ilulissat_midnatssol_02
Grønland - Et arktisk eventyr til lands og til vands

Dagsprogram

4,7 (25 Anmeldelser)
11 dage fra 37.495 kr.
Dag 1

Danmark – Kangerlussuaq, på guidet tur i nærområdet

Vi rejser fra Danmark med kurs mod Kangerlussuaq i Grønland, tidligere kendt som Søndre Strømfjord. En tur på 4 timer og 40 minutter, der tager os fire timer tilbage i tiden, så vi ankommer om formiddagen og har hele dagen foran os. Kangerlussuaq er Grønlands største bygd med 500 indbyggere, men trods det beskedne indbyggertal huser bygden Grønlands største lufthavn, og faktisk er lufthavnen så stort et omdrejningspunkt, at det også er her, vi tjekker ind på vores hotel.

Kangerlussuaq betyder ’den store fjord’, hvilket refererer til dens beliggenhed for enden af den 180 kilometer lange fjord af samme navn. Bygden er Grønlands største, og selv om der umiddelbart ikke sker det helt store på disse kanter, har den gjort sig bemærket på flere måder op gennem historien. Vi bliver taget med på en rejse tilbage til fortiden, 2. Verdenskrig og Den kolde krig, når vi i selskab med rejselederen og en lokalguide stiger på bussen og begiver os ud i nærområdet, og vi kommer også helt naturligt ind på den store interesse, der er for Grønland i dag.

Hvor en køretur andre steder i Grønland kan være en begrænset fornøjelse, er vejnettet omkring Kangerlussuaq Grønlands længste, og vi får således rig mulighed for at køre forbi en række interessante udkigspunkter med udsigt til den smukke natur. Vi kører forbi havnen med udsigt til fjorden og den tidligere forskerby, Kellyville. Vi fortsætter rundt på det gamle baseområde og besøger også bygdens hundegård, hvor vi kommer helt tæt på den grønlandske slædehund, som der er ca. 15.000 af i Grønland. En bestand der er mere end halveret gennem de sidste 20 år.

Sidste stop på turen er Kangerlussuaq Museum, som ligger i det gamle baseområde. Her får vi et indblik i bygdens unikke historie som henholdsvis militærbase, civil lufthavn og forskningslokation.

Vi spiser middag sammen i hotellets restaurant og går formentlig tidligt i seng, så vi er klar til morgendagens spændende program.

Hotel Kangerlussuaq

★★★

Vis hotel
Måltider
Middag
Ring eller skriv til os
Jessica Roda Tolentino
Tlf. 4526 0000

Mandag - torsdag 10 - 17,
Fredag 10 - 16.30

Jessica Roda Tolentino - rejsekonsulent
kangerlussuaq_lufthavn_skilt_02
Kangerlussuaq_efteraar_01
hund_05
Kangerlussuaq_fjord ved Kangerlussuaq_01
Øverst: Naturen omkring Kangerlussuaq klædt i efterårets farver. Nedest tv: På en udfulgt besøger vi byens hundegård.
Dag 2

Kangerlussuaq, en dag på Indlandsisen

Vi spiser morgenmad på hotellet, hvorefter vi skal ud på en uforglemmelig tur til indlandsisen, verdens næststørste iskappe, der dækker 80% af Grønlands areal. Selv om vi kun tager en ganske lille bid af Indlandsisen på dagens udflugt, forsøger vi alligevel at fornemme iskappens enorme omfang, der samlet set er 40 gange større end Danmark.

Indlandsisen blev skabt for 2-3 millioner år siden og rummer i dag 2,7 millioner kubikkilometer is, hvilket svarer til næsten halvdelen af alt ferskvand på den nordlige halvkugle. På sit højeste sted når isen op på 3.231 meter over havets overflade, mens landjorden på dette punkt kun er 202 meter over havets overflade. Isen er en kompleks, dynamisk størrelse, der kan fortælle historier om tidligere tiders klima såvel som den kan skabe bekymringer om de klimaforandringer kloden står over for inden for en nær fremtid. Alt dette vil rejselederen fortælle mere om på vejen til Indlandsisen.

