Dubrovnik
Kroatien - Rejse og krydstogt i Kroatien

Dagsprogram

4,3 (8 Anmeldelser)
Dag 1

Danmark – Zagreb, byrundtur og velkomstmiddag

Vores rejse begynder i Københavns Lufthavn, hvor vi sidst på formiddagen går ombord på flyet til Zagreb. Vi skal kun flyve et par timer, så allerede om eftermiddagen er vi fremme ved vores hotel, der ligger i Zagrebs centrum.

Vi tjekker ind og trækket vejret, og derefter er vi klar til rejsens første oplevelser. Vi skal på byrundtur til fods i hyggelige Zagreb, Kroatiens hovedstad, der har lidt mere end 1000 år på bagen. Byen voksede op omkring et ærkebispesæde og blev aldrig indlemmet i Osmannerriget, som store dele af landet ellers blev – den har en stolt historie som en vigtig handels- og universitetsby og er i dag hovedsæde for både en romersk-katolsk og serbisk-ortodoks biskop.

Den ældste del af byen stammer fra 1200-tallet, og her er adskillige smukke kirker i både barok- og gotisk stil. Byens katedral, som ligger tæt på vores hotel, er også dens vartegn. Den har to tårne, der rager mere en 100 meter op i luften. Vi slentrer gennem brostensbelagte gader og kommer naturligvis til Ban Josip Jelacic-pladsen, byens absolutte centrum med rytterstatuen af guvernør Jelacic. Denne kroatiske helt førte i 1800-tallet an i et slag mod ungarerne for mere frihed, som dog blev tabt, men han er i dag et symbol på kroatisk nationalisme, og derfor blev statuen af ham også fjernet under Titos styre af det samlede Jugoslavien. I dag er statuen atter at finde på Zagrebs største plads.

Vi slutter byrundturen af med en velkomstmiddag på en restaurant tæt på vores hotel. Her skal vi nyde kroatiske specialiteter og måske en god lokal øl eller vin.

Hotel Academia

★★★+

Vis hotel
Måltider
Middag
Ring eller skriv til os
Stine Solbjerg Sørensen
Tlf. 4526 0000

Mandag - fredag 10 - 15

Stine Solbjerg Sørensen - Salgschef
Kroation_Zagreb_1
Zagreb_1
Dag 2

Zagreb – Plitvice Nationalpark, vandretur i UNESCO-beskyttet natur

Efter morgenmad tager vi plads i bussen for at køre i alt godt et par timer til Plitvice Nationalpark – Kroatiens svar på Edens Have kendt for sine vidunderlige, blågrønne søer og prægtige vandfald. Vi har dog et par stop undervejs.

Første stop er ved et lille krigsmuseum, der ligger meget tæt på frontlinjen under den ikke så fjerne og meget ulykkelige borgerkrig, der fulgte i kølvandet på Jugoslaviens opløsning. Krigen rasede officielt fra 1991 til 1995, men der kom først endelig fred i regionen i 2001, og husene omkring museet bærer stadig præg af krigen. Vi kigger os omkring og får en opdatering fra vores kyndige rejseleder – dermed får vi en bedre forståelse af livet i Kroatien i dag.

Vi forsyner os måske med lidt godter hos bageren ved siden af museet, og derefter kører vi videre mod næste stop – den lille hyggelige by Rastoke, hvorigennem der løber en flod, der skaber fine vandfald. Disse vandfald er drivkraft for vandmøller, der maler den mel, som folk kommer langvejs fra for at købe.

Nu går turen mod nationalparken, og vi spiser frokost for at samle kræfter til eftermiddagens store oplevelse, en god gåtur til nationalparkens smukke søer og vandfald.

Plitvice blev nationalpark i 1949 og kom på UNESCOs liste over verdensarv i 1979. Den er hjemsted for 16 større og et stort antal mindre søer, der alle stråler i en meget smuk turkis farve. Søerne ligger i forskellige niveauer og er adskilt af travertinklipper – vandet har skåret sig gennem landskabet gennem millioner af år og gør det stadig. Skov dækker omkring 80% af nationalparken, hvis flora og fauna er enestående i Kroatien. Der lever flere truede dyrearter i skovene, herunder bjørne og ulve, men dem får vi ikke at se.

Vi kører med en minitogbane og følger afmærkede smalle stier til fods rundt i nationalparken. Vi kommer frem til Veliki-vandfaldet, som med sine 78 meter er landets højeste, og vi sejler undervejs også med små både, så vandreturen ikke bliver alt for lang – vi regner med at gå i alt omkring 5 kilometer gennem den prægtige natur, hvor vi får masser af frisk luft i lungerne.

