor omfatte variationer med andre ingredienser end rå fisk, såsom grøntsager, skaldyr eller kød. Det er den unikke kombination af velsmagende ris og forskellige toppings, der gør sushi til en så alsidig og elsket del af det japanske og internationale køkken.

Fugu
I Japan er den giftige kuglefisk kendt som fugu en kulinarisk delikatesse. For at kunne nyde denne fisk har kokke gennemgået omfattende og krævende træning med en licens som afslutning for at måtte håndtere denne yderst giftige fisk. Det er kun få kokke om året, der bliver uddannet til at måtte tilberede fisken. Til trods for risikoen for forgiftning med dødelig udgang, tiltrækker fugu stadig eventyrlystne madelskere.

Tempura (portugisiske)
Mange kender også til tempura, som er en japansk ret, der består af madvarer, der er paneret i dej og friturestegt i olie. Den færdige tempura er sprød og let med en gyldenbrun farve og en delikat smag. Men vidste du, at tempura faktisk har sin oprindelse i Portugal? Ordet "tempura" stammer fra det portugisiske ord "tempero", hvilket betyder krydderi eller krydderier.

Det blev introduceret i Japan af portugisiske handelsmænd i det 16. århundrede, når de handlede med japanske købmænd. Japanerne tog denne teknik til sig og tilpassede den til deres egen smag, hvilket resulterede i den tempura, vi kender i dag.

Plastic fantastic
Shokuhin Sampuru referer til de realistiske, håndlavede plastikrepræsentationer af mad, der vises i vinduerne uden for japanske restauranter og spisesteder. Disse tro kopier af retterne bruges som visuelle menuer, så kunderne kan se, hvordan maden ser ud, før de bestiller. De kan købes i forskellige butikker, og efter vores mening er de en virkelig god souvenir at have med hjem fra en rejse til Japan.

Slubr endelig løs!
Herhjemme rejser hårene sig måske på armene, når personer slubrer deres kaffe eller suppe i sig. Men i Japan betragtes det som en gestus af anerkendelse og nydelse, især når man spiser nudler som ramen eller soba. Det anses ikke for uhøfligt eller støjende på samme måde som i visse vestlige kulturer. Så i Japan kan du med god samvittighed nyde dine nudler med et tilfredsstillende slurp!

Firkantet vandmelon
I Japan dyrkes firkantede vandmeloner, hvis kubiske form gør, at de er nemmere at stable og opbevare. De formes ved, at man dyrker dem i bokse, hvor de gror sig store. De er dog mere en kuriøsitet end en daglig spise - og så er de ovenikøbet ret dyre!

Japan Firkantet Vandmelon 1047647698 Cc

Traditioner møder popkultur

Teceremonier
Teceremonier, kendt som chanoyu eller sado på japansk, er en traditionel praksis, der dateres tilbage til det 9. århundrede. Ceremonierne afholdes i særlige tehuse eller terum, hvor værten eller en temester, en såkaldt matcha, forbereder en særlig form for pulveriseret grøn te, og serverer den til gæsterne i små, smukke keramiske kopper kaldet chawan. Udover teen inkluderer ceremonierne poetiske og filosofiske udvekslinger, der omfatter æstetik, natur og kunst. Samlet set skaber teceremonier en atmosfære af ro, skønhed og gensidig respekt.

Dyrecafeer
Japan har flere slags dyrecaféer, hvor folk kan nyde drikkevarer og snacks i selskab med eksempelvis levende katte, pindsvin eller grise for den sags skyld. Det appellerer til dem, som savner selskab med dyr og virker beroligende på mennesker, der automatisk slapper af og får en roligere puls, når de klapper eller kærtegner et kæledyr. Det har man dokumenteret videnskabeligt.

Geisha
Når folk tænker på Japan, er det ikke ualmindeligt, at mange forestiller sig kimonoklædte kvinder, der går gennem brostensbelagte gader i historiske kvarterer. Disse kvinder er kendt som geisha, og deres karakteristiske udseende med det hvide ansigt, røde læber og markerede øjne er en essentiel del af deres kunstneriske udtryk. Ordet geisha betyder "person af kunst" eller "kunstner", og disse dygtige kunstnere er kendt for deres elegante optrædener og raffinerede opførsel.