Vi kører langs Sandflugtsdalen, der følger den lange smeltevandselv og ser det turkismælkehvide vand, som fosser afsted. Vi kommer forbi Grønlands svar på en golfbane og kører videre gennem en lille nåleskov, der afløses af bakkelandskaber og vekslende natur af søer, frodig fjeldhede og tæt pilekrat. Den sidste strækning går gennem stepper og forbi golde sandklitter og fjelde uden nogen form for vegetation til vi nærmer os Indlandsisen. Ved Russelgletsjeren drejer vi af og fortsætter til Punkt 660, hvor der venter et aldeles spektakulært syn af både Indlandsisen og gletsjerudløbere.

Herefter kører vi videre til isens rand, hvor vi parkerer køretøjet og går en tur ind på selve Indlandsisen. En oplevelse, der i al sin enkelhed føles aldeles overvældende. Vi tilbringer et stykke tid på isen, og på vejen hjem mod Kangerlussuaq stifter vi nærmere bekendtskab med Russelgletsjeren. Bussen gør holdt et stykke fra gletsjeren, og med en varm kop kakao i hånden kan vi følge rejselederen på vandretur det sidste stykke. Vandreturen varer omkring tre kvarter og er ikke for gangbesværede, men det er ikke en svær tur, og der er masser af smuk natur at se. Hvis ikke man har lyst til mere vandring, kan man sagtens blive hjemme i den varme bus. Efter ca. halvanden time vender vandrerne retur, og vi kører tilbage mod Kangerlussuaq.

Turen varer i alt 7 timer, og bagefter har vi resten af eftermiddagen til egne oplevelser. Vi kan gå en tur og se på det lokale liv, og imens gør det ingenting, hvis vi får oparbejdet en god appetit. Klokken 18 bliver vi nemlig hentet og kørt til Restaurant Roklubben ved Ferguson-søen til en autentisk, grønlandsk madoplevelse. Her er retterne altid lavet af friske råvarer, og menuen varierer efter sæsonen. Bagefter bliver vi kørt retur til hotellet.

Hotel Kangerlussuaq

★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Middag
Ring eller skriv til os
Jessica Roda Tolentino
Tlf. 4526 0000

Mandag - torsdag 10 - 17,
Fredag 10 - 16.30

Jessica Roda Tolentino - rejsekonsulent
Russel_glestjer_05
Groenland_wildlife_02
Greenland_Icecap_nær_Kangerlussuaq
Indlandsisen_nær660
På vores udflugt ud til Indlandsisen kan vi være heldige at se både rensdyr og moskusokser, der lever vildt i området. Vi kører forbi Russelgletsjeren (øverst) og nyder udsigten fra Punkt 660.
Dag 3

Kangerlussuaq – Ilulissat, på byrundtur

Vi spiser morgenmad, tjekker ud fra hotellet og tjekker ind på flyet til Ilulissat. Flyveturen tager 45 minutter, og er sigtbarheden god, har vi udsigt til det vestgrønlandske fjordlandskab, der folder sig ud under os.

Ilulissat er med sine 4.500 indbyggere Grønlands tredjestørste by ca. 300 kilometer nord for Polarcirklen. Mest kendt er den for isfjorden, der har været på UNESCOs liste over verdensarv siden 2004, og allerede ved indflyvningen ser vi de store isfjelde, som fylder Diskobugten. De store blokke af is kommer fra Sermeq Kujalleq-gletsjeren i isfjorden, der producerer mere end 48 kubikkilometer isfjelde om året, hvoraf mange strander ved den underjordiske morænekant ved isfjordens munding.

Efter ankomst til Ilulissat bliver vi kørt til vores hotel, der ligger smukt placeret med udsigt til havet og de smukke blokke af is, der flyder afsted. Under en stille stund på terrassen kan vi måske endda høre isfjeldene knage, mens de glider forbi.

Om eftermiddagen skal vi opleve Ilulissat på en guidet tur med rejselederen og en lokalguide, der kan fortælle alt om byens historie, kulturen i en grønlandsk ”storby” og levevilkårene på disse kanter. Vi møder fiskerne på havnen, inden vi svinger forbi det lokale marked, Brættet, hvorefter vi passerer polarforskeren Knud Rasmussens fødehjem og den gamle trækirke, Zionskirken.

Om aftenen spiser vi sammen i hotellets restaurant, hvor der er kræset for de grønlandske specialiteter.

