azorerne_sao_miguel_sete_cidades_09

Smagen af nye eventyr

Rejsebrev fra Azorerne

Selv de største eventyrere kan finde nye oplevelser på verdenskortet. Stjernegaards erfarne rejseledere, Pernille Rasmussen, Marianne Danielsen, Niels Fessel og Jakob Rubin, fandt dem på studietur til Azorerne, den portugisiske øgruppe midt i Atlanterhavet. 

Vores gæster kender primært de fire rejseledere fra vores rejser i Nord- og Sydamerika, Cuba, Grønland og Afrika. Opgaven lød på at teste og finjustere kronjuvelen blandt vores nye Azorerne-rejser: Den 10 dage lange rundrejse til øerne Faial, Pico, São Jorge og São Miguel: Farvernes ørige. Læs her, hvad de oplevede!

Sådan oplevede vores erfarne rejseledere Azorerne. Læs med og få selv mod på en rejse til hjertet af Atlanten.

Skabt af og for sig selv

Atlanterhavet … smag på ordet. Et magisk hav, der altid har draget mennesket på togter og eventyr. Midt i det uendelige blå ligger Azorerne, 1.500 km fra moderlandet Portugal og lige så langt fra USA. Ni stejle, frodige, vulkanske øer, hvor der i dag bor 240.000 mennesker, som først i de seneste årtier har fået en relativ nem adgang til resten af verden.

Man mærker, at deres forfædre i århundreder levede afsondret. I en paradisisk skønhed omgivet af saltvand, blæst og fjerne horisonter. Med alt, hvad afsondrethed betyder for et steds kultur og traditioner. Hårdt arbejde og en stærk sammenhængskraft har tydeligvis været livsvilkår, der udviklede øernes specielle karaktertræk. Dem holder man som turist øjeblikkeligt af.

azorerne_sao_miguel_sete_cidades_07
azorerne_faial_horta_peters_sport_bar_01
azorerne_pico_Criacao_velha_01
Nyd den skønne udsigt til kratersøer fra udslukte vulkaner på São Miguel (øverst), besøg Peters Sportsbar, et yndet samnlingspunkt for sejlere, der krydser Atlanten, og spadsér gennem de UNESCO-beskyttede vinmarker på Pico.

Et særligt hjørne af verden

Det kan godt tænkes, at vi erfarne rejseledere kan være svære at imponere. Men sådan er det ikke altid. Vi elsker at rejse og pirres stadig af at se noget nyt. På Azorerne føltes det lidt som at betræde jomfruelig jord. At mærke de isolerede øer under sine fodsåler var ikke kun en rejse til utrolig natur men også tilbage til en mere uskyldig tid uden kriminalitet, hvor man stolede på hinanden og trak sin egen mad op af havet og jorden.

Hvor smukt et symbol er det ikke, at azorenserne ikke låser deres hoveddøre. Bilnøglerne sidder altid i tændingen. Op af havet fisker de alverdens slags skaldyr, tun og farvestrålende fisk. På markerne går sunde, flotte kvæg i ganske små flokke. Mælken bliver til fabelagtige oste, der eksporteres mod både vest og øst. 

Vine brygges af Azorernes egne, hårdføre druetyper, der vokser i den golde, vulkanske jord. Resultatet er skønne, mineralske, gyldent-gule eller røde drikke – perfekte til grillede tunbøffer, blæksprutter eller gryderetten Cozido med kød, pølse og kål, der langtidskoges i gryder nedsænket i kilder af kogende mudder, opvarmet af jordens indre.

Fortæl en azorenser, at en af dine største oplevelser på hans ø har været mødet med hans milde, gæstfrie ø-fæller, og stoltheden kan aflæses i det sunde, vejrbidte ansigt.

azorerne_pico_vandring_05
azorerne_sao_jorge_serra_do_topo_til_faja_do_cubres_vandring_06
azorerne_pico_vandring_02
Azorernes natur er uden sidestykke, og på vandreturene i terrænet kommer alt fra sanser til kameralinser på arbejde. Glæd jer, for naturen er dét værd!

Farvernes ørige

Vi testede Stjernegaards store Azorerne-rundrejse, Farvernes ørige, som er en kombination af vandreferie, naturoplevelser, kulinarisk nydelse og af en skønhed, der ligner et postkort uanset, hvor man end vender sig hen.

Til måltiderne spiller lokale råvarer den absolutte hovedrolle. Fra morgenmaden med oste til aftenens vine med alt godt fra havet. Og til bøffen fra en ko, der har levet stressfrit, mens den nød udsigten under drøvtyggeriet. Omgivet af himmelblå hegn af hortensiablomster – som køerne ikke spiser på grund af et særligt stof i hortensiaerne.