Geisha er ofte associeret med de historiske geishakvarterer i byer som Kyoto, hvor de optræder for gæster i tehuse og under private arrangementer. Deres træning er omfattende og kan vare flere år, hvor de lærer at mestre forskellige kunstformer og at beherske kunsten at være en værtinde til fuldkommenhed. Geisha er en integreret del af Japans kulturelle arv og fortsætter med at være et ikonisk symbol på elegance og kunstnerisk dygtighed.

Tokyo Catcafe japan - japan_geisha_05

I en japansk teceremoni er ro og æstetik essentielt. Matcha-teen laves af en temester, hvor teen serveres i små smukke kopper (øverst). I Japan kan du også nyde din kaffe i selskab med diverse kæledyr, som mænger sig med gæsterne (nederst tv). I byer som Kyoto er det ikke usædvanligt at møde geishaer, som i Japan er en værtinde, som kan underholde med dans, sang og samtaler ved japanske middage (nederst th).

Cosplay
Cosplay er en sammentrækning af "costume play" og har sine rødder i Japan. Her kan du finde folk i gadebilledet, der er klædt ud som deres yndlingsfigurer fra eksempelvis manga-tegneserier. Akihabara-kvarteret i Tokyo, også kendt som Electric Town, er cosplayens hotspot, hvor det ikke er ualmindeligt at støde på folk, der gør deres daglige indkøb klædt ud som alt fra anime-helte til spilfigurer.

Tomt orkester
Karaoke betyder ’tomt orkester’ på japansk. At gå på karaokebarer sammen med sine venner og skråle til sangtekster er en populær aktivitet i Japan. På karaokebarerne lejer man ofte private rum, hvor man sammen med sine venner og familie samles for at synge.

Gemusenta
Spillehaller eller gemusenta er udbredte, og ofte så store, at de er fordelt på flere etager. Her tilbydes en bred vifte af arkadespil, herunder pachinko (som er en form for japansk spillemaskine) og andre underholdningsmuligheder. Her samles både unge og voksne for at konkurrere i videospil, dansemaskiner og andre aktiviteter. 

Kanamara Matsuri
Festivalen for det Mandlige Lem, også kendt som "Festen for Jernfaldet", er en festival, der hylder fertilitet med en stor parade, hvor hovedattraktionen er skulpturer og dekorationer af mandlige kønsorganer i alle afskygninger.

Sumobryderes babyskrigskonkurrence
Sumo er ikke udelukkende en kampsport i Japan: Naki Sumo er en årlig tradition og en gammel skik, der indebærer sumobrydere, der forsøger at få babyer til at græde. Det siges, at den første baby, der græder, vil blive velsignet med et sundt liv.

Japan Cosplay 83175512 Cc
Japan Spil Game Archade Japan Karaoke

I Tokyo kan du i Akihabara-kvarteret finde flere japanere, som klæder sig ud som en mangakarakter eller bestemt anime-superhelt (tv). Underholdning er også en stor del af japansk kultur, hvor japanere holder af at bruge fritiden i store spilcentre (øverst th) eller i mindre rum med venner og familie og synge karaoke (nederst th).

Katja Kelstrup Hansen - rejsekonsulent

Katja Kelstrup Hansen

Tlf. 4526 0000
Mandag - fredag 10 - 15

japan - japan_gade_01 japan - kyoto_fushimi inari shrine_02_hf

Se vores rejser til Japan

NYHED! Kyoto Gion Gade 02

Det klassiske Japan Japan Individuel rejse

Japans klassiske højdepunkter med futuristiske Tokyo, den smukke Izu-halvø, det naturskønne Hakone-område, Hiroshima og den gamle kejserby Kyoto.

Tokyo (4 nætter) Izu-halvøen (1) Hakone (1) Hiroshima (2) Kyoto (4)
NYHED! japan - japan_harajuku_02

Storbyeventyr i Tokyo Japan Individuel rejse

Gå på opdagelse i og omkring Japans hovedstad, Tokyo - verdens største megaby. Mærk stemningen i det funky Shinjuku-distrikt, besøg det hellige Asakusa Kannon-tempel og oplev den bjergtagende udsigt til Mt. Fuji fra Hakone-området. 