Hotel Icefiord

★★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Middag
Zion kirken_Ilulissat_sommer_midnatssol_01
alt
Dag 4

Ilulissat, sejltur til Eqigletsjeren

I dag mærker vi naturens kræfter på helt nært hold, når vi skal opleve den kælvende Eqigletsjer, der er blandt de mest aktive i Grønland. Få steder kan måle sig med det betagende syn, der møder os 80 kilometer nord for Ilulissat, og turen dertil er en billedskøn optakt til det, der venter forude.

Vi sætter os godt til rette i en af de moderne, bekvemme turistbåde og sejler nordpå langs kysten og forbi Bredebugt, bygden Oqaatsut og det store fjordsystem, Pakitsoq, hvor vi – hvis vi er heldige – kan spotte hvaler, der slår med halefinnen og sæler, der boltrer sig på klipper og flydende isflager. Turen går videre op gennem Ataasundet, som omkranses af høje, stejle fjelde, hvor vi ser livlige fugle og et vandfald, der fosser ud over fjeldsiderne.

Fremme ved gletsjeren lægger båden til 100-200 meter fra kanten. Her tilbringer vi ca. to timer, hvor vi blandt andet spiser frokost og venter på, at gletsjeren skal kælve. Når det går løs, er bragene enorme og synet af de gigantiske isblokke, der vælter ud i havet, er noget helt særligt. Det er på en og samme tid forunderligt og dramatisk, og naturen er så spillevende, at det kan mærkes langt ind i knoglerne.

Vi sejler tilbage ad samme rute og nyder aftenen på egen hånd. Måske med endnu en middag i hotellets formidable restaurant. Måske med et besøg på en af byens øvrige restauranter.

Hotel Icefiord

★★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Frokost
Groenland_sæl_02
Eqi_gletsjer_03
Diskobugten_gletsjer_06
Pukkelhval_Ilulissat_fjord_02
Vi anser Eqi-gletsjeren for at være et af de smukkeste steder i hele Grønland. Vi sejler gennem et prægtigt landsskab ud til gletsjeren og håber, at den kælver, mens vi ligger i sikker afstand fra kanten.
Dag 5

Ilulissat, vandretur til Sermermiut

I dag skal vi ud på en smuk vandretur på et par timer til Sermermiut-bopladsen uden for Ilulissat. Området er en del af UNESCO Ilulissat Icefjord, og de smukke isfjelde danner også kulissen for den gamle boplads, vi skal se i dag. Det er også her, at det nye Isfjordscenter ligger, som åbnede i sommeren 2021. Et imponerende bygningsværk der er designet af den danske arkitekt Dorte Mandrup, som spiller en stor rolle i den grønlandske turismestrategi.

Forskellige inuitkulturer har boet ved Sermermiut gennem mere end 4000 år, og vi kan stadig se mange levn, der vidner om deres tilstedeværelse. Vores rejseleder fortæller om livet før europæerne kom hertil, og vi ser rester af tørvehytter og mærker permafrosten med vores egne hænder.

Efter besøget ved bopladsen fortsætter vi til Nakkaavik, også kendt som Kællingekløften. Her nyder vi udsigten med en kop varm te eller kaffe og får den dramatiske fortælling om stedet. I gamle dage, når man var blevet så tilpas gammel, at man ikke længere gjorde nytte, gik kvinderne op til kløften og kastede sig ud. På samme måde var det blandt de gamle inuitkulturer ikke unormalt, at man blev ”fjeldgænger”, når man nåede en vis alder og ikke længere havde noget at bidrage med. Efter en stund med historier og en god udsigt, vandrer vi tilbage til Ilulissat, hvor vi har resten af dagen på egen hånd. Man kan også besøge det splinternye Isfjordscenter på egen hånd, hvis man vil helt tæt på naturen og historien i området. Billetter kan købes i døren, og man kan let finde hjem til Ilulissat på egen hånd efter museumsbesøget.

Hotel Icefiord

★★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
ilulissat_by_05
Ilulissat ligger uendeligt smukt ned til Isfjorden. I midten ses Zionskirken, der blev bygget i 1779.
Dag 6

Udflugt til isfjorden

Vi står op og mærker, hvordan den friske luft og en god morgenmad kvikker kroppen op fra morgenstunden. Dermed er vi klar til dagens udflugt til et unikt stykke verdensarv.

