En god cigar - Cuba er cigarens land og vigtig indtægtskilde
Gæsternes vurdering
★★★★★
★★★★★
4.6 (1203 anmeldelser)

En god cigar

Selv ikke-rygere vil på en rejse til Cuba uundgåeligt stifte bekendtskab med landets måske mest kendte brand efter Fidel Castro: de håndrullede cigarer. De er nemlig en af Cubas vigtigste kilder til udenlandsk valuta, hvor Fidel Castro er det modsatte.

Der er 42 forskellige typer og størrelser af Havana-cigarer, og der eksporteres omkring 100 millioner af dem hvert år. Og dyrkningen og fremstillingen af cigarer er faktisk også så interessant, at man vil snyde sig selv for en stor oplevelse, hvis man ikke besøger en fabrik - og helst en af de traditionelle i de områder, hvor tobakken dyrkes og behandles.

Her får man alt at vide om dyrkning, tørring og selve fremstillingen af cigarer, mens man ser de såkaldte torcedores sidde og rulle hver omkring 150 cigarer om dagen. Nogle steder lytter de stadig til oplæsning fra aviser eller bøger, som man gjorde det dengang, ingen af de ansatte selv kunne læse, og også før man fik radio og andre muligheder for, at de ikke skulle kede sig under det ensformige arbejde.

Man lærer at føle og smage forskel på kvaliteten af cigarer, hører om hvorfor der er mavebælter på dem, om mavebæltets sjove historie og placeringen af dem på cigarerne, hvor lange og tykke de forskellige typer skal være og meget mere. Det kan give både rygere og ikke-rygere lyst til at futte en cigar af eller købe nogle æsker til at tage med hjem.

Nyd livet

Man må hyle med de ulve, man er iblandt, og på en rejse til Cuba bør man være indstillet på at tage for sig af livets goder. Det indebærer, at man som minimum må dufte til en cigar – landets kendteste brand efter Fidel Castro – hvis man da ikke ønsker at ryge den. 

En drink må det også blive til – helst baseret på rom. Mojito og Dauquiri er lokale klassikere sammen med f.eks. Cuba Libre og El Presidente, der er opkaldt efter en tidligere korrupt præsident, som havde sugerøret langt nede i både glasset og statskassen.