Tokyo (7 nætter)
NYHED! japan - nikko_shinkyo bridge_03

Tokyo og smuk natur i Nikko og Hakone Japan Rundrejse med dansk rejseleder

Hold vinterferie i temperamentsfulde og magiske Tokyo via direkte fly med SAS t/r. Vi udforsker kontrasterne imellem den hypermoderne storby og århundreders gamle templer, historie og kultur. Vi nyder også naturskønne Nikko og Hakone.

15-25 deltagere
Afrejsedato
08. feb. 2025 kr. 32.990
Se rejse
NYHED! Japan Geisha 06

Japans natur og traditioner Japan Individuel rejse

Tag med på en velkomponeret rejse til dette fascinerende land, hvor I får en fornemmelse for både det gamle og det hypermoderne Japan. I besøger bl.a. hektiske Tokyo, stemningsfulde Kyoto og Osaka og nyder smuk natur i Nikko og Ise ved Stillehavet.

Tokyo (3 nætter) Nikko (1) Kyoto (5) Nara (1) Ise/Toba (2) Osaka (1)
NYHED! Higashi Chaya Kanazawa

Familierejse til Japan Japan Individuel rejse

Tag familien med på et uforglemmeligt eventyr i Japan. Oplev den pulserende storby Tokyo, smuk natur og autentisk japansk stemning i Kyoto og Hakone, historiske samuraitempler i Kanazawa. 

Tokyo (5 nætter) Hakone (1) Kyoto (4) Kanazawa (2) Tokyo (1)
japan - kobe_himejo jo_de hvide traners borg_06

Japan rundt - med et smut til Sydkorea Japan og Sydkorea Krydstogt med dansk rejseleder

Oplev Tokyo, Mt. Fuji og Kyoto, kør med lynets hast ombord på Shinkansen, og nyd livet ombord på Celebrity Millennium.

4.7   (23 anmeldelser)
15-25 deltagere
Afrejsedato
09. sep. 2024 kr. 36.990 Indvendig kahyt
09. sep. 2024 kr. 41.090 Udvendig kahyt
09. sep. 2024 kr. 45.590 Kahyt med balkon
09. sep. 2024 kr. 53.990 Aquakahyt med balkon
21. sep. 2024 kr. 36.990 Indvendig kahyt
21. sep. 2024 kr. 41.091 Udvendig kahyt
21. sep. 2024 kr. 45.590 Kahyt med balkon
21. sep. 2024 kr. 53.990 Aquakahyt med balkon
03. okt. 2024 kr. 39.990 Indvendig kahyt
03. okt. 2024 kr. 44.090 Udvendig kahyt
03. okt. 2024 kr. 48.590 Kahyt med balkon
03. okt. 2024 kr. 56.990 Aquakahyt med balkon
12. mar. 2025 Afvent pris/program
24. mar. 2025 Afvent pris/program
17. apr. 2025 Afvent pris/program
Se rejse
japan - mount fuji_lake kawaguchi_01

Solgudens ø-rige Japan Rundrejse med dansk rejseleder

Oplev kejsernes Kyoto, hippe Tokyo og Hiroshima og kør med Shinkansen. En fascinerende kultur og historie!

4.8   (173 anmeldelser)
15-25 deltagere
Afrejsedato
06. nov. 2024 kr. 36.590
18. nov. 2024 kr. 35.990
15. mar. 2025 kr. 37.990
29. mar. 2025 kr. 37.990
12. apr. 2025 kr. 37.990
Se rejse

Andre læste også

thailand - thailand_tempel_sko_01
Guide

Takt og tone: Din guide til gode manerer i Asien

Læs artikel
costa rica - blog_par_zipline
Guide

10 romantiske rejser der gør op med klichéerne

Læs artikel
bali - bali_strand_gynge_01
Guide

Bali med børn – 8 ting I skal opleve

Læs artikel
Like

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

Happy

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

Trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (2.100+ anmeldelser)