I dag skal vi nemlig ud at sejle på Ilulissats UNESCO-beskyttede isfjord. Det er et af de steder i verden, hvor der dannes flest isbjerge, og det får vi helt særligt indblik i, når vi med båd bevæger os ind mellem de gigantiske isfjelde, naturligvis i behørig afstand til iskæmperne. 

Æren for den store produktion af isfjelde kan tilskrives gletsjeren Sermeq Kujalleq i bunden af isfjorden. Det er en af de hurtigste og mest kælvende gletsjere i verden, og når isen brækker af, flyder den ud i isfjorden, hvor vi oplever resultatet af det imponerende naturfænomen på klos hold. Her er isfjeldene flotte i al slags vejr. Solen får isen til at skinne og glimte, og hvis det er overskyet, får isen i stedet et skønt, blåligt skær.

Turen varer omkring 2,5 time, og vi sejler i certificerede turbåde sammen med en erfaren guide, der fortæller om området, mens vi lytter til den knasende is og driver roligt gennem vandet.

Vi spiser frokost sammen, og bagefter har vi resten af eftermiddagen til fri disposition. Der er rig mulighed for at gå på hyggelige vandreture med noget varmt at drikke og fast grund under fødderne. Om aftenen samles vi igen til en 3-retters menu i hotellets restaurant.

Hotel Icefiord

★★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Frokost
Middag
isbjerge_ilulissat_01
Ilulissat_fjord_faded_01
Diskobugten_09
isfjord_05
Vi holder os på behørig afstand af isfjeldene, men vi kommer tæt nok på til at nyde den naturskabte iskunst.
Dag 7

Ilulissat og ombord på M/S Sarfaq Ittuk

I dag er det blevet tid til at vinke farvel til smukke Ilulissat, når vi skal ud på et par dages sejlads langs den vestgrønlandske kyst til Nuuk. Vi går ombord på M/S Sarfaq Ittuk klokken 17 og kan se frem til at opleve nye dimensioner af den grønlandske kyst, når vi glider afsted.

Skibet er ikke et krydstogtskib men snarere en kystfærge med plads til 270 overnattende passagerer, der sejler turister såvel som lokale op og ned langs kysten. Når der er hvaler i sigte, informeres vi over højttalerne, ligesom vi også informeres om, hvad vi kan se langs kysten.

Når vi sejler ud af Ilulissat passerer vi det tætpakkede hav af isblokke, der fortsætter deres rejse fra isfjorden ud i det store hav, hvor de gradvist ændrer karakter og bliver færre og færre. Vi fortsætter sydpå og sejler forbi småøerne i skærgården og lægger for en kort bemærkning til i Aasiaat for at samle passagerer op. Som solen langsomt søger mod vest, nyder vi synet af den oplyste kyststrækning, hvor klipper og fjelde kaster skygger over landskabet.

Vi spiser aftensmad sammen i skibets cafeteria og finder os til rette i kahytten.

M/S Sarfaq Ittuk

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Middag
groenland
alt
Dag 8

På havet og i land i Sisimiut

Vi vågner op til en dag med smukke udsigter fra skibets panoramavinduer eller fra dækket og nyder synet af fuglene foroven og den smukke, kringlede kyststrækning. Måske vi falder i snak med nogle af de lokale undervejs, som ofte tager skibet, når de skal besøge familie i nord eller syd. Ellers er der rig mulighed for at læne sig tilbage og læse en god bog i skibets salon.

Som skibet nærmer sig Sisimiut, får vi øje på Kællingehætten – fjeldet, der tårner sig op bag byen. Vi lægger til kaj i Sisimiut, Grønlands næststørste by, der er er placeret bare 40 kilometer nord for Polarcirklen. Her har vi halvanden time til at kigge nærmere på ”storbyen”, en driftig havneby og centrum for en række erhvervsuddannelser. Nogle vil måske ligefrem kalde byen urban. Vi går en tur gennem det gamle koloniale centrum og hører historien om byen fra 1756, fortsætter videre til det lokale kød- og fiskemarked og museet.

Tilbage på skibet nyder vi igen udsigten til kyststrækningen og spiser aftensmad sammen.