Sidst på eftermiddagen tjekker vi ind på vores hotel, der ligger inde i nationalparken, og nyder aftenen på hotellet.

Hotel Plitvice

★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Rastoke_2
Rastoke_3
Plitvice Nationalpar_4
Plitvice Nationalpark_9
Plitvice Nationalpark_1
Dag 3

Plitvice – Trogir, besøg på en vingård og indkvartering i middelalderbyen

Efter morgenmaden på hotellet sætter vi kursen mod kysten og middelalderbyen Trogir. Vi skal regne med en effektiv køretur på op mod tre timer, men vi bryder den op med et særdeles interessant stop – nemlig ved en af Kroatiens mange vingårde.

Kroatien producerer vin af meget højere kvalitet, end man måske umiddelbart skulle tro. Breddegraderne deles med Italien, og dyrkningen af vin er lige som gammel som nabolandets på den anden side af Adriaterhavet. Kroaterne har altid brystet sig af at være ophavsmænd til Zinfandeldruen (primitivo), og nyere forskning har vist, at de har ret. De mest kendte vine er den røde Plavac, der dyrkes langs Dalmatiens kyster og er rig på både alkohol og tanniner, og den hvide, sprøde Posip, der oprindeligt kun voksede på øen Korcula, som vi besøger senere på rejsen. Posip-druen dyrkes dog også på hele den dalmatiske kyst i dag. 

Vi får en introduktion til processen fra drue til glas og smager et par vine, så vi er bedre rustet til at vælge fra vinkortet i løbet af vores rejse. Der er absolut ingen grund til ikke at nyde de lokale vine i Kroatien. Vi spiser også frokost på vingården, hvor vi får lov at sætte tænderne i en masse lokale specialiteter af lækre og gode råvarer.

Ved frokosttid er vi fremme i Trogir ved Adriaterhavet – Kroatiens svar på Venedig, der ligger på en lille ø og er forbundet med en anden større ø med adskillige broer. Byen er et slaraffenland af snævre marmorbelagte gader og smukke middelalderbygninger, og hele herligheden kom på UNESCOs verdensarvliste i 1997. Den historiske kerne blev bygget mellem det 13. og 15. århundrede.

Når vi har tjekket ind på vores hotel, der ligger ca. 1,5 km fra det historiske centrum men tæt på vandet,  går vi en tur i byen for at opleve stemningen i de snævre gader. Vi runder også havnefronten for at skue ud over Adriaterhavet, som vi skal besejle de kommende dage.

Vi spiser middag på egen hånd – der er mange restauranter at vælge mellem i den smukke gamle by.

Hotel Rotondo

★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Plitvice Nationalpark_7

Bestil katalog

Bestil vores specialkataloger i dag, så sender vi det gratis med posten indenfor få hverdage.

Bestil katalog
alt
Dag 4

Trogir – Split, ombord på Leonardo og ud på det blå Adriaterhav

Vi tager hul på anden del af rejsen i dag og kører den korte tur til Split for at gå ombord på Leonardo, et godt motorskib med kun 13 kahytter, som skal være vores hjem den næste uge og bringe os rundt på den smukke dalmatiske kyst og på eventyr i den dalmatiske skærgård.

Øerne, som vi skal besejle den næste uge, er drysset med rund hånd ud i Adriaterhavet – et hav, der siges at lyse op som en blå plet, hvis man betragter vores klode fra månen. Adriaterhavet er simpelt hen blåt, rent og klart!

Vi indretter os i vores kahyt hver især, og kl. 13 er der afgang. Vi nyder en frokost i skibets restaurant, mens vi kan betragte kystlinjen og de høje bjerge inde på fastlandet. Efter et par timers sejlads stopper skibet ved en dejlig strand, og vi får mulighed for at bade fra skibets agterdæk. Strandene langs Adriaterhavet er stenstrande, hvilket betyder, at vandet er ekstra klart, og det er en forfriskende fornøjelse at svømme en tur i havet.

Leonardo lægger til kaj i byen Makarska på fastlandet i løbet af eftermiddagen. Her kan vi gå i land og spadsere langs havnepromenaden ud til fyrtårnet og slå en smut rundt om byens torv, hvor der ligger en fin kirke. Der vil også være rig mulighed for at finde en bar, hvor man kan nyde en drink, mens solen går ned. Der serveres ikke middag på skibet, så vi går i land igen og finder et godt sted. Middagen er for egen regning, og det er naturligvis op til den enkelte, om man vi spise med andre i gruppen eller på egen hånd.