Indrømmet. Vi tog for os af retterne. Med god samvittighed, for sulten var stor, da vi fik masser af motion. Rejsen til Farvernes ørige byder på lange vandre- og gåture langs hortensiaskove og vulkankratere med udsigt over hav til alle sider – og hvaler og delfiner. Ja, det lyder for vildt.

Lad det være sagt med det samme; du skal have rimelig gode ben og kunne klare at gå ture på 5-9 km hver anden dag for at få det optimale ud af vores Azorerne-rejser. Er du det, bliver du til gengæld rigeligt belønnet.

Vi gik godt 50 kilometer på rejsen, fløj eller sejlede mellem øerne fire gange, boede på nøje udvalgte små, hyggelige hoteller direkte ud til havet eller midt inde i idylliske småbyer på São Miguel og Faial.

Rundrejser med dansk rejseleder til Azorerne:

azorerne_sao_jorge_faja_ouvidor_natural_pools_01
azorerne_pico_vinmuseum_madalena_01
azorerne_pico_Criacao_velha_02
azorerne_pico_Criacao_velha_05
Det er oplagt at bade i de naturskabte pools ved de forrevne lavakyster eller blot nyde synet af dem på de vindblæste dage (øverst tv.). På rundrejserne til Azorerne stifter vi også bekendtskab med den særlige vinproduktion og de stolte vinbønder.

”Azorerne er en tilstand,” var det tætteste, vi kunne komme.

Der skal 1.000 gartnere til

”Denne her rejse er ikke som andre,” blev vi enige om.

”Det er kombinationen. Der er noget særligt over Azorerne. Selv om øerne har kendt til turister i flere år, føles det alligevel som om, at vi er nogle af de første. Måske er det azorensernes uspolerede stolthed, vi oplever. Eller deres tradition for at arbejde hårdt og sørge for, at alt er rent og grundigt. Og den smukke natur, selvfølgelig. Man forventer nærmest en hobbit rundt om hjørnet,” som Marianne Danielsen sagde.

”Indtrykket er, at der lige har været 1.000 gartnere forbi, når man vandrer rundt i skovene og på de grønne vulkaner. Der er blomster overalt. Have af blå og hvide hortensiaer. Perfekte buske. Perfekte små træer. Hvorfor er der ingen ukrudt?” spurgte Jakob Rubin.

Svaret var ligetil.

”Der har skam været gartnere,” forklarede vores lokale, dansktalende guide, Julio Gauguin.

”Hver by organiserer folk, som hver eneste dag passer bevoksningen langs vejene og i skovene. Det siger alt om azorensernes stolthed. De elsker også selv deres vidunderlige øer.”

Der var enighed om, at det er svært at sætte navn på den største oplevelse.

”Azorerne er en tilstand,” var det tætteste, vi kunne komme.

 - Af Jakob Rubin, rejseleder hos Stjernegaard.

azorerne_faial_caldeira_01
azorerne_pico_vinsmagning_adega_buraca_05
azorerne_pico_vandring_picnic_01
Vi vandrer på kanten af vulkankratere (øverst), smager på dråberne hos en lokal vinproducent (nederst tv.) og holder picnic-stop med 5-stjernet udsigt (nederst th.)

Rejs til Azorerne med Stjernegaard

Sådan lyder fortællingen fra øriget i midten af Atlanterhavet. Hvis du selv har fået mod på vandreture gennem uberørt natur, over vulkankratere med udsigt til farvestrålende ferskvandssøer eller faretruende klippestrækninger, så har vi flere gode forslag klar til dig!

Vores rejseledere fik det fulde indtryk af Azorerne på vores store rundrejse Farvernes ørige, der som noget helt særligt besøger fire af de ni øer. Du kan også kombinere det portugisiske fastland med seks nætter på Azorernes hovedø, São Miguel, og på den måde smage det bedste fra hele Portugal på én rejse. 

Vi har også individuelle rejser til Azorerne, hvis du foretrækker at rejse på egen hånd. Vi har sammensat en oplevelsesrig og anderledes familieferie for store og små til São Miguel, hvor udflugter som hvalsafari, tuk-tuk-køretur og bondegårdsbesøg er inkluderet. Du kan også komme i dybden med Pico, Faial og São Jorge på rejsen: Tre perler i Atlanten, og lige om snart løfter vi sløret for vores individuelle vandreferie på Azorerne. 

Se alle vores rejser til Azorerne her.

azorerne_pico_lajido_kyst_01
Naturens kræfter er med til at modellere de rustikke, azoriske kyster.
like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (1.663 anmeldelser)