M/S Sarfaq Ittuk

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Frokost
Middag
Ring eller skriv til os
Line Milland Aminsam
Tlf. 4526 0000

Mandag - torsdag 10 - 17,
Fredag 10 - 16.30

Line Milland Aminsam - rejsekonsulent
Sisimiut_by_03
Sisimiut_by_01
Skibet lægger til i Sisismiut, hvor vi har et par timer til at kigge nærmere på havnen og det koloniale centrum.
Dag 9

På havet og ankomst til Nuuk

Vi vågner tidligt, spiser morgenmad og pakker kufferten, for allerede klokken 7 lægger skibet til kaj i Nuuk, hvor vi skal tilbringe de sidste par dage. Vi bliver kørt til byens bedste hotel, Hotel Hans Egede, hvor vi tjekker ind, inden vi skal på byrundtur med rejselederen.

Nuuk blev grundlagt af missionæren Hans Egede i 1728 og er i dag Grønlands største by og hovedstad med lidt mere end 17.000 indbyggere. Her er butikker, gourmetrestauranter, høje bygninger, kulturhus og museer. Sammenlignet med de byer og bygder vi ellers har oplevet på rejsen, er her tale om en ”rigtig” by, men alligevel er der hverken langt til dovne sæler, dybe fjorde eller flotte fjeldlandskaber.

Dagens udflugt starter på nationalmuseet, hvor vi får serveret 4500 års historie om inuitterne, danskerne, amerikanerne og naturen, der har lagt rammer til den kultur, der har blomstret gennem flere tusind år. Herefter skal vi en tur omkring den gamle bydel, alt imens rejselederen fortæller om dens udvikling og storbylivet før og nu. Vi hører om fisker- og fangerkulturen, der på disse kanter har fået stærk konkurrence fra moderne kulturretninger og afslutter byturen i kulturens tegn, når vi besøger kulturhuset Katuaq, hvor vi også spiser frokost. Katuaq er en arkitektonisk perle med stærke referencer til det bølgende nordlys og de grønlandske isfjelde. Her kan lokale såvel som turister gå i biografen, se teater og gå til koncert, og kulturhuset er således blevet et af de vigtigste samlingspunkter for byens borgere.

Resten af eftermiddagen er til fri disposition. Om aftenen er der fællesmiddag i hotellets restaurant.

Hotel Hans Egede

★★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Frokost
Middag
hund_06
Nuuk_01
Nuuk_02
Nuuk_06
Nuuk er med sine ca. 17.000 indbyggere Grønlands eneste "storby". Vi udforsker den gamle bydel og tager på sejltur i Godthåbsfjorden.
Dag 10

Nuuk, på sejltur på fjorden

I dag venter en smuk sejltur på fjorden uden for Nuuk. Som vi sejler ud af byen, ser vi de farverige huse, der ligger i flotte lag på klipperne. Vi ser havfugle foroven og sæler, der boltrer sig i vandet og på klipper hist og her. I takt med vi kommer lidt længere ud på åbent vand, kan vi være heldige at spotte pukkelhvaler, der titter op, selv om de dog er sjældne i september. Vi kommer forbi vandfald, der risler ned ad fjeldene og nyder dagen til søs.

Eftermiddagen og aftenen er til fri disposition. Er energien til det, kan det varmt anbefales at tage ud på en lille vandretur i naturen omkring Nuuk til nogle af udsigtspunkterne, hvorfra I kan nyde udsigten til fjorden, byen og de omkringliggende fjelde. Om aftenen mødes vi igen til en afskedsmiddag på en af byens restauranter.

Hotel Hans Egede

★★★★

Vis hotel
Måltider
Morgenmad
Middag
Nuuk_07
alt
Dag 11

Nuuk – Danmark

Vi spiser morgenmad, nyder synet over Nuuk og pakker kufferten, hvorefter vi kører til lufthavnen. Turen går via Kangerlussuaq til København, hvor vi lander om aftenen.

Måltider
Morgenmad
Ring eller skriv til os
Line Milland Aminsam
Tlf. 4526 0000

Mandag - torsdag 10 - 17,
Fredag 10 - 16.30

Line Milland Aminsam - rejsekonsulent
like.svg

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

happy.svg

90% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

trust

"Fremragende" 4,7 af 5 (1.540 anmeldelser)