Efter den første dag på havet går vi til ro i vores kahytter, mens vi lytter til vandets klukken mod skroget – en dejlig måde at falde i søvn på.

Leonardo

★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Frokost
Split_4
Leonardo_5
Adrianerhavet_1
Dag 5

Makarska – Mljet, besøg i nationalparken

Vi skal tilbagelægge lidt flere sømil i dag, så der er tidlig afgang fra Makarska og mulighed for at hænge lidt over morgenmaden og måske tage en kop te eller kaffe med ud på dækket for at nyde sejladsen. Øerne i skærgården ligger forholdsvis tæt, og der er altid udsigt til næste ø eller til fastlandet.

I løbet af formiddagen er der badestop ved Peljesac-halvøen – endnu en mulighed for at svømme i det friske havvand, men man kan naturligvis også bare læse sin bog i dækstolen eller nyde solens stråler. Leonardo fortsætter sejladsen og serverer frokost i salonen, inden vi er fremme ved Mljet – en af de allersmukkeste øer og nationalpark i sig selv.

Vi lægger til i Polaca eller Pomena, alt efter vindforhold og pladssituationen, og herefter skal vi på opdagelse på denne spændende ø. Vi skal besøge saltvandssøerne i nationalparken og tager en lille færge ud til St. Mary-øen, der er hjem for en smuk kirke og et kloster. Søen er i øvrigt hjemsted for nogle særlige, meget store muslinger, som kun findes her. Har man lyst, kan man leje cykler på øen og tage på oplevelse på egen hånd.

Igen indtages middagen på egen hånd på en af øens restauranter. Vi kan anbefale at spise Kroatiens gode lufttørrede skinke og ost til forret og friskfanget fisk eller skaldyr til hovedret. 

Leonardo

★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Frokost
Leonardo_8
Kroatien_Dubrovnik
Kroatien_Dubrovnik_1
Dubrovnik_8
Dag 6

Mljet – Dubrovnik, ”himlen på jorden”

Et af krydstogtets højdepunkter er på programmet i dag. Vi sejler fra Mljet til Dubrovnik på fastlandet – byen som digteren George Bernhard Shaw beskrev som ”himlen på jorden”. Vi lægger til i byens havn efter frokost ombord, og vi går straks i land for at opleve denne herlige by. Det skal retfærdigvis siges, at vi ikke er de eneste, der har fået den tanke at besøge Dubrovnik. Dens skønhed tiltrækker gæster fra hele verden, og den er ikke blevet mindre populær, efter at den har lagt kulisse til Game of Thrones – en af verdens mest populære tv-serier.

Byen stammer fra omkring år 1000 og har en spændende historie. Den har været under bl.a. byzantinsk, venetiansk og ungarsk styre men har også været en selvstyrende enhed med stolte handelstraditioner. Den er omgivet af en 2 kilometer lang bymur, som er en af Europas mest velbevarede. Den har 15 tårne og to hjørnebefæstninger, og det er muligt at gå hele vejen rundt på den 25 meter høje og 6 meter tykke mur (ikke inkluderet).

Vi går gennem en af de fire byporte og ned af de marmorbelagte gader og beundrer de smukke paladser og kirker. De ældste huse, som stadig står, er bygget i 1200-talet og har modstået både jordskælv og krige.

Selvom der er mange turister i byen, er det stadig muligt at dreje rundt om et hjørne og befinde sig relativt alene mellem de gamle huse – her er virkeligt fantastisk! Det gør ondt i hjertet at tænke på, at byen blev voldsomt angrebet under krigen i 1991, hvor fjenden havde taget opstilling i bjergene udenfor byen og skød direkte ned i den historiske bykerne. Heldigvis sørgede bl.a. UNESCO for, at byen blev genopbygget hurtigt efter krigen med respekt for den oprindelige arkitektur, og i dag er der ingen spor af krigen.

Det kan være, at vi spotter et godt sted at spise middag om aftenen – igen er middagen på egen hånd, og vi finder hver især hjem til kahytten i det tempo, der passer os.

Leonardo

★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Frokost
Mljet_1
Dubrovnik_11
Dag 7

Dubrovnik – Sipan/Trstenik, Captain’s Dinner ombord

Skibet bliver liggende i Dubrovnik om formiddagen, så der vil være mulighed for at gå endnu en tur i den historiske og smukke by og måske slå sig ned på en cafe for at kigge på mennesker. Omkring kl. 12 er der afgang, og frokosten serveres vanen tro i salonen.

I løbet af eftermiddagen er der igen badestop, inden skibet lægger til på den lille ø Sipan eller i fiskerbyen Trstenik på Peljesac-halvøen. Denne dag skal vi ikke i land for at spise – vores kaptajn byder nemlig på Captain’s Dinner, en stolt tradition på ethvert krydstogt. Her skåler vi med besætningen og spiser et godt måltid, inden vi tørner ind.

Leonardo

★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Frokost
Middag
Dubrovnik_10   Kopi
alt
Dag 8

Sipan/Trstenik – Korcula, aftenvandring i Marco Polos fødeby

Efter morgenmaden er der afgang mod øen Korcula, men på vejen kaster vi anker i Lumbardabugten og nyder frokosten ombord. Sidst på eftermiddagen lægger vi til i Korcula, endnu en meget charmerede middelalderby, som på mange måder minder om Dubrovnik. Også her er gaderne af marmor og overalt ligger der charmerende pladser, små kirker og maleriske gader.

Det kan godt være, at Marco Polo, opdagelsesrejsende i 1200-tallet, officielt er italiener, men enhver kroat ved, at han i virkeligheden var netop kroat, og han er født her i Korcula. Sidst på eftermiddagen går vi ud for at se, om vi kan finde hans fødehjem i de snævre gader, og vi holder også øje med et godt sted at spise middagen, som dog ikke er inkluderet i rejsens pris. Det står enhver frit for, om man vil spise med nogen fra gruppen, eller om man vil være på egen hånd.

Er man interesseret i både, er havnen i Korcula et godt sted at kigge efter flotte, traditionelle træskibe, sejlskibe af alle beskaffenheder og kæmpestore lystyachter. Det kan der godt komme en aftengåtur ud af, inden man går til køjs.

Leonardo

★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Frokost
Korcula_2
Dag 9

Korcula – Hvar, lavendel-øen

Leonardo sejler tidligt om morgenen fra Korcula og sætter kursen mod en af Kroatiens mest kendte øer, Hvar, som gennem de senere år er blevet et hotspot for det international jetset. Inden vi sejler ind til byen, har vi badestop ved en af Pakleniøerne, der består af den ene vidunderlige bugt efter den anden. Inde fra land dufter det dejligt af fyrnåle, og vi nyder et par skønne timer i dette paradis, inden vi stikker over strædet til Hvar.

Leonardo finder sin plads i havnen blandt mange andre skibe, og vi går derefter tur i den charmerende by med de karakteristiske marmorbelagte gader og pladser. Vi går ind i de snævre gader, der udgør et spændende marked med gode souvenirbutikker. Alle steder kan man købe små stofposer med lavendel, der vokser på øen og klæder den i lilla om foråret.

Det bliver nemt at finde et sted at spise middag om aftenen og også at nyde en godnatdrink, hvis man har lyst til det.

Leonardo

★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Frokost
Korcula_1
split_6
Dag 10

Hvar – Split, badestop ved Kroatiens mest berømte strand

Vi befinder os ikke langt fra Split, vores sidste stop på rejsen, så vi har god tid til et par svinkeærinder inden vi lægger til for sidste gang på dette togt.

Vores første stop i dag er på Brac, som byder på Kroatiens mest berømte og mest fotograferede strand, Zlatni Rat ved Bol – også kaldet Det Gyldne Horn. Den lange, hvide tange ændrer form efter vind og vejr, og de millioner af små kridhvide sten får stranden til at ligne et drømmesyn ude fra havet. Vi sejler så tæt på som muligt og bader ved stranden.

Derefter sejler vi videre, mens vi spiser frokost, og i løbet af eftermiddagen har vi endnu et badestop i en dejlig bugt på Brac – sidste chance for at svømme i det blå Adriaterhav. Herefter sættes kursen mod Split.

Vi har aftenen til rådighed i denne smukke og meget historiske by, der er kendt for den romerske kejser Diokletians palads, som blev bygget i år 295-306 og er udnævnt som UNESCO-verdensarv. Der ses stadig meget velbevarede rester af paladset i byens historiske centrum, og det kigger vi på denne sidste aften i Kroatien. Er der stemning for det, finder rejselederen gerne et sted, måske i nærheden af havnen, hvor vi kan nyde en afskedsmiddag sammen (dog for egen regning).

Leonardo

★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Frokost
Zlatni Rat_2
Ring eller skriv til os
Stine Solbjerg Sørensen
Tlf. 4526 0000

Mandag - fredag 10 - 15

Stine Solbjerg Sørensen - Salgschef
Dag 11

Split, hjemrejse

Der er morgenmad på skibet og afgang mod lufthavnen. Efter kun et par timers flyvning lander vi i Københavns Lufthavn.

Måltider
Morgenmad
like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,8 af 5 (1.663 anmeldelser)